Mercedes-Benz Forum banner

Jak zdjąć twardy dach i ręcznie założyć RST (miękki dach roadstera)

1 reading
103K views 56 replies 28 participants last post by  MacinTek  
#1 · (Edited)
ahmorris said:
Ręczne sterowanie dachem (Hand-operated Top) - część nr 129-581-00-66 .
klucz do miękkiego dachu nr części # 1295810066 cena 12,50 $ MSRP, obniżona do 9,00 $

Zobacz zdjęcie zestawu narzędzi R129, nr części 1295800003 za 103,75 $ na Parts.com - Dla każdej części Twojego życia z kluczem do tylnej komory miękkiego dachu umieszczonym jako trzecie narzędzie od lewej.

Proszę zobaczyć NARZĘDZIA I AKCESORIA R129

Attachments

#2 · (Edited by Moderator)
Najpierw potrzebujesz klucza imbusowego 5 mm do przednich zamków pod osłoną przeciwsłoneczną, obracasz jeden, a następnie odwracasz klucz, aby obrócił się w przeciwnym kierunku, w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, aby odblokować drugi. Po prawej stronie fotela kierowcy.

Teraz powinieneś zobaczyć, jak przednie 2 zamki wyskakują do góry, drugie dwa zamki najbliżej drzwi to zamki atrapa, one nie istnieją, możesz po prostu podnieść zamki, pociągając za twardy dach lub używając śrubokręta, aby go podnieść.

Trzeci zamek wymaga rozegrania zabawnej gry, musisz wejść do tyłu bagażnika i

A. Pociąć całą masę kartonowych rzeczy, które blokują widok,

lub
B. Ostrożnie go usunąć, wykorzystując swoją wiedzę z zakresu mechaniki.

Osobiście użyłem noża, aby usunąć dużą część obszaru, który się przede mną ukrywał.

Zobaczysz hydraulikę po jednej stronie, która ma mały, przypuszczam, sutek, tak mi się wydaje, wygląda jak symbol męski, skierowany ukośnie w dół na górze hydrauliki, wciskasz je do góry i masz coś po jednej stronie twardego dachu, a następnie to samo po drugiej stronie, łatwiej jest po prawej stronie wcisnąć go do góry, potrzebujesz klucza lub czegoś solidnego, aby wcisnąć go do góry, wtedy twój twardy dach może zostać zdjęty.

Odkryłem również, jak ręcznie założyć twardy dach ;) więc powiem ci, że możesz również ręcznie podnieść miękki dach, jeśli chcesz.

Teraz podnieś pałąk ochronny do góry, jeśli możesz, po stronie pasażera znajduje się małe kółko, które można przekręcić, to odblokuje obszar, z którego wychodzi twój miękki dach, teraz możesz ręcznie podnieść miękki dach, użyj klucza imbusowego, aby zablokować przód i zrób następujące czynności:

Podnieś obszar, w którym ukryty jest miękki dach
Zobaczysz, że zamki w tylnych zamkach są w środku, tak jakby, mogą być trochę wciągnięte, potrzebujesz do tego 2 osób, niech ktoś wciśnie hydraulikę z tyłu i wciśnie zamek z powrotem i zwolni hydraulikę, przestań ją wciskać, pozostanie zablokowana w ten sposób, teraz,

Kiedy już to zrobisz po obu stronach, możesz zrobić 2 rzeczy:

po pierwsze, podnieś swój miękki dach
lub 2, podnieś swój twardy dach

w każdym razie dostajesz dachy na ostatnie tylne zamki i każesz komuś wcisnąć sutek hydrauliczny w bagażniku, wciśnij tę stronę dachu w dół, wsunie się, zwolnij hydraulikę, jest stabilny

Zrób to samo po drugiej stronie, zablokuj przód kluczem imbusowym, a twoje dachy zostaną zablokowane i zabezpieczone! Wiem, że moja hydraulika jest zepsuta, więc tak muszę podnosić dachy latem.

#3 ·
Jest o wiele łatwiej, jeśli kupisz odpowiedni klucz od Mercedesa, ponieważ ma on klucz imbusowy 5 mm na jednym końcu i klucz o odpowiednim rozmiarze na drugim końcu do odkręcania tylnych (bagażnikowych) zatrzasków. Wtedy nie musisz niczego ciąć w bagażniku, wystarczy otworzyć przednie zamki (ukryte za osłonami przeciwsłonecznymi, pod dwoma okrągłymi przelotkami), otworzyć bagażnik, włożyć drugi koniec wspomnianego klucza przez szczelinę, gdzie przechodzą zawiasy bagażnika i zwolnić tylne zatrzaski. Klucz powinien wchodzić pod kątem do góry i po zablokowaniu na zatrzasku należy podnieść koniec klucza do góry. Przeciwne instrukcje dotyczące ponownego montażu.

This post has been deleted
#4 ·
Manual Folding Top Wrench p/n # 129-581-00-66 . price $12.00 MSRP

How much to replace your trunk trim?
Cześć Stuart,
Nie wycinałbym paneli wykończeniowych.
Tak, używam klucza.
Ale myślę, że Isaak jest na czymś dobrym.
Jeśli masz zablokowany hardtop do usunięcia.
Opisuje, jak to zrobić. ;)
Nie zapominajmy, że ma dopiero siedemnaście lat. :)
Pozdrawiam.
aam.

#5 ·
Isaac: Jesteś gościem!

Odkryłem również, jak ręcznie założyć twardy dach ;) więc powiem ci, że możesz również ręcznie podnieść miękki dach, jeśli chcesz
Isaac
Znalazłem mnóstwo informacji o tym, jak zablokować dach z przodu, ale nawet instrukcja obsługi Mercedesa mówiła, że ​​nie można ręcznie zablokować tylnej części. Błąd - twoje punkty dały mi zgrubny pomysł, którym bawiłem się przez chwilę i voila! W każdym razie, napiszę to z zdjęciami, ale pomyślałem, że dobrze byłoby tutaj zauważyć, że, jak powiedziałeś, można ręcznie mieć w pełni zablokowany miękki lub twardy dach.

Dzięki za wskazówki!

Pozdrawiam

Alan

#6 ·
Zdjęcia zamykania dachu ręcznie

Instrukcja obsługi mojego SL500 z 1997 roku (załączony fragment) zawiera szczegóły dotyczące ręcznego podnoszenia miękkiego dachu, ale:

a) nie wspomina o tym, jak zamontować twardy dach; oraz
b) wyraźnie mówi: "Tylna część miękkiego dachu nie może być zablokowana podczas obsługi ręcznej".

Brawo dla Isaaca za odkrycie, że miękki i twardy dach można zablokować.

W moim przypadku miękki dach był opuszczony i nie mogłem go podnieść - występuje poważny wyciek hydrauliczny w głównym cylindrze pasażera, a także zauważyłem kilka mniejszych wycieków w niektórych innych mniejszych cylindrach. Główny z nich oczywiście powoduje problem z poważnym wyciekiem z przodu tylnego koła pasażera. Nie zamierzam tego naprawiać samodzielnie ze względu na czas i to mój codzienny samochód, więc musiałem zawieźć samochód do warsztatu - w międzyczasie musiałem go używać przez tydzień, przed wyjazdem na 2 tygodnie w interesach, stąd potrzebowałem samochodu z dachem na tydzień.

Etapy zamykania miękkiego dachu są następujące:

1. Otwórz tylną komorę i delikatnie pociągnij dach do zamknięcia.
2. Zablokuj przednią część dachu za pomocą klucza imbusowego w otworach za osłonami przeciwsłonecznymi (patrz zdjęcie).
3. Zdejmij panel wewnętrzny w bagażniku (patrz zdjęcie) - jest ich 6 lub 7, a następnie można pociągnąć wykończenie do przodu, aby dostać się do mechanizmu zatrzaskowego. Nie usunąłem go całkowicie, aby ułatwić wymianę.
4. Zlokalizuj kawałek metalu (patrz "metalowy zaczep" na zdjęciach) i przesuń go (w górę, myślę, ale porusza się tylko w jedną stronę). Jest na sprężynie, więc trudno go przesunąć. Łatwo jest robić jedną stronę na raz, jeśli jesteś sam, ale przypuszczam, że można zrobić obie strony na raz, ale nie jest to konieczne.
5. Podnosząc metalowy zaczep, pochyl się, zamknij tylną klapę i wciśnij tylną część dachu w otwór. Jeśli nie możesz wcisnąć dachu, nie zwolniłeś mechanizmu za pomocą metalowego zaczepu. Jeśli jest zwolniony, zaczep na dole miękkiego dachu powinien łatwo wejść w całość.
6. Puść metalowy zaczep i mocno dociśnij dół miękkiego dachu - usłyszysz kliknięcie, gdy zostanie prawidłowo osadzony. Jeśli podniesiesz fartuch na dole dachu i porusza się tylko fartuch, jest prawidłowo zablokowany. Jeśli porusza się za dużo, nie jest prawidłowo zablokowany, dlatego ponownie dociśnij dach (z pewną siłą, aż usłyszysz kliknięcie).
7. Powtórz 5 i 6 po przeciwnej stronie
8. Wymień wykończenie w bagażniku i voila - gotowe!

Mimo że nie próbowałem tego z tylnymi zatrzaskami z twardym dachem, myślę, że to samo podejście sprawdziłoby się równie dobrze z twardym dachem, aby go zablokować.

Pozdrawiam

Alan

Attachments

#7 ·
Użyłem Twojego dokumentu, aby zdjąć hardtop. Jestem niezwykle wdzięczny za Twoją wiedzę i post.

Podczas zakładania hardtopu na mojego SL500 z 2000 roku, zatrzasnął się z przodu i nie chciał się zwolnić. Tylna część nie była na swoim miejscu i była przesunięta o 1/2 cala. W tym momencie zauważyłem wyciek hydrauliczny. Dealer Mercedesa stwierdził, że należy go odholować do warsztatu, a oni wyczyszczą kody, aby go zwolnić. Panorama Top nie przetrwałaby holowania w jednym kawałku; podskakując w górę i w dół. Skontaktowano się również z Mercedesem, który nie udzielił żadnych informacji, poza ponownym naciśnięciem przycisku soft/hard top. Użyłem Twoich informacji w odwrotnej kolejności, aby otworzyć przednie zatrzaski. Następnie zmieniłem położenie hardtopu i użyłem przycisku, aby go zablokować.

Jeszcze raz, nie mogę Ci wystarczająco podziękować, zwłaszcza za zdjęcia.
Robert C. Bruns

#8 · (Edited)
Aby zablokować tył RST

Aby zablokować tył RST, zwrócono moją uwagę na to, że następujący plik MPEG pokazuje dwie osoby blokujące tył miękkiego dachu na samym końcu pliku. Jeśli więc chcesz przejść do ostatnich 30 sekund, zrób to pod adresem R129F7.mpeg Demontaż i wymiana dachu.

#9 ·
JAK RĘCZNIE OTWORZYĆ 99 SL500 SOFT TOP

Więc szukałem przez kilka ostatnich godzin i wydaje się, że nie mogę znaleźć sposobu na ręczne otwarcie miękkiego dachu. Nie mogę go otworzyć z kontroli, a górny róg przedniej szyby po stronie pasażera przecieka płyn. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana. Dzięki!

#12 ·
Szukałem przez kilka ostatnich godzin i nie mogę znaleźć sposobu na ręczne otwarcie miękkiego dachu. Nie mogę go otworzyć z panelu sterowania, a górny róg przedniej szyby po stronie pasażera przecieka płyn. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana. Dzięki!
Ręczne opuszczanie i podnoszenie RST (miękkiego dachu roadstera) jest w rzeczywistości bardzo proste i bezpośrednie. Przy odrobinie wprawy udało mi się opuścić i podnieść miękki dach w około 5 minut. Zwróć uwagę, że potrzebujesz klucza do miękkiego dachu MB, jak wspomniano.

Szczegółowe instrukcje ze zdjęciami oraz ilustracjami z instrukcji obsługi można znaleźć, jeśli poszukasz w powyższym niebieskim wątku zatytułowanym Proszę przeczytać przydatne tematy archiwalne przed opublikowaniem nowego wątku. Następnie przewiń w dół do R129 soft top 'Hydraulic System' ultimate thread. Kliknij ten temat, a znajdziesz wątki, które widzisz poniżej, które obejmują procedury.

#11 ·
Miękki dach

Cześć,

Weź instrukcję obsługi i przejrzyj odpowiednie strony. Jeśli nie masz instrukcji, zdobądź ją z Archiwalnych Tematów i początku sekcji 129.

Upewnij się, że pałąk jest opuszczony.

1. Aby otworzyć miękki dach, otworzyłbym bagażnik i zwolnił dwa punkty mocowania - prawą stronę, a następnie lewą. Teraz możesz częściowo podnieść dach z samochodu.

2. Teraz zwolnij dwa środkowe punkty mocowania. To zwalnia osłonę i możesz zobaczyć, gdzie dach jest przechowywany. Zobaczysz również różne cylindry - co za zabawa!

3. Teraz zwolnij dwa przednie punkty mocowania na górze przedniej szyby.

Sposób działania dachu (zazwyczaj) jest taki, że osłona dachu idzie do góry, a następnie dach wchodzi do wnęki. Następnie osłona opada. Jesteś teraz gotowy do zainstalowania hardtopu.

Prawdopodobnie napotkasz opór. Być może będziesz musiał to wymusić - wyłącz samochód, a następnie włącz go (zgodnie z instrukcjami dotyczącymi opuszczania dachu w instrukcji) i następnie "pomóż" dachowi się opuścić. Pchnij! To ciężki dach, ale po wykonaniu nie jest to takie trudne. Zobaczysz, że jest to dość łatwe.

Stwierdziłem, że dwa środkowe punkty mocowania nie blokują się, gdy dach opada - więc bądź ostrożny podczas jazdy z prędkością 150 mil na godzinę.

Peter C. Sessler

#13 ·
MOJE 95 i nowsze: Ręczne tylne zwolnienie zamka RST

Często uważa się, że tylne zamki (do miękkiego lub twardego dachu) w modelach z roku 95 i nowszych nie mogą być zwalniane i blokowane ręcznie. To nieprawda!

Dźwignia zwalniania i blokowania nie jest tak łatwo dostępna jak w modelach z lat 90-94, ale nie trzeba wiele. Odsunąć róg przedniego panelu w bagażniku (oczywiście najpierw wyciągnąć kilka zakładek), zlokalizować małą dźwignię na zamku i użyć klucza płaskiego 10 mm lub narzędzia MB do miękkiego dachu z zestawu narzędzi. Zdjęcia są dołączone na dole.

Przesunięcie dźwigni w górę zwalnia zamek; przesunięcie w dół zapina go.

Katalog części MB wskazuje, że nowsze zamki są używane począwszy od numeru podwozia 97252, co byłoby '94. Uważam, że to nieprawda, ponieważ mój '94 SL600 ma numer seryjny powyżej 100 000 i nadal ma zamki w starym stylu... ;)

Dźwignia ta nie ma zasięgu starej i wymaga pewnej nawigacji wokół rury wlewowej zbiornika paliwa po prawej stronie, ale spełnia swoje zadanie!

Mam nadzieję, że to pomoże,

-Klaus

Attachments

#15 ·
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak założyć hardtop za pomocą klucza?

Próbowałem założyć hardtop, ale nie jestem pewien, która część dachu blokuje się jako pierwsza, przód czy tył.
Uważam, że o wiele łatwiej jest najpierw zablokować przednie zatrzaski, a następnie tylne.
W przeciwnym razie będziesz miał trudności z zablokowaniem przednich zatrzasków, jeśli najpierw zablokujesz tylne.

Szczegółowe instrukcje krok po kroku ze zdjęciami DIY, ilustracje MB są zarchiwizowane w Blue Stickies.
Jest też film, który pokazuje, jak ręcznie zablokować tylne zatrzaski.

#17 · (Edited)
Blokowanie tyłu

Panie Clifton, to piękna kolekcja filmów MB!

bondxxx3, czy możesz dodać więcej informacji do swojego awatara, takich jak model samochodu i lokalizacja? To pomaga nam lepiej Ci pomóc.

Proces blokowania ręcznego jest prosty, jak pokazano na filmie, jeśli masz '90-'94. Sprawdź następujący wątek dla późniejszych modeli:
http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/1574147-quick-softtop-question.html. W późniejszych modelach można ręcznie wcisnąć tył miękkiego dachu i użyć dźwigni awaryjnej, aby pociągnąć zamki w dół, ale ostateczne blokowanie najlepiej wykonać za pomocą układu hydraulicznego. Jednak ten wątek rozpoczął się od procedury ręcznej, a ahmorris stworzył doskonałe podsumowanie, jak to zrobić w modelach '95+.

Jeśli cylindry tylnych zamków przeciekają, możesz mieć problem z utrzymaniem tyłu zablokowanego w późniejszych modelach, ponieważ zamki tylne '95+ nie zawsze zapewniają pozytywne blokowanie bez utrzymywania płynu przez cylindry, gdy mechanizm jest uszkodzony, co zdarza się często...

-Klaus

#18 ·
Usunąłem twardy dach z mojego SL500 z 1992 roku, ale nie wiem, jak ręcznie podnieść osłonę w kształcie łuku, która znajduje się na górze miękkiego dachu. Mam narzędzie do dachu i nie mam problemu z usunięciem twardego dachu. Jeździłem samochodem jako kabriolet i kiedy pada deszcz, mam duży problem. Te dzieci śmiały się ze mnie, kiedy siedziałem na czerwonym świetle i padał na mnie deszcz.......długi dzień. Dziękuję

#20 ·
Soft Top Manual Locking....HELP!

Zima nadchodzi, zamknij ją! - mój '95 SL320 Ragtop nie ukończył w pełni sekwencji otwierania: Po 3 starannych cyklach sekwencja otwierania zakończyła się poprzez zablokowanie przednich narożników i schowanie osłony schowka......ale NIE zamknął i nie zablokował tylnych narożników Ragtop. Inspekcja pokazuje, że 'Lockdown Pins' są nadal na miejscu, blokując tylne narożniki sekcji przed całkowitym zamknięciem i zablokowaniem. Czy te piny można "otworzyć ręcznie", a następnie zamknąć, aby zablokować tylną sekcję? Ops. Instrukcja obsługi dotycząca 'Ręcznego podnoszenia' nie pomaga. [Przy okazji, na wiosnę przebuduję i nasmaruję cały system - jestem certyfikowanym mechanikiem lotniczym]. ThanX 'n Havva Merry Christmas

#21 ·
obie tylne zatrzaski zablokowane

Zima nadchodzi, zamknij ją! - mój '95 SL320 Ragtop nie zakończyłby w pełni sekwencji otwierania: Po 3 starannych cyklach sekwencja otwierania zakończyła się poprzez zablokowanie przednich narożników i schowanie osłony schowka......ale NIE zamknęłaby i nie zablokowałaby tylnych narożników Ragtop. Inspekcja pokazuje, że 'szpilki blokujące' są nadal na miejscu, blokując tylne narożniki sekcji, aby w pełni się zamknęły i zostały zablokowane. Czy te szpilki można "otworzyć ręcznie", a następnie zamknąć, aby zablokować tylną sekcję? Ops. Instrukcja obsługi 'Ręcznego podnoszenia' nie pomaga. [Nawiasem mówiąc, wiosną przebuduję i nasmaruję cały system - jestem certyfikowanym mechanikiem Acft.]. ThanX 'n Havva Merry Christmas
Willyinnv,

wygląda na to, że dwa "tylne zamki" utknęły w dolnej pozycji bez bolców z miękkiego dachu lub twardego dachu w nich, prawda?

Zazwyczaj zdarza się to tylko wtedy, gdy ludzie próbują założyć lub zdjąć twardy dach, ponieważ elastyczne bolce z tyłu twardego dachu mogą pozostawić tylne zamki w niezdefiniowanym stanie, jeśli cykl hydrauliczny na tylnych zamkach nie zostanie zakończony. Wyjaśnienie, jak do tego doszło, znajduje się w następnym wątku: http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/1592024-1995-roadster-soft-top-rst-rear.html

Sprawdź post #6 w tym wątku, aby zaradzić sytuacji, którą masz z oboma tylnymi zatrzaskami w dolnej pozycji: http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/1608418-soft-top-hydraulics-totally-dead-i.html.

Na koniec, jeśli planujesz samodzielnie przebudować wszystkie cylindry, rozważ, aby nie wymyślać koła na nowo. Top Hydraulics oferuje najlepszą obsługę w doskonałej cenie, w oparciu o naszą objętość. Istnieje duża różnica między wykonywaniem pracy, która potencjalnie niszczy jeden lub więcej twoich cylindrów o wartości 6 tys. dolarów (możesz sobie poradzić jako wykwalifikowany mechanik, ale możesz skończyć jak zdecydowana większość ludzi, którzy wyrządzają szkody tam, gdzie się tego nie spodziewali), takim, który działa dobrze przez jakiś czas z uszczelkami, które wkrótce się rozpadną, lub naszymi przebudowami, które wykorzystały odpowiednie narzędzia i najlepsze dostępne uszczelki... ;)

Mam nadzieję, że to pomoże,

-Klaus

klaus@tophydraulicsinc.com

#22 ·
O ręcznym blokowaniu...

Ponieważ niektórzy mogą znaleźć ten wątek po prostu przez googlowanie "soft top manual locking" lub "hard top manual locking", dodam poniższy link, który oferuje o wiele więcej szczegółów na temat opcji blokowania systemu z lub bez cylindrów: http://tophydraulicsinc.com/maunuallockhardtop.pdf

Dodaję również poniżej zdjęcie, które pokazuje lokalizację wszystkich cylindrów w Twoim samochodzie. Kliknij na niego, aby uzyskać lepszą rozdzielczość lub przejdź do naszej strony internetowej, aby uzyskać ostrą wersję - mamy te diagramy dla większości kabrioletów MB (obecnie w tym R129, R170 SLK, W208 CLK, W209 CLK).

-Klaus

Attachments

#24 ·
nagrody

Tak, wiosną wykorzystam was do odbudowy cylindrów. Po prostu zrobię demontaż i ponowną instalację.
Większość ludzi z przeciętnymi umiejętnościami majsterkowania potrzebuje około dnia, aby wyjąć wszystkie cylindry i dzień, aby wszystko złożyć z powrotem. To już bardzo satysfakcjonujące, gdy zrobisz to wszystko sam i zdasz sobie sprawę, że zaoszczędziłeś ponad 1000 dolarów na kosztach robocizny, w porównaniu do oddania tego dealerowi, a średnio 1000 dolarów w porównaniu do niezależnego...

Daj nam znać, jak poszło odblokowanie tylnych zamków.

-Klaus

#26 ·
Ręczna obsługa dachu R129

Od dłuższego czasu szukam R129. Wydaje się, że problemy z obsługą miękkiego dachu są dość powszechne.

Sprzedawcy zawsze bagatelizują naprawy jako drobne (choć nie mają zamiaru naprawiać problemu) i poinformowali mnie, że używają dachu ręcznie.

Jak można używać dachu ręcznie? Czy mechanizm blokujący nie jest kontrolowany przez system, który kontroluje dach?

Czy ręczna obsługa dachu spowoduje dodatkowe uszkodzenia systemu i jego komponentów?

Czy można zabezpieczyć twardy dach, gdy system ma problemy lub uległ awarii?

#28 ·
Naprawa miękkiego dachu może być łatwa... :)

ostkurve,

Witamy na forum! Mam nadzieję, że znajdziesz dokładnie to, czego szukasz. Poniżej wkleję kilka komentarzy dotyczących ręcznej obsługi miękkiego dachu i naprawy dachu automatycznego.

Wydaje się, że problemy z działaniem dachu są dość powszechne.
To prawda, ale jest to coś, czym prawdopodobnie możesz zająć się sam i powinno to wystarczyć na wiele lat, jeśli zostanie zrobione dobrze. Znalazłeś właściwe miejsce, aby dowiedzieć się więcej o systemie. Gdy wszystkie siłowniki hydrauliczne będą miały nowe i lepsze uszczelnienia, a także zostaną prawidłowo zainstalowane, przekonasz się, że wspaniale jest pociągnąć lub nacisnąć ten czerwony przycisk i wiedzieć, że dach zrobi dokładnie to, czego chcesz.

Sprzedawcy zawsze bagatelizują naprawy jako drobne (choć nie mają zamiaru rozwiązywać problemu) i poinformowali mnie, że używają dachu ręcznie.
Może to być tak proste, jak ulepszenie kilku przednich siłowników blokujących lub znalezienie skorodowanego bezpiecznika. Najprawdopodobniej jednak używany R129, w którym właściciel obsługuje dach ręcznie (w hańbie :eek: ), wymaga ulepszenia większości lub wszystkich siłowników hydraulicznych. Pełna usługa modernizacji kosztuje mniej niż 600 USD plus weekend Twojego czasu na demontaż i montaż siłowników. Szczegółowe instrukcje DIY dotyczące tego procesu można znaleźć pod adresem Instrukcje DIY - Top Hydraulics, Inc.

Jak można używać dachu ręcznie? Czy mechanizmy blokujące nie są kontrolowane przez system, który kontroluje dach?
Istnieje procedura awaryjna do obsługi ręcznej i jest ona opisana w instrukcji obsługi. Sprawdź stickies, a znajdziesz link do pobrania instrukcji... :) Wykonanie ręcznej obsługi w modelach z połowy '95 roku i młodszych jest nieco trudniejsze. Dodatkowe informacje na temat ręcznego blokowania można znaleźć na stronie http://www.tophydraulicsinc.com/maunuallockhardtop.pdf.

Czy ręczna obsługa dachu spowoduje dodatkowe uszkodzenia systemu i jego komponentów?
W dłuższej perspektywie ręczna obsługa szybciej zużyje pięć lub sześć zamków, elementy wykończeniowe wokół punktu dostępu do zamków prawdopodobnie ulegną zużyciu lub pękną, płótno może zaczepić się w zawiasach osłony schowka, a istnieje pewne szczególne ryzyko w modelach z lat 90-92, że niektóre wały siłowników zostaną trwale uszkodzone przez ręczną obsługę. (Top Hydraulics może również zająć się uszkodzonymi wałami, ale tak naprawdę nie chcesz płacić za wymianę wałów...)

Czy można zabezpieczyć twardy dach, gdy system ma problemy lub uległ awarii?
Żaden problem. Nie kupiłbym Mercedesa z otwieranym dachem bez zamiaru ponownego uruchomienia dachu.

tak
Tak
Tak
i Tak

Po prostu pokaż im, ile dealerzy pobierają za naprawę problemu i użyj tego, aby obniżyć cenę.
Tak! ;)

Klaus

Top Hydraulics | Zregenerowane hydrauliczne siłowniki do dachów kabrioletów - Top Hydraulics, Inc

#29 · (Edited)
Nie można ręcznie zabezpieczyć hardtopu

1993 500SL - Doświadczam problemu z ręcznym zabezpieczeniem dwóch zatrzasków bagażnika dla hardtopu za pomocą dwustronnego narzędzia MB. Miękki dach podnosi się/opuszcza ręcznie bez problemów, ale wydaje mi się, że nie mogę zablokować i zabezpieczyć hardtopu. Ręczne dźwignie (schodzi całkowicie w dół, ale dach nie zatrzaskuje się/nie blokuje się na swoim miejscu) nie zaciskają się. Obsługuję dach ręcznie, ponieważ hydraulika jest uszkodzona. Wydałem 1000 dolarów na wymianę O-ringów i zleciłem mechanikowi ich montaż, które były problemem w tamtym czasie. Od tego czasu inne cylindry musiały się zepsuć. Po prostu nie mogłem uzasadnić potrzebnych pieniędzy. Od tego czasu (2 lata temu) po prostu używam narzędzia do ręcznego zabezpieczania.

Jest to oryginalny hardtop i wcześniej mogłem go ręcznie zablokować. Dziwne, ponieważ mogę zabezpieczyć miękki dach, ale nie hardtop. Posiadam ten '93 500SL od 2005 roku, więc przeszedłem z nim kilka wyzwań, ale to jest wisienka na torcie... Wszelkie pomysły będą mile widziane. Aloha i dziękuję!

#32 ·
Góra nie jest przeznaczona do długotrwałej obsługi ręcznej

Wydaje mi się, że nie mogę zablokować i zabezpieczyć hardtopu. Ręczne dźwignie (schodzi do samego dołu, ale góra nie zatrzaskuje się/nie blokuje na swoim miejscu) nie zaciskają się.
...
To oryginalny hardtop i wcześniej mogłem go zablokować ręcznie. Dziwne, ponieważ mogę zabezpieczyć miękki dach, ale nie hardtop.
GageOahu,

Szkoda, że czujesz się zmuszony do ręcznej obsługi dachu!

Hardtop jest generalnie trudniejszy do ręcznego zablokowania z tyłu niż miękki dach, ponieważ z tyłu jest bardziej dopasowany. Może się zdarzyć, że hawajski klimat utwardził uszczelki w hardtopie lub tylne zamki zużywają się w wyniku ciągłego użytkowania awaryjnego, do którego nie zostały zaprojektowane. (Czy zamki wydają się trochę chwiejne lub mają większy luz podczas poruszania dźwigniami?)

W pierwszym przypadku możesz spróbować umieścić podkładki pod tylnymi bolcami hardtopu, aż tylne zamki będą w stanie zabezpieczyć hardtop. Zaznacz oryginalne położenie bolców, ponieważ przesuną się one po poluzowaniu, aby pomieścić podkładki.

W tym drugim przypadku nadal możesz wypróbować podkładki i kupić kilka zamiennych zamków na eBayu. Możemy również sprzedać Ci kilka dobrych używanych.

Proszę informować forum na bieżąco!

Obsługuję dach ręcznie, ponieważ hydraulika jest uszkodzona. Wydałem 1000 $ na wymianę O-ringów i zleciłem mechanikowi ich montaż, które w tamtym czasie były problemem. Od tego czasu musiały się zepsuć inne cylindry. Po prostu nie mogłem uzasadnić potrzebnych pieniędzy. Od tego czasu (2 lata temu) po prostu używam narzędzia do ręcznego zabezpieczania.
W większości przypadków wymiana uszczelek przez jakiegoś mechanika kończy się bardzo drogo, ponieważ zwykle to nie działa i bardzo łatwo jest zrujnować zwłaszcza droższe cylindry. Zobacz http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/1592184-soft-top-closing-problem.html, gdzie wymiana uszczelki ulflei została faktycznie wykonana przez dwie różne firmy o całkiem dobrej reputacji.

Z naszego doświadczenia wynika, że wszystkie oryginalne cylindry ulegną awarii w krótkim czasie po znalezieniu pierwszych wycieków z tyłu. Czy uważasz, że Twoje oryginalne cylindry zostały uszkodzone, gdy ktoś wymienił w nich uszczelki? Jeśli nie, naprawa pozostałych cylindrów zgodnie z naszymi instrukcjami usuwania DIY może być dość tanim przedsięwzięciem i zaoszczędzić koszty wymiany wszystkich sześciu zamków w dłuższej perspektywie. Nawet jeśli Twój mechanik porysował wały na cylindrach, nad którymi pracował, cylindry te nadal można uratować - Top Hydraulics produkuje wały zamienne.

Klaus

Top Hydraulics | Rebuilt Convertible Top Hydraulic Cylinders - Top Hydraulics, Inc

#30 · (Edited)
Napraw hydraulikę

Wow, 1000 $ za dwa cylindry i robociznę, musi być wysoki koszt utrzymania na Oahu.

Na tych forach regularnie pojawia się kilka firm zajmujących się regeneracją cylindrów i jestem pewien, że jeden z nich odpowie tutaj na Twoje pytania.

Realnym rozwiązaniem jest wymiana wszystkich cylindrów na zregenerowane, 1000 $, które już wydałeś, kupiłoby je wszystkie i jeszcze więcej...

Oto link do sponsora Benzworld o dobrej reputacji w zakresie najlepszego sprzętu i jestem pewien, że odpowie na Twoje pytania, gdy zobaczy Twój post.

Top Hydraulics | Rebuilt Convertible Top Hydraulic Cylinders - Top Hydraulics, Inc

Powodzenia

PS: dlaczego potrzebujesz hardtopu na Oahu, czy nie ma tam pogody na kabriolet przez cały rok?

#31 ·
Trzy możliwości, dopóki Klaus nie przyjdzie i nie rozwiąże problemów za ciebie
Klucz płaski 10 mm, który jest dostarczany z zestawem narzędzi, jest właściwym narzędziem do zablokowania, jednak spaw punktowy na kołnierzu, który przestawiasz za pomocą klucza, mógł pęknąć, więc otwarty koniec klucza nie wchodzi w dźwignię.
Metalowy bolec, który wchodzi w otwór na tylnym pokładzie benza, może nie pasować do struktury blokującej.
Struktura blokująca może znajdować się w pozycji „zamkniętej”, niezdolnej do zablokowania jakiegokolwiek bolca, który znajduje się w jej kanale.
Aloha i powodzenia ;)

#33 ·
R129 SL Instrukcja Hardtop R&R Pomoc!

Dzisiaj ręcznie zdjąłem hardtop, a kiedy go założyłem z powrotem, zauważyłem, że nie blokuje się sam, gdy już całkowicie opadnie. Mogę go podnieść z tyłu. Nie wiem, co robić..:(

Ponadto sygnał dźwiękowy nie ustaje..