Pozdrowienia! Właśnie odebrałem 92 500SL i chciałem nadać wydechowi nieco więcej dźwięku i zmniejszyć ciśnienie zwrotne. Czy istnieją jakieś niedrogie opcje, które nie przekraczają 1000 dolarów? Dzięki, Bob
Czy posiadasz wszystkie te tłumiki? Czy byłbyś w stanie podać numery katalogowe dla powyższych tłumików? Zwłaszcza Remusa i Brabusa.AMG, Remus, Wald, Lorinser, Brabus, & Carlsson
Nie wiem, gdzie mieszkasz, ale nie usunąłbym katalizatorów. Dlaczego nie zacząć od usunięcia rezonatora i zlecić w niestandardowym warsztacie montaż tłumika Magnaflow?Dzięki za wskazówki. Rozmawiałem z kumplem, który robi układy wydechowe i polecił mi wymianę katalizatora(ów) na katalizator MagnaFlow hi-flow #36037 (2 in / 1 out), a także usunięcie rezonatora na początek. Mój brat jest policjantem i zamierzamy zmierzyć dźwięk za pomocą miernika decybeli, aby uzyskać pomiary przed i po. Zawsze mogę zająć się głównym tłumikiem, jeśli zajdzie taka potrzeba. Wygląda na dość restrykcyjny.
Bob
Przepraszam, nie jestem sprzedawcą, ale znalazłem je na wyprzedaży Yahoo na Tajwanie. Każdy z nich kosztuje około 300-400 USD. Wszystkie to używane części.Wow!!!
Morris, czy jesteś sprzedawcą? Wygląda na to, że masz je wszystkie. Ile to kosztuje??? Jakieś preferencje?
Bob
Kupiłem rezonator oferowany przez tuningworld (polerowany rezonator ze stali nierdzewnej) zeszłej wiosny dla mojego 93 500SL. Rezonator przykręcił się bez problemu, ale ponieważ nie chciałem ciąć tylnej osłony zderzaka, musiałem stworzyć dystans, aby popchnąć wydech w dół o 1/2", aby przeszedł pod zderzakiem. Końcówki wydechu były nieco większe niż się spodziewałem po zdjęciach na ebay (około 3" każda). Dźwięk i wygląd są świetne. Wcale nie są za głośne. Na biegu jałowym to ładny, głęboki, mocny dźwięk, coś jak mój stary Porsche 928 z obejściem tylnego tłumika. Przy każdej prędkości nie są natrętne w kabinie. Bez drona i brzmią świetnie z opuszczonym dachem. Jedyną skargą jest to, że przy pełnym otwarciu przepustnicy chciałbym, aby dźwięk był głośniejszy i bardziej wyraźny. Czy ktoś usunął główny tłumik? Jeśli tak, czy dźwięk jest nieprzyjemny? Nie chcę, żeby było za głośno!Lynn,
dzięki za radę i informacje o tłumiku na Ebay. Doceniam, że poświęciłeś czas na zamieszczenie rysunków i linków....bardzo dziękuję. To naprawdę pomaga zobaczyć system w ten sposób.
Mieszkam w okolicach Sacramento i faktycznie doradzono mi wymianę (a nie usuwanie) starszych fabrycznych katalizatorów na nowszy, bardziej wydajny katalizator, który jest legalny w Kalifornii i przeznaczony do wczesnych 90. 500 SL. Katalizator magnaFlow ma dwa wloty i jeden wylot.
Szukam tego ładnego europejskiego dźwięku samochodu sportowego i nie chcę, żeby brzmiał jak honda rice rocket nastolatka lub duża ciężarówka. Czy ktoś miał jakieś doświadczenia z tymi niestandardowymi tłumikami wydajności, które były wymienione na ebay?
Tak, wymieniłem na tłumik Lorinser i jestem zadowolony z wyglądu i dźwięku, chociaż nie ma nic specjalnego w kwestii osiągów.Również odpowiadam Lynns, moje komentarze na temat tłumika Lorinser to:1. Wolę podwójną kwadratową końcówkę.2. Dźwięk może doprowadzić do wrzenia krwi podczas przyspieszania.3. Ale znacznie cichszy podczas jazdy po autostradzie niż standardowy MB.4. Moi znajomi powiedzieli, że Brabus ma najlepszy dźwięk, ale nie w 300SL ani SL320, musi być w SL500 lub SL600 ze względu na ogromną objętość wydechu.Załączam mój ostatnio ukończony projekt modyfikacji (bagażnik i spojler), oczywiście odznaka SL55 i AMG jest "fałszywa".Pozdrawiam,morrisdzięki. Wiem, że większość z nich jest wykonana ze stali nierdzewnej, ale nie jestem pewien co do kupna używanego tłumika. Czy kiedykolwiek używałeś któregoś z nich? Co o nich myślisz? Bob
Dzięki Matt. Wygląda na to, że rozsądnie byłoby wypatrywać używanego egzemplarza na stronie http://www.remusexhaustshop.com/mercedes-class-r129-1990-2002-c-1_67_69.html w cenie katalogowej 1387,95 $Lynns,
Systemy wymienione przez Morriswu zostały w tamtym czasie zlecone firmie REMUS GmbH, co widać po podobnym designie, wykończeniu i jakości.
Numery katalogowe REMUS to:
507093_0510
507193_0542
Nie przypominam sobie instalacji Magnaflow w starszych modelach M119 SL500, jednak jeśli użyjesz 'wyszukiwania zaawansowanego', na pewno znajdziesz ogromny wątek na temat katalizatorów o wysokim przepływie Magnaflow, a także inne tematy związane z tłumikami Magnaflow.Udanych poszukiwań!Świetny wątek. Czy ktoś założył katalizator i tłumik Magnaflow? Zamierzałem usunąć rezonator i te elementy, ale chciałem poprosić o poradę i numery części. Chcę poprawić osiągi i moc mojego SL600 z 94 roku, a nie dodawać dużo dźwięku. Wszelka pomoc byłaby bardzo mile widziana.
Podoba mi się to, co zrobiłeś ze swoim 91 500SL i dziękuję za próbkę dźwiękową. Czy usunąłeś rezonator? Jak działa dźwięk przy 110 km/h?Oto co zrobiłem, działa jak urok. Brzmi idealnie przy niskich obrotach (jak w oryginale), a potem słychać, jak silnik śpiewa, gdy wciśniesz pedał. Wygląda też dyskretnie.
Jak uzyskać wspaniały dźwięk 500SL
Jocke
Neoken to zrobił, a jego dźwięk r129 sprawi, że dostaniesz orgazmu!
Z tego co wiem, wydech BRABUS R129 został wycofany i nie jest już produkowany!Gdzie sugerujecie zamówić wydech Brabus do R129?
Dzięki