Mercedes-Benz Forum banner
41 - 60 of 65 Posts
merc131 - kilka postów wcześniej (#12) odniosłeś się do uzyskania kodu błędu dla wyłącznika krańcowego S84/23 (pokrywa komory zamknięta).

Zgodnie ze schematem na poście #1, ten przełącznik został wprowadzony dopiero przez zmianę konstrukcyjną od 06/2004, więc Twój CLK nie powinien go mieć.:confused:

To problem z informacjami WIS. Może wprowadzać w błąd, jeśli daty nie są dokładnie przestrzegane.
To właśnie powiedział SDS:
B1928: sprawdź wyłącznik krańcowy S84/13s lub S84/23 (w skrócie). Zatem /23 dotyczy samochodów po czerwcu 2004 roku. Ten samochód jest z 2003 roku, więc wyłącznik krańcowy S84/13s.
B1923: sprawdź wyłącznik krańcowy S84/22.
Tak zrozumiałem kody. I prawdopodobnie moja wina: te kody pochodzą z mojego CLK, o którym najpierw wspominam o problemach.

Później wspomniałem o CLK mojego przyjaciela, 6 miesięcy nowszym, w którym musiałem wymienić przewody hydrauliczne od dachu do pompy (podwójny przewód).
W moim ostatnim poście proszę o pomoc dla tego samochodu w sprawie miękkiego dachu uszkadzającego wyłącznik krańcowy po lewej stronie i problemu z ciśnieniem.

Dzięki za wszystkie informacje! Czy ktoś może mi powiedzieć, gdzie mogę znaleźć przekaźnik miękkiego dachu? Od zawsze mam problemy z dachem i czytałem, że ludzie z powodzeniem wymienili przekaźnik! Mam nadzieję, że u mnie jest to takie proste :surrender:

2004 clk500

Dzięki!

To jest na silniku pompy.

Dobre rzeczy tutaj. Dzięki.

Gdzie kupić przełącznik?

Czy dealer jest jedyną opcją, gdy chcemy kupić zamiennik dla wyłącznika krańcowego/czujnika s84-22 lub czegokolwiek, co nazywane jest tym słabym kawałkiem plastiku?

Dziękuję.

O ile wiem, jest to część dilerowa. Prawdopodobnie możesz zamówić ją przez parts.com ze zniżką (lub wydrukować ich cenę i poprosić dealera o dopasowanie).

Od czasu do czasu pomocne jest podbicie przydatnego wątku krótkimi historiami sukcesu. To zachęca innych i OP, a także pomaga wątkowi szybciej pojawiać się w wyszukiwarkach. :thumbsup: caperss, czy możesz podzielić się z nami, jaki problem udało Ci się rozwiązać? Klaus www.tophydraulicsinc.com

Dzięki za informacje. Schemat okablowania może mnie przerastać. Zleciłem odczytanie kodów błędów miękkiego dachu, które wskazywały na jeden z trzech przełączników. Kiedy już ustali wadliwy przełącznik, mam nadzieję wymienić go samodzielnie. Szukam filmu lub instrukcji, jak znaleźć przełącznik. Jak dostać się do modułu sterowania miękkim dachem?

Discussion starter · #53 · (Edited)
..... Zleciłem odczytanie kodów błędów miękkiego dachu, które wskazywały, że może to być jeden z trzech przełączników. Kiedy już ustali wadliwy przełącznik, mam nadzieję wymienić go samodzielnie. Szukam filmu lub instrukcji, jak znaleźć przełącznik. Jak dostać się do modułu sterowania miękkim dachem?
Jeśli odczytałeś kody błędów, powiedz nam o wynikach. Poinformujemy Cię, gdzie znajdują się wszystkie przełączniki. Informacje na ten temat znajdują się również w wątkach C209 forum.

Moduł sterowania (N52) jest pokazany w poście nr 11 w tym wątku.

Czy jakieś światła w samochodzie migają, gdy próbujesz uruchomić sekwencję otwierania? Podaj wszystkie odpowiedzi w swoim oryginalnym wątku.

Discussion starter · #54 ·
Ostatnio zauważyłem, że mój WIS ma 2 nieco różne schematy obwodów dla okablowania zewnętrznego do N52 (jednostka sterująca ST).

a) PE77.37-p-2102BA z KODEM 881 RTC (zdalne zamykanie bagażnika) z dnia 24.04.07.
Ten schemat pokazuje tylko 9 wyłączników krańcowych, które są podłączone bezpośrednio do N52. Dlatego S84/11 i S84/18, które są prowadzone przez magistralę CAN, nie są pokazane.

b) PE77.39-u-2102BA z dnia 15.08.07.
Ten schemat pokazuje S84/11 i S84/18, które są prowadzone przez magistralę CAN i jest dołączony poniżej.

Attachments

W wyniku rosnącej liczby pytań dotyczących problemów z działaniem miękkiego dachu w kabriolecie W209, zamieściłem pełny schemat połączeń do jednostki sterującej miękkim dachem. (N52)

Powinno to pomóc każdemu, kto przygląda się działaniu wielu wyłączników krańcowych, które kontrolują operację otwierania/zamykania.

Schemat jest dostarczany z legendą, która definiuje każdy element, który jest kierowany do N52 za pośrednictwem złączy. Wszystkie wyłączniki krańcowe są zasilane przez złącze 1.

Zauważyłem, że ogólnie rzecz biorąc, jedna strona (pin 1) każdego wyłącznika krańcowego jest połączona z masą (podwoziem), a druga strona (pin 2) idzie bezpośrednio do N52. Tak więc, proste jest odłączenie złącza 1 w N52, a następnie użycie miernika do pomiaru ciągłości do masy z odpowiedniego pinu w N52 podczas ręcznego uruchamiania wyłącznika krańcowego. Potwierdzi to zarówno dobre połączenie z masą, jak i dobry kontakt na przełączniku.

Należy pamiętać, że istnieje również zmiana pokazana na dzień 06/2006, gdzie pin 3 S84/13 jest prowadzony do N52 conn 1 pin 44 przez styki S84/23.

Mam nadzieję, że to pomoże. :)

Uwaga - przeczytaj mój post #54, aby uzyskać dodatkowy komentarz.
Keyhole, dzięki za schemat, spędziłem sporo czasu nad nim, zanim zdałem sobie sprawę (chyba), że mój SAM to inny model. To 2095451701, który integruje N52 i N10/2 w jedną jednostkę zamontowaną po lewej stronie bagażnika obok pompy hydraulicznej. Szukałem w sieci i nie mogę znaleźć schematu połączeń dla tego SAM. Gdybym mógł zobaczyć szczegóły złącza, przypuszczalnie mikroprzełączniki można by przetestować ze złącza za pomocą multimetru? Czy ktoś ma schemat, który może udostępnić?

Narzędzia nie są niczym szczególnym. Ten do odblokowywania góry przy przedniej szybie to po prostu klucz imbusowy. Paski to po prostu płaski nylon, około cala szerokości. Można użyć wszystkiego, co jest wystarczająco mocne i pasuje między zamkniętą pokrywę bagażnika a osłonę miękkiego dachu. I musi być mocne - te zawiasy i rozpórki hydrauliczne będą stawiać duży opór. Naprawdę potrzebujesz pomocnika, ponieważ oba zawiasy muszą być ciągnięte jednocześnie. Jeśli wydaje się to zbyt trudne do pociągnięcia, alternatywą jest odłączenie rozpórek hydraulicznych. Poniżej znajduje się schemat tego, jak wyglądają przy otwartej pokrywie. Przy zamkniętej pokrywie trzeba zajrzeć za panele wyłożone wykładziną po stronie bagażnika. Niebieska strzałka wskazuje klips, który można odpiąć, a następnie obrócić go na zielonej strzałce, a rozpórka po prostu się poluzuje.
Dzisiaj wytropiłem przerwany przewód do mikroprzełącznika na osłonie tonneau.
(* strona kierowcy pod chromowanym owalem. Tylna szyba włącza ten przełącznik podczas zamykania dachu)

W każdym razie przewody przechodzą przez plastikowy element tuż nad czerwoną strzałką.
Aby usunąć ten plastikowy element, wydaje się, że są dwie śruby, ale nie są to torxy - wyglądają jak specjalne trójramienne narzędzie w kształcie gwiazdy. Podobne do krzyżaka, ale zamiast kształtu „krzyża”, bardziej jak wzór gwiazdy MB?

Na szczęście nie musiałem usuwać tego plastikowego elementu, ale zamiast tego wytropiłem przewód w pobliżu górnej pompy i tam przewód się rozdzielił.

Może ten wątek wciąż żyje. Mam nadzieję. Mam CLK200 z 2004 roku. Kiedy naciskam przycisk miękkiego dachu obok dźwigni zmiany biegów, nic się nie dzieje. Żadnych błędów, żadnego ruchu szyb itp. Sprawdziłem bezpiecznik 28 i jest w porządku (40A). Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w bagażniku. Proszę o pomoc, oszaleję.

Może ten wątek wciąż żyje. Mam nadzieję. Mam clk200 z 2004 roku. Kiedy naciskam przycisk miękkiego dachu obok drążka zmiany biegów, nic się nie dzieje. Brak błędów, brak ruchu okna itp. Sprawdziłem bezpiecznik 28 i jest w porządku (40amp) Sprawdziłem wszystkie bezpieczniki w komorze bagażnika. Proszę o pomoc, oszaleję.
Witamy na forum. Zazwyczaj, jeśli występuje problem z dachem, na ekranie informacyjnym deski rozdzielczej pojawi się komunikat o błędzie. Odłączyłbym element wykończeniowy, do którego przymocowany jest przełącznik, i sprawdził okablowanie i złącze. Może to być również uszkodzony przełącznik. Zeskanowałbym również moduł miękkiego dachu, aby sprawdzić, czy nie ma żadnych kodów. Usterka w miękkim dachu nie włącza kontrolki silnika.

Witamy na forum. Zazwyczaj, jeśli występuje problem z dachem, na ekranie informacyjnym na desce rozdzielczej pojawi się komunikat o błędzie. Odłączyłbym element wykończeniowy, do którego przymocowany jest przełącznik, i sprawdził okablowanie i złącze. Może to być również uszkodzony przełącznik. Zeskanowałbym również moduł miękkiego dachu, aby sprawdzić, czy nie ma żadnych kodów. Usterka w miękkim dachu nie włącza kontrolki silnika.
Dzięki za odpowiedź.
Wyjąłem przełącznik i okablowanie wydaje się być w porządku. Przełącza, ale nie jestem pewien, czy dochodzi do niego napięcie. Na ekranie informacyjnym na desce rozdzielczej nie pojawiają się żadne komunikaty.
Próbowałem nawet go oszukać i celowo odblokowałem pałąk przeciwkapotażowy w bagażniku, aby przełącznik nie został włączony, aby błąd się pojawił. Nie pojawił się. Nic się nie dzieje. Został zeskanowany za pomocą afoxwell i nic nie było obecne.

Witamy na forum @weegirdy - poświęć chwilę na przeczytanie informacji pod poniższym linkiem. Wyjaśnia on, jak zaktualizować swój profil użytkownika, aby dane Twojego samochodu i Twoja lokalizacja pojawiały się w każdym poście pod Twoim awatarem. To dobra informacja dla innych, gdy próbują pomóc. Zawiera również dobre informacje o tym, jak zorganizowane są fora i jak korzystać z funkcji wyszukiwania:

Znajdź swoją sekcję na forum, nawiguj i wyszukuj

Czy Twój Foxwell może odczytywać "rzeczywiste wartości"? Jeśli tak, zrób to dla RBC (kontroler pałąka, znany również jako kontroler górny) i sprawdź, czy pokaże działanie przełącznika. Jeśli nie, to albo uszkodzony przełącznik, albo problem z okablowaniem między nim a RBC.

41 - 60 of 65 Posts