Mercedes-Benz Forum banner

Klips wykończenia zewnętrznego tylnego słupka?

3.9K views 22 replies 5 participants last post by  Jayare  
#1 ·
Listwa ozdobna po lewej stronie tylnego zewnętrznego słupka była luźna. Próbowałem dopasować listwę i plastikowy klips, a część plastikowego klipsa pękła.

Jakieś rady dotyczące prawidłowego połączenia tych elementów oraz dostępności/najlepszego źródła klipsów? Czy coś powinno być zrobione pod spodem, gdy zdejmuję/wyjmuję listwę?

#3 ·
Będziesz chciał je dostać od dealera. Minęło wiele lat, odkąd kupiłem różne klipsy, ale pamiętam, że koszt był nieistotny.

Powodzenia

Jayare

Wysłane z mojego SM-A515U używając Tapatalk
Ok, przyjrzę się EPC. Wciąż nie jestem pewien, jak listwa faktycznie się zatrzaskuje i czy jest jakiś kąt lub podejście. Wydaje się również, że za nimi jest trochę pianki, nie wiem, czy klipsy są z tym dostarczane, czy będę musiał coś wymyślić?

#4 ·
Uszkodzone mocowanie usunięte, a następnie odbudowane za pomocą siatki ze stali nierdzewnej i spawania tworzyw sztucznych (pręty fiberflex), *mikrośruba z łbem sześciokątnym (*co miałem wtedy do dyspozycji)

• Like
Reactions: JHZR2
#5 ·
Właśnie w tym tygodniu miałem ten sam element wykończeniowy, który poluzował się z tyłu. Na szczęście klips wciąż znajdował się pod listwą, a z urządzenia mocującego pozostał tylko pusty kołek (jak pokazano na powyższych zdjęciach). Nie zdawałem sobie sprawy, że jest przymocowany od wewnątrz---myślałem o użyciu nitu zrywalnego do ponownego przymocowania klipsa (po wywierceniu kołka). Nie wiedząc, co dokładnie znajduje się wewnątrz słupka i będąc osobą niezbyt obeznaną z mechaniką, czy powinno być bezpieczne ponowne przymocowanie klipsa od zewnątrz za pomocą nitu zrywalnego, czy też potencjalnie zepsuję coś niewidocznego wewnątrz słupka?

#6 ·
Właśnie w tym tygodniu miałem ten sam element wykończeniowy, który poluzował się z tyłu. Na szczęście klips wciąż znajdował się pod wykończeniem, a z urządzenia mocującego pozostał tylko pusty kołek (jak pokazano na powyższych zdjęciach). Nie zdawałem sobie sprawy, że jest przymocowany od wewnątrz---myślałem o użyciu nitu zrywalnego do ponownego przymocowania klipsa (po wywierceniu kołka). Nie wiedząc, co dokładnie znajduje się wewnątrz słupka i będąc raczej nieobeznanym z mechaniką, czy powinno być bezpiecznie ponownie przymocować klips od zewnątrz za pomocą nitu zrywalnego, czy też potencjalnie zepsuję coś niewidocznego wewnątrz słupka?
Jeśli chcesz usunąć słupek C, załączony plik PDF
Uwaga: należy pamiętać o sposobie jego demontażu. Klipsy hakowe są plastikowe i kruche i najprawdopodobniej pękną ze względu na wiek. Łatwe do naprawienia, jeśli można spawać tworzywa sztuczne lutownicą. Drugi element mocujący jest metalowy i osadzony w plastikowej prostokątnej wnęce w słupku C - również może pęknąć po wyjęciu.

Mogłeś użyć nitu zrywalnego, ale wybrałem (z nadmiaru ostrożności...) zastosowanie powyższej metody. Po prostu idź do sklepu hobbystycznego, aby znaleźć potrzebną śrubę mikro s/s.
Trzyma się dobrze, bez problemów.

Attachments

#9 ·
#10 ·
Cóż, zaniotowałem oryginalny klips sprężynowy, ale warga pod elementem wykończeniowym jest za długa, aby zmieścić się pod klipsem, podczas gdy drugi koniec (w kierunku tylnych drzwi pasażera) jest przymocowany. Mogę poruszać wykończeniem, ale nie mogę powiedzieć, jak koniec skierowany w stronę tylnych drzwi pasażera jest przymocowany do słupka i nie chcę zepsuć tego, co go trzyma na tym końcu (już złamałem jeden z czarnych plastikowych klipsów między 2 końcami wykończenia). Mam nadzieję, że jeśli ten koniec zostanie zwolniony, warga wykończenia będzie mogła 'zahaczyć' pod tylnym klipsem i jakoś element wykończeniowy zatrzaśnie się na drugim końcu (w kierunku drzwi pasażera)? Mam nadzieję, że ten opis ma sens! Z góry dziękuję! Erich

#11 ·
Cóż, zaniotowałem oryginalny klips sprężynowy, ale warga pod elementem wykończeniowym jest za długa, aby zmieścić się pod klipsem, podczas gdy drugi koniec (w kierunku tylnych drzwi pasażera) jest przymocowany. Mogę poruszać wykończeniem, ale nie mogę stwierdzić, jak koniec od strony tylnych drzwi pasażera jest przymocowany do słupka, i nie chcę zepsuć tego, co go trzyma na tym końcu (już złamałem jeden z czarnych plastikowych klipsów między 2 końcami wykończenia). Mam nadzieję, że jeśli ten koniec zostanie zwolniony, warga wykończenia będzie mogła "zahaczyć" pod tylnym klipsem i jakoś element wykończeniowy zatrzaśnie się na drugim końcu (w kierunku drzwi pasażera)? Mam nadzieję, że ten opis ma sens! Z góry dziękuję!
Erich
Zdjęcia pomogłyby pokazać, co tu zrobiłeś.
Jeśli chodzi o 'koniec tego wykończenia słupka C od strony tylnych drzwi pasażera'' i sposób jego mocowania ====> element mocujący na końcu.

#12 ·
Zrobię zdjęcie dla odniesienia. To ostatnie zdjęcie jest tym, co musiałem zobaczyć - czy jest trzymane śrubą przez otwór, nitą, czy też innym rodzajem mocowania? Użyłem normalnego stalowego nita zrywalnego, aby ponownie przymocować sprężynowy klips na drugim końcu - ponieważ klips i słupek są stalowe, pomyślałem, że prawdopodobnie nie powinno być żadnej większej reakcji między elementami, chociaż pisząc to, zdaję sobie sprawę, że nit ze stali nierdzewnej byłby mądrzejszym wyborem. Zatkuję puste centrum nita odrobiną epoksydowej. Dzięki!

#13 ·
#15 ·
Operacja zakończyła się sukcesem. Tylne drzwi po stronie pasażera nie zawsze można otworzyć - czasami bolec zamka podnosi się tylko do połowy, gdy samochód jest odblokowany. Zakładam, że gdzieś jest wyciek podciśnienia, ale to na inny dzień. Następnym razem, gdy drzwi się odblokowały, zobaczyłem, że drugi koniec listwy ozdobnej był trzymany przez dużą śrubę krzyżakową. Moją pierwszą myślą było: "każdy, kto czyta ten wątek na forum, pomyśli, że nie powinienem zbliżać się do Mercedesa Benza, jeśli nie wiem, co to jest śruba z łbem krzyżakowym!". Nie zrobiłem zdjęcia przed przykręceniem listwy ozdobnej, ale pokazywałoby to wiercenie pozostałości oryginalnego nitu i ponowne mocowanie (za pomocą stalowego nita zrywalnego) oryginalnego zaczepu sprężynowego. Jeszcze raz dziękuję!

#16 ·
Właśnie natknąłem się na ten problem, że zewnętrzne wykończenie słupka C poluzowało się, podobnie jak na oryginalnych zdjęciach. Klips mocujący wykończenie na miejscu zniknął dawno temu, kiedy zauważyłem, że wykończenie jest luźne. Nie udało mi się znaleźć tej części online (i być może skończę na odbudowie jak w poście nr 4), ale jeśli ktoś wie, jak ją zdobyć, chętnie się dowiem.

Dzięki

#18 ·
Właśnie natknąłem się na ten problem, że zewnętrzne wykończenie słupka C poluzowało się podobnie jak na oryginalnych zdjęciach. Klips mocujący wykończenie na miejscu zniknął dawno temu, kiedy zauważyłem, że wykończenie jest luźne. Nie udało mi się znaleźć tej części online (i być może po prostu odbuduję ją jak w poście nr 4), ale jeśli ktoś wie, jak ją zdobyć, chętnie się dowiem.

Dzięki
Dostałem jeden. Może z klasycznego centrum? Nie pamiętam, minęło już trochę czasu. Jeszcze go nie zainstalowałem, ale muszę pomyśleć, czy potrzebuję nakrętki nitowej czy czegoś innego.

Kiedy będę w domu i o tym pomyślę, znajdę go i zobaczę, czy są numery części lub coś w tym rodzaju.

#17 ·
pozycja 8
Będziesz także potrzebować nitu - pozycja 11 - (i pistoletu) LUB użyj alternatywnego mocowania ze stali nierdzewnej.

Użyłem śruby maszynowej z łbem walcowym ze stali nierdzewnej 2-56 (lub nieco większej średnicy gwintu) x 3/8" długości lub podobnej. Korpus mojego nitu był wciąż dobry i na miejscu, więc po prostu nagwintowałem go i wkręciłem w niego śrubę maszynową.
Jeśli twój nit jest uszkodzony lub go brakuje, może być konieczne ostrożne wywiercenie go i użycie śruby ze stali nierdzewnej o nieco większej średnicy gwintu, aby przymocować część zamienną.

• Like
Reactions: jstone85
#19 ·
pozycja 8
Będziesz również potrzebować nitu - pozycja 11 - (i pistoletu) LUB użyj alternatywnego mocowania ze stali nierdzewnej.

Użyłem śruby maszynowej z gniazdem 2-56 (lub nieco większej średnicy gwintu) x 3/8" długości ze stali nierdzewnej lub podobnej. Mój korpus nitu był wciąż dobry i na miejscu, więc po prostu w niego wbiłem gwint i wkręciłem w niego śrubę maszynową.
Jeśli twój nit jest uszkodzony lub go brakuje, może być konieczne ostrożne wywiercenie go i użycie śruby ze stali nierdzewnej o nieco większej średnicy gwintu, aby przymocować część zamienną.

View attachment 2835713 View attachment 2835712
Dzięki za zamieszczenie linku. Korpus nitu jest wciąż nienaruszony, więc spróbuję ze śrubą, aby zabezpieczyć klips. Skoro już przy tym jestem, mogę również zamówić nit, jeśli będę go potrzebował później.

Zaktualizuję informacje o postępach!

#20 ·
Wczoraj otrzymałem klips i nit. Mam dwa pytania. 1) Dotyczące kontaktu między klipsem a farbą, czy dobrym pomysłem byłoby pokrycie klipsa lub w inny sposób ochrona obszaru kontaktu? 2) Jaki jest najlepszy plan: wyskoczenie starego nita i zainstalowanie nowego lub wiercenie w starym, aby przymocować klips śrubą (śruba maszynowa z gniazdem ss, jak sugerował @khomer2)? Wszelkie przemyślenia są bardzo mile widziane!
Image