Mercedes-Benz Forum banner

W124 300e-24v przerobione na M119 V8

8.7K views 6 replies 6 participants last post by  Dan O.  
#1 ·
Witaj Benzworld.

Mam 300e-24v z 1990 roku z uszkodzoną uszczelką głowicy.

Rozważam wymianę silnika zamiast remontu silnika.

Kupiłem 420e w210 z 1996 roku jako dawcę w pełni sprawnego samochodu dla w124.

Chciałem wiedzieć, na jakie trudności mogę natrafić, zanim zacznę rozbierać oba samochody.

Wszelkie wskazówki są bardzo mile widziane

#3 ·
Witaj Benzworld.

Mam 300e-24v z 1990 roku z przepaloną uszczelką pod głowicą.

Kupiłem 420e w210 z 1996 roku jako dawcę z pełnym napędem dla w124.

Chciałem wiedzieć, z jakimi trudnościami mogę się zmierzyć, zanim zacznę rozbierać oba samochody.

NAPRAWIŁBYM istniejący silnik, to był wspaniały silnik. Wymiana będzie koszmarem, łatwiej byłoby włożyć silnik z USA w skrzyni.

#4 ·
Witaj Benzworld.

Mam 300e-24v z 1990 roku z przepaloną uszczelką pod głowicą.

Kupiłem 1996 420e w210 jako dawcę z pełnym napędem dla w124.

Chciałem wiedzieć, na jakie trudności mogę natrafić, zanim zacznę rozbierać oba samochody.

Zamiast wsadzać silnik V8 do sedana, który fabrycznie ma ten sam silnik V8, dlaczego po prostu nie upiększyć swojego istniejącego 420e? Istnieje stary wątek zatytułowany "going for it", w którym facet zamienia silnik m119 w swoim 300ce. Dużo niestandardowej produkcji i pracy, aby to zrobić. W jego przypadku stworzył coś, czego fabryka nigdy nie zrobiła z aspektem coupe. W twoim przypadku możesz kupić ładne 420e za około 5 tys. dolarów. Dlaczego tego nie zrobić? Jeśli chcesz zaszaleć w garażu, zamontuj manualną skrzynię biegów i możesz skończyć z czymś wartym więcej niż w to włożyłeś.

#6 ·
Dużo mówi się ostatnio o zamianach W124 V8, więc w końcu zamierzam się za to zabrać.

Odkąd wiele lat temu kupiłem swój pierwszy E420, pomyślałem, że coupe lub kombi V8 byłoby fajną zamianą; to mój ulubiony wątek na ten temat:

Po pierwsze, kilka rzeczy specyficznych dla Twojej sytuacji: 1) tak skomplikowana, jak zamiana w samochodzie z kierownicą po lewej stronie, staje się prawie niemożliwa dla samochodu z kierownicą po prawej stronie ze względu na umiejscowienie przekładni kierowniczej i brak fabrycznie zbudowanej konfiguracji V8 z kierownicą po prawej stronie, 2) nie ma sensu konwertować sedana, ponieważ 400e/E420 jest stosunkowo łatwy do zdobycia (przynajmniej tutaj, w USA).

Pomijając kwestie RHD, istnieje kilka różnic między samochodami V8 i I6, zgodnie z powyższym wątkiem, nie wszystkie z nich muszą być uwzględnione. Moje badania w EPC potwierdzają, że podłogi są takie same, ale tunel skrzyni biegów oraz prawa i lewa przegroda są różnymi częściami. Wiele osób zakłada, że różnice wynikają z konieczności posiadania większego tunelu skrzyni biegów, ale znaczenie tej różnicy wydaje się być obalone w powyższym wątku budowlanym. Tego, czego nie można obejść, to prawa i lewa górna przegroda komory silnika oraz poprzeczka silnika; muszą one bezwzględnie zostać wymienione, aby pomieścić V8 (cięcie i spawanie).

Mając obok siebie zarówno samochody V8, jak i I6, nie marzyłbym o podjęciu się zamiany bez samochodu dawcy V8 W124; pod maską jest zbyt wiele różnic specyficznych dla V8, aby zamiana była opłacalna finansowo. Pomijając silnik, V8 W210 niewiele by pomógł. Kiedy M119 zmienił się na zapłon cewki na świecę, czy to nie było w '96? Jeśli tak, to ten W210 jest jeszcze mniej przydatny.

W Twojej sytuacji myślę, że zamieniłbym go na M104 w specyfikacji C36 lub być może doładował ten, który masz.

#7 ·
Chcę uniknąć przyczyniania się do jakichkolwiek dezinformacji na ten temat, więc chciałbym wyjaśnić kilka kwestii w odniesieniu do tego fragmentu:

....tunel skrzyni biegów oraz prawa i lewa przegroda ogniowa to różne części. Wiele osób zakłada, że różnice wynikają z konieczności posiadania większego tunelu skrzyni biegów, ale znaczenie tej różnicy wydaje się być obalone w wątku budowlanym powyżej.
Nie tylko tunel skrzyni biegów i elementy przegrody ogniowej są unikalne dla samochodów V8, ale inny element, który jest określany jako "WSPARCIE między elementem bocznym a przegrodą ogniową", również jest inny; służy to jako podstawa montażowa dla specyficznych dla V8 górnych paneli grodzi/przegród. Jedną WIELKĄ rzeczą, której wątek budowlany, do którego się odwołałem, w pewien sposób unika wzmianki, jest to, że specyficzne dla V8 górne panele grodzi/przegród nie pasują do samochodu specyficznego dla I6 bez konieczności modyfikacji istniejącej podstawy, zobacz zdjęcia poniżej:

2666373

Zauważ, jak rzeczy tutaj nie pasują do końca, to dlatego, że specyficzne dla V8 wsparcie/podstawa różni się od tego używanego w samochodach I6. Na zdjęciach, które pojawią się później...

2666374

Wcześniej widoczne problemy z dopasowaniem między niezgodnymi częściami zostały rozwiązane za pomocą pewnej obróbki metalu na obu(?) końcach; coś wartego wspomnienia, ale tak naprawdę nie jest. Jeśli to jest mylące, pomyśl o tym w ten sposób: tylna część komory silnika I6 musi pomieścić tylko wąski prostokątny kształt M104, podczas gdy komora silnika V8 musi pomieścić znacznie szerszy kwadratowy kształt M119.

Udało mi się znaleźć naprawdę pouczający wątek budowlany, który dobrze opisuje pełne szczegóły tego, co jest potrzebne w komorze silnika, między innymi: