Mercedes-Benz Forum banner

PSE - Demontaż, ponowne dopasowanie i sprawdzenie

272K views 166 replies 70 participants last post by  nikob14  
#1 · (Edited)
PSE - Demontaż, ponowny montaż i sprawdzenie oraz obrócenie w razie potrzeby

PSE(A-37) posiada pompę próżniową do obsługi zamków drzwi, bagażnika i wlewu paliwa.
Steruje również alarmem (jeśli jest) i timerem oświetlenia wnętrza, czujnikiem zderzeniowym odblokowania drzwi
Plus przekaźnik tylnej szyby i model sterowania ARA, jeśli jest.
Komunikuje się z DAS poprzez CAN z jednostki MFC.

Właśnie wyjąłem swój, aby sprawdzić wilgoć. Spryskałem płytkę drukowaną lakierem i wywierciłem kilka otworów 1,5 mm w podstawie, ponieważ może się tam zbierać woda, jeśli się dostanie. Woda może przelewać się z zatkanych odpływów lub uszkodzonej gumowej uszczelki krawędzi.
(Zobacz także post nr 7, gdzie obróciłem urządzenie ;))

1. zdejmij wykładzinę podłogową
2. wyjmij koło zapasowe (jeśli jest)
3. wyjmij podnośnik i uchwyt (pociągnij do góry z tyłu)
4. wyciągnij piankową skrzynkę od dołu i wyjmij, składając górę do tyłu
5. odłącz przewody próżniowe (oznaczyłem je, aby zidentyfikować. To ważne)
6. odłącz 2 wtyczki wiązki przewodów
7. używając małego płaskiego śrubokręta, wciśnij zatrzaski, wyjmij podstawę, podnosząc ją podczas poruszania się.
8. wykręć małe śruby torx (3)
9. pozwól, aby urządzenie wpadło do ręki
10. sprawdź pod kątem uszkodzeń spowodowanych wodą lub korozją (mój był OK)
11. w razie potrzeby wyczyść za pomocą nylonowej szczoteczki do zębów.
12. spryskaj powłoką, aby uszczelnić płytkę drukowaną (spryskałem również wd40 do złączy)
13. włóż urządzenie z powrotem do obudowy. Upewnij się, że rurki próżniowe są wyrównane z górnymi otworami
14. załóż torx
15. upewnij się, że dystanse silnika są wyrównane z otworami w podstawie i załóż płytę podstawy
16. załóż złącza kablowe
załóż przewody próżniowe
17. wsuń do piankowej skrzynki UWAGA: niektórzy owinęli tu plastikową torbę wokół całości. Postanowiłem tego nie robić, ponieważ wilgoć "może" zostać uwięziona w torbie?
18. wmanewruj piankową skrzynkę z powrotem do wnęki (cholerna robota, moja się rozerwała)
19. załóż uchwyt podnośnika i podnośnik
20. załóż koło lub skrzynkę, jeśli jest
21. załóż wykładzinę podłogową i przesuń dłoń wzdłuż górnej krawędzi tylnej, aby ponownie osadzić ją pod krawędzią.

Powodzenia

Bazzle

Attachments

#129 ·
Reszta

Bazzle
Ten post jest naprawdę skierowany do Bazzle, ponieważ chciałem po prostu ogromnie PODZIĘKOWAĆ za naprawdę pomocne informacje, które zamieściłeś na temat problemu PSE w R170 SLK. Miałem objawy, które opisali inni, drzwi się nie odblokowują, alarm włącza się losowo itp.

Mój PSE był mokry, ale na szczęście nie skorodowany. Dokładne wysuszenie suszarką do włosów, trochę sprayu do PCB i wszystko wydaje się działać ponownie. Wszystko, co jest oddzielone od oświetlenia wnętrza (kopuły), upiera się, aby pozostać włączone. Ponieważ (według innych postów) jest również kontrolowane przez PSE, przypuszczam, że jest trochę uszkodzeń, których nawet z lupą nie widzę. Może zwarcie między pinami pod jednym z dwóch złączy mufti-pin (najprawdopodobniej białym), ale jestem bardzo zdenerwowany demontażem gniazda na dwuwarstwowej, powierzchniowej płytce drukowanej, aby się dowiedzieć. Może pogorszyć sprawę.

Kupiłem trochę rurki 4/6 mm w lokalnym sklepie zoologicznym, aby wydłużyć żółte rury i udało mi się zamontować PSE z powrotem w samochodzie do góry nogami, jak sugerowano.

Tak więc jeszcze raz dziękuję Bazzle, dzięki tobie mam teraz działający samochód i nie musiałem płacić małej fortuny za nowe PSE...wspaniale. :thumbsup:

PS: jeśli wiesz, która wtyczka/pin kontroluje oświetlenie wnętrza/kopuły, to byłaby wisienka na torcie.

Z poważaniem

John UK based SLK 230 1999

#7 · (Edited)
Obracanie PSE do góry nogami w celu zmniejszenia uszkodzeń spowodowanych przez wodę.

Możesz obrócić swój wczesny model PSE do góry nogami, tak jak późniejsze modele. NIE jest wymagana wiązka przewodów, mimo że MB sprzedaje taką?
Wystarczy wydłużyć przewody VAC (żółte) o 300 mm (1 stopę).
Użyłem nylonowego węża pneumatycznego 6 mm. Żółta linia po prostu wsuwa się do niego (najpierw na to napluć i wsunąć na około 1/2 cala).
Skrzynka z pianki pasuje po umieszczeniu urządzenia z powrotem na miejscu.
Zaznacz, z którego otworu odłączyłeś każdą linię przed wyjęciem i cięciem.
Nie jestem pewien co do roku 2000, ponieważ wiązka jest nieco inna ze względu na brak tylnej skrzynki bezpieczników??

Bazzle

Attachments

#38 ·
Czy to oznacza, że 2001+ są już do góry nogami?

Możesz obrócić swoją wczesną jednostkę PSE do góry nogami, tak jak w późniejszych modelach. NIE wymaga wiązki przewodów, chociaż MB jedną sprzedaje? Wystarczy wydłużyć przewody VAC (żółte) o 300 mm (1 stopę). Użyłem nylonowego węża pneumatycznego 6 mm. Żółta linia po prostu wsuwa się do niego (najpierw na to napluć i wsunąć około 1/2 cala).

Skrzynka z pianki pasuje po zamontowaniu jednostki z powrotem na miejsce.

Zaznacz, z którego otworu odłączyłeś każdą linię przed wyjęciem i cięciem.

Nie jestem pewien co do postu 2000, ponieważ wiązka przewodów jest nieco inna ze względu na brak tylnej skrzynki bezpieczników??

Bazzle
Czy modele PSE 2001+ można obrócić do góry nogami bez przedłużeń?

Dlaczego nie ma wezwania do serwisu, jeśli jest to problem, który może wystąpić we wszystkich R170?

#8 ·
Zrobiłem to około dwa lata temu i nigdy nie miałem z tym problemu.

#9 · (Edited)
n5160u said:
Świetna robota Bazzle. Czy pamiętałeś, żeby użyć lutownicy do wypalenia kilku otworów w dnie piankowej trumny, aby otwory drenażowe, które umieściłeś w obudowie PSE, miały miejsce do odprowadzania?Zrobiłem to około dwa lata temu i nigdy nie miałem z tym problemu.
Nie pamiętam.Następnym razem zamierzam przedłużyć przewody Vac za pomocą plastikowych rurek i spróbować obrócić urządzenie.Zobacz post 7 powyżejBazzle

#10 ·
Bazel: Sprawdziłem w lokalnych sklepach, co jest dostępne, jeśli chodzi o powłoki konformalne. Znalazłem dwa różne rodzaje i chcę sprawdzić z Tobą, którego rodzaju użyłeś, żebym się nie pomylił :)

1, spray, który chroni części przed rdzą/wilgocią i czyści obwody, ale nie twardnieje.
2, to samo, tylko że po wyschnięciu twardnieje i przypomina folię/powłokę leżącą na płytce. To ochroni przed wodą/wilgocią na zawsze.

Myślę, że numer dwa jest tym, który najlepiej się nadaje do użycia? A może są jakieś problemy związane z pokryciem płytki?

Pytanie brzmi: miękkie czy twarde.

#13 ·
Dziś odebrałem samochód z serwisu po naprawie pompy PSE. Zobaczyłem pompę i najwyraźniej częścią naprawy jest teraz owinięcie pompy w przezroczysty worek. Wiem, że było to omawiane w innych wątkach i stwierdzono, że może to powodować gromadzenie się kondensacji, ale chyba MB się tym nie przejmuje.

Czy powinienem zrobić małą dziurę w dnie zamkniętego worka, czy nie?

Próbowałem wyciągnąć urządzenie, aby sprawdzić okablowanie i upewnić się, że wykonali dodanie pętli z dłuższym okablowaniem, ale worek był zamknięty i nie chciałem psuć nowo zakończonej pracy. Zgodnie z wydrukiem serwisowym wykonali to przedłużenie/wymianę wiązki, ale nie jestem pewien, co to da, jeśli dolne otwory "odpływowe" na pompie wpadają prosto do zamkniętego worka. :rolleyes:

#14 ·
Jeśli wszystkie przewody i węże wychodzą na dół torby, wszystko będzie w porządku. Woda, która dostanie się do samochodu, spłynie po kablach i wężach, a jeśli kable będą sięgać poniżej torby i skręcać w górę w jej kierunku, to najniższym punktem będą przewody i węże, a woda będzie kapać z najniższego punktu, gdzie zawija się z powrotem do góry, w przeciwieństwie do oryginalnej wersji, w której węże wchodziły do pompy od góry i pozwalały wodzie na wypełnienie obudowy pompy.

#15 ·
Po świeżym przemyśleniu włożyłem swój do nowej plastikowej torby, którą wepchałem aż do otworu, z którego wychodzą kable/wąż odkurzacza. Myślę, że to powstrzyma problem z wodą spływającą po kablach, ponieważ pompa jest wyżej niż otwór. Użyję tego przez jakiś czas i zobaczę.

#16 ·
n5160u said:
Jeśli wszystkie przewody i węże wychodzą na dół worka, wszystko będzie w porządku.
Z tego, co widzę, cała pompa i osłona z pianki są zakryte, a jedyny otwór jest z okablowaniem na samym szczycie urządzenia, które ma taśmę/klej uszczelniający worek wokół wiązki przewodów. TSB nakazuje im dodanie pętli w okablowaniu, która pozwala na „najniższy punkt” kapania, o którym wspominasz, ale wydaje się, że jeśli ta pętla teraz nie istnieje, to jest wewnątrz zamkniętego worka (co mi nic nie daje). Będę musiał przyjrzeć się bliżej temu bałaganowi, kiedy będę miał okazję, ale jak wspomniałem w powyższym poście, nie chcę, aby usunięcie urządzenia spowodowało, że zepsuję naprawę uszczelnienia, którą Mercedes właśnie wykonał (nawet jeśli opiera się na zamkniętym worku, aby utrzymać urządzenie w suchości).

#17 ·
Z tego, co rozumiem, naprawa polegała na wydłużeniu przewodów, aby urządzenie można było zamontować do góry nogami. W ten sposób przewody i przewody pneumatyczne wychodzą poniżej pompy, a płytka drukowana znajduje się w najwyższym punkcie. Jeśli wydłużyli przewody, ale zamontowali pompę w tej samej orientacji, co poprzednio, myślę, że zrobili to źle. Z tego, co pamiętam, ktoś z nowszym SLK (może 2004) sprawdził i jego fabrycznie miał pompę w pozycji do góry nogami.

#22 ·
Wymieniłem swój PSE kilka lat temu. Powiedziano mi, żebym owinął go w mocną plastikową torbę. Kolejną wskazówką jest owinięcie taśmą lub przymocowanie przelotki do wszystkich przewodów/rur skierowanych w dół, aby woda nie dostawała się do PSE, co było w ogóle przyczyną usterki, którą naprawiono, obracając PSE do góry nogami w późniejszych modelach. Kiedy dostałem swój R171, pierwszą rzeczą, którą sprawdziłem, była pozycja PSE, nie jest taka sama.
gary

#23 ·
homealone said:
Wymieniłem swój PSE kilka lat temu. Powiedziano mi, żebym owinął go w mocną plastikową torbę. Kolejną wskazówką jest owinięcie taśmą lub zamocowanie przelotki na wszystkich przewodach/rurach w dół, aby zatrzymać wodę spływającą do PSE, co jest w ogóle przyczyną usterki, która została naprawiona przez odwrócenie PSE do góry nogami w późniejszych modelach. Kiedy dostałem mój R171, pierwszą rzeczą, którą sprawdziłem, była pozycja PSE, nie jest taka sama.

gary
1. strona zaktualizowana, aby pokazać, jak odwrócić PSE :D

Bazzle

#24 ·
PSE w moim 98 slk230 mojej dziewczyny miało wystarczającą długość, aby pozwolić mi odłączyć przewody podciśnieniowe i odwrócić jednostkę PSE i ponownie podłączyć przewody podciśnieniowe bez ich przedłużania metodą gumowego węża. Jest to w miarę ciasne, ale bez zagięć i ostrych zakrętów.

Ale należy zauważyć, że mój problem dotyczył/dotyczy wody spływającej po przewodach, ponieważ pianka miała wilgotne miejsce, a dno PSE dosłownie miało w sobie niewielką ilość wody. Minimalne uszkodzenia płytki i WD40 oraz szmaty oczyściły ją w większości... ALE tu tkwi mój prawdziwy problem z wodą. Moja biała wiązka przewodów jest tą, która powoduje, że alarm wariuje. Wewnątrz wiązki przewodów znajdują się uszkodzenia, które spowodowały mój konkretny problem. Wyczyściłem ją najlepiej jak potrafię, nie wyciągając dosłownie każdego pinu i czyszcząc jasnozieloną korozję z dwóch pinów... Jeśli się powtórzy, nałożę na nią trochę smaru dielektrycznego... to samo w sobie rozwiązałoby 99% naszych problemów.

Jedna wskazówka podczas ponownego składania zespołu PSE. Rurki próżniowe mogą być nieco uparte w prawidłowym ustawieniu... Wziąłem czerwoną rurkę WD40 i wsunąłem ją w głowicę próżniową PSE, a następnie złożyłem górną część urządzenia... ułatwiło to sprawę.

Na marginesie o pomyśle torby od MB... w żaden sposób nie sugerowałbym umieszczania gorącego/zimnego przedmiotu w plastikowej torbie. Kiedy jest gorąca/zimna (jak w tym przypadku elektryczna) część, WYWOŁA pewną ilość kondensacji. Nie będzie potrzebować żadnej wody z zewnątrz, ponieważ wyciągnie wilgoć z powietrza w torbie, gdy się ochłodzi... dokąd ma pójść ta woda?... Nigdzie.
Prostym rozwiązaniem dla działającego PSE jest po prostu odwrócenie tego PSE do góry nogami i ponowne założenie na nie pianki. Uszczelnianie PSE lub pianki w plastikowej torbie wydaje się problemem czekającym na rozwiązanie.:thumbsup:

#25 ·
PSE

Miałem właśnie swoje pierwsze doświadczenie z moim PSE i zrobiłem to samo, wyjmując je i używając środka do czyszczenia styków do wysuszenia płytek. Włożyłem je z powrotem i wszystko było dobrze. Jeździłem nim w ciągu dnia, a później pojechałem nim, używając klucza głównego zamiast scyzoryka. Teraz, jeśli spróbuję użyć scyzoryka, otrzymuję komunikat o błędzie uruchamiania, ale uruchamia się bez problemu za pomocą klucza głównego. Miałem dwa razy tego popołudnia, kiedy alarm włączył się bez powodu. Jakieś pomysły?:confused:

#26 ·
Bazzle, jak zwykle, Twoje instrukcje krok po kroku bardzo pomogły.
5 godzin po umyciu samochodu alarm zaczął się włączać. Szybkie sprawdzenie PSE wykazało ślady wody i korozji. Po wysuszeniu i oczyszczeniu korozji wszystko jest w porządku. Wyciągnę go ponownie w najbliższy weekend, aby zlokalizować rzeczywisty problem z wodą. Utrzymuję pułapki w czystości, ale kto wie, co jest głęboko w rurach.
Dzięki wszystkim za ich posty!
Mark