Mercedes-Benz Forum banner

ZDJĘCIE DIY - WYMIANA PŁYNU W SKRZYNI BIEGÓW 722.6X

463K views 438 replies 132 participants last post by  Boldkitty  
#1 ·
Pozdrowienia,

Jak pisałem w przeszłości, DB zmieniło swoją mantrę dotyczącą "koncepcji uszczelnionej na całe życie" w nowych pojazdach, które mają skrzynię biegów 722.6X.

Żeby nie odgrzewać starego tematu "zmieniać czy nie zmieniać", ten post jest przeznaczony tylko dla tych, którzy WIERZĄ w wymianę płynu. Moim celem zawsze były interwały co 40 000 mil.

W ŻADEN SPOSÓB NIE PROPAGUJĘ POSTĘPOWANIA WBREW TEMU, CO JEST W TWOJEJ WŁASNEJ INSTRUKCJI OBSŁUGI. RÓB, CO CI DYKTUJE DUCH. MUSISZ WZIĄĆ POD UWAGĘ MOŻLIWE KONSEKWENCJE, TAKIE JAK UTRATA GWARANCJI, ITD.

JEDNĄ ZAUWAŻALNĄ RZECZĄ W TEJ PROCEDURZE JEST ŚCISŁE PRZESTRZEGANIE "CHIRURGICZNEJ" CZYSTOŚCI NA WSZYSTKICH ETAPACH ORAZ SKRUPULATNA OSTROŻNOŚĆ, ABY NIE PRZEPEŁNIĆ LUB NIE NAPEŁNIĆ SKRZYNI BIEGÓW. Najwyraźniej te skrzynie są bardzo wrażliwe na wszelkie zanieczyszczenia lub niezrównoważone poziomy płynów. Jeśli przepełnisz, musisz odessać nadmiar.

Zdecydowałem się na "nowy" rodzaj płynu, przeznaczony do nowych 7-biegowych skrzyń. Miałem długą dyskusję z jednym z inżynierów w MotherShip Montvale, który potwierdził, że użycie "Nowego" płynu A.001.989.45.03.10 (który kosztuje również tylko 1/2 kosztu "starego" płynu A.001.989.21.03.10) JEST DOZWOLONE!!

Zwykłe CYA bla, bla rzeczy. Nie roszczę sobie żadnej wiedzy. Nie robię sobie z tego żadnych wyrzutów, jestem początkującym mechanikiem. Moje projekty opierają się na mojej interpretacji procedur WIS i/lub źródeł zewnętrznych. Pracuj według własnego uznania.

Attachments

#2 ·
WIĘCEJ ZDJĘĆ

Attachments

#3 ·
G-AMG, jesteś przeznaczony albo do świętości, albo do obrony... ;) Poważnie, dzięki za kolejny dodatek do naszego DIY sticky. Chciałbym zauważyć, że dla tych, którzy chcą postępować zgodnie z tą procedurą, nie należy jej skracać. Trzeba dokładnie zmierzyć poziom płynu i w odpowiedniej temperaturze. I czystość, i wszystkie inne ostrzeżenia, które G dostarczył. Należy również pamiętać, że jeśli masz skrzynię biegów 722.x po 99 roku, nie będziesz miał korka spustowego na konwerterze, więc będziesz mógł wymienić tylko około 1/3 płynu, chyba że wybierzesz sposób na przepłukanie przewodów chłodnicy/konwertera/chłodnicy. Uważaj na siebie i ciesz się jazdą, Greg

#4 ·
G-AMG said:
Pozdrowienia,

Zdecydowałem się na "nowy" rodzaj płynu, przeznaczony do nowych 7-biegowych skrzyń biegów. Miałem długą dyskusję z jednym z inżynierów w MotherShip Montvale, który potwierdził, że użycie "Nowego" płynu - A.001.989.45.03.10 (który kosztuje również tylko 1/2 kosztu "starego" płynu A.001.989.21.03.10) JEST DOZWOLONE!!
To jest interesujące i prawdopodobnie mądry ruch.

Rozumiem, że nowy płyn może być używany w 5-biegowej skrzyni biegów i nie na odwrót. Najprawdopodobniej nowy płyn jest lepszy niż stary płyn. Jednak spuszczanie i napełnianie nie spuszcza całego płynu, teraz masz stary i nowy płyn zmieszany w skrzyni biegów. Czy to będzie w porządku?

#5 ·
G-AMG

Dzięki za DIY, jednak Twój W210 to 98, który powinien mieć spust konwertera momentu obrotowego. Dlaczego nie spuścisz również swojego konwertera?
Wiem, że to Twój DIY, ale czy mieszanie starego ATF i nowego ATF nie byłoby bardzo korzystne?
Tak czy inaczej, czy Twoja skrzynia biegów po tym lepiej zmienia biegi?

Pozdrawiam,
JeffreyP

#247 ·
nice, I plan to do this this weekend.

When you say "break off the tab and pry up the clip (make sure to catch the remaining piece)", do you have to worry about it falling into the tranny, or just into the engine bay?

Thanks.

BTW, working on a car with the rolex on? yikes.
Rolexes are made for wearing ALL the time... in bed (heh heh), in the garage, in the sea... it's just a watch. A very NICE watch... : )

#8 · (Edited)
Odpowiadając na kilka pytań:

1. Nie, z jakiegoś powodu mój '98 NIE ma śruby spustowej do konwertera momentu obrotowego.

2. Z MOJEGO ZROZUMIENIA po rozmowie z Mothership, mieszanie starego i nowego nie stanowi problemu.

3. Technicy MB, z którymi rozmawiałem, mówią, że ich standardowa wymiana to tylko opuszczenie miski olejowej, wymiana filtra i wymiana 5 litrów płynu. Tak, NIEKTÓRZY opowiadają się za płukaniem układu, ale najwyraźniej ma to swój własny zestaw niebezpieczeństw, głównie „odrywanie” materiału ze starych węży itp., co szybko zabije twoją skrzynię. Tak, w systemie pozostanie około 2,5 litra, ale tak się robi.

4. Nie, element zabezpieczający nie wpadnie do skrzyni biegów, tylko do komory silnika.

#9 ·
G-AMG said:
Odpowiadając na kilka pytań: 1. Nie, z jakiegoś powodu mój '98 NIE ma śruby spustowej do konwertera momentu obrotowego. 2. Z MOJEGO ZROZUMIENIA po rozmowie z Mothership, mieszanie starego i nowego nie stanowi problemu. 3. Technicy MB, z którymi rozmawiałem, mówią, że ich standardowa wymiana to tylko opuszczenie miski olejowej, wymiana filtra i wymiana 5 litrów płynu. Tak, NIEKTÓRZY opowiadają się za płukaniem układu, ale najwyraźniej ma to swój własny zestaw niebezpieczeństw, głównie „odrywanie” materiału ze starych węży itp., co szybko zabije twoją skrzynię. Tak, w systemie pozostanie około 2,5 litra, ale tak się robi. 4. Nie, element zabezpieczający nie wpadnie do skrzyni biegów, tylko do silnika.
Doskonałe DIY! W zeszłym miesiącu wymieniłem olej w skrzyni biegów i nie było korka spustowego do konwertera momentu obrotowego. Mój samochód to E300 Turbo-Diesel z 1998 roku. HDen

#411 ·
Doskonałe majsterkowanie!

Wymieniłem olej w skrzyni biegów w zeszłym miesiącu i nie było korka spustowego do konwertera momentu obrotowego. Mój samochód to E300 Turbo-Diesel z 1998 roku.

HDen
Dzięki za ten post. Przekonałeś mnie swoją ostrożnością przed płukaniem w obawie przed poluzowaniem jakiegoś materiału. Mam 05 CLK 320 ze 140 tysiącami mil i zerowymi problemami z przekładnią, więc myślę, że Twoja metoda jest dla mnie prawdopodobnie najbezpieczniejsza.

Nawiasem mówiąc, jeździłem 98 E300 Turbodiesel przez dziesięć lat. UWIELBIAŁEM ten samochód; jedynym powodem, dla którego się go pozbyłem, było to, że klimatyzacja padła, i najwyraźniej jest to ekstremalna praca w tym modelu.

#10 ·
Właśnie kilka dni temu spuściłem ATF z mojego E430 4 matic z 2001 roku, mieszając nowy 7-biegowy ATF z tym, co było tam wcześniej, i przejechałem ~100 mil bez żadnych trudności. Jedynym problemem, jaki miałem podczas wymiany, było to, że kiedy wymieniłem miskę olejową, przednia część miski olejowej po stronie pasażera trochę zaplątała się na metalowej ramie i pozostawiła szczelinę, której nie zauważyłem, dopóki nie wlałem 2 litrów do układu. Na ziemi utworzyła się kosztowna kałuża. Nie martw się jednak, ponieważ kupiłem 2 litry dodatkowo i udało mi się złapać około 1 litra płynu do wiadra. Świetne DIY, chciałbym, żeby było to kilka dni temu:thumbsup:

#11 · (Edited)
G-AMG,

Jak stan starego filtra? Czy jest potrzeba jego wymiany? Wykonałem wiele prac przy skrzyni biegów i wszystkie były czyste. Więc przestałem je wymieniać, tylko spuszczam i napełniam skrzynię biegów co 10 000 mil.

Jeśli chodzi o miernik temperatury, używam miernika temperatury na podczerwień i po prostu mierzę temperaturę na dnie miski olejowej skrzyni biegów.

(Konserwator budynku w moim miejscu pracy używa tego samego miernika temperatury na podczerwień do pomiaru temperatury wylotu klimatyzacji na suficie o wysokości 20 stóp. Bardzo przydatne narzędzie.)

#12 · (Edited)
Ryanoscerous said:
Właśnie kilka dni temu spuściłem ATF w moim 2001 E430 4 matic, mieszając nowy 7-biegowy ATF z tym, co było tam wcześniej, i przejechałem ~100 mil bez żadnych trudności. Jedynym problemem, jaki miałem podczas wymiany, było to, że kiedy wymieniłem miskę, przednia część po stronie pasażera miski trochę zaplątała się na metalowej ramie i pozostawiła szczelinę, której nie zauważyłem, dopóki nie wlałem 2 litrów do układu. Na ziemi utworzyła się droga kałuża. Ale nie martw się, ponieważ kupiłem 2 litry dodatkowo i udało mi się złapać około 1 litra płynu w wiadrze. Świetne DIY, chciałbym, żeby było kilka dni temu:thumbsup:
Więc ile płynu w sumie wyszło? Ile nowego płynu ostatecznie użyłeś w porównaniu do G-AMG's 98 320?

RÓWNIEŻ - czy to właściwe narzędzie do bagnetu?

eBay Motors: Mercedes 722.6 Transmission Fluid Dipstick Repair Tool (item 120151364488 end time Aug-21-07 05:08:46 PDT)

#13 · (Edited)
Reyna7,

Rozumiem, że to WŁAŚCIWY bagnet.

Ponieważ te skrzynie biegów są podobno bardzo wrażliwe na prawidłową objętość płynu, OSOBIŚCIE nie chciałem ryzykować kupna bagnetu "z rynku wtórnego".

Więc poszedłem do mojego dealera i dałem im moje "szczycicie się Państwo spełnianiem/przebijaniem cen,,,,,," speil, a oni dali mi jednostkę MB za około 35 dolarów.

Caliber motors (Anheim Hills, Kalifornia) jest również dobrym, niezawodnym źródłem "przecenionych" części MB.

Cerritos, nie wiem nic o koncepcji NIE wymiany filtra. Czytałem o wielu problemach ze skrzynią biegów, które wynikają z zabrudzonego filtra. Myślę, że bym go wymienił! Tylko moje .02, jednak.

#14 · (Edited)
G-AMG said:
Reyna7,

Z tego, co rozumiem, TO jest właściwy bagnet.

Ponieważ skrzynie biegów są podobno nadwrażliwe na prawidłową objętość płynu, OSOBIŚCIE nie chciałem ryzykować kupna bagnetu "z rynku wtórnego".

Więc poszedłem do mojego dealera i dałem im moje "szczycicie się Państwo spełnianiem/przebijaniem cen,,,,,," i dali mi jednostkę MB za około 35 dolarów.

Caliber Motors (Anheim Hills, Kalifornia) jest również dobrym, niezawodnym źródłem "przecenionych" części MB.

Cerritos, nie wiem nic o koncepcji NIE wymiany filtra. Czytałem o wielu problemach ze skrzynią biegów, które wynikają z zanieczyszczonego filtra. Myślę, że bym go wymienił! Tylko moje 0,02, choć.
To też mnie martwi (stary scenariusz "dostajesz to, za co płacisz") - sprawdziłem w Internecie i nawet w autohaus jest to 60 dolarów!!! Zastanawiałem się, dlaczego ten z eBay jest tak tani, ale potem dealer sprzedał go Panu za 35 (mniej więcej tyle samo co na eBay) i prawdopodobnie nadal na tym zarobił. Nie widzę nic, co sugerowałoby, że jest wart aż tyle w porównaniu do wersji z eBay. Czy jest jakiś sposób, żeby Pan powiedział, jak długi jest Pański? Ten z eBay podaje długość 45 1/2 cala.

A także, ile płynu sugerowałby Pan kupić, skoro nie będę mógł dostać się do TQ?

#15 ·
Reyna,

Zadzwoń do Caliber. Myślę, że chcieli 45 dolarów, jeśli dobrze pamiętam.

Nie chciałbym polegać na tym, że ja mierzę swoje. Pomyśl tylko, jeśli pomylę się nawet o 1 lub 2 mm, możesz być "przepełniony".

Sugerowałbym kupno 6 litrów.

Powodzenia!

#17 ·
Hej, dzięki wielkie za radę G-AMG!!! Zadzwoniłem do mojego lokalnego warsztatu i chcieli za to 70 dolców!!! Co za zdzierstwo.

Do tej pory lista cen, którą skompilowałem dla tego zadania, wygląda tak...

Płyn = 65,00 (6 @ 10,67 za sztukę)
Zaślepka / Klips zabezpieczający = 0,88
Zestaw filtrów = 15,54 (filtr i uszczelka)
Korek spustowy = 1,91
Miedziana uszczelka korka spustowego = 0,20
Narzędzie do bagnetu = 45,00
Suma = 130 $ (zaokrąglone w górę)

Och, i muszę zdobyć wskaźnik temperatury / narzędzia...

Zastanawiam się, ile warsztat zażądałby za tę robotę? Zadzwonię jutro, żeby zapytać dla zabawy.

OliverK said:
Kupiłem jeden na eBayu od sprzedawcy ze 100% opinią. Ponieważ liczy się tylko długość plastiku, nie wyobrażam sobie, żeby się nie zgadzało. Zwłaszcza jeśli żaden z pozostałych kupujących ten przedmiot nie miał problemów.
Hej OliverK - jak to u ciebie działało / ile $? Żadnych problemów?

#19 ·
Kolejny pomysł - czy to byłoby korzystne?

Czy można by użyć odsysacza oleju, aby wyciągnąć więcej oleju ze skrzyni biegów przez rurkę bagnetu, który nie wydostałby się po opuszczeniu miski olejowej? To mogłoby pomóc osobom, które nie mają 'spuszczalnego' konwertera momentu obrotowego?
A takżę, ponieważ olej jest teraz tańszy, może stara metoda, polegająca na najpierw podążaniu za doskonałym przewodnikiem G-AMG, a następnie powtórzeniu go jeszcze 2 razy, byłaby dobrym pomysłem, ponieważ wtedy większość starego oleju zostałaby wymieniona....

Jeszcze raz dziękuję G-AMG (& wszystkim innym) za wasz wkład...

Pozdrawiam,
Walter

#20 ·
wvcox1 said:
Czy odkurzacz do oleju może być użyty do wyciągnięcia większej ilości oleju ze skrzyni biegów przez rurkę bagnetu, który nie wydostałby się przez opuszczenie miski olejowej? Może to pomóc osobom, które nie mają "spuszczalnego" konwertera momentu obrotowego?
A także, ponieważ olej jest teraz tańszy, może stara metoda postępowania najpierw zgodnie z doskonałym przewodnikiem G-AMG, a następnie powtórzenie go jeszcze 2 razy byłoby dobrym pomysłem, ponieważ wtedy większość starego oleju zostałaby wymieniona....

Dzięki jeszcze raz G-AMG (& wszystkim innym) za wasz wkład...

Pozdrawiam,
Walter
Cześć Walter, dawno Cię nie widziałem na forum, dobrze, że wróciłeś.

W tym przypadku odkurzacz niewiele by zdziałał, ponieważ nie ma możliwości dostania się do konwertera.

Jest sposób, aby prawdopodobnie wydobyć jeszcze litr, wyciągnąć przewody chłodnicy ze skrzyni biegów, a następnie użyć delikatnego ciśnienia, aby je wydmuchać, co opróżni te przewody plus samą chłodnicę.

Z pewnością możesz wykonać wiele wymian, ale to dużo pracy. Przynajmniej kilka osób opowiada się za procesem DIY zmiany G-AMG, a następnie kolejną po 10 000 milach, a następnie kolejną 10 000, a następnie po prostu robiąc to co 30 000 mil, te interwały nie są sztywne, po prostu wymyśl taki, który ma dla ciebie sens.

Są warsztaty, które mają odpowiednią maszynę, opuszczają miskę olejową i filtr, a następnie otwierają tylko jeden przewód, używając delikatnego ciśnienia, czyszczą konwerter i przewody chłodnicy, ale trudno je znaleźć.

Inną metodą jest zamontowanie nowego filtra i ponowne zamontowanie miski olejowej, a następnie napełnienie szacowaną ilością. Następnie zdejmij przewód powrotny chłodnicy ze skrzyni biegów i włóż go do zmierzonego pojemnika o pojemności kilku litrów, ale musisz zobaczyć, ile do niego wchodzi, więc potrzebujesz czegoś, przez co możesz widzieć. Jedno z ukochanych pojemników Tupperware twojej żony byłoby idealne. ;) (Oczywiście tylko żartuję, ale możesz użyć jednego z tych dzbanków polietylenowych, które możesz kupić w Target za 5-10 $, zaznacz zewnętrzną stronę markerem, aby wiedzieć, gdzie jest 1L, 1,5L, 2L na pierwszy rzut oka.) Kiedy będziesz miał nieco ponad litr, wyłącz i dodaj kilka, opróżnij pojemnik w razie potrzeby, a następnie uruchom ponownie, dojdź do kilku, wyłącz i dodaj kolejny, a następnie wypuść kolejny, powtórz proces, aż zobaczysz, że nowy płyn czysto wypływa. Następnie podłącz ponownie przewód powrotny chłodnicy, sprawdź/ustaw poziom jak zwykle, potrójnie sprawdź pod kątem wycieków i gotowe.

Mam nadzieję, że to wszystko ma sens.

Uważaj na siebie i ciesz się jazdą,
Greg

• Like
Reactions: Jonsson
#23 ·
Mógłbym powiedzieć, że wydaje się, że zmiana biegów jest nieco płynniejsza, zwłaszcza na zimno, być może również niewielki wzrost efektywności paliwowej. Oczywiście czas pokaże. Zrobię to ponownie za 30 000 mil. Powodzenia

G
#24 ·
Doskonały wpis!:thumbsup: Dzięki ludziom takim jak Ty, którzy poświęcają czas, aby nauczyć nas rzeczy, które możemy zrobić. Tak naprawdę nie zależy mi na oszczędzaniu pieniędzy, jeśli chodzi o moje samochody, ale uwielbiam to, że mogę liczyć na ludzi takich jak Ty, którzy pozwalają mi robić pewne rzeczy z moim własnym samochodem i robić to lepiej niż profesjonalista z większą starannością. Jestem pewien, że profesjonalista nie czekałby tak długo, aż każda mała kropla wycieknie, gdy musi pracować i przesuwać 10 innych samochodów do końca dnia roboczego i jestem pewien, że profesjonalista nie byłby w stanie zastosować techniki aseptycznej „podobnej do chirurgicznej”. Lubię również spuszczać olej z dołu podczas wymiany oleju, zamiast pozwalać dealerowi po prostu go wysysać. W ten sposób mogę poczekać około 1/2 godziny i pozwolić, aby stary olej wypłynął w jak największym stopniu. Jestem pewien, że w ten sposób usuwam więcej zanieczyszczeń. Na pewno przeczytam ten post ponownie, jak tylko znajdę czas na wymianę płynu w skrzyni biegów. Jeszcze raz DZIĘKI!:thumbsup: