Mercedes-Benz Forum banner

Sprężyny obniżające H&R R107

14K views 18 replies 9 participants last post by  Mercclassics  
#1 ·
Cześć, myślę o zamontowaniu tego w moim 87 300SL, ponieważ obecne zawieszenie OE wydaje się trochę miękkie.

Czy ktoś zamontował obniżone sprężyny H&R, -50 mm z przodu i -15 mm z tyłu?

Jeśli tak, jak zmieniły one odczucia i jazdę samochodem? Czy trzeba również wymieniać amortyzatory?

Przepraszam, jeśli to pytanie zostało już zadane.

R
Image

#4 ·
Włożyłem je do mojego samochodu i obniżyły przód o reklamowane 2". Mają podnieść tył o 15 mm - a nie obniżyć - ponieważ tył wygląda na nieco niski. Ale mój tył poszedł w górę o 2". Wygląda głupio. Mój mechanik twierdzi, że wymiana tyłu zajmuje 4-5 godzin, więc stoi tak już od jakiegoś czasu. Włożyliśmy gumy przednich sprężyn 18 mm, aby podnieść przód o 5 mm, ale wciąż paskudnie. Od tego czasu słyszałem, że z tyłu trzeba usunąć jedną cewkę. Ale nawet obniżenie przodu o 2" to za dużo... Mam jeszcze jeden zestaw, jeśli nadal chcesz!

#13 ·
Włożyłem je do mojego samochodu i obniżyły przód o reklamowane 2". Mają podnieść tył o 15 mm - a nie obniżać - ponieważ tył wygląda na trochę niski. Ale mój tył podniósł się o 2". Wygląda głupio. Mój mechanik twierdzi, że wymiana tyłu zajmuje 4-5 godzin, więc stoi tak już od jakiegoś czasu. Włożyliśmy gumy przednich sprężyn 18 mm, aby podnieść przód o 5 mm, ale i tak beznadziejnie. Od tego czasu słyszałem, że z tyłu trzeba wyjąć jedną sprężynę. Ale nawet obniżenie przodu o 2" to za dużo.... Mam jeszcze jeden zestaw, jeśli nadal chcesz jakieś!

View attachment 2624288
Cześć wszystkim
Jestem całkowitym nowicjuszem na tym forum i informacje są świetne! Twoje zdjęcia Twojego samochodu ze sprężynami H&R są interesujące!
Tak wygląda mój 450slc dzisiaj, zanim zostaną zamontowane nowe sprężyny h&r. Samochód pochodził z Kalifornii, więc miał straszne zderzaki, które zamieniłem na europejskie. Przód jest dość wysoki i mam nadzieję, że obniżenie o -50 mm nie będzie za duże. Mogę dostać najgrubsze podkładki sprężynowe od MB i zamontować je w tym samym czasie, aby spróbować zminimalizować obniżenie. Nie chcę też, żeby tył był wyższy, więc mogę nie montować sprężyn +15 mm - zastanawiam się, czy to zakłóci jazdę/prowadzenie? Niesamowite, że sprężyny tylne +15 podniosły tył Twojego samochodu o 2" - to niedobrze!

Attachments

#9 ·
Cześć, myślę o zamontowaniu tego w moim 87 300SL, ponieważ obecne zawieszenie OE wydaje się nieco miękkie.

Czy ktoś zamontował obniżone sprężyny H&R, -50 mm z przodu i -15 mm z tyłu?

Jeśli tak, jak zmieniły one odczucia i jazdę samochodem? Czy trzeba również wymienić amortyzatory?

Przepraszam, jeśli to pytanie zostało już zadane.

R View attachment 2623506
Miałem obniżone sprężyny H&R w moim 560SL, ale teraz przeszedłem na coś lepszego! Zmienne sprężyny gwintowane do R107. Istnieje firma w Australii Południowej (Dkubus), która je produkuje. Sprężyny te pozwalają ustawić prawidłową wysokość jazdy i działają znacznie lepiej niż sprężyny H&R. SL Shop w Wielkiej Brytanii wykorzystał swoje sprężyny do opracowania swoich unikalnych R107. Sprawdź je... Dkubus Blackline 107 regulowany system zawieszenia | dkubus Pty Ltd
Mogę wysłać Ci zdjęcia mojego samochodu, jeśli jesteś zainteresowany.

#11 ·
Wygląda na to, że to może być teraz samochód do przewozu alkoholu w Północnej Karolinie :)
Żartuję, wygląda świetnie.

• Like
Reactions: BarryC123
#12 ·
Wygląda na to, że teraz może to być samochód do przewozu alkoholu w Północnej Karolinie :)
Żartuję, wygląda świetnie.
Stąd wzięło się wyrażenie "Hi tailing it". Nie wiedziałem tego, dopóki nie zobaczyłem sztuki "White Lightning".

#15 ·
Dzięki bardzo za tę radę. Oto zdjęcie wysokości tyłu mojego samochodu, ma nieco ponad 22 cale - myślę, że nie zmienię tylnych sprężyn, jak sugerujesz, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Mam nadzieję, że to nie wpłynie na prowadzenie ani go nie zrównoważy! Mogę spróbować zdobyć cieńsze gumowe podkładki do tylnych sprężyn, jeśli zdecyduję się zamontować nowe sprężyny z tyłu...

Attachments

#16 ·
Dzięki bardzo za tę radę. Oto zdjęcie tylnej wysokości mojego samochodu, ma nieco ponad 22 cale - myślę, że nie zmienię tylnych sprężyn, jak sugerujesz, żeby zobaczyć, jak to wygląda. Mam nadzieję, że to nie wpłynie na prowadzenie ani go nie zrównoważy! Mogę spróbować znaleźć cieńsze gumowe podkładki do tylnych sprężyn, jeśli zdecyduję się zamontować nowe sprężyny z tyłu...
Część mojego problemu (dokładnie 4 mm) polega na tym, że użyłem podkładki tylnej sprężyny 14 mm. Właśnie zdałem sobie sprawę (nie jestem pewien, dlaczego nie widziałem tego wcześniej), że dostępna jest również podkładka 9,5 mm 115.325.22.44. Podkładka 14 mm, która była w samochodzie, skompresowała się do około 10 mm przez ponad 30 lat. Zatem użycie podkładki 14 mm dodało 4 mm do zysku z tyłu. Zatem H&R odpowiadało tylko za 46 mm zysku! Jedną z opcji podniesienia tyłu trochę może być użycie podkładki sprężyny 18 mm zamiast bawić się samą sprężyną. Ale może to sprawić, że zawieszenie będzie bardziej 'chwiejne'?

Ale zrobiłbym przód i zobaczył, jak to idzie. Te rzeczy i tak nie są palnikami na drogach i prawdopodobnie mają mnóstwo podsterowności (?), więc wątpię, żeby sportowe z przodu zaszkodziły. Czy ktoś, kto zna się na zawieszeniu, ma pomysł, co by się stało?

#19 ·
To jest odpowiedź od H&R dzisiaj - była bardzo pomocna...

Re Nr części 29071-1 -50/HA+15mm pasuje do Mercedesa 450SLC C107 z 1978 roku
Szanowny Panie Hammond,

Dziękuję za e-mail.

Zgadza się, z naszym zestawem sprężyn 29071-1 przód będzie niższy niż tył po instalacji.

Załączam zdjęcie oryginału ("350SLC-W107C-orig.jpg") i jedno ze sprężynami zainstalowanymi ("SLC-Federn.jpg"),
to tylko 350 SLC, ale efekt będzie podobny, więc podobny do zdjęć, które Pan przesłał w swojej poczcie.

Samochód na zdjęciu był jednym z naszych samochodów testowych i wyposażony w oryginalną gumową podkładkę Mercedesa,
nr 1 z przodu i nr 2 z tyłu.

Większe podniesienie niż 15 mm z tyłu:

Podane dane dotyczące obniżenia/podniesienia są mierzone z nowego samochodu. Z biegiem lat zawieszenia opadają, więc
w samochodzie z ponad 40 lat nie jest już w oryginalnej (nowej) wysokości i tym samym podniesienie tyłu
jest bardziej "ekstremalne".

Ponadto w latach 70. i 80. producenci samochodów mieli dość duże tolerancje, jeśli chodzi o
indywidualne wysokości samochodów, więc to jest coś, dlaczego obniżenie/podniesienie jest zawsze tylko "przybliżone", ale nigdy w 100% dla każdego samochodu na rynku.

Używanie sprężyn tylko na przedniej osi:

Technicznie żaden duży problem w przypadku, gdy nie trzeba homologować części (w Niemczech nie można tego zrobić, ponieważ zestaw jest zatwierdzony przez TÜV tylko do użytku na obu osiach) lub potrzebuje zatwierdzenia TÜV.

Tył pozostanie wtedy oryginalny, a przód będzie niski, plus trochę sztywniejszy.

Mam nadzieję, że to pomoże!

Mit freundlichen Grüßen / best regards
Yvonne Menzebach
Export / Sales

Attachments