Mercedes-Benz Forum banner

Did this thread helped you with your tranny issue?

• yes

Votes: 31 89%
  • no

Votes: 4 11%

DIY W123 Diagnoza i regulacja skrzyni biegów 722.xx OM 616-7

205K views 43 replies 10 participants last post by  vwnate1  
#1 · (Edited)
Cześć,

Pomyślałem, że powinienem w prosty sposób zebrać wszystko, co odkryłem podczas naprawy mojej skrzyni biegów. Mam nadzieję, że te informacje będą przydatne.

Proszę, dodaj więcej szczegółów, zdjęć, filmów itp.

To trochę bezcelowe, aby grzebać przy skrzyni biegów, jeśli silnik nie działa prawidłowo. Chociaż problemy zwykle wynikają z nieszczelności w układzie podciśnienia. Zakładając, że silnik działa dobrze, po prostu poszukaj problemów z podciśnieniem.

Silnik:

-Poziom ATF. Jeśli cieknie, kliknij tutaj.

-Wymień wszystkie filtry.

-Wycieki z węży paliwowych. Ulepsz ręczną pompkę paliwa na nową bosch.

-Sprawdź filtr w zbiorniku.

-Regulacja zaworów. Sprawdź łańcuch rozrządu.

-Test kompresji.

-Wyczyść układ wtryskowy za pomocą Diesel Purge. I lub ulepsz do dysz Monarch.

-Rozrząd, pompa wtryskowa

- W przypadku silnika Diesla z turbodoładowaniem sprawdź turbosprężarkę pod kątem prawidłowego działania i wyczyść ją. Użyj śruby ALDA, aby wyregulować bogatszą mieszankę powietrza. Wyczyść śrubę "banjo".

-Zużycie/utrata oleju.

-Cięgna, czy działają prawidłowo? poruszają się płynnie?

-Świece żarowe, jeśli silnik uruchamia się ciężko/dymiąc i poprawia się w Op.Temp. Przy ich wymianie możesz chcieć pozbyć się nagromadzonego węgla za pomocą "rozwiertaka":
http://www.benzworld.org/forums/w12...g/forums/w123-e-ce-d-cd-td/1594582-replaced-glow-plugs-carbon-reamer-clean.html

-Dodatki do skrzyni biegów... to myśli Benzworld:
http://www.benzworld.org/forums/w123-e-ce-d-cd-td/1550717-tranny-additive-good-bad.html

=============================================

Podciśnienie:

- Uprość prowadzenie podciśnienia. Usuń EGR. Zostaw jedną z linii podciśnienia z głównego węża idącego bezpośrednio do VCV ze złączką "Y" współdzieloną z czarną linią, która idzie bezpośrednio do Modulatora. Podłącz MV do "innych użytkowników" jeden po drugim, aby ponownie przetestować pod kątem wycieków. Następnie zacznij podłączać jeden po drugim "innych użytkowników", aby sprawdzić, czy w którymś z takich systemów występuje wyciek. Wybierz się na jazdę próbną z każdym z nich. Zwykle występuje wyciek w zamkach drzwi lub klimatyzacji, jeśli tak jest, pomiń go i zajmij się tym później. EGR nie jest potrzebny, powinieneś go pominąć.

- Wymień wszystkie gumowe złącza, które wyglądają na zużyte lub kruche ... To tanie, po prostu zrób to wszystko. Nie zapomnij o najważniejszym przy Modulatorze.

- Sprawdź, czy linia podciśnienia Modulatora utrzymuje ciśnienie. Zwykle czarna, biegnie od góry VCV do pod samochodem i łączy się z Modulatorem. Jeśli nie, wymień linię i przejdź do samego modulatora i sprawdź, czy utrzymuje podciśnienie.

CYTAT: "Niekoniecznie musisz wymieniać modulator, jeśli nie utrzymuje podciśnienia. Czasami możesz wymienić gumowy O-ring lub gumową nasadkę, aby go naprawić. Tylko jeśli wciągniesz przez niego olej, będziesz musiał wymienić modulator." -GOVERT70227

Jeśli modulator nie utrzymuje podciśnienia, być może będziesz musiał go wymienić. Chociaż to nie tylko wymiana części, należy go wyregulować do odpowiedniego ciśnienia, a nowa część nie jest dostarczana z trzpieniem, zajrzyj do starego i użyj tej części z nową.

- Sprawdź główny wąż podciśnienia i pompę (Powinno wskazywać 21-25 cali Hg). Odłącz główny wąż podciśnienia od serwa hamulcowego i zatkaj ten koniec kciukiem, podłącz mighty vac do obu plastikowych trójników (ze złączką Y), które były podłączone do wszystkich przewodów podciśnienia. Użyj MV jako wskaźnika. Robi się to przy włączonym silniku na biegu jałowym.

-Odłącz wtyczkę elektryczną tempomatu, a następnie odłącz wszystkie węże podciśnienia z wyjątkiem jednego wchodzącego w górną część VCV i drugiego do zaworu odcinającego. Pomijasz tempomat, klimatyzację, EGR i zamki drzwi.

-Regulacja VCV, to zawór, który powoduje wyciek podciśnienia w zależności od położenia przepustnicy. Znajduje się w górnej części IP i jest wykonany z białego/żółtawego plastiku. Można go regulować w celu kontrolowania momentu zmiany biegów, to zwykle JEST ROZWIĄZANIE. W przypadku starych/zużytych skrzyń biegów może być konieczne radzenie sobie z gwałtowną zmianą 1-2, aby uniknąć rozbłysków między 2-3 a wczesnym 4. biegiem. Użyj swojego MV jako wskaźnika między "Y" w górnej części VCV a linią Modulatora, oryginalna konfiguracja to 15Hg na biegu jałowym do 0Hg przy pełnej przepustnicy.

Sprawdź ten link autorstwa Gregs300CD: http://www.benzworld.org/forums/w123-e-ce-d-cd-td/1261744-transmission-flaring-clunking-vcv-diy.html

Pamiętaj, że potrzebujesz zaworu zwrotnego, przynajmniej zamykającego system drzwi i zbiornik.

-Ktoś wcześniej majstrował przy ciśnieniu Mod... cóż, to trudne... regulacja Mod do specyfikacji to prawdziwy ból w tyłku. Ale można to zrobić za pomocą manometru podłączonego do portu testowego, czasami można go odczytać tylko podczas jazdy samochodem z prędkością 50 mil na godzinę.

=================================================

Proste wyjaśnienie skrzyń biegów Mercedes 722.xxx:

-Ciśnienie hydrauliczne kontroluje zmianę biegów.

-Ciśnienie hydrauliczne jest ustawiane przez pompę główną i regulator. To NIE jest regulowane.

-Niektóre ciśnienie można regulować zewnętrznie, aby kontrolować czas i jakość.

-4 rodzaje ciśnienia działają razem:

a. Ciśnienie robocze: Z przedniej pompy głównej, i jest podstawą wszystkich ciśnień. Nie można go regulować, ale można go zmierzyć przez port.

b. Ciśnienie regulatora: Buduje ciśnienie siłą odśrodkową w stopniowej proporcji w miarę wzrostu prędkości skrzyni biegów. Działa bezpośrednio przeciwko ciśnieniu kontrolnemu, aby regulować zmianę biegów w zależności od prędkości pojazdu. Nie można go regulować, ale można go zmierzyć przez port przy jeździe samochodem z określoną prędkością.

c. Ciśnienie modulacyjne: kontroluje ciśnienie robocze, od częściowej do pełnej przepustnicy. Modulator można regulować w celu utwardzenia lub zmiękczenia sprężyny wewnątrz. Jednym ze sposobów jest stały, poprzez obracanie klucza wewnątrz, a drugim jest ciągła zmiana, ponieważ jest podciśnienie. To podciśnienie jest również kontrolowane przez VCV, które powoduje wyciek podciśnienia proporcjonalnie do położenia przepustnicy. Ciśnienie modulacyjne kontroluje zmiany biegów, zmieniając przyłożone ciśnienie do taśm na sprzęgłach. Ciśnienie modulacyjne działa jako kontrola ciśnienia roboczego proporcjonalnie do momentu obrotowego silnika. Można go regulować, obracając klucz w modulatorze i sprawdzając ciśnienie w porcie w pobliżu.

d. Ciśnienie kontrolne: Jest to związane z położeniem pedału. Uzyskiwane z modulatora za pomocą zaworu ciśnienia kontrolnego, na który wpływa cięgno lub linka ze skrzyni biegów do cięgna przyspiesznika.

Przydatne schematy:

Podciśnienie:

Silnik 617.912 (Model 300D/CD/TD) [1980 federalny?]
Image

Silnik 617.950 (300SD)
Image

1980 CA
Image

1981-1984
Image

1984-1985
Image

1985 CA
Image

Image

---------------------------------------------

1981 300TD bez turbodoładowania
Image

CYTAT: "Zawór 64 jest dla skrzyni biegów, zawory 64a i 64b są dla EGR (wyłączenie EGR dla biegu jałowego i pełnego obciążenia).

Zawór 64 przełącza się między pełnym podciśnieniem z pompy (nr 1 na wtyczce) na biegu jałowym a kontrolowanym podciśnieniem z VCV. Robi to, łącząc 1 i 4 na wtyczce na biegu jałowym i łącząc 4 i 5 po naciśnięciu pedału przyspieszenia.

Na zdjęciu wydaje się, że 1, 2 i 3 są połączone i wydaje się również, że nie wszystkie zawory przełączające są obecne, ale zdjęcie nie jest wyraźne.

Jeśli chcesz ominąć EGR, po prostu podłącz port nr 3. Działa to, jeśli zawory przełączające nadal działają i nie przeciekają. Nie jestem pewien, czy zawór przełączający 64 zależy od 64a lub 64b, ale jeśli nie, możesz usunąć 64a i 64b lub je podłączyć.

Możesz również naprawić zawory przełączające, czasami gumowa linia lub mały płetwonurek jest zużyty.

Alternatywnie możesz zainstalować prostszy zawór przełączający z 1980 roku lub całkowicie usunąć zawór przełączający, jak pierwotnie sugerowano. Skrzynia biegów może nie wracać do pierwszego biegu po starcie lub stać na pierwszym biegu na biegu jałowym (tak że ciągnie mocniej), ale przypuszczam, że mógłbyś z tym żyć." -przez Govert70227

------------------------

STRONA INTERNETOWA ZE SCHEMATAMI PODCIŚNIENIA, KLIKNIJ TUTAJ

Image

Image

Punkty zmiany biegów dla BEZ PODCIŚNIENIA PRZED 1980 rokiem:

Image

Cięgno:

Image

Image

Image

USUWANIE PODCIŚNIENIA EGR (Rmac58) :
Image

powyżej, niebieska linia malowana przechodzi przez ścianę grodziową do wycieku, jest otwarta i zwykle czarna

Przydatne linki:

WŁAŚCIWE "DOSTROJENIE" SYSTEMU PODCIŚNIENIA UZYSKUJE OPTYMALNE CHARAKTERYSTYKI ZMIANY BIEGÓW I DOKŁADNĄ NAPRAWĘ

DIESEL PURGE

REGULACJA ZAWORÓW

WYMIANA DYSZ WTRYSKIWACZY

EGR DELETE BYPASSING MAINFOLD

PODSTAWY ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW Z PODCIŚNIENIEM

Mercedes 123 126 Diesel Transmission Ultimate Diagnostic and Tuning Kit

Pomocny wątek: "Eksperci od skrzyń biegów: Proszę o pomoc"

WĄTKI PEACHPARTS NA TEN TEMAT autorstwa Whunter

Wideo z mercedes source o problemach ze zmianą biegów:

Dzięki wszystkim ludziom, którzy pomogli mi radami i zdjęciami, jesteście wspaniali!!

#2 ·
Niekoniecznie musisz wymieniać modulator, jeśli nie trzyma próżni. Czasami można wymienić gumowy pierścień uszczelniający lub gumową nasadkę, aby go naprawić. Tylko jeśli zaciągasz przez niego olej, musisz wymienić modulator.

Sworzeń dociskowy musi być wklejony do modulatora.

A także tabela punktów zmiany biegów jest dla skrzyń biegów bez podciśnienia, sprzed 1980 roku.

#3 ·
Niekoniecznie musisz wymieniać modulator, jeśli nie trzyma próżni. Czasami można wymienić gumowy pierścień uszczelniający O lub gumową nasadkę, aby go naprawić. Tylko jeśli zaciągasz przez niego olej, musisz wymienić modulator.

Sworzeń pchnięcia musi być wklejony do modulatora.

Ponadto tabela punktów zmiany biegów dotyczy skrzyń biegów bez podciśnienia, sprzed 1980 roku.
Dobrze wiedzieć, że to może być tylko uszczelka!:thumbsup:

Czy masz właściwą tabelę?

#5 · (Edited)
Oto punkty zmiany biegów dla skrzyni biegów 722.1, 722.3 i 722.4 (modele Cali z 1985 r.) z niemieckiego FSM. Leergas to lekkie wciśnięcie pedału gazu, Vollgas to pedał gazu wciśnięty do końca, ale bez kickdown. Übergas to kickdown (Übergas brzmi o wiele lepiej IMO). Pamiętaj, że prędkości są podane w km/h, a nie w mph. MB wspomina również, że prędkości są przybliżone, różnice w prędkościomierzu, skrzyni biegów, oponach itp. mogą oznaczać, że rzeczywista prędkość zmiany biegów różni się od teoretycznych prędkości zmiany biegów. Prędkości zmiany biegów mogą być używane do określenia, czy linka Bowdena lub drążek zmiany biegów są prawidłowo wyregulowane. W modelach tylko z podciśnieniem można go użyć do sprawdzenia układu podciśnienia: zbyt duże podciśnienie oznacza wczesną zmianę biegów; późna zmiana biegów oznacza za mało podciśnienia. Skrzynia biegów 722.1 zmienia biegi wcześniej w modelach USA, jak widać:
Image
Image
Image
Image
Zawór(y) przełączający, znany również jako zawory 3/2 Zawór przełączający lub zawory na pokrywie zaworów są używane tylko do EGR w modelach turbodiesel, więc zawór przełączający można usunąć bez wpływu na silnik lub skrzynię biegów (o ile nie spowodujesz wycieku podciśnienia po usunięciu). W modelach bez turbodoładowania zawór przełączający lub zawory są również używane do stania na drugim biegu i zmiany na pierwszy bieg podczas ruszania. Jeśli usuniesz zawór przełączający, skrzynia biegów może nie działać tak, jak powinna. FSM ma doskonałe schematy dla konfiguracji podciśnienia. Różnią się one w zależności od roku. Można je znaleźć w sekcji 14.

#9 · (Edited)
Oto punkty zmiany biegów dla skrzyń biegów 722.1, 722.3 i 722.4 (modele z 1985 roku z Kalifornii) z niemieckiego FSM. Leergas to lekkie wciśnięcie pedału gazu, Vollgas to pedał gazu wciśnięty do końca, ale bez kickdown. Übergas to kickdown (Übergas brzmi o wiele lepiej IMO). ...
Czy masz tego typu informacje dla skrzyń biegów z silnikami Diesla, takich jak 722.118, 722.120 lub 722.303?

#15 ·
(Nie rozumiem, w czym problem z systemem pm - w mojej skrzynce odbiorczej są tylko dwa pm - czy mam wysłać ci pm jako test?)

#16 ·
USA 123.130 miało również skrzynię biegów 722.118, ale była ona inaczej ustawiona niż w modelach europejskich. Australia, Japonia, Szwecja i RPA również miały inaczej ustawione skrzynie biegów. Rezultatem jest skrzynia biegów, która zmienia biegi wcześniej. Być może po to, aby zwiększyć przebieg.

Drążek sterowania jest taki sam dla modeli USA i Euro.

Skrzynia biegów 722.120 jest przeznaczona do silników wysokoprężnych z turbodoładowaniem.

Bij de opties heb je het toelaten van PM niet aangevinkt, daarom kan ik je geen pm versturen.

#17 ·
USA 123.130 miało również skrzynię biegów 722.118, ale była ona inaczej regulowana niż modele europejskie. Australia, Japonia, Szwecja i RPA również miały inaczej regulowane skrzynie biegów. Rezultatem jest skrzynia biegów, która zmienia biegi wcześniej. Być może po to, aby zwiększyć przebieg.

Cięgno sterowania jest takie samo dla modeli USA i Euro.

Skrzynia biegów 722.120 jest przeznaczona do silników wysokoprężnych z turbodoładowaniem.

Przy opcjach nie zaznaczyłeś zezwolenia na PM, dlatego nie mogę wysłać Ci wiadomości prywatnej.
Niektóre modele 123.130 wydają się mieć skrzynię biegów z cięgnem sterowania, które nie mogło być 722.118, ponieważ nie ma tej funkcji - wiem to, ponieważ mam jeden! Chciałbym wiedzieć, jaka skrzynia biegów została użyta zamiast tego.

Wiadomości prywatne zostały włączone - za dużo opcji dla mojego prostego mózgu!

#21 · (Edited)
Chciałbym rzucić okiem na źródło - ponieważ próbuję zidentyfikować dodatkowe części w korpusie zaworu .118. Kiedy mówię o dodatkowych częściach - są to elementy, które nie zostały zidentyfikowane w instrukcji ATSG...

#22 · (Edited)
To wspaniale, dzięki...

...skąd wziąłeś informacje o 722.118 => umieściłeś je w cudzysłowie "W 1980..."

Chciałbym rzucić okiem na źródło - ponieważ próbuję zidentyfikować dodatkowe części w korpusie zaworu .118. Kiedy mówię o dodatkowych częściach - są to elementy niezidentyfikowane w instrukcji ATSG...
To jest fragment książki zawartej w tym zestawie:

123 126 Diesel Transmission Ultimate Diagnostic and Tuning Kit | MercedesSource.com

Nie sądzę, żeby były jakieś informacje o korpusie zaworu, ale myślę, że jeśli udostępnisz zdjęcia, innym będzie łatwiej zidentyfikować.

Więcej informacji można znaleźć tutaj:

MZF-Bayer Transmissions

Wiem, jak rozwiązywać proste i typowe problemy, to co robisz jest o wiele bardziej skomplikowane. Jestem pewien, że Govert może ci pomóc w tym zakresie.

Jestem podekscytowany, że twoje doświadczenie zostało udokumentowane, podziel się nim z nami.

#24 ·
Wcześnie zdałem sobie sprawę, że żadna regulacja nie naprawi zmian biegów w skrzyni 722.315.
Ponieważ mają wewnętrzne wycieki hydrauliczne z powodu słabej konstrukcji pakietu przełączającego K.
Samochód miał 127 tys. mil, prawie cała jazda lokalna.
Goodshift San Diego po remoncie. Działa dobrze. 2400 $

#27 ·
Cześć,

Przeczytałem ten wątek i inne wątki tutaj, ponieważ próbuję naprawić moje przewody podciśnieniowe i zmiany biegów w skrzyni biegów, ale jestem zdezorientowany. Mój, jak sądzę, to 81 300cd i ze skrzynią biegów sterowaną tylko podciśnieniem. Wersja US, ale nie wiem, czy jest to wersja federalna czy kalifornijska.

1. Mam tylko jeden zawór 3/2, który moim zdaniem jest oryginalnym ustawieniem
2. Zawór termiczny ma tylko jeden wylot w porównaniu do zdjęć, które mają dwa, a ta linia idzie do czarnej skrzynki tuż przed EGR i w pobliżu chłodnicy. Przewód podciśnieniowy EGR jest już zaślepiony.
3. Istnieje tylko jeden 'T' (rozdzielacz) otworu przymocowany do głównego przewodu podciśnieniowego. Jeśli tak jest, gdzie mają być podłączone inne odbiorniki podciśnienia (np. zamki drzwi, klimatyzacja, wyłączenie silnika)?

Czy ktoś może mnie poprowadzić, ponieważ naprawdę chcę przywrócić przewody do pierwotnej konfiguracji.

Dzięki

Attachments

#28 ·
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie swojego układu próżniowego, silnika?
Miło byłoby zobaczyć krótki film.
Co się dzieje? Objawy?

#29 ·
Objawy:
Nie zmienia biegów/ślizga się, jeśli wcisnę pedał gazu do podłogi, ale zmienia biegi lepiej, jeśli jadę spokojnie, ale nadal brakuje mocy. A kiedy naciskam hamulec, słyszę i czuję dudniący dźwięk pod spodem.
Jutro dostarczę zdjęcia.

Dzięki

#30 ·
Brzmi to tak, jakby w najprostszym przypadku mogła to być próżnia. Czuję się zdezorientowany bez modelu i sytuacji z układem próżniowym. Czy to silnik hybrydowy? Co zrobiłeś od postu #1?

#31 · (Edited)
To model 81 bez turbo. Typ 722.118.

Mój schemat podciśnienia, jak sądzę, to 1 i 3 zdjęcie, które zamieściłem wcześniej.

Widziałem już zawór termiczny. Ma dwa wyloty, ale nie ma do niego podłączonego przewodu podciśnienia. Ogarnę to w tym tygodniu.

Dźwignia zaworu 3/2 jest uszkodzona. Muszę to najpierw naprawić, zanim będę mógł uzyskać prawidłowy odczyt podciśnienia.

Dostałem to już w takim stanie. Przewody były w nieładzie, a skrzynia biegów zachowuje się tak samo jak teraz. Zleciłem remont skrzyni biegów. Wymienili większość części, w tym korpus zaworu na używany, ponieważ mój był już spalony (według nich).

#32 · (Edited)
O modulatorze bez podciśnienia w starszych skrzyniach biegów.

1- Sprawdź tuleje i wyreguluj cięgna zgodnie ze specyfikacją.
Zobacz ten post autorstwa Govert70227:http://www.benzworld.org/forums/5040869-post8.html

lub ciśnienie hydrauliczne:

1- Ciśnienie modulacji mogło się zmienić z powodu zużytej sprężyny lub po prostu zużycia skrzyni biegów.

2- Być może uda się poprawić rozbłysk, zwiększając ciśnienie, w przypadku zużycia pakietów sprzęgła i taśm hamulcowych.

To jest sprężyna regulacji ciśnienia modulacji na zdjęciu. Po prawej stronie i pod nią znajduje się mniejsza nakrętka, to jest port testowy.

Image

Przed otwarciem obudowy sprężyny bardzo dobrze wyczyść płynem hamulcowym.

Aby otworzyć obudowę, użyj klucza płaskiego 22 mm, aby przytrzymać dolny koniec obudowy, aby zapobiec jej obracaniu się, i nasadki 17 mm, aby zdjąć nasadkę. Trochę ATF się rozleje. Wewnątrz znajduje się prosta śruba regulacyjna z rowkiem, użyj średniego płaskiego śrubokręta, aby ją obrócić. Obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aby zwiększyć ciśnienie.

Delikatne i malutkie kawałki na raz.

#33 · (Edited)
Pomocna kopia i wklejanie rozwiązywania problemów z próżnią.

Jeśli czytasz próżnię z głównego węża i igła manometru skacze, wyjmij główny zawór zwrotny (w górnej części pompy), spryskaj go WD40 lub PB Blaster, przedmuchaj go, wyczyść. Może być w porządku, ale po prostu brudny. Niektórzy członkowie powiedzieli, że to naprawiło problem. Gniazdo 22 mm.

Image

Oto kopia/wklejka z innego wątku, mam nadzieję, że pomoże.

Jeśli uważasz, że masz problemy z próżnią, gwałtowną zmianę biegów lub silnik po prostu się nie wyłącza, oto gdzie możesz zacząć i uzyskać własne odpowiedzi za pomocą dowolnego podstawowego testera próżniowego.

Prezentowany samochód to 300D z 1983 roku, ale opisane zasady dotyczą każdego diesla W123 z lat 1980-1985.

Niebieskie strzałki wskazują kierunek próżni.

Elementy:

A. Główna linia zasilania próżniowego ze zintegrowanym zaworem zwrotnym (drugi koniec łączy się z pompą próżniową)
B. Zasilanie systemu próżniowego
C. Odpowietrzanie układu próżniowego
D. Przewód ciśnieniowy do modulatora skrzyni biegów
E. Przewód ciśnieniowy do układu klimatyzacji
F. Przewód ciśnieniowy/zawór zwrotny do centralnego zamka
G. Przewód ciśnieniowy do zespołu zamka zapłonu (brązowa linia niewidoczna, zwróć uwagę na gałąź łącznika, do której wskazuje czerwona linia) (do odcięcia paliwa)
H. Przewód ciśnieniowy z sygnału zapłonu do zaworu odcinającego paliwo zamontowanego na pompie wtryskowej
I. Zawór sterujący układu odpowietrzania
J. Tłumik przepięć
K. Wzmacniacz hamulców próżniowych

Procedura:

UWAGA: PODCZAS TESTOWANIA ELEMENTÓW PRÓŻNIOWYCH NIE LUBIĘ PRZEKRACZAĆ OKOŁO 10-12 PSI - TO WSZYSTKO, CZEGO POTRZEBUJESZ, ABY UZYSKAĆ ODPOWIEDŹ BEZ NIEPOTRZEBNEGO RYZYKA WYBUCHU PRZEZ NADCIŚNIENIE.

1. Sprawdź działanie/skuteczność pompy próżniowej.

Przy włączonym silniku podłącz tester do szarej linii (B) w kierunku ssania, jak wskazano. Jeśli Twój samochód ma więcej niż jeden port od głównej linii wspomagania (A), może być konieczne odizolowanie ich, aby uzyskać efektywny odczyt. Powinien wskazywać 15-20 psi, a odczyt będzie się wahał o kilka psi. Gdy jeden lub więcej zaworów zwrotnych wewnątrz pompy próżniowej ulegnie awarii (lub coś innego), typowy odczyt wyniesie tylko około 5-6 psi lub tak, jeśli w ogóle. Podłącz ponownie i wyłącz silnik. (Kluczyk w pozycji wyłączonej)

2. Odizoluj centralny zamek.

Odłącz żółty zawór zwrotny. (F) Użyj odpowiednich środków, aby zatkać otwarty port, jak wskazano. To po prostu izoluje cały system centralnego zamka do celów testowych/tymczasowych.

3. Przetestuj linię zasilania układu klimatyzacji.

Podłącz tester do linii E. Jeśli może utrzymać 10 psi przez ponad minutę, nie budzi to obaw i możesz go ponownie podłączyć. Jeśli ten test się nie powiedzie, możesz chcieć zakryć te połączenia (izolacja) w celu dalszych testów.

4. Aby przetestować kompletny sygnał odcięcia paliwa:

Podłącz tester do brązowej linii zasilania próżniowego (G) Przy wyłączonym silniku i kluczyku w pozycji włączonej przetestuj ciśnienie, ewakuując je do 10 psi i upewnij się, że utrzymuje się przez 30 sekund. Przekręć kluczyk w pozycję wyłączoną. Jeśli ciśnienie spadnie, zawór sygnału zapłonu działa. Następnie ponownie ewakuuj testerem do 10 psi. Sukces wskazuje, że element próżniowy do odcięcia paliwa (nie pokazany, podążaj za kierunkiem linii wskazanym przez numer 5) jest dobry. Zmniejsz ciśnienie w testerze. Włącz silnik kluczykiem. Następnie przekręć kluczyk w pozycję wyłączoną. Silnik powinien nadal działać. Ewakuuj testerem, a silnik powinien się wyłączyć. Kilka pompek to dobra reakcja, jeśli wymaganych jest wiele szybkich pompek, system może być lepszy. Sprawdź, czy olej przechodzi przez zawór odcinający paliwo do przełącznika sygnału zapłonu, co może zniszczyć gumowe złącza.

5. Uwaga: element odcięcia paliwa można przetestować bezpośrednio w jego porcie (połączonym z linią wskazaną).

6. Sprawdź modulator próżniowy (i połączenie linii zasilającej) skrzyni biegów pod kątem integralności. Przetestuj linię D, poszukaj 10 psi, aby utrzymać się przez ponad minutę. Ten element można również przetestować bezpośrednio w jego porcie zasilającym.

7. Przetestuj podstawowe działanie zaworu odpowietrzającego:

Przy wyłączonym silniku podłącz tester do węża, jak wskazano. Zastosuj 10 psi, aby sprawdzić ciśnienie. Powinien powoli upuszczać ciśnienie. Przetestuj ponownie i pociągnij całkowicie za cięgno przepustnicy, a ciśnienie powinno bardzo szybko spaść.

#36 ·
Oznaczone.
W górnej części strony możesz również zasubskrybować wątek za pomocą "narzędzi wątku" - możesz ich również używać jako swego rodzaju zakładki na forum, jeśli chcesz...

#37 ·
Świetny wątek. DZIĘKUJĘ! Jestem nowy w tym i próbuję ogarnąć te wszystkie rzeczy związane z próżnią.

Kupiłem właśnie swój pierwszy model 300DT z 1985 roku, ponad 260 000 mil. Uwielbiam go. Jedyne co, to ciężko zmienia biegi 1-2 i 2-3. ALE ZABAWNA rzecz, kiedy włączam ogrzewanie/dmuchawę, biegi zmieniają się bardzo dobrze. Próbuję zrozumieć, dlaczego tak się dzieje, ale jestem pewien (lub prawie pewien), że ma to związek z próżnią.

Czy ktoś kiedyś tak miał?

Bardzo dziękuję

#38 ·
Jasne, założę się, że inni też to widzieli. Inni mówili o tym, że ich skrzynia biegów lepiej zmienia biegi, gdy drzwi są zamknięte w porównaniu do otwartych. Jest to związane z podciśnieniem. Zazwyczaj wskazuje na wyciek gdzieś w systemie. Będziesz chciał zdobyć manometr próżniowy/pompę mityvac i zacząć izolować i testować różne systemy (klimatyzacja, zamki drzwi, skrzynia biegów, zawór zatrzymania silnika, hamulce).

#39 ·
UBerwasser, Dziękuję Panie!.. Dostanę jeden z tych zestawów do rozwiązywania problemów od Kena (mercedessource). Wydaje się, że ma zestaw do samodzielnego wykonania. Zaktualizuję wyniki, ale dopiero za kilka tygodni.

Dziękuję jeszcze raz

#40 ·
Zapomniałem wspomnieć (w poście #1), że jeśli skrzynia biegów nie chce zmienić biegu na wyższy, może to być przełącznik kickdown. Z jakiegoś powodu nie mogę edytować pierwszego posta.

#41 ·
No więc. Minęło trochę czasu, odkąd pojawił się post w tym wątku. Ale jestem jednym z niewielu pechowców, którym ten wątek za bardzo nie pomógł.

Odkąd kupiłem samochód zeszłego lata, mam bardzo gwałtownie zmieniającą biegi skrzynię biegów. Redukcja biegów jest bez zarzutu, zmiana na wyższy bieg jest okropna. Rzeczy, które zrobiłem:
- Sprawdziłem układ podciśnienia, wszystko jest w porządku. Wymieniłem gumowe osłony na obu końcach sztywnego przewodu podciśnieniowego skrzyni biegów.
- Wymieniłem płyn i filtr
- Wymieniłem mocowania silnika i skrzyni biegów na OEM
- Wymieniłem przednią tarczę elastyczną
- Obróciłem uchwyt T w modulatorze kilka razy na zewnątrz. Spowodowało to jedynie zmianę czasu zmiany biegów, jakość zmiany biegów wciąż była daleka od akceptowalnej.
- Linka przepustnicy jest nasmarowana i zgodna ze specyfikacją
- Wymieniłem tuleje dźwigni zmiany biegów

Czasami, gdy wszystkie planety w tej galaktyce są ustawione w jednej linii, zmienia biegi gładko jak masło. Czy to w zasadzie koniec linii dla mojej skrzyni biegów? Jak to możliwe, że tak ciężko zmienia biegi?? Zużyte skrzynie biegów ślizgają się, prawda? Moja wcale się nie ślizga... czasami chciałbym, żeby się ślizgała, ponieważ to uderzanie biegami nigdy nie może być dobre dla mechanizmu różnicowego.

#42 ·
Problem został naprawiony! Po wielu regulacjach i diagnozach problem nadal występował. Więc wyjąłem korpus zaworu z kolegą.

Rozebrałem korpus zaworu i odkryłem, że jedna ze sprężyn w największym zaworze (na górze korpusu zaworu 722.1) była pęknięta. Złożyłem wszystko z powrotem, uzupełniłem olej i voila... znowu płynna zmiana biegów. Jedyny problem... moje ciśnienie modulacyjne było dostosowane do pękniętej sprężyny, więc wydaje się teraz nieco za wysokie. Cóż, jest o wiele lepiej niż było.

Jeśli każda regulacja zawiedzie, wyjmij korpus zaworu. Jeśli ja mogę to zrobić, to ty też możesz. To nie jest takie trudne z 722.1.

Attachments