Mercedes-Benz Forum banner

722.3 vs. 722.4

36K views 23 replies 8 participants last post by  plinker17722  
#1 ·
Ryzykując przejęcie wątku innego użytkownika, postanowiłem założyć nowy wątek. Ktoś wspomniał, że 722.3 było mocniejszą skrzynią biegów niż 722.4, a .4 było również mniejsze.

Po pierwsze, chciałbym wiedzieć, jakie są różnice między tymi dwiema skrzyniami biegów? Długość całkowita, punkty zmiany biegów, niezawodność, coś, co pominąłem?

Po drugie, jakie są zalety jednej skrzyni biegów w porównaniu do drugiej?

Po trzecie, dlaczego MB zmieniło z .3 na .4?

Miałem inne pytania w głowie, kiedy zakładałem ten wątek, ale w tej chwili nie mogę sobie ich przypomnieć.

#2 ·
Użyj funkcji wyszukiwania.

O ile pamiętam, nasz moderator Zeitgeist ulepszył swój turbodiesel z silnikiem OM602 z 722.4 na skrzynię biegów 722.3. Myślę, że 722.3 ma wyższą wartość momentu obrotowego, co czyni go mocniejszą skrzynią. Należy pamiętać, że trwałość zależy od wzorców jazdy, zachowania podczas jazdy, konserwacji i odrobiny zdrowego rozsądku. Jeśli wierzysz w chwyty marketingowe "wypełnione na całe życie", to nawet 722.3 w pewnym momencie rozczaruje.

Chociaż nie jest to dla początkujących, zdecydowanie jest to wykonalne. Zamierzam zrobić to samo za kilka lat, kiedy 722.4 w moim dieslu z silnikiem OM606 dobiegnie końca swojej żywotności. Może to jednak potrwać jakiś czas, ponieważ diesel ma niski przebieg, wynoszący nieco ponad 90 tys. oryginalnych mil.

#3 ·
Czy myślisz o włożeniu 722.3 do swojego 190e?

Nie zawracaj sobie głowy. Istnieją niewielkie różnice w przełożeniach między 722.4 a 722.3, które powodują, że mniejsze silniki mają trudności z większymi. Przełożenie dyferencjału jest kompensowane za różnicę na 2 i 3 biegu.

Poza tym.

722.3 jest dłuższy, cięższy i używa innego rozmiaru jarzma do połączenia z wałem napędowym.
Następnie jest złącze elektryczne NSS z boku. Są różne. Możesz się tym pobawić, jeśli chcesz.
Będziesz musiał zabrać samochód do specjalisty samochodowego, aby wyregulować modulator podciśnienia do specyfikacji.
Rury chłodzące do chłodnicy są różne. Rozmiary śrub banjo na końcu skrzyni biegów są różne. Musisz zdobyć oryginalne rury 722.3 i wymienić te 722.4 - praca P.I.T.A., gdy silnik jest w samochodzie.
Miarka oleju w skrzyni biegów w 722.3 może nie pasować prawidłowo do silnika M102.

Konwerter momentu obrotowego jest inny. Musisz wziąć T.Q. z 722.4 i użyć go w 722.3.

Skąd wiem te rzeczy?
Zmieniłem 722.4 na 722.3 w moim 300e 2.6.
Miałem 722.3 przez około sześć tygodni, zanim ponownie zmieniłem go na 722.4.
Osiągi na 2 i 3 biegu były niezadowalające.
Nie byłem z tego zadowolony.

Dodatkowa długość i gabaryty 722.3 mogą nie zmieścić się pod 190e. Może się zmieścić, jeśli Twój samochód był 190e 2.6, ale nie liczyłbym na to.

#4 ·
Ivanerrol, to nie jest dla mojego 190, to jest 5-biegowy getrag i zachowam go do końca. Właściwie szukam czegoś bardziej do mojej zamiany 2.5 w moim projekcie ciężarówki. Będąc ciężarówką, kiedy zobaczyłem mocniejszą skrzynię biegów skomentowaną w innym wątku, 722.3 wyglądała całkiem zachęcająco. Nadal mogę trzymać się 722.4 dla prostoty w mojej zamianie (tj. nie potrzebuję więcej części). Spróbuję poszukać wątku Zeitgeist, początkowo nie szukałem zamiany, co może być powodem, dla którego przegapiłem jego wątek.

#6 ·
Dzięki za link, miły szczegół o wałach napędowych i wszystkim. Odpowiedział na wszystkie pytania z wyjątkiem ostatniego (dlaczego MB zmieniło, kto wie?). Zeitgeist, jeśli mogę prosić o opinię, wolałbyś użyć .3 lub .4 do małej aplikacji ciężarówki, od czasu do czasu holować, ale niezbyt często? Waga pojazdu fabryczna to około 2300 dla mojego modelu z krótką skrzynią. Tylny koniec z fabryki to 3.909.

#7 ·
Nie mogę ci powiedzieć, dlaczego MB się zmieniło, ale wewnętrzne przełożenia są różne dla każdego modelu. .3 było ogromną poprawą dla mojego 602, ale ten silnik jest lekko zmodyfikowany, dzięki czemu działa lepiej niż standardowy. Myślę, że .3 to lepsza skrzynia biegów pod względem trwałości, więc powinna być bardziej odpowiednia do holowania.

Myślę, że przełożenie tylnego dyferencjału będzie problemem z którąkolwiek skrzynią biegów. Przełożenie dyferencjału w twoim obecnym samochodzie wynosi tylko 2,65. Uważam, że 3,9 jest znacznie niższe niż przełożenie stosowane w każdym samochodzie osobowym 602 z automatyczną skrzynią biegów.

#8 ·
Hmm, to będzie zabawny problem. Najwyższy tylny most używany w JAKICHKOLWIEK japońskich ciężarówkach Mazda to 3.23, a ten dyferencjał nie był znany z niezawodności. Staram się uniknąć konieczności wymiany tylnego zawieszenia z 300, jeśli to w ogóle możliwe, nie chcę się martwić robieniem również przodu (jestem typem, który chce, żeby wszystkie koła w pojeździe były takie same). Jednak koła Mercedesa wyglądałyby dobrze na mojej ciężarówce, hmm..... Poszukam przełożeń obu skrzyń biegów .3 i .4, żeby zobaczyć dokładnie, z czym mam do czynienia. Próbuję też dowiedzieć się dokładnie, jak prędkościomierz otrzymuje swój sygnał. Chciałbym tylko, żeby przestało padać i zamarzać w moje dni wolne, żebym mógł faktycznie zanurzyć się w 300.

#9 ·
Napęd prędkościomierza dla wczesnych skrzyń biegów, niezależnie od tego, czy 772.3 czy 722.4, jest mechaniczny. W przypadku późniejszych 722.4 po '93 jest elektryczny.
Jeśli zamierzasz spróbować wykorzystać wał napędowy z Bena w swojej ciężarówce, wziąłbym odpowiedni z dowolnej skrzyni biegów, której używasz.

Jakiejkolwiek skrzyni biegów użyjesz, będziesz musiał dorobić jakieś przełączniki do przełącznika bezpieczeństwa neutralnego i blokady hamulca nożnego - chyba że przeniesiesz mechanizm zmiany biegów z Bena.

Będziesz musiał pobawić się z modulatorem podciśnienia, jeśli zmienisz na 722.3.

Będziesz musiał dokładnie obliczyć przełożenia dyferencjału.

Chociaż większość dokumentacji nie wymienia różnych przełożeń 2. i 3. biegu między skrzyniami biegów, będziesz potrzebować dwóch ostatnich cyfr numeru skrzyni biegów, aby dokładnie to znaleźć, np. 722.358 lub 722.320 lub 722.409 itp. itd.

#10 ·
Właściwie planowałem użyć konsoli zmiany biegów i ustawień z Bena w mojej ciężarówce, zrobienie przełącznika hamulca byłoby dość łatwe, jak sobie wyobrażam. Jeśli wszystko inne zawiedzie, mam samochód z częściami do adaptacji :)

#11 ·
Ok, teraz, kiedy mam więcej pytań, zastanawiałem się, czy są jakieś samochody Mercedesa, które wykorzystywały sztywną oś. Chociaż konfiguracja IRS w ciężarówce byłaby całkiem niezła, byłoby to naprawdę duże zadanie, którego wolałbym się nie podejmować.

#12 · (Edited)
Jeśli uważasz klasę G lub Unimoga za samochody, to tak, MB produkuje sztywne osie (znane również jako recyklingowane słupy oświetleniowe).

Czy Mazda nie sprzedawała gdzieś pod koniec lat 70. / na początku 80. pickupa z silnikiem Diesla??? To może być realna i o wiele łatwiejsza opcja dla Ciebie.

Ewentualnie zaimportuj jednego z pickupów Mazda BT50, które są sprzedawane na całym świecie z wyjątkiem Ameryki Północnej i są dostępne tylko z silnikiem Diesla.

#14 · (Edited)
Cholera, miałem nadzieję na łatwiejsze wyjście, mając nadzieję, że coś z lat 70. lub wczesnych 80. używało sztywnej osi.

Ludzie, bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, wszyscy ułatwiacie mi to dzięki swojej wcześniejszej wiedzy.

Odpowiadając na wasze pytania, tylny koniec diesla Mazdy używał dyferencjału 3,23, tak samo jak wersje benzynowe 82-84. Starsze są trudne do znalezienia, nie mówiąc już o wariantach diesla. Nigdy nie widziałem takiego na własne oczy. Widziałem też tylko około pół tuzina pickupów B pierwszej generacji na złomowiskach, a osi zwykle brakuje, ponieważ są bardzo popularne w obniżonych zastosowaniach (są węższe niż osie drugiej generacji, popularne wśród osób, które lubią „chować ramę”.) Sprawdzam, czy któryś ze starszych 626 lub RX7 używał wyższego przełożenia, ale również są trudniejsze do znalezienia na złomowiskach.

Przyglądam się również pickupom z konwersją IRS, widząc, jak były robione wcześniej. Z tego, co widzę, nie jest to tak trudne, jak początkowo myślałem. Widziałem 2 zamiany, jedną z użyciem RX7 i jedną z komponentem Skyline.

Może to być dla mnie ukryte błogosławieństwo, zrobione dobrze, być może będę mógł użyć wału napędowego 300D bez modyfikacji.

Kolejne pytanie, czy można usunąć IRS w 300 jako zespół toczący się jak ten?
Image

(zdjęcie pożyczone od iizuka z MazdaBScene)

#16 ·
Super! Dziękuję za informację. To znacznie ułatwi sprawę :) Wydaje się, że najtrudniejszą częścią będzie przejęcie przedniego układu hamulcowego z 300 i włączenie go do mojej ciężarówki.

#17 ·
Ok, chłopaki, mam jeszcze jedno pytanie. Jakie są przełożenia OD i przełożenia 1. biegu dla dwóch skrzyń biegów? Wiem, że przełożenia 2-3 różnią się w zależności od skrzyni biegów.

#18 · (Edited)
Znalazłem tutaj wątek, który porusza niektóre z pytań, które zadałem.

PDF, wiem, że przełożenia mogą się różnić w zależności od skrzyni biegów, ale to dobra podstawa.
http://www.w-124.info/w124/mercedes tranny_ratios_722.3_722.4_722.5.pdf

722.4 ATX
1. bieg 4.25:1
2. bieg 2.4:1
3. bieg 1.48:1
4. bieg 1:1
Bieg wsteczny 5.14

M519 Mazda stock 5spd
1. bieg 3.622:1
2. bieg 2.186:1
3. bieg 1.419:1
4. bieg 1:1
5. bieg .858:1
http://www.mazdatrucking.com/B2200/TrannyInfo.html

Z tego, co widzę, przełożenia są do siebie dość zbliżone, jeśli chodzi o to, co było w standardzie w ciężarówce w porównaniu z tym, co jest w automacie, pomijając brak nadbiegu w 722.4. Zeitgeist, czy te liczby wyglądają dobrze dla skrzyni .4 w dieslu, czy też znalazłem coś, co naprawdę dotyczy tylko modeli benzynowych?

Widzę tutaj, że mogę lepiej wykorzystać IRS, jeśli planuję używać go bardziej do oszczędnych podróży i tym podobnych, i zachować sztywną oś, jeśli zdecyduję się używać go bardziej jako ciężarówki.

#19 ·
Ok, ostatnie pytanie związane z transmisją na jakiś czas. A co z 722.5? Zauważyłem, że ma nadbieg.
#1 Czy jest to tak solidna skrzynia biegów jak .3 i .4?
#2 Czy pasuje do OM602?

#23 ·
Chciałem tylko wspomnieć, że widziałem ciężarówkę na miejscu B, która używała tylnego układu 300e. Oczywiście ta strona została wchłonięta.

To było prawdopodobnie 10 lat temu, kiedy to widziałem. Ale zostało to zrobione i wyglądało dobrze.