Mercedes-Benz Forum banner

[W246] WYSOKIE CIŚNIENIE W ZBIORNIKU PALIWA DIESEL

3 reading
28K views 63 replies 23 participants last post by  DEVOURS  
#1 ·
Dzień dobry,

Mój B180 1.8CDI BLUEFFICENCY 80KW AUTOMATIC dosłownie zaczął "wymiotować" dieslem z korka wlewu paliwa.
Czekałem na znajomego, samochód pracował, żeby utrzymać włączoną klimatyzację, kiedy wysiadłem, zauważyłem, że z korka kapie olej napędowy. Instynktownie otworzyłem korek, żeby zrozumieć, co się stało i jak tylko otworzyłem korek, samochód dosłownie zaczął wymiotować paliwem, wtedy natychmiast go zamknąłem i straciłem kilka litrów... Wyłączyłem samochód i poczekałem kilka minut, więc spróbowałem ponownie otworzyć korek i znowu zaczął wydobywać się olej napędowy. Zbiornik był pełny, około 50 litrów oleju napędowego, i po dwukrotnym próbowaniu otwarcia myślę, że straciłem co najmniej dziesięć (10) litrów...
Wygląda na to, że w zbiorniku panuje wysokie ciśnienie, które powoduje wydostawanie się oleju napędowego.

Czy miałeś kiedyś podobne doświadczenia?
To jest film z problemem:

Dzięki za radę,

Andrea

#3 · (Edited)
Zawór odpowietrzający będzie wymagał czyszczenia, ale jeśli nie będzie żadnych zmian, będziesz musiał go wymienić
Cześć plinker17722,

dzięki za sugestię, ale w schemacie nie widzę zaworu odpowietrzającego

2703024

2703023

Dzięki

Andrea

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#17 · (Edited)
Dzień dobry,

Mój B180 1.8CDI BLUEFFICENCY 80KW AUTOMATIC dosłownie zaczął "wymiotować" dieslem z korka wlewu paliwa.
Czekałem na znajomego, samochód pracował, aby utrzymać klimatyzację, kiedy wysiadłem, zauważyłem, że z korka spadają krople oleju napędowego. Instynktownie otworzyłem korek, żeby zrozumieć, co się stało i jak tylko otworzyłem korek, samochód dosłownie zaczął wymiotować paliwem napędowym, wtedy natychmiast go zamknąłem i straciłem kilka litrów... Wyłączyłem samochód i odczekałem kilka minut, więc spróbowałem ponownie otworzyć korek i znowu zaczął wydobywać się olej napędowy. Zbiornik był pełny, z około 50 litrami oleju napędowego, i po dwukrotnym próbowaniu otwarcia myślę, że straciłem co najmniej dziesięć (10) litrów...
Wygląda na to, że wewnątrz zbiornika panuje wysokie ciśnienie, które powoduje ucieczkę oleju napędowego.

Czy miałeś kiedyś podobne doświadczenia?
To jest film z problemem:

Dzięki za radę,

Andrea
Cześć Andrea, mam ten sam problem z moim b200 1.8 cdi (2014). Mam już 165 000 km i niedawno wyczyściłem jeden z silników. Mój samochód stał w miejscu i zauważyłem wyciek pod silnikiem mojego samochodu. Technicy Mercedesa powiedzieli mi, że to mój 4. beck przeciekał. Po dalszych poszukiwaniach, próbując obniżyć ciśnienie w układzie, otworzyliśmy korek i stało się to samo! Paliwo wydobywało się jak na twoim filmie.
Byłoby bardzo pomocne, gdybyś podzielił się z nami, gdzie zauważyłeś problem i jak go naprawiłeś.
Dziękuję z góry

#41 · (Edited)
Cześć, ja też mam ten sam problem. Samochód jest teraz w warsztacie, gdzie próbują zidentyfikować problem. Jak pan/pani mówi, nie sądzę, żeby mój samochód miał taki zawór... wyrzuca olej napędowy z wlewu i cieknie również z przodu...
Szukam pomocy w rozwiązaniu tego problemu, wydaje się on dość powszechny. To dość przerażające widzieć, jak paliwo wraca z otworu wlewu.

----------- edycja -----
Dodam do tego. Zwolnili wszystkie wtryskiwacze, więc ciśnienie nie powinno wracać do zbiornika...

Problem jednak nadal występuje i mówią, że na pewno jest jakiś odpowietrznik lub zawór, który jest problemem? Czy ktoś może doradzić, możliwa lokalizacja? Lub od czego zacząć naprawę? Dzięki

#43 ·
mroliverpower

Jeśli mógłbyś wyświadczyć przysługę wszystkim potencjalnym czytelnikom,
Uzupełnij swój profil rejestracyjny BW
, aby członkowie mogli lepiej Ci pomóc, widząc i wiedząc, czym jeździsz.

Przejdź do swojego ===> profilu użytkownika CP====> kliknij swoją ikonę (w prawym górnym rogu strony internetowej) ----> następnie kliknij "Ustawienia konta"----> przejdź do Szczegółów konta----> dodaj szczegóły pojazdu---->
DODAJ swoją markę, model i ROK (np. 01 ml320) do swojego profilu ----> (MUSISZ) kliknąć Zapisz na dole tej strony.
TWOJE informacje o pojeździe zostaną wyświetlone pod Twoją nazwą użytkownika i awatarem (po lewej stronie) po zakończeniu. Jeśli nie wyświetla się pod Twoim awatarem, nie zostało zapisane.

Członkowie zobaczą wtedy informacje o Twoim samochodzie z awatara i będą wiedzieć, czym jeździsz, odpowiadając.

#45 ·
Ten problem nie zadziałał, FYI. Czy inni członkowie mogą doradzić? Zdemontowali zbiornik paliwa i nadkola...

Mówią, że to jakiś odpowietrznik w silniku? Ktokolwiek...
Odebrałem mojego b180 z warsztatu w poniedziałek. Znaleźli 2/4 cieknących wtryskiwaczy i zużyte końcówki we wszystkich 4 wtryskiwaczach. Na moim liczniku mam 178tkm. Koniec bulgotania w zbiorniku ;).

#50 ·
Cześć wszystkim, miałem dokładnie ten sam problem, wymieniłem zawór między rozpieraczami silnika i wymieniłem przewód powrotny wtryskiwacza, nie zrobiło to żadnej różnicy, ponownie wytworzyło ciśnienie po zatankowaniu. Znalazłem tę stronę i zleciłem sprawdzenie wtryskiwaczy, nr 3 miał wyciek na gnieździe, nr 4 został wymieniony, nie ma już ciśnienia w zbiorniku, ale od tego czasu samochód pracuje dobrze na biegu jałowym, ale wkręcanie go na obroty powoduje, że silnik pracuje dalej, nawet po wyłączeniu kluczykiem, ponieważ po raz drugi wytworzył ciśnienie, paliwo przeszło przez wydech i intercooler, olej napędowy został spuszczony w miarę możliwości, ale wciąż dużo dymu i problem z dalszą pracą silnika nadal występuje. Czy ktoś ma jakiś pomysł, dlaczego lub co zrobić dalej? Mechanicy w warsztacie są w tej chwili zdezorientowani, dlaczego to wciąż robi.

Wielkie dzięki

#53 ·
Spróbuj Google Translate....i proszę "wypełnij swój profil"...klikając na niebieski poniżej....na końcu kliknij zapisz..Witamy na forum! Indeks forum jest zorganizowany/pogrupowany zgodnie z oznaczeniem podwozia Mercedes, zwykle jedną literą, po której następują 3 cyfry/liczby, a sekcja obejmuje wszystkie silniki/wersje, z którymi dostarczono podwozie. Aby znaleźć sekcję forum = podwozie dla Twojego samochodu, kliknij ZNAJDŹ SWOJĄ SEKCJE FORUM I Uzupełnij swój profil, dodając rok???? i model????? swojego samochodu, aby był wyświetlany obok każdego przyszłego postu pod Twoim awatarem. Członkowie raczej nie będą szukać jednego posta, w którym wspomniano o modelu samochodu. Archiwa sekcji forum zawierają bogactwo informacji typu „zrób to sam”/technicznych. Podczas badania problemu/publikowania możesz również wyszukać archiwa forum w sekcji podwozia za pomocą pola „Wyszukaj społeczność” u góry.. Sticky na górze sekcji „Witamy” pomogą w nawigacji po stronie.

#54 ·
Problem rozwiązany..: problem polega na tym, że: Wlot/szyjka wlewu do zbiornika paliwa wchodzi do zbiornika w dolnej 1/4 zbiornika - a powietrze musi wydostawać się przez odpowietrznik na górze zbiornika. Odpowietrznik ten jest zamykany przez pływak z membraną na górze i małą sprężyną, która również unosi się w kierunku zamknięcia. Ten mechanizm zamykający jest zbyt mocny lub uszczelnia zbyt dobrze, a jedynym sposobem, w jaki zbiornik może oddychać, gdy jest zamknięty - jest przez szyjkę wlewu, która wychodzi ze zbiornika na 1/4 - co oznacza, że olej napędowy jest wypychany.. Jak to rozwiązaliśmy.. Zdemontowaliśmy zbiornik (to nie było zbyt trudne) i wyjęliśmy z niego armaturę/pompę. Następnie mogliśmy zobaczyć biały plastikowy element na wewnętrznym końcu przewodu odpowietrzającego i mogliśmy łatwo usunąć pokrywę na jego końcu i wyjąć pływak z membraną na górze. Zdecydowałem się wyrzucić sprężynę, a także zrobiłem małe nacięcie w membranie - co zapewnia mały wyciek, który zapobiega gromadzeniu się ciśnienia. Można również rozważyć po prostu wciśnięcie przez nią igły. To rozwiązało problem w naszym samochodzie. Mógłbym również wspomnieć, że przeprowadziliśmy wiele testów na odpowietrzniku, gdy mieliśmy zdemontowany zbiornik. I mogliśmy łatwo odtworzyć problem - odpowietrznik został zassany i jedynym sposobem oddychania było przez szyjkę wlewu.. Co za bałagan i co za słaby projekt! Trzeba być dość oderwanym od rzeczywistości, aby zaprojektować zbiornik paliwa z wlotem od dołu.. Powodzenia wszystkim! pozdrowienia z Norwegii - przepraszam za mój słaby angielski - to nie jest mój pierwszy/główny język.

#56 ·
Problem rozwiązany..: problem jest naprawdę taki: Wlot/szyjka wlewu do zbiornika diesla wchodzi do zbiornika w dolnej 1/4 zbiornika - a powietrze musi wydostawać się odpowietrznikiem na górze zbiornika. Ten odpowietrznik jest zamykany przez pływak z membraną na górze i małą sprężyną, która również unosi się w kierunku zamknięcia. Ten mechanizm zamykający jest zbyt mocny lub uszczelnia zbyt dobrze, a jedynym sposobem, w jaki zbiornik może oddychać, gdy jest zamknięty - jest przez szyjkę wlewu, która wychodzi ze zbiornika na 1/4 - co oznacza, że olej napędowy jest wypychany... Jak to rozwiązaliśmy... Zdemontowaliśmy zbiornik (to nie było zbyt trudne) i wyjęliśmy z niego armaturę/pompę. Następnie mogliśmy zobaczyć białą plastikową rzecz na wewnętrznym końcu przewodu odpowietrzającego i mogliśmy łatwo usunąć pokrywę na jego końcu i wyjąć pływak z membraną na górze. Zdecydowałem się wyrzucić sprężynę, a także zrobiłem małe nacięcie w membranie - co zapewnia mały wyciek, który zapobiega gromadzeniu się ciśnienia. Można również rozważyć po prostu wbicie w nią igły. To rozwiązało problem w naszym samochodzie. Mógłbym również wspomnieć, że przeprowadziliśmy wiele testów na odpowietrzniku, gdy mieliśmy zdemontowany zbiornik. I mogliśmy łatwo odtworzyć problem - odpowietrznik zasysał się i jedynym sposobem oddychania było przez szyjkę wlewu... Co za bałagan i co za słaby projekt! Trzeba być dość oderwanym od rzeczywistości, aby zaprojektować zbiornik paliwa z wlotem dochodzącym od dołu... Powodzenia wszystkim! pozdrowienia z Norwegii - przepraszam za mój słaby angielski - to nie jest mój pierwszy/główny język.
Witaj! Bardzo dziękuję za to! Czy przypadkiem zrobiłeś jakieś zdjęcie danego elementu? Czy jest to część zespołu pompy, czy osobna część? Czy jest wewnątrz pompy?

This post has been deleted