Mercedes-Benz Forum banner

Unimog 404 TDI AHU swap

37K views 192 replies 15 participants last post by  joeblack5  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim, szczęśliwego 2021 roku.

Od jakiegoś czasu myślę o konwersji na silnik Diesla i myślę, że przeczytałem większość wątków i postów na tym i innych forach.
Próbujemy zbudować kampera z naszym drugim 404 i chcielibyśmy mieć wydajność paliwową silnika Diesla. Z tego powodu TDI nad OM617.
W tym kamperze kabina 404 będzie na stałe połączona z obudową kampera... wszystko na obrotowej ramie... a przednie siedzenia 404 będą obrotowe, dzięki czemu kabina stanie się częścią przestrzeni mieszkalnej.
Z tego powodu nie chcę zmniejszać powierzchni kabiny ani modyfikować obudowy silnika, chyba że będzie mniejsza.
Kabina zostanie podniesiona o około 2", aby zrobić miejsce na opony 12,5-R20.

Patrząc na dostępne zdjęcia i dokonując pewnych pomiarów, wydaje się, że jeśli pociągnę silnik TDI do przodu moga i usunę alternator i filtr oleju, to wszystko może się zmieścić bez zakłóceń.
Przód komory silnika 404 jest szerszy (22") z miejscem na oryginalny rozdzielacz. Pomogłoby to w przestrzeni dla pompy Diesla. Z usuniętym alternatorem mniej niż 20". W najgorszym przypadku trzeba by było użyć silników pompowtryskiwaczy BEW i tak dalej.

5-biegowa poprzeczna manualna skrzynia biegów TDI może zostać podzielona, a sekcja silnika/obudowy dzwonu może być użyta jako dystans/adapter.
Miałoby to kilka zalet:
- Możliwość zachowania koła zamachowego/sprzęgła TDI, dostępne są ulepszenia mocy
- Cylinder sprzęgła jest już przymocowany do obudowy dzwonu.
- Rozrusznik jest przymocowany do obudowy dzwonu. wzdłuż skrzyni biegów
- łatwo dostępny.
- Lżejszy silnik TDI przesunięty do przodu daje maksymalny nacisk na przednią oś.

Kolejny adapter/dystans musi zostać wyprodukowany, aby dopasować się od obudowy dzwonu TDI/połowy skrzyni biegów do obudowy dzwonu 404.
Długość silnika M180 31" z kołami pasowymi... bez wentylatora.
TDI ALH 18"
TDI 5-biegowa obudowa dzwonu/połowa skrzyni biegów 5"
TDI ALH ze skrzynią biegów 32"

Problemy:

W zależności od tej dokładnej przestrzeni oryginalny rozrusznik TDI nie będzie kolidował z obudową dzwonu 404. nieznany

5-biegowy TDI ALH nie ma łożyska pilotującego, a wał wejściowy nie ma czopa dla łożyska pilotującego.

Podłużna skrzynia biegów TDI ALH ma łożysko pilotujące, więc może być konieczna wymiana wału z łożyskiem.

Wał skrzyni biegów TDI musi zostać przedłużony i zaadaptowany do wału wejściowego 404, prawdopodobnie najładniej z wielowypustem sprzęgła. Wygląda na to, że wielowypust wału 404 jest długi, więc dla najlepszego wyrównania być może można by zespawać dwa centra sprzęgła.

Obudowa mechanizmu różnicowego musi zostać odcięta od skrzyni biegów TDI.
pomysły.

pomysły??
TDI z 5 biegami jest mniej więcej tak długi jak M180.
Potencjalnie stalową osłonę 5. biegu 5-biegowej skrzyni biegów można usunąć, skrzynię biegów opróżnić, a kołnierz adaptera z tyłu skrzyni biegów można dopasować do obudowy dzwonu 404.
Wielowypustowy stary 5. bieg można przyspawać do wielowypustu sprzęgła 404.
Łożyska trzeba by było wymienić na zamknięte lub jeśli używane jest łożysko pilotujące/nowy wał, to można usunąć oba łożyska skrzyni biegów TDI.

Na zdjęciach TDI / 5 biegów... rozrusznik jest usunięty.

Czy ktoś próbował/widział takie podejście?

Johan przez

Attachments

#3 ·
Cześć MicMoor77,
Jestem w State College, PA
To będzie bardzo powolny wątek i jak dotąd głównie badania.

Dziś z powrotem z miarką.

Odległość od obudowy dzwonu 404 do przedniej belki poprzecznej z mocowaniem silnika wynosi 28"
Przybliżona odległość środka wału korbowego nad belką poprzeczną wynosi 4-1/2".

Całkowita długość silnika TDI od przodu kół pasowych z kompletną skrzynią biegów wynosi 32"
Nie mierzyłem odległości od przodu koła pasowego do miski olejowej ani odległości od środka wału korbowego do dna silnika. Jutro wracam na złomowisko i zobaczę, jakie są te wymiary.

Silniki TDI występują w kilku wariantach.. pierwsze to AHU, następnie AHL i silniki pump duse. BEW, BRM itp.

Do konwersji unimoga lokalizacja pompy oleju jest interesująca ze względu na strome nachylenia/spadki.

Najstarszy silnik, AHU, ma pompę z tyłu bloku ze stalową miską olejową.
Nowsze AHL i BEW mają łańcuchową pompę oleju z przodu bloku. Wierzę, że nowsza wersja to lepsze silniki, ale tylna pompa oleju oznacza więcej prześwitu z przodu, stalową miskę olejową, którą można łatwo zmienić na głębszą w odpowiednim miejscu.

Rozrusznik silnika TDI kończy się na około 25", więc jeśli uda mi się dopasować koniec skrzyni biegów TDI do obudowy dzwonu 404, ułatwi to życie.

OK, teraz schodzę trochę na głębiny... Jeszcze nie zrobiłem obliczeń przełożeń.

Załóżmy, że zostawiam 5-biegową skrzynię biegów TDI w stanie nienaruszonym i spawam wał do 5. biegu na wale głównym, skutecznie usuwając 5. bieg. Mógłbym użyć kompletnej skrzyni biegów TDI i usunąć niskie biegi/bieg wsteczny i pierwszy bieg 404.

Moim powodem, aby nie zwiększać maksymalnej prędkości 404, ale obniżyć obroty silnika.

Oznacza to, że musiałbym zmodyfikować skrzynię biegów 404 i zaadaptować nowy wał wejściowy bezpośrednio do 4. i 5. biegu, co dałoby 4 biegi z TDI i trzy biegi z 404. W sumie 12.

Skrzynia biegów VW jest bardzo uniwersalna i dostępna z różnymi przełożeniami w zależności od silnika benzynowego lub silnika Diesla. Mam więc nadzieję, że dobre dopasowanie nadal będzie miało nadbieg w 4.
Inną opcją byłoby wykonanie nowego zestawu kół zębatych i zaadaptowanie z wału pośredniego TDI. Te dodatkowe koła zębate są wymagane do odwrócenia obrotów i ponownego wyśrodkowania wału wejściowego i wyjściowego... Dużo bardziej skomplikowane

Normalny wał wejściowy 404 prawdopodobnie nie wytrzyma momentu obrotowego z TDI na pierwszym i wstecznym biegu, ale 4. i 5. bieg 404 są dość mocne, więc mogą..

Kluczem byłoby więc to, czy 4. bieg TDI z 5. biegiem nadal można skonfigurować jako nadbieg.

Skrzynia biegów VW 4-biegowa GP/GL miała przełożenie 4. biegu 0,71. To połączone z 5. biegiem skrzyni biegów O2J rati0 0,844 dałoby zredukowany nadbieg 0,84. Nadal nieźle
Pytanie brzmi, czy koła zębate 4-biegowej skrzyni biegów pasują do 5-biegowej skrzyni biegów?
Zadałem pytanie na forum TDI, ale mam nadzieję, że jest tu kilku kompetentnych ludzi.

Twoje przemyślenia proszę!!

Johan

#4 ·
Musisz pozbyć się skrzyni biegów TDI.

• Like
Reactions: okto and sdibaja
#6 ·
Dlaczego chcesz obniżyć obroty silnika? ALH będzie działał bez problemów powyżej 4 tys. obr./min. Po prostu przygotowujesz skrzynię biegów 404s na wcześniejszą awarię, zwiększając prędkość wału wejściowego.

Jeśli chcesz niższych obrotów, najlepszą opcją w 404s jest wolniejsza jazda.

C.

• Like
Reactions: CRUSIN ON BYE
#7 ·
Cześć C.

Nie, prędkość wejściowa skrzyni biegów 404 pozostaje taka sama... ale obroty silnika spadną. Tak, alh może pracować do 4500, ale to nie znaczy, że powinieneś ze względu na hałas lub zużycie paliwa.
Nie jestem pewien, przy jakiej prędkości silnik ahu jest zadowolony, ale to starsza konstrukcja. Zaletami ahu są pompa oleju i łatwo modyfikowalna stalowa miska olejowa.

Próbuję przejść przez rozwiązania, które ludzie już próbowali i niektóre faktycznie ukończyli, zobaczyć ich problemy i inne podejście, mam nadzieję, z mniejszą liczbą problemów... Użyj skrzyni biegów vw jako dystansu, aby silnik przesunął się dalej do przodu i uniknąć problemów z umiejscowieniem rozrusznika i kombinacjami sprzęgła koła zamachowego, adapterami koła zamachowego, modyfikacją kabiny i tym podobnymi.

Druga możliwość... Niezbyt dobra według jakichkolwiek standardów... to użycie skrzyni biegów vw i usunięcie skrzyni biegów 404, pozostawiając 4, 5, 6 bieg na miejscu. Niektóre łożyska ślizgowe mogą nie lubić potencjału wyższej potencjalnej prędkości wejściowej, ale po stronie pozytywnej wiele łożysk i kół zębatych zniknęłoby, więc hałas, ciepło i zużycie zostałyby zredukowane. Co to by oznaczało dla tulei na 4 i 5 biegu, tego nie wiem... niewiele zdjęć zużytych łożysk skrzyni biegów 404.
Niektórzy próbowali zmodyfikować skrzynię biegów 404, ale nie czytałem wiele o wynikach.

Czy ktoś wie, które tuleje w skrzyni biegów 404 są najbardziej dotknięte wyższymi prędkościami wejściowymi?

Dziękuję,

Johan

#8 ·
Nadal nie rozumiem:

1. Chęci przesunięcia ciężaru do przodu.
2. Chęci obniżenia obrotów wejściowych, jeśli celem nie jest większa prędkość maksymalna.
3. Chęci połączenia #2 z silnikiem, który nie ma niskiego zakresu i osiąga najlepszą moc powyżej 3 tys. obr./min.
4. Kwestii oszczędności pieniędzy.

C.

#9 ·
Cześć C.

Przepraszam, że moje argumenty w poście numer jeden nie były jasne, Twoje pytania 1, 2 i 4 nie zostały omówione.
# 3 moment obrotowy przy niskiej prędkości obrotowej silnika. Nie mam tych liczb pod ręką, ale nie wątpię, że TDI objeżdża M180.

Johan

#10 ·
No dobrze. Kontynuuj.

C.

#11 ·
Cześć C,
Wracałem właśnie do Twojego pytania dotyczącego momentu obrotowego / mocy.
Skopiowano z Wyprzedzanie w stale ewoluującej dziedzinie
M 180: silnik benzynowy 2,2 litra (pojemność 2196 cm3)
6 cylindrów w rzędzie, 4-suwowy
ze standardowym stopniem sprężania 7,0:1:
82 KM przy 4850 obr./min, 105 ft-lb przy 3200 obr./min

Z głowicami o wysokim stopniu sprężania:
8,7:1 pojedynczy gaźnik 105 KM
8,7:1 podwójny gaźnik 124 KM

Według strojenia Malone
AHU bez tuningu ma 90 KM i 155 ft-lb przy 1900 obr./min.
Z tuningiem 1 stopnia moc może wzrosnąć do 109 KM przy 4300 obr./min i 188 ft-lb przy 2500 obr./min. (Strojenie Malone około 300 $)

Zatem nawet w standardzie TDI byłby ulepszeniem.

Czekam na przyjaciela, który zmierzy długość skrzyni biegów o2o w nadziei, że jest nieco krótsza.

Silnik AHU ma turbosprężarkę, którą można odłączyć od kolektora wydechowego i potencjalnie obniżyć/ustawić pod kątem poniżej poziomu podłogi.

Johan

#12 ·
Joeblack5,

Podoba mi się ten pomysł i nie mogę się doczekać, aż przeczytam, jak rozwiążesz problemy z dopasowaniem i układem napędowym.
Ale zanim zbytnio się w to zaangażuję, czy możesz wyjaśnić, jakiego oznaczenia silnika zamierzasz użyć - widzę ALH w tytule wątku i AHU w swoim ostatnim poście.

Mark

#14 ·
Hmm, coś tu poszło nie tak (post 13). Mój zamierzony post zniknął, a wcześniejszy został skopiowany??

Cześć Mark, przepraszam za zamieszanie.
Nie jestem ekspertem od VW. Więc oryginalnie ALH wyglądał najlepiej, ale teraz po większej lekturze myślę, że lepiej wybrać AHU.
To najstarsza wersja TDI z najprostszym komputerem. Głównym powodem jest to, że pompa oleju znajduje się w lepszym miejscu (tył silnika), a miska olejowa jest wykonana ze stali, więc łatwiej ją zmodyfikować. Moc z tuningiem stage one jest akceptowalna i niezawodna.
Jeśli później będę chciał to zmienić, oba silniki pasują do skrzyni biegów.

Mój przyjaciel wysłał mi długość skrzyni biegów o20...13" około mile widziane 1" krótsze niż O2A, ale mechanizm sprzęgła jest niekorzystny, ponieważ uruchamianie odbywa się przez wał główny. Również koło zamachowe jest małym zaskoczeniem. Zobacz zdjęcie
Zatem w pierwszej instancji skupię się na skrzyni biegów 02A lub 02J. Obudowy są takie same.

Brak chętnych na pytanie, które tuleje zużywają się w skrzyni biegów 404?
Johan

Attachments

#15 ·
Cóż, był skrót. Zamierzałem użyć naszego drugiego 404 do tego eksperymentu... tego, który zamierzałem wykorzystać do konwersji kampera. Następnie Tgreening, członek tutaj, wystawił swój projekt 404 na sprzedaż (facebook, unimogs of North America). Jego ciężarówka nie ma silnika poza fabrycznie nowym M180 wciąż w skrzyni. Pierwotnie miałem nadzieję kupić jego pozostałą ramę pomocniczą obrotu (z radia), ale po kilku dobrych rozmowach stało się jasne, że powinienem kupić całe jego podwozie bez silnika.
Z pomocą dobrego przyjaciela zaplanowaliśmy odbiór na przyszłą sobotę. (Jeśli potrzebujesz nowego silnika w skrzyni, skontaktuj się z nim.)
Kupiłem również silnik diesla VW AHU TDI z dobrą 5-biegową skrzynią biegów. Ponieważ zamierzam zdemontować skrzynię biegów, szukam bardziej zużytej skrzyni biegów na lokalnych złomowiskach.
Te unimogi są przerażające... zaczęło się 3 lata temu od jednego fLU419, a teraz rozrosły się do 2x flu419 i 3 x 404.
Image

Oto próba Photoshopa naszej najstarszej córki (14 lat) dla naszych planów kampera unibody.

Johan

#16 ·
To Photoshop? Wygląda tak realistycznie! :ROFLMAO:

Naprawdę podoba mi się, dokąd zmierzasz z tą koncepcją. Wydaje się to bardzo skomplikowane, ale z niecierpliwością czekam, aż zobaczę, jak się to potoczy. Wysyłaj dalej zdjęcia!

#17 ·
Dzisiaj z pomocą przyjaciela odebraliśmy 404 od tgreening do tego projektu. Nie ma silnika. (On wciąż ma nowy silnik w skrzyni).

Pierwotnym zainteresowaniem była obrotowa rama pomocnicza skrzynki radiowej, ale wyższe opony, pomalowana rama i brak silnika odegrały swoją rolę.

To była długa podróż i zostawiliśmy go na przyczepie. Jutro rozładunek w świetle dziennym. Jeśli czas pozwoli, przyjrzymy się silnikowi VW.

Attachments

#18 ·
Potrzebna pomoc..
Poszukiwany, MARTWY, uszkodzone sprzęgło 404. Właściwie jedyną częścią, której potrzebuję, jest wielowypust. Czytałem (choprboy), że większość unimogów ma ten sam wielowypust..26x32-10N.
Czy ktoś ma coś z tym wielowypustem?

Zostanie to przymocowane do wału skrzyni biegów VW, więc samo sprzęgło nie jest wymagane.
Uszkodzone palce tarczy sprzęgła, czy leży gdzieś na drodze, daj mi znać.

Dzięki
Johan

#19 ·
Mam starą tarczę sprzęgła 404, była zużyta do minimum i zaczynała dotykać nitów po jednej stronie. Wywierciłem nity i eksperymentowałem z możliwością użycia okładzin ciernych sprzęgła MB 250S (sprzęgła 250S były wtedy łatwo dostępne i tanie), ale się nie udało. Miałem kilka innych przemyśleń, ale głównie leżała w moim stosie projektów przez ostatnie kilka lat. Wyślij mi PW ze swoim adresem, a wyślę ją pocztą.

#21 ·
Zrobiłem wstępne prace nad tym nowym 404. Prześledziłem obudowę dzwonu... na pudełku po pizzy. Średnica wewnętrzna wynosi 276MM. Bardzo wygodne, że wał wejściowy skrzyni biegów 404 wystaje 1/2".
Zrobiłem ustalenia, aby zdobyć skrzynię biegów VW. Byłoby wspaniale, gdyby koniec skrzyni biegów VW pasował kilka cali do obudowy dzwonu 404.
Otworzyłoby to możliwość przesunięcia silnika do przodu, aby wymienić sprzęgło bez zdejmowania kabiny.
Silnik TDI nie ma łożyska pilotującego po stronie koła zamachowego. Opiera się na łożysku skrzyni biegów, aby utrzymać wał na miejscu. Szukam teraz sposobu na utrzymanie 4 " pomiędzy miską olejową silnika TDI a przednią rurową belką poprzeczną w ramie 404. Jeśli uda mi się znaleźć sposób na dostęp do śrub płyty dociskowej, wiercąc otwory dostępowe w obudowie skrzyni biegów VW i przesuwając silnik o 3 do 4" do przodu, to sprzęgło można po prostu wysunąć. Fajnie byłoby móc to zrobić na szlaku.
Pogoda niezbyt sprzyja, ale mam nadzieję, że pod koniec przyszłego tygodnia będę miał skrzynię biegów VW.

Johan

#22 ·
Dziękuję Choprboy, Twoja tarcza sprzęgła dotarła bezpiecznie. Skąd pochodzi materiał sprzęgła? Myślałem, że sprzęgła 404 mają cztery palce? A może jest więcej wariantów?

Poczekam z demontażem sprzęgła, aż ustalię położenie skrzyni biegów VW i płytę adaptera. W razie czego mogę odesłać ją nienaruszoną.
Chcieliśmy sprawdzić kilka rzeczy w komorze silnika, ale linka uruchamiająca maskę się zacięła. Mój przyjaciel postanowił pójść na skróty przez doghouse. Rozważaliśmy założenie korby ręcznej na wał skrzyni biegów, aby zrobić z tego 404 z napędem MP. Haha.

Johan

Attachments

#23 ·
Istnieje kilka wariantów sprzęgła. Wiele nowych dostępnych sprzęgieł (takich jak to, które ma EI) to wersja 4-puck. Oryginalne sprzęgło było konwencjonalnym stylem pełnej podkładki. Było kilka miejsc, które je nadal miały, ostatnio kupiłem jedno w Swiss Army Vehicles, ale wygląda na to, że od tego czasu zostały wyprzedane.

Nowe sprzęgło w konwencjonalnym stylu 404 po lewej stronie, sprzęgło MB 250S po prawej stronie (250s ma ten sam OD, nieco węższą podkładkę, mniejszy wzór wielowypustu):

#24 ·
Miło, dziękuję za zdjęcia z różnicami.

Niefortunne małe opóźnienie w moim czasie. Kiedy odbierałem skrzynię biegów VW, okazało się, że została już sprzedana.
Mam kolejny trop, ale zajmie to kilka dni.
Śnieg uniemożliwił dostęp i transport silnika TDI.
Zatem opóźnienia,

Z dobrej strony pozwala mi to przyjrzeć się elektrycznemu wspomaganiu kierownicy, o którym myślałem.
404, które kupiłem, ma uszkodzoną przekładnię kierowniczą, to PO powiedział mi, że kulki obiegowe wypadły podczas demontażu. Dał mi do tego nową skrzynię. Daje mi to dobrą okazję do przecięcia uszkodzonej i zamontowania EPAS bez wcinania w dobrą przekładnię kierowniczą.

Johan

#26 ·
Mój diesel G z systemem 24v uruchomił się i zgasł. Przy następnym uruchomieniu jeden akumulator został wewnętrznie odłączony.. po wymianie wszystko było w porządku i pojechałem z skrzynią biegów vw do samoobsługowej myjni samochodowej, żeby pozbyć się brudu.
Potem zatrzymałem się w warsztacie, który spuścił dla mnie olej z skrzyni biegów. Więc teraz może rozpocząć się demontaż.

Johan

Attachments