Mercedes-Benz Forum banner

Timing dla M278

36K views 47 replies 11 participants last post by  jsampson  
#1 ·
Hej,

mam GL450 z 2014 roku z MIL i kodem P001685. Zamierzam ponownie ustawić rozrząd silnika i mam kilka pytań.
Image

To jest to, gdzie jestem.
Image

Czy muszę zdjąć głowice, aby wymienić prowadnice łańcucha?
Image

Zamówiłem zestaw rozrządu i zawierał on między innymi tylko czarne plastikowe prowadnice i otwarte łańcuchy. Metalowe prowadnice nie były dołączone. Więc czy procedura dla tych części polega na odcięciu starego łańcucha, pozostawieniu starych prowadnic tam, wepchnięciu tam nowego otwartego łańcucha, a następnie zamknięciu go?

Inne zestawy rozrządu zawierają metalową prowadnicę i zamknięty łańcuch, jak widać na tym filmie.
Czy głowice muszą być zdjęte, aby zainstalować tę część, metalową prowadnicę z zamkniętym łańcuchem?

Istnieje kilka filmów dotyczących znaków rozrządu. Ale jeśli ktoś ma szczegółową procedurę rozrządu, byłoby wspaniale.

Dzięki

#3 ·
Ok, umieściłem to w moim profilu.

Odpowiedzi na większość moich pytań znalazłem w WIS. Nie znalazłem żadnych informacji na temat tego, jak usunąć czarny plastikowy prowadnik łańcucha z głowicy.
Wiedziałem już o tym problemie, zanim wszystko otworzyłem i chciałem zostawić stary plastikowy prowadnik na miejscu. Teraz odkryłem, że jest uszkodzony.
Image

Image

Czy ktoś wie, jak usunąć ten prowadnik z głowicy lub zna nazwę dokumentu WIS opisującego to?

Nie mogę znaleźć dokumentu w WIS, w którym mówią o tym prowadniku.

Nie wydaje się, żeby to była zwykła śruba mocująca prowadnik do głowicy. Może śruba jest wciśnięta w głowicę i potrzebuję specjalnego narzędzia, aby ją wyjąć.
Image

Image

Image

Jest gwint wewnętrzny. Z tyłu głowicy nic nie widać. Nie wiem więc, jak usunąć ten bolec trzymający prowadnicę.

#6 ·
Tak wygląda ustawienie rozrządu. Sama procedura ustawiania rozrządu była dość prosta. Większość pracy polegała na przesuwaniu głowic i zdejmowaniu wałków rozrządu. Myślałem, że uda mi się to zrobić z głowicami cylindrów i wałkami rozrządu na miejscu. Ale to niemożliwe, głowice, a następnie z głowic należy zdjąć wałki rozrządu. Dlatego też wyjąłem silnik, tak jest łatwiej przy nim pracować. Również pompa oleju musi wyjść i to jest łatwiejsze po wyjęciu silnika.
Niewiele jest informacji na temat znaków rozrządu, więc oto one.
koło pasowe wału korbowego
środkowa zębatka
Na górze łańcuch dochodzący z koła pasowego wału korbowego
Po prawej stronie dolnego łańcucha rozrządu
Znaczniki łańcucha rozrządu po stronie kierowcy znajdują się z tyłu koła zębatego i są niewidoczne.
głowica po stronie kierowcy
wałek rozrządu ssącego
wałek rozrządu wydechowego
głowica po stronie pasażera
wałek rozrządu wydechowego
wałek rozrządu ssącego

#7 ·
Górne łańcuchy rozrządu mają trzy żółte znaki.
po jednym dla każdego wałka rozrządu i jeden dla wału korbowego
dolny łańcuch ma dwa żółte znaki
Koła zębate mają również żółte znaki, jeśli są wyblakłe, mają wybity punkt.

Wyreguluj znak wału korbowego z głowicy po stronie kierowcy ze środkową zębatką z tyłu
Zaznacz znaki korektorem dla lepszej widoczności
Możesz lekko obrócić koło zębate, aby sprawdzić znaki.

Wyreguluj łańcuch biegnący od koła zębatego wału korbowego do środkowego koła zębatego

Wyreguluj znak wału korbowego dla głowicy po stronie pasażera

Przy luźnych wałkach rozrządu obróć wałki rozrządu do ich znaków
Wałki rozrządu mają znaki laserowe.

Przykręć wałki rozrządu

Zainstaluj napinacze
w razie potrzeby przesuń metalową prowadnicę średniej wielkości łomem nieco do przodu, aby zrobić miejsce dla napinacza

#9 ·
Dzięki za ten post, mam ten sam problem z metalową szyną napinającą. Nie mogę wymyślić, jak je wymienić bez zdejmowania głowicy. Aby zdjąć głowicę, WIS mówi, żeby wyjąć silnik, co nie jest praktyczne w moim domowym warsztacie, tak jak mówi WIS, ponieważ nie mam podnośnika.

Jak wyjąłeś silnik? Czy opuściłeś ramę pomocniczą i wyciągnąłeś wszystko od dołu, tak jak mówi WIS?

#10 ·
Usunąłem zderzak, przód, osłonę wycieraczek i plastikowe osłony między silnikiem a przegrodą czołową. To daje wystarczająco dużo miejsca, aby wyciągnąć silnik do góry. Pod samochodem należy usunąć śruby wydechu, śruby skrzyni biegów i silnika, śruby rozrusznika, śruby konwertera momentu obrotowego, śruby mocowania silnika.
Nie znalazłem odpowiednich punktów mocowania do zamocowania łańcucha na górze. Owinąłem dwa paski wokół silnika i wyciągnąłem go za pomocą podnośnika silnika.

Jeśli masz jakieś pytania, mogę spróbować na nie odpowiedzieć. Mam również około pięćdziesięciu zdjęć silnika w różnych stanach.

Jeśli chcesz wykonać zadanie dobrze, musisz przesunąć głowice.
Możesz również po prostu wymienić łańcuch i zostawić stare prowadnice w samochodzie. Sprzedają łańcuch otwarty. Usuwasz kawałek starego łańcucha, wciągasz nowy łańcuch i zamykasz go.

Zajęło mi to około dwóch tygodni (osiem godzin dziennie), aby wyjąć silnik, przesunąć głowice, wszystko wyczyścić i złożyć z powrotem.

#11 · (Edited)
Dzięki, to bardzo pomocne.

Nie planowałem wymiany prowadnicy napinacza łańcucha rozrządu, ponieważ nie chcę podnosić głowic, ale plastikowa końcówka jest złamana po prawej stronie. Nie mogę wymyślić, jak usunąć prowadnicę bez zdejmowania głowicy i naprawdę nie chcę się tego podejmować sam.

Więc myślę, że wymienię wszystkie części, które mogę, i wszystko poskładam, a następnie zaniosę to do dealera, aby wymienić prowadnicę.

Zastanawiam się również, jak bardzo plastikowa końcówka naprawdę się liczy i czy konieczna jest wymiana prowadnicy.

#12 ·
Jeśli końcówka jest pęknięta, prawdopodobnie doszło do dalszego uszkodzenia prowadnicy i cały plastik może się rozpaść. To jest strona pasażera, która jest dobra. Prowadnica po stronie kierowcy jest dalej z tyłu. Myślę, że mogłem usunąć tę prowadnicę przed przesunięciem głowicy, aby sprawdzić, czy to możliwe. Prowadnicę po stronie kierowcy jest znacznie trudniej i być może niemożliwe do usunięcia bez zdjęcia głowicy. W każdym razie chciałem zrobić to dobrze i przesunąłem głowice. Być może możesz wyjąć kołek/śrubę trzymającą prowadnicę w ten sposób. Możesz obrócić go kluczem na dole. Być może będziesz musiał zgiąć klucz.
Być może możesz zrobić coś podobnego do ponownego montażu. Istnieje więcej silników MB, w których trzeba zdjąć głowice w celu wymiany prowadnic rozrządu. Dla tego innego typu silnika ten facet wymyślił tę procedurę. Łamie plastikową prowadnicę, a następnie skraca kołek/śrubę, aby ją założyć z powrotem. Możesz zobaczyć, jak łamie prowadnicę około 11:50. Być może ten film da ci kilka pomysłów. Silnik M278 jest podatny na uszkodzenia ścian cylindrów. Możesz sprawdzić ściany cylindrów za pomocą boroskopu, zanim wydasz na to dużo pieniędzy u dealera. I to będzie dużo pieniędzy. Jeśli jesteś w mojej okolicy, być może będę mógł to dla ciebie zrobić. Jeśli zdecydujesz się zrobić to sam, mogę ci w tym pomóc. Moim zdaniem jest to jednak bardzo skomplikowane. Wałki rozrządu również muszą zostać usunięte. ryzyko błędu podczas ponownego zakładania.

#14 ·
Ach, widzę, moja pamięć była poprawna, bawiłem się tym przed zdjęciem głowicy!
Image

Ta śruba z żółtym kółkiem trzyma metalową prowadnicę. Ma górę jak szpilka, ta góra wchodzi w prowadnicę i ją trzyma. Poniżej ma kołnierz, na który można założyć klucz. Poniżej znajduje się gwint, który jest wkręcony w głowicę.
Aby to wyjąć, sięgnij kluczem za metalową prowadnicę. Załóż klucz na kołnierz na śrubie, obróć go i wyjmij! Być może trzeba będzie lekko zgiąć prowadnicę, aby wyszła.
Jeśli chodzi o film, to tak naprawdę próbuję usunąć metalową szynę napinacza łańcucha rozrządu, a nie plastikową prowadnicę, więc jej złamanie nie jest możliwe
Wiem. Wysłałem ci film z ponownego montażu. Może możesz trochę skrócić gwint śruby, tak jak on robi to na filmie, aby nie trzeba było zginać nowej prowadnicy.
Nie jestem pewien, czy będziesz w stanie wyjąć łańcuch z prowadnicą po wyjęciu prowadnicy z głowicy. Myślę, że łańcuch nie przejdzie między głowicą a wałkiem rozrządu. Będziesz musiał albo otworzyć łańcuch (mogę ci powiedzieć jak) albo wyjąć wałki rozrządu lub nastawniki wałków rozrządu.
Jestem około 500 mil od Atlanty.

#16 ·
Och, wow, już je masz! Kiedy dojdziesz do ponownego montażu wałków rozrządu, możesz zachować szczególną ostrożność! Są one trzymane przez te okrągławe, brązowe elementy. Kiedy dokręciłem śruby mocujące te elementy, śruby się wygięły! Nie miały wystarczającej siły, aby docisnąć wałki rozrządu.
Dostałem nowe śruby i w pewnym momencie udało mi się je opuścić, ale chciałem się upewnić, że są w dobrej pozycji.
Dostałem pokrywy głowicy cylindrów z innego pojazdu i wyciąłem w niej cztery otwory.

Za pomocą tych specjalnych narzędzi docisnąłem wałki rozrządu. Przez wycięte otwory dokręciłem następnie cztery śruby. Zdjąłem te pokrywy głowicy cylindrów i założyłem później te nieuszkodzone, które należały do ​​samochodu.
Zrobiłem kilka zdjęć z rzeczywistej procedury, ale już ich nie znajduję. Jeśli w pewnym momencie poczujesz, że możesz potrzebować moich specjalnych narzędzi do pokrywy głowicy cylindrów, mógłbym Ci je wysłać.
W każdym razie zachowaj ostrożność podczas montażu wałków rozrządu i upewnij się, że są dobrze przykręcone.
Może to wszystko nie jest potrzebne. Może możesz po prostu jakoś umieścić wałki rozrządu w pozycji, a pokrywa głowicy cylindrów dociśnie je później na dobre. Ale wtedy może się zdarzyć, że małe cztery śruby poluzują się w środku. Nie chciałem podejmować żadnego ryzyka i wymyśliłem powyższe.

#17 ·
Bardzo kreatywne! Mam nadzieję, że nie będę musiał tego robić, ale zobaczymy. Musiałem w pewnym momencie ponownie zainstalować zabezpieczenia wałka rozrządu z jakiegoś powodu, którego nie pamiętam i po prostu obróciłem silnik trochę, aby zmniejszyć ciśnienie zaworów na tyle, aby je dokręcić, ale nie martwiłem się, gdzie były znaki rozrządu, kiedy to robiłem. Może być trudniej, gdy wszystko będzie wyrównane.

#19 ·
Ok, w końcu zdjąłem właściwą szynę napinacza bez zginania jej lub zdejmowania głowicy i zamontowałem nową w ten sam sposób. Dzięki za pomoc w tej części!

Mój samochód wyrzucał kod P0016 (bank 1, czujnik A), a nastawnik wałka rozrządu dolotowego był przesunięty o jeden ząb, kiedy otworzyłem obudowę. Znaki lewego rzędu są zsynchronizowane z łańcuchem przy 40 stopniach GMP, więc problem wydaje się być ograniczony do prawego rzędu, który jest przesunięty o jeden ząb. Co prawdopodobnie zostało spowodowane przez uszkodzoną szynę napinacza, którą wymieniam.

Żeby być bezpiecznym, wymieniłem oba nastawniki wałków rozrządu, wtórny łańcuch rozrządu, uszkodzoną szynę napinacza i napinacz na prawym rzędzie. Reszta części wygląda świetnie, więc staram się ponownie wykorzystać dolne koła zębate, główny łańcuch rozrządu oraz łańcuch, prowadnicę i szynę napinacza lewego rzędu. Wymieniam lewą stronę i dolne napinacze tylko po to, aby zmniejszyć grzechotanie.

Więc teraz próbuję ustawić rozrząd silnika, ale nie mogę dopasować górnych i dolnych żółtych znaków. Nadal mam łańcuch prawego rzędu zdjęty z koła zębatego, więc próbuję tylko dopasować lewy rząd do dolnych znaków przed ponownym zamontowaniem części prawego rzędu. Obróciłem silnik ponad 100 razy i nie mogę dopasować znaków lewego rzędu do znaków dolnego koła zębatego/łańcucha.

Myślałem o dopasowaniu dolnych znaków, a następnie zmianie położenia łańcucha i krzywek po lewej stronie, ale nie sądzę, żebym miał wystarczająco dużo miejsca za głównym dolnym kołem zębatym, aby przesunąć wtórny łańcuch nad kołem zębatym, aby wszystko dopasować. Wyciągnąłbym koła zębate i zrobił to, gdybym mógł, ale nie mogę wymyślić, jak usunąć napinacz i łańcuch pompy oleju bez opuszczania miski olejowej i nie chcę zawracać sobie głowy robieniem tego z silnikiem w samochodzie.

Więc każda rada, którą masz, będzie bardzo mile widziana. Wydaje się, że mógłbym kręcić silnikiem w nieskończoność i nie dopasować znaków lewego rzędu do dolnych kół zębatych/łańcuchów.

#20 ·
Jeśli spróbujesz sprawdzić, czy czas jest prawidłowy, obracając silnik, aż wszystkie znaki znów się wyrównają:
Musiałem obrócić silnik około 250 razy. Wyrównanie znaków zajmuje dużo czasu. Ale tak się stanie, jeśli wszystko zrobiłeś poprawnie. Nie spiesz się, oczywiście ze świecami zapłonowymi lub wtryskiwaczami wyjętymi i obracaj dalej.

#21 ·
Jak upuściłeś sprężarkę klimatyzacji bez wyciągania silnika? Widzę na twoim pierwszym zdjęciu, że to zrobiłeś, ale nie mogę wymyślić, jak dostać się do tylnej śruby. Przednie śruby są łatwe, ale tylna wydaje się prawie niemożliwa, gdy silnik jest jeszcze w samochodzie.

Próbuję ponownie zainstalować pokrywę obudowy rozrządu, która jest ciasna, a sprężarka wydaje się przeszkadzać.

#22 ·
Nie pamiętam, żebym miał jakieś problemy ze sprężarką klimatyzacji.

Być może uszkodzone są mocowania silnika i silnik jest niżej. Może podniesienie silnika pomoże.
Być może szukasz niewłaściwej śruby. Nie wiem, pamiętam, że było to proste.

Pamiętam również, że uszkodziłem uszczelkę głowicy podczas montażu pokrywy rozrządu. Staraj się trzymać uszczelkę głowicy prosto. Jeśli ją uszkodziłeś, to jednak nie byłoby to wielki problem.

#23 ·
Tak, naprawdę się zmagam, próbując założyć pokrywę rozrządu z powrotem, gdy silnik jest w samochodzie. Nie opuściłem miski olejowej, więc jest ciasno. Ćwiczyłem kilka razy przed nałożeniem uszczelniacza, aby upewnić się, że mogę to zrobić szybko, zanim wszystko wyschnie, ale jeszcze tego nie opanowałem, więc pomyślałem, że opuszczę sprężarkę klimatyzacji. Mogę spróbować podnieść silnik, żeby zobaczyć, czy to pomoże.

#26 ·
Cześć Das. Jak udało Ci się zdjąć pokrywę rozrządu z silnikiem w samochodzie, z miską olejową i głowicami na miejscu? Próbuję wymienić osławioną uszczelkę olej/woda po wewnętrznej stronie pokrywy rozrządu, a także wszystkie moje przewody turbo płynu chłodzącego i pompę wody. Usunąłem wszystkie przewody turbo płynu chłodzącego, pompę wody, chłodnicę oleju, alternator i klimatyzację, które są odłączone i przymocowane z boku, a także wszystkie śruby z pokrywy rozrządu, w tym cztery, które wystają w dół z głowic i grupę, która przechodzi przez miskę olejową na dole. Kolektor dolotowy i pokrywy zaworów nie zostały usunięte. Postępowałem zgodnie z instrukcjami z alldata. Jednak nie mogę oderwać pokrywy rozrządu od bloku i obawiam się, że jeśli będę się bardziej wysilał, mogę uszkodzić pokrywę. Jak Ty ją zdjąłeś? Czy muszę całkowicie usunąć miskę olejową? Na Twoich pierwszych zdjęciach widać, że miska olejowa jest nadal na miejscu. Bardzo dziękuję za wszelkie rady. Dzięki.

#27 ·
Odkręciłem pokrywę rozrządu za pomocą łomu. Upewnij się, że wszystkie śruby są wykręcone i powinna wyjść.

Aby założyć pokrywę rozrządu z powrotem, musiałem zdjąć miskę olejową. W przeciwnym razie uszkodzisz uszczelki głowicy, które wystają nad blokiem i uszczelniają pokrywę od góry.
Więc możesz po prostu zdjąć miskę olejową teraz, ponieważ i tak będziesz musiał to zrobić później.

#29 ·
Wyjąłem pokrywę rozrządu za pomocą łomu. Upewnij się, że wszystkie śruby są wykręcone i powinna wyjść.

Aby założyć pokrywę rozrządu z powrotem, musiałem zdjąć miskę olejową. W przeciwnym razie uszkodzisz uszczelki głowicy, które wystają nad blokiem i uszczelniają pokrywę od góry.
Możesz więc po prostu zdjąć miskę olejową teraz, ponieważ i tak będziesz musiał to zrobić później.
Rozumiem. Po obejrzeniu twoich zdjęć wygląda na to, że muszę zdjąć kolektor dolotowy i wyjąć cztery śruby, które są przykręcone poziomo z tyłu. Czy to prawda? Czy te otwory na śruby trzymają pokrywę rozrządu z drugiej strony?
Image

Attachments

#42 ·
PS: Myślę, że musiałem podtrzymywać śruby, które schodzą z głowic. Wpadną z powrotem do otworów, jeśli nie pociągniesz/pociągniesz ich do góry podczas przesuwania pokrywy do przodu.
Cześć Das, gdzie kupujesz zestawy uszczelek głowicy i śruby głowicy? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z zestawami uszczelek M278, które są dostępne na e-bay? Pochodzą z Chin, ale wyglądają jak fabryczne, niektóre z nich są nawet w pudełkach Mercedes-Benz.

Muszę również naprawić lub wymienić wałki rozrządu. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z regenerowanymi wałkami rozrządu? Na każdym z moich wałków rozrządu niektóre krzywki zaczynają się wycierać. Myślę, że złapałem je wcześnie, ponieważ silnik działał dobrze przed demontażem.

Dzięki za radę.