Mercedes-Benz Forum banner

Utknąłem w teście drogowym w trybie diagnostycznym/Rig

23K views 11 replies 8 participants last post by  MNSL550  
#1 ·
Przypadkowo utknąłem w tym trybie.
Instrukcje testu Rosd wykonane w całości nie inicjują testu drogowego. Krok, w którym naciskasz światło esp, aby migało - świeciło ciągłym światłem - rozpocznij test. Nigdy nie skutkuje "ciągłym" światłem esp.

Nie można go wyłączyć w DAS w ramach funkcji specjalnej modułu ABR z powodu nieznajomości hasła DAS dla mojego systemu

Próbowałem również -
Odłączyć oba akumulatory
Test toczenia w tajnym menu serwisowym

Nic nie wydaje się działać
2007 S550

#6 ·
Przestrzegaj testu drogowego. Brzmi głupio, ale dokładnie to musisz zrobić. Znajdź pusty parking lub puste tereny przemysłowe. Bardzo łatwe do zrobienia, gdy zrozumiesz sztuczkę. Wyłącz samochód, uruchom samochód, naciśnij przycisk esp i natychmiast wykonaj test drogowy, w tym nawrót z prędkością (5-10 mph).

#7 ·
Problem w moim przypadku sprowadzał się do tego, że mój czujnik kąta skrętu za kierownicą był przestawiony o 180 stopni. Odłączyłem wał kierowniczy przy przekładni kierowniczej do innych prac. Mimo że starałem się upewnić, że nie obracam wału, najwyraźniej to zrobiłem. Skończyło się na tym, że wyjąłem kierownicę zamiast odłączać ją przy przekładni, ustawiłem czujnik skrętu na 0 stopni, gdy koła były proste, a następnie wykonałem test drogowy. Nie musiałem nawet przestrzegać dokładnej procedury. Po prostu jeździłem po okolicy, skręcając kilka razy w lewo i w prawo i zresetowało się.

Ktoś inny skontaktował się ze mną w sprawie niemożności wyjścia z trybu testu drogowego. Zasadniczo ten pan miał uszkodzony czujnik odchylenia. Tak więc pierwsze dwie rzeczy, które bym sprawdził, to czujnik kąta skrętu i czujnik odchylenia:

1. Upewnij się, że czujnik kąta skrętu działa, nie ma kodów mówiących inaczej i blisko 0 stopni, gdy kierownica i koła są proste. Mój (już stary) icarsoft MBII pokazuje wartości czujnika kąta skrętu. To również wciągnęło mnie w bałagan trybu testu drogowego! :)
2. Brak problemów z czujnikiem odchylenia. Sprawdź kody. Nie jestem pewien, jak przetestować ten czujnik, ale jeśli istnieje sposób, M-B WIS by to pokazał - niektóre dobre skanery mogą to zrobić. Nie sprawdzałem.

edytuj: wydaje się, że czujniki kąta skrętu i odchylenia działają razem, co ma sens. Jeśli skręcasz, czujnik odchylenia to zobaczy, a jeśli nie, to nie. I na odwrót.

#9 ·
Mam ten problem właśnie teraz. Próbowałem zresetować czujnik kąta skrętu do 0°, ale cały czas pokazuje, że jest usterka, mimo że wszystkie kody zostały wyczyszczone. To już drugi raz, kiedy utknąłem w trybie "testu drogowego". Pomyślałem o zdjęciu kierownicy i ręcznym ustawieniu czujnika kąta na 0°. Chyba spróbuję tego wieczorem.
Nawiasem mówiąc, mam S550 z 2007 roku.

#11 ·
Dzięki, Tiffany. Oto aktualizacja: Udało mi się wyjść z trybu "Test drogowy". Na początek mam skaner Autel, którego użyłem, aby spróbować zdiagnozować usterkę czujnika kąta skrętu. Skaner odczytywał aktywne kąty skrętu. Pomyślałem, że to potwierdzenie idealnie działającego czujnika. Pomyślałem, że muszę tylko ponownie skalibrować czujnik i usterka zniknie. W tym miejscu musiałem zwrócić większą uwagę na szczegóły. Przeszedłem wszystkie właściwe kroki, aby zakończyć "Test drogowy". Nadal utknąłem w trybie "Test drogowy". Z frustracji przyjrzałem się dokładniej danym na żywo. Zauważyłem, że kąt skrętu zmieniał się po obróceniu kierownicy, ALE PRĘDKOŚĆ KIEROWNICY UTRZYMYWAŁA SIĘ NA STAŁYM POZIOMIE -65!! Zmieniłem czujnik kąta skrętu. Następnie mogłem bez problemów ukończyć test drogowy. Lekcja? Zwracaj uwagę na szczegóły. To, że jedna część czujnika działa dobrze, nie oznacza, że cały czujnik jest w dobrym stanie. Upewnij się, że sprawdzasz wszystkie parametry dowolnego czujnika, aby potwierdzić, że jest to dobry element. Mam nadzieję, że to oszczędzi komuś innym migren, które sam sobie zafundowałem.