Mercedes-Benz Forum banner

Kod błędu P0400

33K views 7 replies 5 participants last post by  Check Codes  
#1 · (Edited)
2002 Mercedes CLK320. Zapaliła się kontrolka silnika i mieliśmy czytnik kodów, aby odczytać kod. Kod to P0400 "Przepływ recyrkulacji spalin". Facet, który odczytał dla nas kod, mówi, że to zawór EGR.

Objawem jest to, że kiedy samochód po raz pierwszy zaczyna jechać, silnik pracuje na biegu jałowym dobrze. Kiedy samochód się rozgrzeje, za każdym razem, gdy się zatrzymujesz, silnik pracuje na biegu jałowym nierówno i "wzrasta" lub "pulsy". Znacznie bardziej zauważalne, gdy skrzynia biegów jest na biegu w przeciwieństwie do neutralnego. Na podstawie obrotomierza samochód pracuje na biegu jałowym przy 500 obr./min, co wydaje mi się trochę niskie.

Jakieś sugestie, czy powinienem od razu zamówić zawór EGR do tego samochodu? Wszelkie przemyślenia lub pomysły byłyby pomocne.

#4 ·
Istnieje instrukcja DIY dotycząca czyszczenia zaworu. Po prostu się zakleja i można go wyczyścić, a zaoszczędzisz trochę pieniędzy, więc kiedy go zdejmujesz, dlaczego po prostu go nie wyczyścić i założyć z powrotem. Osoba, która zamieściła instrukcję DIY, powiedziała, że ​​miała ten sam kod 400 i że nigdy wcześniej tego nie robiła i było to dość łatwe. Jest na MBworld Zawór EGR i wąż DIY czyszczenie - MBWorld.org Forums

#5 ·
Moja kontrolka CEL również się zaświeciła... kazałem w Auto Zone sprawdzić kod i wyszło P0400 (EGR)! Śmieszne, że nigdy wcześniej nie miałem kontrolki CEL w moim C240 z 2003 roku (Base). Właśnie zatankowałem i przelałem bak paliwa, a w ciągu 30 minut zapaliła się kontrolka CEL. Samochód jeździ dobrze i brzmi dobrze, ale nienawidzę, gdy kontrolka CEL jest włączona i nie mogę przejść przeglądu. Jakieś przemyślenia, czy przelanie może wywołać kod P0400?

#6 ·
Mój CEL właśnie się zaświecił... kazałem w Auto Zone sprawdzić kod i wyszło P0400 (EGR)! Śmieszne, że nigdy wcześniej nie miałem CEL w moim C240 ​​2003 (Base). Właśnie zatankowałem i przelałem zbiornik paliwa i w ciągu 30 minut zapala się CEL. Samochód jeździ dobrze i brzmi dobrze, ale nienawidzę, gdy CEL jest włączony i nie mogę przejść przeglądu. Jakieś przemyślenia, czy przepełnienie może wywołać kod P0400?
Przepełnianie zbiornika paliwa nigdy nie jest dobrym pomysłem i teoretycznie może wywołać kod związany z EGR (ponieważ układy EGR i parowania są ze sobą luźno powiązane), chociaż częściej wywoła kod parowania, chociaż czasami znacznie później. Mówiąc prosto, NIGDY nie zaleca się przepełniania zbiornika. Kiedy pompa się wyłączy, skończyłeś. Jeśli musisz iść do następnego niklu lub dziesięciocentówki, to w porządku, ale przekraczanie tego wiąże się z ryzykiem problemów.

Teraz, jeśli chodzi o Twój obecny problem, jak dawno temu przelałeś zbiornik? Czy usunąłeś kod i uruchomiłeś cykl jazdy, aby sprawdzić, czy wrócą? (Cykl jazdy przyspieszy również gotowość Twoich systemów do kontroli emisji.)

Zachęcam do kupna podstawowego czytnika kodów. Konieczność biegania do autozonu lub gdzie indziej, aby zająć się prostymi funkcjami diagnostycznymi, to strata czasu i pieniędzy. A mały MS309 można kupić na Amazonie za około 20 dolarów, co zaspokoi około 95% Twoich potrzeb.

Jeśli kod powróci po wyczyszczeniu i uruchomieniu cyklu jazdy, będziesz musiał zagłębić się głębiej. Usunięcie zaworu EGR i rury w celu czyszczenia może okazać się konieczne, ale najpierw zdobądź kawałek przewodu podciśnieniowego (2' powinno wystarczyć), a następnie zlokalizuj połączenie podciśnieniowe na zaworze EGR. Odłącz przewód (jeśli go uszkodzisz, to w porządku, ponieważ masz nowy wąż, który możesz tam założyć!) a następnie podłącz jeden koniec swojego 2' odcinka do króćca na zaworze EGR. Następnie zassij go, wytwórz pewne podciśnienie, a następnie połóż język na końcu węża, aby go uszczelnić. Jeśli nadal będzie utrzymywał podciśnienie, wiesz, że membrana w zaworze EGR jest nadal dobra. Jeśli nie będzie utrzymywał podciśnienia, zamów zawór EGR. (Ten test jest przydatny, ponieważ biorąc pod uwagę nakład pracy, byłoby to do bani - bez gry słów - usunąć EGR i rurę, a następnie stwierdzić, że trzeba wymienić zawór EGR.)

Jeśli utrzymuje podciśnienie, następnym krokiem byłoby usunięcie zaworu EGR i rury w celu dokładnego ich wyczyszczenia. Oczywiście, jeśli musisz wymienić zawór EGR, chciałbyś w tym czasie wyczyścić rurę.

Powodzenia.

#8 ·
Dzięki Check Codes! Minął tydzień od kiedy przelałem zbiornik. Tak, wyczyściłem kod i zajęło około 100 mil, zanim CEL ponownie się pojawił.
Cóż, następnym krokiem jest odczytanie kodu. Miejmy nadzieję, że to ten sam, ale to jedyny sposób, aby się upewnić.