Mercedes-Benz Forum banner

Zastanawiasz się nad kupnem diagnostyki Star z Chin? Spójrz tutaj...

47K views 48 replies 21 participants last post by  Davidocq  
#1 · (Edited)
Cześć wszystkim,
Pomyślałem, że podzielę się moimi pozytywnymi doświadczeniami z kupna Star C4 z Chin, ponieważ przypuszczam, że jest tu kilka osób, które wahają się lub zastanawiają się, czy ryzykować wysłanie około 600 dolarów do nieznanego zagranicznego miejsca przeznaczenia.

Więc byłem w takiej sytuacji - w zasadzie odkładałem zakup na kilka lat - polegając na moim starym i zawodnym zestawie CarSoft 7.4.

Po wielu badaniach, ostatecznie zdecydowałem się na ten system:

https://www.aliexpress.com/item/Car...tool-mb-star-c4-sd-connect-with-HDD-software-Expert-Mode-super/32791565207.html

Mimo że sprzedawca nie ma zbyt wielu opinii na Aliexpress, jest na Alibaba od wielu lat, a ich opinie są dobre, więc pomyślałem, że to rozsądny zakład.

Wysłałem kilka e-maili z pytaniami, a odpowiedzi przyszły szybko. Więc zaryzykowałem i złożyłem zamówienie. W ciągu godziny otrzymałem zdjęcie szczegółów eksportu i wysyłki przez WhatsApp. 3 dni później wiadomość z brytyjskiego urzędu celnego z informacją, że muszę zapłacić niewielką opłatę celną, a następnego dnia została dostarczona. Wiadomości WhatsApp przez całą transakcję.

Image

Było wspaniale - działało idealnie, zdiagnozowało wiele usterek w naszych 3 Mercedesach i zwróciło się w pierwszym tygodniu. Od tego czasu zeskanowałem również samochody kilku znajomych. Zwiększyłem nawet ogranicznik prędkości z 250 do 300 km/h w moim e63 - ale jeszcze go nie przetestowałem ;) Jest tam tak dużo informacji, których nigdy nie użyję. Wersja Xentry 03.2017. Moją jedyną skargą była gumowa nakładka na chińskiej klawiaturze. Jest w porządku, chyba że używasz diagnostyki na zewnątrz, gdy jest wietrznie, ponieważ zwiewa ją do ogrodu sąsiada! Grrr! To zwykły laptop T200t, więc prawdopodobnie kupię dla niego brytyjską klawiaturę.

Potem katastrofa!
Po około miesiącu C4 zawiódł i nie mógł połączyć się z samochodem. Cholera! Byłem zdenerwowany, że muszę go zwrócić, z oczywistych powodów. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i od razu otrzymałem odpowiedź z prośbą o pozwolenie dla ich pracownika wsparcia technicznego na zdalne zalogowanie się do systemu (przez Teamviewer) i diagnozę. W ciągu 3 minut od zalogowania się stwierdzono, że urządzenie musi zostać zwrócone. Rozczarowany, ale chyba takie rzeczy się zdarzają.

Reasumując, moje obawy dotyczące honorowania gwarancji były bezpodstawne. Regularne informacje zwrotne w trakcie całego procesu, a urządzenie (a raczej nowe urządzenie) zostało szybko do mnie zwrócone i znowu działa idealnie. Czas pokaże, czy będzie nadal działać, ale nie wątpię w jakość i myślę, że po prostu miałem pecha.

Zaryzykowałem i się opłaciło. Z pewnością nie zawahałbym się kupić ponownie od tej firmy, chciałem napisać ten wątek przede wszystkim po to, aby mieć nadzieję, że rozwieję obawy kogokolwiek tutaj i zmniejszę ich ryzyko, ale myślę też, aby mieć nadzieję na wygenerowanie sprzedaży dla tej firmy, ponieważ naprawdę dobrze mnie potraktowali. Wiesz, prawdziwa obsługa klienta w starym stylu! Powiedz im, że Chris QB cię przysłał!

Och, jeśli ktoś we wschodniej Anglii (w pobliżu Norwich) potrzebuje diagnostyki, będzie to kosztować piwo ;)

Jestem zainteresowany przeczytaniem Twoich komentarzy lub doświadczeń...

#3 · (Edited)
Zgadzam się w całej rozciągłości. Kupiłem kilka wysokiej klasy skanerów (3500 USD) i po prostu nie byłem zadowolony z braku głębi skanerów. Potem zdecydowałem się kupić system diagnostyczny C4 Star. Kosztuje blisko 700 USD. Jest tylko dla MB i jest niesamowity. Diagnozuje wszystko i skanuje wszystko. Dla każdego, kto ma Mercedesa i nie chce, żeby dealer wyłupił mu oczy, to urządzenie jest obowiązkowe. Nie żałuję zakupu.

#4 ·
Jak to wszystko działa? Rozumiem, że otrzymujesz wiązkę kabli, odnowiony, niskobudżetowy laptop z preinstalowanym oprogramowaniem oraz specjalny zasilacz, do którego podłącza się kable. I to wszystko trafia do samochodu. Gdzie to się podłącza? Zastanawiam się, ponieważ przy wszystkich dobrych wibracjach, którymi się dzielimy, nie widzę żadnej wzmianki o instrukcji obsługi. Czy istnieje więc samouczek online, a może film na YouTube, który pokazuje, jak to wszystko działa, np. demonstrując jego użycie?

#10 ·
Jak to działa? Rozumiem, że otrzymujesz mnóstwo kabli, odnowiony, niskobudżetowy laptop z preinstalowanym oprogramowaniem oraz specjalny zasilacz, do którego podłącza się kable. I to wszystko trafia do samochodu. Gdzie się łączy? Zastanawiam się, ponieważ przy wszystkich dobrych wibracjach, którymi się dzielimy, nie widzę żadnej wzmianki o instrukcji obsługi. Czy jest więc jakiś samouczek online, a może film na YouTube, który pokazuje, jak to wszystko działa, np. demonstrując jego użycie?
Jak mówi Shertex, dostajesz wszystko, czego potrzebujesz. C4 pobiera zasilanie z samochodu i jest podłączany przez 38-pinowe złącze w samochodach sprzed 2002 roku, a następnie port ODB2 w nowszych. Następnie jest kabel sieciowy, który łączy C4 z komputerem, ale teraz skonfigurowałem go tak, aby uzyskać dostęp przez Wi-Fi - oznacza to po prostu jeden kabel mniej do podłączenia za każdym razem.

O ile wiem, w domenie publicznej nie ma instrukcji w języku angielskim - pamiętaj, że ma to być wewnętrzne narzędzie Mercedesa. Jednak, jak wspomniano powyżej, istnieją samouczki i filmy na YouTube na prawie każdy temat.

Nie zdawałem sobie sprawy, że dostajesz do tego laptopa, zawsze myślałem, że to tylko oprogramowanie i sprzęt....chyba niezła oferta.
Możesz je kupić z laptopem lub bez - Za dodatkowe 100 dolarów po prostu zdecydowałem się na kompletną konfigurację plug-and-play.

Czy C4 działa z nowszymi samochodami?
Słyszałem, że począwszy od W212 system skanowania się zmienił i zastanawiam się, jak C4 sobie z tym radzi?
Tak, mój został dostarczony z oprogramowaniem dla wszystkich samochodów do marca 2017 roku.

Och, jako drobna aktualizacja, dobrze się bawiłem. Okazuje się, że mogę spuścić całe powietrze z zawieszenia za pomocą kilku kliknięć myszką. Tylne koła są wciśnięte w nadkola, ale cholernie dobrze to wyglądało! (Wróciło do góry po uruchomieniu silnika ;))

Image

A robiąc coś bardziej przydatnego - choć raczej nieodpowiedzialnego, dowiedziałem się, jak bawić się ogranicznikiem prędkości. Teraz mam samochód, który osiąga 186 mil na godzinę zamiast fabrycznie ustawionych 155 mil na godzinę! :D :D

Image

#5 ·
Żadnego sukcesu w znalezieniu instrukcji... trzeba poszukać. Jest symulator, który może być najlepszym sposobem na zapoznanie się z obsługą.

Jest kabel, który łączy się z portem szeregowym laptopa i prowadzi do multipleksera C3 (urządzenia, które umożliwia samochodowi komunikację z oprogramowaniem). Na drugim końcu multipleksera podłącza się kolejny kabel, który z drugiej strony łączy się z portem diagnostycznym samochodu.

#6 ·
ScrapingScrap, jak mówi jego pseudonim, jest ekstremistą BenzWorld. Robi rzeczy, których większość majsterkowiczów nigdy nie zrobi, i wie, jak radzić sobie z komputerami. Jestem bardziej zorientowany mechanicznie i widziałem zmagania z C4, jakie mieli moi znajomi, więc postanowiłem kupić MaxiEcu. Dużo tańszy, działa z każdym komputerem plug & play i jest legalny - ma gwarancję wsparcia. Będąc uniwersalnym skanerem, ma swoje ograniczenia, ale wszystko jest jasno napisane na stronie.

#7 ·
Nie wyobrażam sobie posiadania MB bez STAR. Nie miałem go ani nie brałem go pod uwagę, kiedy mieliśmy nasze w209, ale kiedy dostaliśmy w211, wiedziałem, że powinienem zacząć szukać. Mam c4 mux i łatwo się zwrócił z wszystkim, co zrobiłem/odblokowałem na naszym w211. Jestem pewien, że zwróciłby się x2, gdybym pobierał opłaty od ludzi za korzystanie z niego, ale to jedna z tych rzeczy, że jeśli członek forum poprosi o pomoc, jestem gotów mu pomóc. To dla mnie cały sens forum. Bóg wie, ile informacji wziąłem i wykorzystałem, które pomogły mi w rozwiązywaniu problemów na wszystkich innych forach, do których należę.

Zdecydowanie się zgadzam, że niektórzy ludzie nie są obeznani z komputerami i trzeba używać tego, co jest dla ciebie najlepsze/najwygodniejsze.

-Nigel

#12 ·
Przepraszam za moją niewiedzę, ale dwa pytania:
1. Czy jest wersja angielska?
2. Obecnie mam Icarsoft II... jakie są ograniczenia w porównaniu z tym?

Dzięki!
1. Tak, laptop jest ustawiony na język angielski (US English), co jest wystarczająco bliskie prawdziwemu angielskiemu, abyśmy Brytyjczycy mogli zrozumieć ;)). Wszystkie standardowe pozycje menu są w języku angielskim. Dopiero gdy wejdziesz w tryb programisty, wraca do języka niemieckiego. Mieszkałem w Niemczech przez 7 lat, więc to dla mnie żaden problem, ale i tak nie polecałbym zagłębiania się ślepo w te menu bez dobrego powodu. Bardzo łatwo można wyrządzić wiele trwałych szkód!

2. Xentry to natywne oprogramowanie dla i od Mercedesa. Może zrobić znacznie więcej niż wszystko z rynku wtórnego i nie tylko podaje wszystkie kody błędów, ale także dostarcza listy kontrolne i instrukcje, jak dalej diagnozować i naprawiać konkretne usterki. Posiada oprogramowanie z rysunkami rozłożeniowymi wszystkich części i numerami części, a nawet podaje najnowsze (w momencie zakupu) listy cen w $ dla każdej części do każdego samochodu. Moja lista cen jest poprawna na styczeń 2017 roku. Do codziennego odczytywania i resetowania kodów itp. skanery kodów z rynku wtórnego są w porządku (przez wiele lat używałem carsoft 7.4), ale na pewno nigdy bym już nie wrócił!

#15 ·
Zaryzykowałem i kupiłem system polecony przez OP. Za 600 $ (z dostawą) otrzymałem multiplekser C4, kilka wysokiej jakości kabli oraz odnowiony (najwyraźniej) laptop Lenovo X200. Podłączyłem i wszystko wydaje się działać - z wyjątkiem - kiedy uruchamiam XENTRY Diagnostic, ponieważ otrzymuję komunikat: Brak kodu autoryzacji dostępu! Musisz skontaktować się z działem pomocy technicznej.

W każdym razie wysłałem wiadomość do sprzedawcy (chińskiego) (za pośrednictwem systemu AliExpress PM) i teraz czekam. Jestem przekonany, że odpowiedzą czymś przydatnym, ale nie minęło jeszcze wystarczająco dużo czasu, żebym się martwił. W międzyczasie kontynuuję przeglądanie forum i czytanie. Przy okazji, wypróbowałem kilka innych rzeczy; takich jak Xentry Diagnosis Assistance System (bez powodzenia), a także StartKey Center (bez powodzenia) i Vediamo (nie mam pojęcia). Zobacz zdjęcia.

Ostatnia rzecz. Rozumiem, że multiplekser (C4) ma wewnętrzną baterię. Otrzymuję na jego ekranie komunikat o sprawdzeniu baterii, ale nie mam pojęcia, jak go naładować. W każdym razie pomyślałem, że może ładuje się przez laptopa, ale po odłączeniu go od portu OBD-II wszystkie światła gasną (połączenie z Lenovo, poręczny touchpad, gdy ekran jest obrócony, odbywa się za pomocą kabla sieciowego). Wydaje się więc, że C4 pobiera zasilanie z samochodu przez port OBD-II i domyślam się, że w ten sposób jest ładowany - ale jeśli tak, to dlaczego komunikat o sprawdzeniu baterii? Zastanawiam się nad tym, ponieważ akumulatory samochodu są w pełni naładowane.

W każdym razie jest 4 lipca i mam nadzieję, że moi amerykańscy współobywatele zastanawiają się nad zaszczytem bycia obywatelem tego narodu. Ja tak.

Attachments

#20 ·
Zaryzykowałem i kupiłem system polecany przez OP. Za 600 $ (z dostawą) otrzymałem multiplekser C4, kilka wysokiej jakości kabli oraz odnowiony (najwyraźniej) laptop Lenovo X200. Podłączyłem go i wszystko wydaje się działać - z wyjątkiem - kiedy uruchamiam XENTRY Diagnostic, ponieważ otrzymuję komunikat: Brak kodu autoryzacyjnego! Musisz skontaktować się z działem pomocy technicznej.

W każdym razie wysłałem wiadomość do sprzedawcy (Chińczyka) (za pośrednictwem systemu AliExpress PM) i teraz czekam. Jestem przekonany, że odpowiedzą czymś przydatnym, jednak nie minęło jeszcze wystarczająco dużo czasu, żebym się martwił. W międzyczasie grzebię na forum i czytam. Przy okazji, wypróbowałem kilka innych rzeczy; takich jak Xentry Diagnosis Assistance System (bez powodzenia), a także StartKey Center (bez powodzenia) i Vediamo (nie mam pojęcia). Zobacz zdjęcia.

Ostatnia rzecz. Rozumiem, że multiplekser (C4) ma wewnętrzną baterię. Otrzymuję na jego ekranie komunikat o sprawdzeniu baterii, ale nie mam pojęcia, jak go naładować. W każdym razie pomyślałem, że może ładuje się przez laptopa, ale po odłączeniu go od portu OBD-II wszystkie światła gasną (połączenie z Lenovo, sprytny touchpad, gdy ekran jest obrócony, odbywa się za pomocą kabla sieciowego). Wydaje się więc, że C4 pobiera zasilanie z samochodu przez port OBD-II i domyślam się, że w ten sposób się ładuje - ale jeśli tak, to dlaczego komunikat o sprawdzeniu baterii? Zastanawiam się nad tym, ponieważ akumulatory samochodu są w pełni naładowane.

W każdym razie jest 4 lipca i mam nadzieję, że moi amerykańscy koledzy zastanawiają się nad zaszczytem bycia obywatelem tego narodu. Ja tak.
--
John
407-302-3361
Oto Twój [2221-45] Fix! Załączony poniżej

Attachments

#16 ·
@jbeech

Och, to denerwujące z tym kodem dostępu - na pewno go nie dostałem z moim, to było całkowicie plug and play.
Zauważyłem, że masz najnowsze oprogramowanie 05/2017. Ja dostałem 3/2017, więc może nie autoryzowali obrazu poprawnie. Bez wątpienia ich wsparcie skontaktuje się z Tobą szybko, na pewno byli w porządku ze mną. Jedynym problemem jest różnica stref czasowych.

Jeśli chodzi o baterie. Nie ma żadnych. Wiem o tym tylko dlatego, że kiedy wysłałem swój z powrotem, kurier chciał wiedzieć o bateriach. Sprzedawca powiedział mi, że ich nie zawierają, ale możesz włożyć kilka, jeśli chcesz. Zasadniczo nie wolno im wysyłać tych rzeczy międzynarodowo z bateriami - czy coś w tym stylu. Nie zawracałem sobie głowy wkładaniem żadnych do mojego, ponieważ jedyny raz, kiedy będę z niego korzystał, to wtedy, gdy będzie podłączony do samochodu i wtedy i tak jest zasilany z samochodu. Właściwie to nie mam pojęcia, dlaczego miałby w ogóle potrzebować baterii?

Jakie samochody diagnozujesz? Tylko od 2012 roku używa się Xentry. 2011 do 2000 (mniej więcej) używa DAS, a wszystko przed 2000 używa starego HHT-PKW. A przynajmniej tak to rozumiem...

Posiadanie tak dużej kontroli nad e63 z 2008 roku jest po prostu fantastyczne, ale jest to trochę kłopotliwe z CLK softy mojej żony z 2000 roku, ponieważ połowa systemów kontroli używa DAS, a połowa wciąż jest na starym HHT-PKW. Dwa interfejsy wydają się nie łączyć - co, jak sądzę, powinny robić.

Wszystkiego najlepszego dla Twojego systemu. Mam nadzieję, że wyciągniesz z niego tyle samo, co ja.

#17 ·
Cześć ScrapingScrap,

ArticDweller pokazał mi, jak wygenerować kod. Udostępnił kilka dokumentów, z których jeden przeprowadził mnie przez to. Szkoda, że nie są one hostowane na tej stronie. W każdym razie poniżej znajdują się dwa z nich w formacie .PDF dla każdego, kto musi rozwiązać podobny problem.

Jeśli chodzi o samochód, to jest to kombi Lynn z 2005 roku E320. To nasze trzecie kombi MB (zawsze zastanawiałem się, dlaczego kombi są nazywane majątkami w brytyjskich programach telewizyjnych, co sprowadza się do różnic w języku angielskim królowej w porównaniu z naszym - w pewnym sensie tak jak długopis to długopis). Nasze pierwsze kombi to zadbane 230TE z 1985 roku (4-cylindrowy, 4-biegowy), które posiadaliśmy w Panamie. Kupiliśmy go od emerytowanego szefa mojej mamy z przebiegiem 85 000 kilometrów. Uwielbiał ten samochód, ale niestety, gdy wracał do Stanów Zjednoczonych, nie mógł go zabrać ze sobą, ponieważ nie miał specyfikacji amerykańskiej. To samo spotkało nas, gdy w 1999 roku wróciliśmy do Stanów Zjednoczonych (do domu) i sprzedaliśmy go panamskiemu przyjacielowi.

W 2003 roku kupiliśmy jej kolejne kombi MB, tym razem nowego C320. Głupio sprzedałem ten samochód w 2009 roku, gdy miał niecałe 60 000 mil. Dostałem najwyższą cenę i było mi smutno, ale w związku z sytuacją gospodarczą zmagałem się z ratowaniem mojego biznesu i sprzedałem prawie wszystko, co nie było przybite. Kilka lat temu, zdając sobie sprawę, że nie stać mnie na nowy, ale stać mnie na ładny używany, spędziłem kilka miesięcy na poszukiwaniach, zanim dostałem jej ten.

Jest to zdecydowanie ładniejszy samochód. Na przykład '85 miał materiałowe wnętrze i w zasadzie podstawowy samochód pod każdym względem. FWIW, ten samochód został zbudowany na podwoziu E i był pięknym przykładem samochodu. C320 miał MB Tex i szyberdach. Była to wersja z wyższej półki tego stylu nadwozia (poziom podstawowy to C230). Ten ma skórzaną tapicerkę, reflektory ksenonowe, głośniki Harmon-Kardon, a co najlepsze, aktywne fotele, które szczególnie lubię. Nie, przyspieszenie nie jest w lidze z twoim E63, ale jest wystarczające dla jej codziennego kierowcy. Ma ten sam silnik co jej C320 i to niesamowite, jaką różnicę robi kilka kilogramów. W każdym razie, założę się, że twój jest fajny w prowadzeniu i jestem trochę zazdrosny!

Na koniec dziękuję za zainteresowanie rozwiązaniem moich problemów z konfiguracją DAS. Teraz muszę spróbować zdiagnozować, dlaczego silnik kilka razy zatrzymał się przy niskiej prędkości podczas zatrzymywania się. Nie pokazuje CEL (check engine light), ale zamiast przejmować twój wątek, utworzę nowy post zatytułowany 'Silnik gaśnie podczas dojeżdżania do zatrzymania'. Jeśli masz czas, bardzo doceniłbym Twoje spostrzeżenia w tym wątku.

Pozdrawiam,
John

Attachments

#19 ·
Dowiadując się więcej o systemie SDS, który kupiłem z polecenia OP. Ogólnie jestem zadowolony. Mam kilka zastrzeżeń. Po pierwsze, każdego dnia, gdy chcę go użyć, muszę wygenerować nowy kod klucza. Coś jest nie tak, ponieważ sprzedawca zareagował ze zdziwieniem, wyrażając zaskoczenie, że muszę wygenerować kod klucza, twierdząc, że to zrobili. Podejrzewam jakąś usterkę w laptopie. Mój przyszedł z Lenovo X200, a recenzje online wskazują na żywotność baterii 5+ godzin, a moja pada po 20 minutach. Ponadto martwy kod klucza skłania mnie do podejrzeń, że typowa bateria guzikowa do utrzymywania statusu wewnętrznego jest uszkodzona. W każdym razie czekam na odpowiedź od sprzedawcy i tak, jestem rozsądnie obeznany z komputerami. Mimo to kupiłbym to ponownie. Jeszcze raz dziękuję, ScrapingScrap!

#21 ·
Poszedłem użyć systemu SDS/C4, aby wyczyścić kod po wymianie oleju w kombi Lynn z 2005 roku i nic. Wygląda na to, że Multiplexer umarł. Sprzedawca, Lee Marco, nie odpowiada i wydaje się, że zamknął swój sklep, więc wygląda na to, że utknąłem. Czy ktoś wie coś o naprawie tych rzeczy, czy to tylko kwestia podjęcia ryzyka kupna kolejnego?

Przy okazji, rozebrałem go i zrobiłem test zapachowy (żeby sprawdzić, czy mogę zidentyfikować coś spalonego), ale nic nie wykryłem. Co on robi? Nie udaje mu się połączyć. Próbowałem też zainstalować zestaw baterii alkalicznych AA, co go ożywia, ale nadal się nie łączy (a baterie AA nie działają zbyt długo, może 20 minut). W każdym razie zachowuje się tak, jakby się łączył, a potem dostaję tę wiadomość, że nie można się połączyć. Wreszcie sprawdziłem kable i wydają się w porządku (też ich zbytnio nie maltretuję, ponieważ nie używam systemu profesjonalnie i bardzo uważnie dbam o to, żeby się nie zagięły ani nic).

Attachments

#23 ·
Poszedłem użyć systemu SDS/C4, aby wyczyścić kod po wymianie oleju w wagonie Lynn z 2005 roku i nic. Wygląda na to, że Multiplexer umarł. Sprzedawca, Lee Marco, nie odpowiada i wydaje się, że zamknął swój sklep, więc wygląda na to, że utknąłem. Czy ktoś wie o naprawie tych rzeczy, czy to tylko kwestia podjęcia ryzyka kupna innego?

FWIW, rozebrałem go i zrobiłem test zapachowy (aby sprawdzić, czy mogę zidentyfikować coś spalonego), ale nic nie wykryłem. Co on robi? Nie udaje mu się połączyć. Próbowałem również zainstalować zestaw baterii alkalicznych AA, które go ożywiły, ale nadal się nie łączy (a baterie AA nie działają zbyt długo, może 20 minut). W każdym razie zachowuje się tak, jakby się łączył, a potem otrzymuję tę wiadomość, że nie może się połączyć. Wreszcie sprawdziłem kable i wydają się w porządku (też ich zbytnio nie maltretuję, ponieważ nie używam systemu profesjonalnie i bardzo uważnie dbam o to, aby się nie zagięły ani nic).
Cholera, czuję się winny, że poleciłem ten system. Próbowałem również skontaktować się z Lee Marco, ponieważ znajomy chciał podobny system. Był zaufanym sprzedawcą na Ali-express i Alibaba, więc nie miałem powodu, by mu nie ufać. Wszystkie jego strony sprzedaży zniknęły, a moje wiadomości WhatsApp do niego nie zostały dostarczone.

Wygląda na to, że masz dokładnie te same problemy, co mój pierwszy. Jak opisano w oryginalnym poście, mój multiplekser umarł po kilku tygodniach. Wybrali się do niego zdalnie i potwierdzili, że jest uszkodzony, a następnie natychmiast wysłali mi inny. To było prawie rok temu, a zamiennik działa bez zarzutu od tego czasu - i jest bardzo często używany!

Naprawdę nie wiem, co zasugerować - przypuszczam, że będziesz musiał spróbować zdobyć inny multiplekser?

#22 ·
Panie Beech,

Nie wiem, co powiedzieć, ale urządzenie, które należy zdobyć, to to z Postu 14 tego wątku. Mam to urządzenie i wiem, że inni kupili to samo urządzenie, a moje wciąż działa w kółko...

http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/2315329-got-my-mb-star-c4-diagnostic.html

http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/2315329-got-my-mb-star-c4-diagnostic.html#post11676657

https://www.aliexpress.com/item/201...Mb-Star-C4-for-both-Cars-and-Trucks-with-Xentry-2014-01-Version/1783909054.html

Ten link w poście 1 nawet nie działa........

Plus, całe wsparcie jest również na tym wątku

http://www.benzworld.org/forums/r129-sl-class/2315329-got-my-mb-star-c4-diagnostic.html

Jest tam wielu mądrych ludzi w tych systemach, ale paul600600 jest tym, który zna się na rzeczy...

Skontaktuj się z grupą tam...

Wszystkiego dobrego,

MArtin

#28 ·
Trzymaj się z daleka!

Cześć wszystkim,
Myślałem, że podzielę się moimi pozytywnymi doświadczeniami z kupna Star C4 z Chin, ponieważ myślę, że jest tu kilka osób, które są niezdecydowane lub zastanawiają się, czy ryzykować wysłanie około 600 dolarów do nieznanego zagranicznego miejsca docelowego.

Więc byłem w takiej sytuacji - właściwie odkładałem zakup na kilka lat - polegając na moim starym i zawodnym zestawie CarSoft 7.4.

Po wielu badaniach ostatecznie zdecydowałem się na ten system:

https://www.aliexpress.com/item/Car...tool-mb-star-c4-sd-connect-with-HDD-software-Expert-Mode-super/32791565207.html

Mimo że sprzedawca nie ma wielu opinii na Aliexpress, jest na Alibaba od wielu lat, a ich opinie są dobre, więc pomyślałem, że to rozsądny zakład.

Wysłałem kilka e-maili z pytaniami, a odpowiedzi nadeszły szybko. Więc podjąłem decyzję i złożyłem zamówienie. W ciągu godziny otrzymałem zdjęcie szczegółów eksportu i wysyłki przez WhatsApp. 3 dni później wiadomość z brytyjskiego urzędu celnego z informacją, że muszę zapłacić niewielką opłatę celną, a następnego dnia została dostarczona. Wiadomości WhatsApp przez całą transakcję.

Image

To było genialne - działało idealnie, zdiagnozowało wiele usterek w naszych 3 Mercedesach i zwróciło się w pierwszym tygodniu. Od tego czasu zeskanowałem również kilka samochodów znajomych. Zwiększyłem nawet ogranicznik prędkości z 250 do 300 km/h w moim e63 - ale jeszcze tego nie testowałem ;) Jest tam tak dużo informacji, których nigdy nie użyję. Wersja Xentry 03.2017. Moją jedyną skargą była gumowa nakładka na chińskiej klawiaturze. Jest w porządku, chyba że używasz diagnostyki na zewnątrz, gdy jest wietrznie, ponieważ zwiewa ją do ogrodu sąsiada! Grrr! To zwykły laptop T200t, więc prawdopodobnie kupię do niego brytyjską klawiaturę w pewnym momencie.

Potem katastrofa!
Po około miesiącu C4 zawiódł i nie mógł połączyć się z samochodem. Cholera! Byłem zdenerwowany, że muszę go zwrócić, z oczywistych powodów. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i natychmiast otrzymałem odpowiedź z prośbą o pozwolenie dla ich pracownika wsparcia technicznego na zdalne zalogowanie się do systemu (przez Teamviewer) i postawienie diagnozy. W ciągu 3 minut od zalogowania się stwierdzono, że urządzenie musi zostać zwrócone. Rozczarowany, ale takie rzeczy się zdarzają, jak sądzę.

Wystarczy powiedzieć, że moje obawy dotyczące honorowania gwarancji okazały się bezpodstawne. Regularne informacje zwrotne w całym procesie, a urządzenie (a raczej nowe urządzenie) zostało szybko zwrócone do mnie i znowu działa idealnie. Czas pokaże, czy będzie nadal działać, ale nie wątpię w jakość i myślę, że po prostu miałem pecha.

Zaryzykowałem i się opłaciło. Z pewnością nie zawahałbym się ponownie kupić od tej firmy, chciałem napisać ten wątek przede wszystkim po to, aby mieć nadzieję, że rozwieję obawy kogokolwiek tutaj i zmniejszę ich ryzyko, ale myślę też, aby mieć nadzieję na wygenerowanie jednej lub dwóch sprzedaży dla tej firmy, ponieważ naprawdę dobrze mnie potraktowali. Wiesz, prawdziwa obsługa klienta w starym stylu! Powiedz im, że Chris QB cię przysłał!

Och, jeśli ktoś we wschodniej Anglii (w pobliżu Norwich) potrzebuje diagnostyki, będzie to kosztować piwo ;)

Jestem zainteresowany przeczytaniem Twoich komentarzy lub doświadczeń...
Sprzedawcy to loteria i nie otrzymujesz żadnego, to znaczy ŻADNEGO wsparcia od DHgate. Alibaba może być lepsza, ale ponieważ oboje są w Chinach, nie zaryzykowałbym. Straciłem 600 dolarów na tym podrobionym gównie, które nie działa. Muszę aktywować podrobione oprogramowanie Xentry na tym podrobionym Dell Latitude D630, aby działało z podrobionym urządzeniem MB C4 i oczywiście sprzedawca nie skontaktuje się ze mną w sprawie aktywacji. Więc utknąłem, bez odwołania, ponieważ są w Chinach, poza zasięgiem prawa. Nie kupuj podrobionego gówna z Chin, kropka.

#30 ·
Sprzedawcy to loteria i nie otrzymujesz żadnego, to znaczy ŻADNEGO wsparcia od DHgate. Alibaba może być lepsza, ale ponieważ obaj są w Chinach, nie zaryzykowałbym. Straciłem 600 dolarów na tym podrobionym gównie, które nie działa. Muszę aktywować podrobione oprogramowanie Xentry na tym podrobionym Dell Latitude D630, aby działało z podrobioną jednostką MB C4 i oczywiście sprzedawca nie skontaktuje się ze mną w sprawie aktywacji. Więc utknąłem, bez możliwości odwołania, ponieważ są w Chinach, poza zasięgiem prawa. Nie kupuj podrobionego gówna z Chin, kropka.
Dlatego zawsze najlepiej używać karty kredytowej. W ten sposób możesz wystawić obciążenie zwrotne, jeśli otrzymasz wadliwy towar. Albo nagle bardzo zainteresują się szybkim skontaktowaniem się z Tobą... albo odpuszczą, w takim przypadku, dobrego wyjazdu. Tak czy inaczej, odzyskałeś swoje pieniądze.

owns 2003 Mercedes-Benz S600
#31 ·
Przejrzałem ten post i nie widziałem nic na temat tego, że Star C4 może przeprogramowywać i/lub kodować?
Muszę zaprogramować mój numer VIN w używanym module SRS, który zainstalowałem w moim SL500 z 2005 roku, R230.
Jeśli to potrafi, jaka jest preferowana nazwa dostawcy na AliExpress?
Dzięki, Patrick

#33 ·
Lokalny dział serwisowy dealera Mercedesa nie zaprogramuje mojego numeru VIN w używanym module SRS, który instaluję w moim SL500 z 2005 roku.

Ci z was, którzy mają SDS z programowaniem, czy mogę wysłać wam mój moduł, aby zaprogramować mój numer VIN? Czy potrzebujecie do tego samochodu? Czy ktoś jest w pobliżu Santa Fe NM, do którego mogę podjechać? Mam rodzinę w Denver, gotową tam pojechać.

Dzięki, Patrick