Zainstalowałem nowy kabel akumulatora/rozrusznika/alternatora. (Jeśli ktoś inny kiedykolwiek będzie musiał to zrobić, oto link do instrukcji:
Starter Replacement - M271 ) Na YouTube są również filmy. Kabel musi zmieścić się pomiędzy rozrusznikiem a blokiem silnika, w przeciwnym razie koniec kabla zablokuje ponowną instalację tłumika sprężarki. Spójrz na poprowadzenie kabla podczas jego wyjmowania, a zobaczysz, jak to zrobić. Może być łatwiej poprowadzić kabel, jeśli wyjmiesz rozrusznik. Nie wyjmowałem rozrusznika, ponieważ nie mogłem wyjąć jednej ze śrub mocujących go na miejscu ze względu na rozmiar główki mojej grzechotki. Jeśli będę musiał wymienić rozrusznik, będę musiał kupić grzechotkę z bardziej kompaktową główką lub użyć kombinacji przegubu obrotowego i przedłużek, aby uzyskać do niego dostęp. Widziałem, jak niektórzy twierdzili, że nie musieli wyjmować tłumika sprężarki, aby uzyskać dostęp do śruby mocującej kabel na końcu rozrusznika. Nie wiem, jak im się to udało. Oprócz tłumika musiałem odłączyć drążek kierowniczy i przesunąć przewód czynnika chłodniczego.
Krótko mówiąc, mam teraz zasilanie alternatora. Niestety, nadal mam kontrolkę ostrzegawczą alternatora-akumulatora. Kiedy wyświetlam napięcie na środkowym ekranie informacyjnym podczas pracy samochodu, pokazuje 12,1 V zamiast 14-14,2 V, które wyświetlał przed uszkodzeniem systemu.
Kiedy podłączam narzędzie STAR, wyświetla ten sam kod błędu, co przed wymianą kabla - 2062-02-Interfejs szeregowy alternatora - Brak połączenia z modułem sterującym. Jak zauważono we wcześniejszych postach, linia danych do ECU ma ciągłość. Jednak nie użyłem oscyloskopu, jak sugerował Red Gray, aby odczytać dane.
Wcześniej zleciłem przetestowanie alternatora w warsztacie regeneracyjnym na nieco prymitywnie wyglądającej maszynie. Technik wystawił mu pozytywną ocenę. Wymieniłem na nim regulator napięcia, ponieważ szczotki były zużyte. Zleciłem ponowne przetestowanie w Advance Auto i powiedzieli, że się nie powiódł. Maszyna testowa Advance Auto jest w stanie wydrukować dane, ale technik nie wiedział, jak to zrobić. Powiedział mi jednak, że regulator napięcia jest w porządku.
Wygląda na to, że moim następnym krokiem może być wymiana alternatora na jednostkę regenerowaną. Zanim wydam 200 dolarów na wrzucenie kolejnej części do samochodu, czy ktoś ma inne sugestie? Myślę, że moją drugą opcją byłoby zastosowanie się do rady Red Gray i albo zdobycie oscyloskopu do odczytu danych, albo znalezienie kogoś, kto ma sprzęt i może to dla mnie zrobić.