Od jakiegoś czasu zastanawiałem się, jak sprawdzić ciśnienie paliwa w moim 560SL.
Natknąłem się na ten wyjątkowy film na YouTube autorstwa Pierre'a Hedary'ego, który pokazuje, jak to zrobić.
Zrobiłem kilka notatek z tego filmu w przygotowaniu na dzień, w którym zdobędę zestaw węży do pomiaru ciśnienia paliwa KE Jetronic. Na Ebayu jest jeden na sprzedaż za około 100 $.
Mam uniwersalny wskaźnik ciśnienia paliwa, ale nie będzie działał.
Każdy, kto to zrobił, proszę o komentarz. Chcę się upewnić, że wiem, co robię, kiedy nadejdzie czas.
W każdym razie jest to bardzo interesujący film.
Uwagi - Podłączenie wskaźnika ciśnienia paliwa - KE Jetronic ...
Wideo:
Przygotowanie:
Zestaw wskaźników/węży CIS KE Jetronic
O-ringi do EHA: 10 mm OD, 6,2 mm ID, grubość 2 mm
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany za pomocą śrub z łbem stożkowym, być może potrzebujesz klucza imbusowego
Konfiguracja połączeń:
- wyjmij wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie sterowania)
- wyjmij z portu wtryskiwacza rozruchowego na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie robocze)
- Odłącz złącze elektryczne EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa
Złącze elektryczne znajduje się z tyłu EHA.
Procedura:
Odłączone połączenie EHA, ponieważ potrzebujesz podstawowego ciśnienia paliwa
Uruchom silnik z zamkniętym zaworem wskaźnika w zestawie węży KE Jet.
Przy zamkniętym zaworze wskaźnika odczytaj numer na wskaźniku w barach, a nie w psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie sterowania)
Otwórz zawór i odczytaj numer na wskaźniku w barach - np. 6,4 bar (ciśnienie robocze)
Weź różnicę między tymi 2 odczytami
Ciśnienie robocze vs. ciśnienie sterowania:
Ciśnienie robocze (przy połączeniu rozruchu na zimno) będzie zawsze wyższe niż ciśnienie sterowania.
Ciśnienie robocze to surowe ciśnienie z pompy paliwa.
Ciśnienie sterowania to ciśnienie zmodyfikowane z EHA.
Cel:[/SIZE>
Celem jest uzyskanie ciśnienia roboczego - ciśnienia sterowania = 0,4 bara z odłączonym EHA
Dostosuj EHA:
Usuń EHA
Usuń mosiężną śrubę ochronną z tyłu za pomocą śrubokręta płaskiego
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 1/4 obrotu.
(mniej niż 0,4 bara to warunki ubogie)
Zainstaluj ponownie EHA i ponownie odczytaj wskaźniki.
Uwagi:
Uruchom ponownie silnik z otwartym zaworem
Wymień O-ringi za EHA, aby zapobiec wyciekom paliwa
Dotyczy to wszystkich KE Jet CIS, ale nie dotyczy wcześniejszych KE
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, którą możesz musieć wprowadzić w pomiarze powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.
Ciśnienie sterowania można tu pobrać:
Wciśnij ciśnienie robocze przy zaworze zimnego startu:
Lokalizacja EHA:
O-ringi EHA:
Natknąłem się na ten wyjątkowy film na YouTube autorstwa Pierre'a Hedary'ego, który pokazuje, jak to zrobić.
Zrobiłem kilka notatek z tego filmu w przygotowaniu na dzień, w którym zdobędę zestaw węży do pomiaru ciśnienia paliwa KE Jetronic. Na Ebayu jest jeden na sprzedaż za około 100 $.
Mam uniwersalny wskaźnik ciśnienia paliwa, ale nie będzie działał.
Każdy, kto to zrobił, proszę o komentarz. Chcę się upewnić, że wiem, co robię, kiedy nadejdzie czas.
W każdym razie jest to bardzo interesujący film.
Uwagi - Podłączenie wskaźnika ciśnienia paliwa - KE Jetronic ...
Wideo:
Przygotowanie:
Zestaw wskaźników/węży CIS KE Jetronic
O-ringi do EHA: 10 mm OD, 6,2 mm ID, grubość 2 mm
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany za pomocą śrub z łbem stożkowym, być może potrzebujesz klucza imbusowego
Konfiguracja połączeń:
- wyjmij wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie sterowania)
- wyjmij z portu wtryskiwacza rozruchowego na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie robocze)
- Odłącz złącze elektryczne EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa
Złącze elektryczne znajduje się z tyłu EHA.
Procedura:
Odłączone połączenie EHA, ponieważ potrzebujesz podstawowego ciśnienia paliwa
Uruchom silnik z zamkniętym zaworem wskaźnika w zestawie węży KE Jet.
Przy zamkniętym zaworze wskaźnika odczytaj numer na wskaźniku w barach, a nie w psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie sterowania)
Otwórz zawór i odczytaj numer na wskaźniku w barach - np. 6,4 bar (ciśnienie robocze)
Weź różnicę między tymi 2 odczytami
Ciśnienie robocze vs. ciśnienie sterowania:
Ciśnienie robocze (przy połączeniu rozruchu na zimno) będzie zawsze wyższe niż ciśnienie sterowania.
Ciśnienie robocze to surowe ciśnienie z pompy paliwa.
Ciśnienie sterowania to ciśnienie zmodyfikowane z EHA.
Cel:[/SIZE>
Celem jest uzyskanie ciśnienia roboczego - ciśnienia sterowania = 0,4 bara z odłączonym EHA
Dostosuj EHA:
Usuń EHA
Usuń mosiężną śrubę ochronną z tyłu za pomocą śrubokręta płaskiego
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 1/4 obrotu.
(mniej niż 0,4 bara to warunki ubogie)
Zainstaluj ponownie EHA i ponownie odczytaj wskaźniki.
Uwagi:
Uruchom ponownie silnik z otwartym zaworem
Wymień O-ringi za EHA, aby zapobiec wyciekom paliwa
Dotyczy to wszystkich KE Jet CIS, ale nie dotyczy wcześniejszych KE
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, którą możesz musieć wprowadzić w pomiarze powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.
Ciśnienie sterowania można tu pobrać:
Wciśnij ciśnienie robocze przy zaworze zimnego startu:
Lokalizacja EHA:
O-ringi EHA: