Mercedes-Benz Forum banner

Pomiar ciśnienia paliwa w KE Jet Mercedes ...

24K views 27 replies 13 participants last post by  Martin_fromGermany  
#1 · (Edited)
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się, jak sprawdzić ciśnienie paliwa w moim 560SL.
Natknąłem się na ten wyjątkowy film na YouTube autorstwa Pierre'a Hedary'ego, który pokazuje, jak to zrobić.

Zrobiłem kilka notatek z tego filmu w przygotowaniu na dzień, w którym zdobędę zestaw węży do pomiaru ciśnienia paliwa KE Jetronic. Na Ebayu jest jeden na sprzedaż za około 100 $.
Mam uniwersalny wskaźnik ciśnienia paliwa, ale nie będzie działał.

Każdy, kto to zrobił, proszę o komentarz. Chcę się upewnić, że wiem, co robię, kiedy nadejdzie czas.

W każdym razie jest to bardzo interesujący film.

Uwagi - Podłączenie wskaźnika ciśnienia paliwa - KE Jetronic ...

Wideo:

Przygotowanie:
Zestaw wskaźników/węży CIS KE Jetronic
O-ringi do EHA: 10 mm OD, 6,2 mm ID, grubość 2 mm
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany za pomocą śrub z łbem stożkowym, być może potrzebujesz klucza imbusowego

Konfiguracja połączeń:
- wyjmij wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie sterowania)
- wyjmij z portu wtryskiwacza rozruchowego na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży wskaźnika
(To jest ciśnienie robocze)
- Odłącz złącze elektryczne EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa
Złącze elektryczne znajduje się z tyłu EHA.

Procedura:
Odłączone połączenie EHA, ponieważ potrzebujesz podstawowego ciśnienia paliwa
Uruchom silnik z zamkniętym zaworem wskaźnika w zestawie węży KE Jet.
Przy zamkniętym zaworze wskaźnika odczytaj numer na wskaźniku w barach, a nie w psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie sterowania)
Otwórz zawór i odczytaj numer na wskaźniku w barach - np. 6,4 bar (ciśnienie robocze)
Weź różnicę między tymi 2 odczytami

Ciśnienie robocze vs. ciśnienie sterowania:
Ciśnienie robocze (przy połączeniu rozruchu na zimno) będzie zawsze wyższe niż ciśnienie sterowania.
Ciśnienie robocze to surowe ciśnienie z pompy paliwa.
Ciśnienie sterowania to ciśnienie zmodyfikowane z EHA.

Cel:[/SIZE>
Celem jest uzyskanie ciśnienia roboczego - ciśnienia sterowania = 0,4 bara z odłączonym EHA

Dostosuj EHA:
Usuń EHA
Usuń mosiężną śrubę ochronną z tyłu za pomocą śrubokręta płaskiego
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 1/4 obrotu.
(mniej niż 0,4 bara to warunki ubogie)
Zainstaluj ponownie EHA i ponownie odczytaj wskaźniki.

Uwagi:
Uruchom ponownie silnik z otwartym zaworem
Wymień O-ringi za EHA, aby zapobiec wyciekom paliwa
Dotyczy to wszystkich KE Jet CIS, ale nie dotyczy wcześniejszych KE
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, którą możesz musieć wprowadzić w pomiarze powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.

Ciśnienie sterowania można tu pobrać:
Image

Image

Wciśnij ciśnienie robocze przy zaworze zimnego startu:
Image

Image

Lokalizacja EHA:
Image

O-ringi EHA:
Image

• Like
Reactions: Nate Y
#2 ·
Zakładam, że należy to zrobić na w pełni rozgrzanym silniku, ponieważ zawór zimnego startu jest odłączony, a złącze elektryczne zaworu zimnego startu powinno być odłączone.

#3 ·
Od jakiegoś czasu zastanawiałem się, jak sprawdzić ciśnienie paliwa w moim 560SL.
Natknąłem się na ten wyjątkowy film na YouTube autorstwa Pierre'a Hedary'ego, który pokazuje, jak to zrobić.

Zrobiłem kilka notatek z tego filmu w przygotowaniu na dzień, w którym zdobędę zestaw węży do pomiaru ciśnienia paliwa KE Jetronic. Na Ebayu jest jeden na sprzedaż za około 100 $.
Mam ogólny manometr paliwa, ale to nie zadziała.

Uwagi - Podłączenie manometru paliwa - KE Jetronic ...

Wideo:

Przygotowanie:
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany w dół za pomocą śrub z łbem płaskim, może być potrzebny klucz imbusowy

Konfiguracja połączeń:
- wykręć wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży manometru
(To jest ciśnienie kontrolne)
- wykręć przy porcie wtryskiwacza rozruchowego na zimno na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży manometru
- Odłącz złącze elektryczne na EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa

Procedura:
Uruchom silnik z zamkniętym zaworem manometru w zestawie węży KE Jet.
Przy zamkniętym zaworze manometru odczytaj liczbę na manometrze w barach, a nie psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie kontrolne)
Otwórz zawór i odczytaj liczbę na manometrze w barach - np. 6,4 bar (ciśnienie robocze)

Ciśnienie robocze vs. ciśnienie kontrolne:
Ciśnienie robocze (przy połączeniu zimnego startu) będzie zawsze wyższe niż ciśnienie kontrolne.
Ciśnienie kontrolne to ciśnienie zmodyfikowane z EHA.

Cel:
Celem jest uzyskanie ciśnienia roboczego - ciśnienia kontrolnego = 0,4 bara z odłączonym EHA

Dostosuj EHA:
Usuń EHA
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć CW o 1/4 obrotu.

Uwagi:
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, którą możesz musieć wprowadzić przy pomiarze powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.

Ciśnienie kontrolne można tutaj wykorzystać:
View attachment 2677020

View attachment 2677021

Wykorzystaj ciśnienie robocze przy zaworze zimnego startu:
View attachment 2677022

View attachment 2677023

Lokalizacja EHA:
View attachment 2677024

O-ringi EHA:
View attachment 2677025
Ciekawy artykuł. Myślę, że będzie to miało zastosowanie do innych silników z K-jet.

#4 ·
Ciekawy artykuł. Myślę, że będzie to dotyczyło innych silników z K-jet.
Pierre wspomniał, że nie dotyczy to silników KE.
Zauważyłem, że na YouTube jest film, w którym to robi się na silniku KE.

#5 ·
Cześć Carl,

jako że jesteś ekspertem od elektroniki, być może poniższe informacje będą interesujące. Zamiast tradycyjnego manometru(ów) możesz użyć np. jednego (lepiej dwóch) czujnika samochodowego firmy Bosch (BOSCH 0261230414) lub taniego chińskiego produktu.
Pamiętaj, że jest to urządzenie do pomiaru ciśnienia bezwzględnego, więc musisz uważać, jeśli wykonujesz pomiary w Denver lub na Mt. Eavens...

A ponadto fajnie byłoby mieć adapter do podłączenia 2. czujnika szeregowo do zaworu zimnego startu
Możesz więc wykryć wyciek tego zaworu, a także przeprowadzać pomiary podczas rozruchu, rozgrzewania i jazdy z pełną funkcjonalnością.

Pozdrawiam Martin

2677027

urządzenie(a) do pomiaru ciśnienia paliwa

2677028

Projekt adaptera

2677029

Adapter...

2677030

...zamontowany na FD

2677031

Dla ciśnień paliwa patrz zielone i niebieskie linie (blck = obliczona różnica). W tej skali nie widać żadnych istniejących wahań, ale jeśli wiesz gdzie, możesz wykryć moment odcięcia paliwa w nadbiegu.

#7 ·
Martin, to jest bardzo interesujące. Posiadanie urządzenia elektronicznego do ciągłego monitorowania dwóch ciśnień paliwa byłoby przydatne. Może Chińczycy wymyślą niedrogie urządzenie, które działa.

#8 ·

Zrobiłem kilka notatek z tego filmu w przygotowaniu na dzień, w którym zdobędę urządzenie do pomiaru ciśnienia paliwa KE Jetronic. Na Ebayu jest jedno na sprzedaż za około 100 $.
Mam ogólny wskaźnik ciśnienia paliwa, ale to nie zadziała.

Każdy, kto to zrobił, proszę o komentarz. Chcę się upewnić, że wiem, co robię, kiedy nadejdzie czas.

Wideo:

Przygotowanie:[/SIZE>
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany za pomocą śrub z łbem płaskim, może być potrzebny klucz imbusowy

Konfiguracja połączeń:[/SIZE>
- zdejmij wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży manometru
- zdejmij przy porcie wtryskiwacza rozruchowego na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży manometru
- Odłącz złącze elektryczne na EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa

Procedura:[/SIZE>
Przy zamkniętym zaworze manometru odczytaj liczbę na manometrze w barach, a nie w psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie kontrolne)
Otwórz zawór i odczytaj liczbę na manometrze w barach - np. 6,4 bar (ciśnienie robocze)

Ciśnienie robocze vs. ciśnienie kontrolne:[/SIZE>
Ciśnienie robocze (przy połączeniu zimnego startu) będzie zawsze wyższe niż ciśnienie kontrolne.

Cel:
Celem jest uzyskanie ciśnienia roboczego - ciśnienia kontrolnego = 0,4 bara z odłączonym EHA

Dostosuj EHA:[/SIZE>
Usuń EHA
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć zgodnie z ruchem wskazówek zegara o 1/4 obrotu.

Uwagi:[/SIZE>
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, której możesz potrzebować na mierniku powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.

Ciśnienie kontrolne można pobrać tutaj:
View attachment 2677020

View attachment 2677021

Wciśnij ciśnienie robocze w zawór zimnego startu:
View attachment 2677022

View attachment 2677023

Lokalizacja EHA:
View attachment 2677024

O-ringi EHA:
View attachment 2677025

Jeśli chcesz przetestować podstawowe ciśnienie paliwa, po prostu odłącz przewód przy zaworze zimnego startu i podłącz tam. Manometr 100 psi z lokalnego sklepu z narzędziami, kawałek wysokiej jakości węża paliwowego, który wytrzymuje ciśnienie, podstawowe złączki, 2 zaciski. Za około 25 dolarów skończyłeś. Odczytaj około 75 psi.

#12 ·
Cześć Bauke,

częściowo... Jesteśmy zespołem 3-osobowym, ale ja nie jestem mózgiem ;-)
Byłem odpowiedzialny tylko za pomiar ciśnienia/próżni, czujniki, adaptery i tak dalej. Główną pracę związaną z elektroniką i programowaniem wykonuje inny facet.
Do tej pory mamy moduły rozszerzeń dla ciśnienia paliwa i czujnika O2 (widać je na zdjęciu powyżej), pracujemy teraz nad trzecim modułem do pomiaru próżni.
Moduł główny (wystarczy podłączyć do gniazda diagnostycznego) może analizować napięcia systemu, cykl pracy, kąt wyprzedzenia zapłonu i kąt zwarcia. Dane są przesyłane przez WIFI do smartfona lub komputera przenośnego, nie jest wymagane żadne dodatkowe oprogramowanie :)

Kiedy wszystko będzie działać tak, jak chcemy, zaprezentuję tutaj wynik, ale zajmie to jeszcze kilka miesięcy.

Pozdrawiam Martin

#20 ·
Cześć Bauke,

częściowo... Jesteśmy zespołem 3-osobowym, ale ja nie jestem mózgiem ;-)
Byłem odpowiedzialny tylko za pomiar ciśnienia/próżni, czujniki, adaptery i tak dalej. Główną pracę związaną z elektroniką i programowaniem wykonuje inny facet.
Do tej pory mamy moduły rozszerzeń dla ciśnienia paliwa i czujnika O2 (widać je na zdjęciu powyżej), pracujemy teraz nad trzecim modułem do pomiaru próżni.
Moduł główny (wystarczy podłączyć do gniazda diagnostycznego) może analizować napięcia systemowe, cykl pracy, kąt wyprzedzenia zapłonu i kąt zwarcia. Dane są przesyłane przez WIFI do smartfona lub laptopa, nie jest wymagane żadne dodatkowe oprogramowanie :)

Kiedy wszystko będzie działać tak, jak chcemy, zaprezentuję tutaj wynik, ale zajmie to jeszcze kilka miesięcy.

Pozdrowienia Martin

View attachment 2677306
Gdzie mogę dostać piankę do przewodu klimatyzacji, gdzie znajdują się Twoje przewody paliwowe? Owińcie pianką (z naklejką 107 476 0417) wygląda na nową.

#17 ·
Niesamowite. Gdybyśmy mieli jakieś urządzenie rejestrujące, które można by łatwo podłączyć do tego i kilku innych parametrów, byłoby super łatwo debugować te wszystkie tajemnicze gremliny, na które czasami natrafiamy...
Użytkownik o nazwie „H.D.” Na forum w124 najwyraźniej zdenerwował wiele osób i skrytykował film Pierre'a. Uważam, że miał rację, poprawiając Pierre'a w kwestii terminów FD. Uważam, że Pierre twierdzi, że ciśnienie sterowania jest wysyłane do wtryskiwaczy, gdy tak nie jest, i że jest to ciśnienie, które naciska na górną część tłoka. Wyższe ciśnienie sterowania oznacza mniej paliwa lub uboższą pracę. Ciśnienie systemowe to ciśnienie dostarczane w dolnej połowie rozdzielacza przez połączenie pompy paliwa i regulatora ciśnienia paliwa. Nie wiem, do czego odnosi się „ciśnienie robocze” i może to być moja niewiedza. Rozumiem, że Pierre włożył w ten film szlachetny wysiłek, ale zaatakował H.D. za dostarczanie poprawek, a także za to, że nie nazwał Pierre'a profesjonalistą (nie fajnie, nawet jeśli Pierre się mylił). Wątek Pierre'a zatytułowany „exposing H.D.” zawierał wielu właścicieli w124, którzy narzekali na postawę H.D. Chociaż podobno był mechanikiem lub inżynierem MB lub Boscha w czasie KE-jetronic i bardzo dobrze zna system, najwyraźniej jego postawa sprawia, że jego cenne informacje trafiają w próżnię. Zeszłej nocy wątek utworzony przez Pierre'a został słusznie usunięty. W tym wątku próbowałem dostarczyć informacje techniczne, które znajdują się w poniższych filmach, ale teraz ich nie ma.

W każdym razie uważam, że istnieje obawa dotycząca kogoś, o kim wszyscy wierzymy, że jest mądry i dobrze zorientowany w systemie, używając niewłaściwych terminów. Ten wątek jest przykładem tego, jak dezinformacja może być szybko rozpowszechniana w Internecie. Nie jestem pewien, ale wierzę, że nieprawidłowe terminy rozprzestrzeniły się tutaj.

Uważam, że te dwa filmy są bardziej wiarygodnym źródłem terminów, których powinniśmy używać.

7-10 minut, a nie termin ciśnienie systemowe około 8:55.
13:15-15:15 wyjaśnia ciśnienie sterowania

Być może ciśnienie robocze to ciśnienie w górnej połowie nad membranami? Ale może być inne ciśnienie dla każdego cylindra. Nie można go również zmierzyć. Tylko ciśnienie, które trafia do wtryskiwaczy, może.

Muszę jeszcze znaleźć angielską wersję poniższego dla KE-jetronic, ale oto wersja hiszpańskojęzyczna:
Może ktoś może dowiedzieć się, jak pobrać hiszpański transkrypt i przetłumaczyć go na angielski.

Nie próbuję sprawiać kłopotów, tylko dzielić się informacjami. (I miałem rozmowy telefoniczne z Pierre'em, w których pomagałem mu zrozumieć pewne rzeczy. On jednak nie jest wszechwiedzący. To, co robi, jest jednak bardzo pomocne dla naszej społeczności.)

Edycja: Piszę teraz do Pierre'a SMS-a, mówi, że mówię o K-jet, a nie KE-jet. Szukałem dodatkowych źródeł i znalazłem to, które nigdy nie wspomina o „ciśnieniu sterowania”. Dużo „ciśnienia systemowego” i „ciśnienia w dolnej komorze”.
Przegląd Bosch KE-Jetronic
ciśnienie nad membraną działa równomiernie na wszystkie cylindry. więc do ciśnienia sterowania w starszych cis. , podstawowy cis w 76, miał regulator rozgrzewania, aby działać z ciśnieniem sterowania, działał jak ssanie w gaźniku. następnie czujnik tlenu pojawił się w 1980 roku, tam zawór częstotliwości to zrobił w dolnym rozdzielaczu paliwa, dokonał precyzyjnego dostrojenia z ecu / czujnika tlenu. WUR wciąż działa na górze tłoka. następnie pojawił się ostatni z EHA, mniej części, już bez WUR ani zaworu częstotliwości. to było najlepsze.

#14 ·
Będę Cię informować. Oprócz tego narzędzia konieczne jest również zaprogramowanie oprogramowania do kreślenia pomiarów. Robienie tego w programie Excel nie jest naszym celem i do dzisiaj nie znalazłem darmowego rozwiązania, które byłoby łatwe w użyciu.
I wreszcie, odczyt i wyświetlanie pamięci błędów dla modeli California musi być również zaimplementowane.

Pozdrawiam Martin

#15 · (Edited)
Natknąłem się na ten wyjątkowy film na YouTube autorstwa Pierre'a Hedary'ego o tym, jak to zrobić.

- zdejmij wtyczkę 12 mm z prawej strony rozdzielacza paliwa, podłącz do węży manometru
(To jest ciśnienie sterowania)
- zdejmij z portu wtryskiwacza zimnego startu na rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży manometru
Użytkownik o nazwie „H.D.” Na forum w124 najwyraźniej zdenerwował wiele osób i skrytykował film Pierre'a. Uważam, że miał rację, poprawiając Pierre'a w kwestii terminów FD. Uważam, że Pierre twierdzi, że ciśnienie sterowania jest wysyłane do wtryskiwaczy, co nie ma miejsca, i że jest to ciśnienie, które naciska na górę tłoka. Wyższe ciśnienie sterowania oznacza mniej paliwa lub uboższą pracę. Ciśnienie systemowe to ciśnienie dostarczane w dolnej połowie rozdzielacza przez połączenie pompy paliwa i regulatora ciśnienia paliwa. Nie wiem, do czego odnosi się „ciśnienie robocze” i może to być moja ignorancja. Rozumiem, że Pierre włożył w ten film szlachetny wysiłek, ale zaatakował H.D. za dostarczanie poprawek, a także (EDYTUJ Rzekomo) nie nazywanie Pierre'a profesjonalistą (nie fajnie, nawet jeśli Pierre się mylił). (Edycja HD wysłała mi wiadomość prywatną z stycznia 2022 r., wyjaśniając, że nazwał tylko rady Pierre'a nieprofesjonalnymi, a nie samego Pierre'a). Wątek Pierre'a zatytułowany „exposing H.D.” zawierał wielu właścicieli w124, którzy narzekali na postawę HD. Chociaż podobno był mechanikiem lub inżynierem MB lub Boscha w czasie KE-jetronic i bardzo dobrze zna system, najwyraźniej jego postawa sprawia, że jego cenne informacje trafiają w próżnię. Ostatniej nocy wątek utworzony przez Pierre'a został słusznie usunięty. W tym wątku próbowałem dostarczyć informacje techniczne, które znajdują się w poniższych filmach, ale teraz ich nie ma.

W każdym razie uważam, że istnieje obawa dotycząca kogoś, o kim wszyscy wierzymy, że jest mądry i dobrze zorientowany w systemie, używając nieprawidłowych terminów. Ten wątek jest przykładem tego, jak dezinformacja może być szybko rozpowszechniana w Internecie. Nie jestem pewien, ale wierzę, że nieprawidłowe terminy zostały tutaj rozpowszechnione.

Uważam, że te dwa filmy są bardziej wiarygodnym źródłem terminów, których powinniśmy używać.

7-10 minut, a nie termin ciśnienie systemowe około 8:55.
13:15-15:15 wyjaśnia ciśnienie sterowania

Może ciśnienie robocze to ciśnienie w górnej połowie nad membranami? Ale może być inne ciśnienie dla każdego cylindra. Nie można go również zmierzyć. Można zmierzyć tylko ciśnienie, które trafia do wtryskiwaczy.

Nie znalazłem jeszcze anglojęzycznej wersji poniższego dla KE-jetronic, ale oto wersja hiszpańskojęzyczna:
Może ktoś może dowiedzieć się, jak pobrać hiszpański transkrypt i przetłumaczyć go na język angielski.

Nie próbuję sprawiać kłopotów, tylko dzielić się informacjami. (I miałem rozmowy telefoniczne z Pierre'em, w których pomagałem mu zrozumieć pewne rzeczy. On nie jest wszechwiedzący. To, co robi, jest jednak bardzo pomocne dla naszej społeczności.)

Edycja: Piszę teraz do Pierre'a, mówi, że mówię o K-jet, a nie KE-jet. Szukałem dodatkowych źródeł i znalazłem to, które ani razu nie wspomina o „ciśnieniu sterowania”. Dużo „ciśnienia systemowego” i „ciśnienia w dolnej komorze”.
Przegląd Bosch KE-Jetronic

#16 ·
Widziałem filmik Pierre'a na Youtube, w którym odpowiadał na ten temat.

#18 ·
Widziałem filmik Pierre'a na YouTube na ten temat.
Nie znalazłem jeszcze innego źródła odnoszącego się do ciśnienia sterowania w KE-jet. Semantyka i terminologia. Możesz nazwać czerwony czarnym, a czarny czerwonym, i nie ma to znaczenia, jeśli wszyscy używają tych samych terminów. Chodzi tylko o to, że tego nie robią.

Nie jestem pewien, czy mam rację. To jedyne, czego jestem pewien.

#19 ·

Mam ogólny wskaźnik ciśnienia paliwa, ale to nie zadziała.

Wideo:

Przygotowanie:
O-ringi do EHA: 10 mm OD, 6,2 mm ID, 2 mm grubości
Klucz imbusowy 2 mm
Mój EHA był zamontowany za pomocą śrub z łbem płaskim, może być potrzebny klucz imbusowy

Konfiguracja połączeń:
- wyjmij wtyczkę 12 mm po prawej stronie rozdzielacza paliwa, podłącz do węży manometru
- wyjmij w porcie wtryskiwacza zimnego startu w rozdzielaczu paliwa, podłącz do węży manometru
- Odłącz złącze elektryczne EHA po lewej stronie rozdzielacza paliwa

Procedura:
Przy zamkniętym zaworze manometru odczytaj liczbę na manometrze w barach, a nie w psi - np.: 6,0 bar (ciśnienie kontrolne)
Oblicz różnicę między tymi 2 odczytami

Ciśnienie robocze vs ciśnienie kontrolne:

Cel:

Dostosuj EHA:
Usuń EHA
Używając klucza imbusowego 2 mm, jeśli różnica jest mniejsza niż 0,4 bara, obróć CW o 1/4 obrotu.

Uwagi:
Obejrzyj film, Pierre wspomina o regulacji, którą możesz musieć wprowadzić w pomiarze powietrza/paliwa na górze filtra powietrza.

Ciśnienie kontrolne można pobrać tutaj:
View attachment 2677020

View attachment 2677021

Wciśnij ciśnienie robocze w zawór zimnego startu:
View attachment 2677022

View attachment 2677023

Lokalizacja EHA:
View attachment 2677024

O-ringi EHA:
View attachment 2677025
Twój zarys był nieskończenie lepszy niż film Pierre'a. Dobra robota

#24 ·
#26 ·
Jedyną rzeczą, którą chciałbym dodać do wspaniałego wpisu Carla w poście nr 1 dla bezpieczeństwa, jest:

A) Nie jest tak trudno zacząć od odłączenia przewodu do CSV, jak będzie to potrzebne podczas testu. Sugeruję uruchomienie samochodu przed podłączeniem jakichkolwiek przewodów na kilka minut; dlatego łatwiej uruchomić niż naprawdę zimny start.
B) Wyłączyć silnik, mieć pod ręką kilka szmat i odłączyć przewód do CSV oraz wtyczkę 12 mm przy FDU, zbierając wszelkie krople paliwa szmatami
C) Podłączyć odpowiednie złącza do połączeń FDU przy CSV i wtyczce FDU 12 mm, a następnie węże testera ciśnienia do połączeń
D) Przekręcić kluczyk w stacyjce do pozycji start, ale nie kręcić, aby zalać FDU i przewody....sprawdzić pod kątem wycieków, a następnie powtórzyć, jeśli nie ma żadnych lub naprawić wycieki.
E) Przekręcić kluczyk w stacyjce do pozycji start, ale nie kręcić jeszcze raz i tym razem odpowietrzyć wskaźnik paliwa i przewody (zakładając, że masz zestaw wskaźników z odpowietrznikiem), aby usunąć uwięzione powietrze i zapewnić dobry odczyt.

Po powyższym przejdź do doskonałego wpisu Carla.

#27 ·
Cześć Carl,

to twoje "urządzenie elektroniczne", oparte na Raspberry PI. Prototyp, ale działa dobrze. Wciąż jest jeszcze trochę ulepszeń i debugowania do zrobienia, a także w GUI.

Pozdrawiam Martin

View attachment 2677162
Martin, czy udało ci się wyprodukować to narzędzie?
Cześć Carl,

to twoje "urządzenie elektroniczne", oparte na Raspberry PI. Prototyp, ale działa dobrze. Wciąż jest jeszcze trochę ulepszeń i debugowania do zrobienia, a także w GUI.

Pozdrawiam Martin

View attachment 2677162
Martin, czy udało ci się wyprodukować to narzędzie?