Mercedes-Benz Forum banner

Jak usunąć: Koło pasowe/piasta sprężarki klimatyzacji

35K views 24 replies 8 participants last post by  marko69  
#1 ·
RE: 2001 MBZ C240, silnik M112, nadwozie W203, 112 tys. mil

Typ sprężarki klimatyzacji: Denso; numer części A0002306511 i 7SEU16C

Cześć wszystkim,

Czy ktoś wie, jak zdjąć koło pasowe (lub sprzęgło lub piastę) ze sprężarki klimatyzacji (klimatyzacji), lub ma jakieś filmy wideo, jak to zrobić - byłbym wdzięczny za pomoc?

Koło pasowe (lub sprzęgło lub piasta) sprężarki klimatyzacji (klimatyzacji) hałasuje w moim pojeździe i zamiast wymieniać całą sprężarkę, chciałbym najpierw spróbować wymienić samo koło pasowe i mam nadzieję, że to rozwiąże problem... z tym, że nie jestem pewien, jak to zrobić.

Jeśli więc możesz wysłać mi instrukcje krok po kroku lub podlinkować do filmu wideo, jak to zrobić, byłbym wdzięczny.

Zdjąłem osłonę koła pasowego lub piasty i dołączyłem zdjęcie w celach informacyjnych... zawiera ono numery części koła pasowego itp...

Dzięki z góry za pomoc
2612917

#3 ·
Pierwszy filmik gwarantuje uszkodzenie uszczelnienia na wale sprężarki. Nic nie podważaj. Postępuj zgodnie z instrukcjami w drugim filmie.
Dwa poniższe linki to instrukcje MB. Sprawdź podwozie i silnik swojego samochodu w pierwszym. Drugi to biuletyn Star dotyczący wymiany łożyska.

#4 · (Edited)
Drogi Dkmenefee,

Sprawdziłem pliki PDF (instrukcje Mercedesa), które zamieściłeś w swojej odpowiedzi, wydaje się, że mój fabryczny kompresor klimatyzacji wygląda nieco inaczej niż te przedstawione na schemacie. Na przykład wygląda na to, że mój kompresor nie ma piasty, podkładki, amortyzatorów i pierścienia zabezpieczającego (odpowiednio numery 1, 3, 5 i 6 na górnym schemacie na stronie 1 pliku instrukcji Mercedesa).

W załączeniu zdjęcia mojego kompresora klimatyzacji zrobione dziś wieczorem... daj mi znać, co o tym myślisz. Dzięki,
2612935
2612936
2612937
2612938
2612939
2612940

Attachments

#19 ·
Drogi Dkmenefee,

Sprawdziłem pliki PDF (instrukcje Mercedesa), które zamieściłeś w swojej odpowiedzi, wydaje się, że mój kompresor klimatyzacji OEM wygląda nieco inaczej niż te przedstawione na schemacie. Na przykład wygląda na to, że mój kompresor nie ma piasty, podkładki, amortyzatorów i pierścienia zabezpieczającego (odpowiednio numery 1, 3, 5 i 6 na górnym schemacie na stronie 1 pliku instrukcji Mercedesa).

Załączam zdjęcia mojego kompresora klimatyzacji zrobione dziś wieczorem... daj mi znać, co o tym myślisz. Dzięki,
View attachment 2612935 View attachment 2612936 View attachment 2612937 View attachment 2612938 View attachment 2612939 View attachment 2612940
Czy wiesz może, jakie są specyfikacje śruby na kole pasowym?

#5 ·
Fakt, że sprężarka hałasuje, oznacza, że całość wymaga wymiany. To sprężarka bez sprzęgła, w kole pasowym nie ma żadnych ruchomych części. Niebieskie elementy pod kołem pasowym działają jako bezpiecznik. Kiedy sprężarka się zablokuje lub pobiera zbyt dużo mocy do obracania, koło pasowe jest zaprojektowane tak, aby uległo awarii w celu ochrony paska wielorowkowego

#6 ·
Tjts: Co więc sądzisz o instrukcjach Mercedesa i biuletynie Mercedesa (pliki z linkami pdf powyżej), które omawiają wymianę tylko koła pasowego (w sprężarce), które dkmenefee opublikował wcześniej...?

Fakt, że Twoja sprężarka wydaje dźwięki, oznacza, że ​​całość wymaga wymiany. Jest to sprężarka bez sprzęgła, w kole pasowym nie ma żadnych ruchomych części. Niebieskie elementy pod kołem pasowym działają jako bezpiecznik. Kiedy sprężarka się zablokuje lub pobiera zbyt dużo mocy do obracania, koło pasowe jest zaprojektowane tak, aby uległo awarii w celu ochrony paska wielorowkowego

#12 ·
Może być przydatne dla kogoś: Kiedy chciałem zdobyć nowe koło pasowe do sprężarki klimatyzacji i pompy wspomagania kierownicy, powiedziano mi przez dealera, że tylko całe komponenty mogą być wymienione w C220.
Może być przydatne dla kogoś: Kiedy chciałem zdobyć nowe koło pasowe do sprężarki klimatyzacji i pompy wspomagania kierownicy, powiedziano mi przez dealera, że tylko całe komponenty mogą być wymienione w C220.
To dlatego, że dealer wie, że koło pasowe i łożysko nie ulegną awarii, chyba że wewnątrz sprężarki występuje problem. Zadaniem koła pasowego jest awaria w kontrolowany sposób, aby chronić pasek wielorowkowy, abyś nie stracił wspomagania kierownicy, pompy wody i alternatora, gdy sprężarka się zablokuje. Jeśli słyszysz jakieś dźwięki z kompresora, to jest on na wyjściu. Nie czekaj, aż ulegnie katastrofalnej awarii i zrzuci mnóstwo cząsteczek metalu w całym obwodzie klimatyzacji. Będzie to znacznie droższa naprawa niż po prostu wymiana sprężarki.

#14 · (Edited)
Twój to styl sprzęgła, a nie późniejszy styl bez sprzęgła, jak zakładałem.
Oto link do zamiennika na eBayu. Wystarczy wygooglować "7SEU16C clutch"
Możesz również znaleźć samą rolkę i łożysko, jeśli wystarczająco poszukasz.
Instrukcje powinny być dołączone do sprzęgła, w tym wszelkie regulacje luzu poprzez podkładki i cykliczne uruchamianie sprężarki w celu dotarcia powierzchni sprzęgła.
Awaria powierzchni sprzęgła, cewki elektromagnetycznej lub łożyska sprzęgła niekoniecznie wskazuje na to, że sprężarka jest uszkodzona. Wymieniłem sprzęgła Denso w moim '92 300D i 2007 VW - w samochodzie - ponieważ cewka elektromagnetyczna w jednym uległa awarii, a łożysko w drugim było głośne/zużyte. Oba działały świetnie później.
Jest wewnętrzny i zewnętrzny pierścień zatrzaskowy. Możesz je zobaczyć na zbliżeniu piasty. Po ich usunięciu może być potrzebne narzędzie do wyciągania, aby zdjąć zespoły.
Możesz otrzymać bezpłatne narzędzie do wyciągania sprzęgła AC w Autozone. Właściwie pobierają opłatę za narzędzia do wypożyczenia, a następnie zwracają pieniądze, gdy je zwrócisz, ale to tylko na wypadek, gdybyś go nie zwrócił.

#15 · (Edited)
DKmenefee: Czy pierścień C to jedyna rzecz, którą muszę usunąć przed zdjęciem koła pasowego? Ponieważ nie zauważam, żeby był O-ring lub jakiekolwiek inne elementy wymienione w biuletynie mbz, który mi wysłałeś....

Dzięki

Twój to styl sprzęgła, a nie późniejszy styl bezsprzęgłowy, jak zakładałem.
Oto link do zamiennika na eBay. Wystarczy wygooglować "7SEU16C clutch"
Możesz również znaleźć tylko koło pasowe i łożysko, jeśli wystarczająco poszukasz.
Instrukcje powinny być dołączone do sprzęgła, w tym wszelkie regulacje luzu poprzez podkładki i cykliczne uruchamianie sprężarki w celu dotarcia powierzchni tarczy sprzęgła.
Awaria powierzchni sprzęgła, cewki elektromagnetycznej lub łożyska sprzęgła niekoniecznie wskazuje na uszkodzenie sprężarki. Wymieniłem sprzęgła Denso w moim '92 300D i 2007 VW - w samochodzie - ponieważ cewka elektromagnetyczna zawiodła w jednym, a łożysko było głośne/zużyte w drugim. Oba działały świetnie.
Jest wewnętrzny i zewnętrzny pierścień zatrzaskowy. Możesz je zobaczyć na zbliżeniu piasty. Po ich usunięciu może być potrzebne narzędzie do wyciągania, aby zdjąć zespoły.
Możesz otrzymać bezpłatne narzędzie do wyciągania sprzęgła AC w Autozone. Właściwie pobierają opłatę za narzędzia do wypożyczenia, a następnie zwracają ją po zwrocie, ale to tylko na wypadek, gdybyś go nie zwrócił.

#17 ·
HealthBar i muris93,
Falisty klips C jest usuwany i koło pasowe powinno dać się zdjąć. Może być mocno osadzone i może być potrzebny ściągacz. Nie podważaj jak facet z pierwszego filmu, bo będziesz potrzebował nowej sprężarki.
Drugi film pokazuje, jak mężczyzna usuwa falisty klips C za pomocą płaskiego śrubokręta i szczypiec igłowych. Prawidłowe szczypce do klipsów C działają łatwiej, ale nawet z nimi możesz potrzebować śrubokręta lub szczypiec igłowych, aby przeciągnąć klips C nad wargą.
Pomyśl o tym: Gdyby Mercedes powiedział, że nie możesz tego zrobić lub konstrukcja układów sprzęgła była taka, że sprężarkę zawsze trzeba było wymieniać, dlaczego Momma Benz miałaby instrukcje wymiany tylko łożyska koła pasowego, koła pasowego lub zespołu sprzęgła? Nie miałaby. Kropka. MB nie kazałoby technikom tracić czasu na wymianę piast, łożysk i sprzęgieł, gdyby nie była to prawidłowa procedura.
Salony samochodowe mówią, że nie możesz tego zrobić, ponieważ salony samochodowe chcą Twoich pieniędzy. Na przykład; 3 różnych dealerów MB powiedziało mojemu kumplowi, że wymiana jego elementu grzejnego będzie kosztować 2300,00 $. Część Behr za 160 $ i 20 minut mojego czasu sprawiły, że jego samochód był przytulnie ciepły. Dosłownie 20 minut. Tyle jeśli chodzi o ich wyceny 600 $ za robociznę i 1600 $ za część! Bah, humbug.

#18 · (Edited)
Udało mi się odgadnąć Twój numer VIN. :cool:

W załączniku znajduje się procedura WIS dla koła pasowego, a także karta danych Twojego pojazdu do Twojej dokumentacji.

EDIT: Dodano dodatkowy dokument, w zależności od konfiguracji.

Attachments

#23 ·
RE: 2001 MBZ C240, silnik M112, nadwozie W203, 112 tys. mil

Typ sprężarki klimatyzacji: Denso; numer części A0002306511 i 7SEU16C

Cześć wszystkim,

Czy ktoś wie, jak zdjąć koło pasowe (lub sprzęgło lub piastę) ze sprężarki klimatyzacji (klimatyzacji), lub ma jakieś filmy wideo, jak to zrobić - byłbym wdzięczny za pomoc?

Koło pasowe (lub sprzęgło lub piasta) sprężarki klimatyzacji (klimatyzacji) hałasuje w moim pojeździe i zamiast wymieniać całą sprężarkę, chciałbym najpierw spróbować wymienić samo koło pasowe i mam nadzieję, że to rozwiąże problem... z tym że nie jestem pewien, jak to zrobić.

Jeśli więc możesz wysłać mi instrukcje krok po kroku lub podlinkować mi film, jak to zrobić, byłbym wdzięczny.

Zdjąłem osłonę koła pasowego lub piasty i dołączyłem do niej zdjęcie w celach informacyjnych... zawiera ono numery części koła pasowego itp...
Dzięki z góry za pomoc
View attachment 2612917
[/QUOT
Jak usunąłeś śrubę osłony? Przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? Zgodnie z ruchem wskazówek zegara?