Mercedes-Benz Forum banner

FACON 2022 2.2uF

22K views 2 replies 2 participants last post by  dennislarock  
#1 · (Edited)
Zeszłej nocy 84D żony nie chciał odpalić... padnięty akumulator?

Dziś rano podczas rozwiązywania problemów miałem 12,32 VDC bez obciążenia na biegu jałowym... ok, regulator napięcia/szczotki lub może nowy alternator. Jednak znalazłem małą czarną plastikową część elektroniczną przykręconą do tylnej strony alternatora, około 1" x 3/4" z przewodem, który wtyka się w tył alternatora. Jest na nim napis FACON 2022 2.2uF (kondensator?). Odłączyłem go i teraz bez obciążenia mam 13,92 VDC na biegu jałowym... i 12,44 VDC ze wszystkimi możliwymi komponentami elektrycznymi na pełnych obrotach.

Co się dzieje z tą częścią... co ona robi?

Dzięki

--dennis--

#3 ·
Dzięki eolon! Poszedłem i obejrzałem kilka innych alternatorów (w moim kombi i kilku, które mam w szopie) i żaden z nich nie ma kondensatora. Będę musiał sprawdzić, czy występują jakieś zakłócenia w radiu... jak wspomniano poniżej... ale ponieważ żaden z moich innych w123 nie miał kondensatora przymocowanego do alternatora i nigdy nie zauważyłem żadnych zakłóceń ani innych problemów... *czy to naprawdę konieczne*???? I gdzie można go dostać???

Opinie????

Znalazłem ten post autorstwa 300D Boy...http://www.benzworld.org/forums/w12...orums/w123-e-ce-d-cd-td/1739714-1985-300d-alternator-replacement-procedure.html

8- Usuń również kondensator ze starego alternatora. Będziesz tego potrzebować, aby wyeliminować szumy statyczne, które może emitować alternator. Albo tak słyszałem. Jeśli nie ma otworu na małą śrubę, po prostu przymocuj go do jednej z 4 śrub alternatora, które wystają, i załóż na niego nakrętkę, aby go przytrzymać. Tak to wygląda:

Attachments