Mercedes-Benz Forum banner

Regeneracja / wymiana kondensatorów modułu kontroli akumulatora

21K views 35 replies 10 participants last post by  Tom Manning  
#1 ·
Zaczynam mieć problemy z akumulatorem w moim SL500 z 2003 roku.
Wczoraj mój akumulator rozruchowy był rozładowany, mimo że mam do niego podłączony prostownik i w zeszłym tygodniu uruchomiłem go bez problemu.
Użyłem urządzenia rozruchowego, uruchomił się od razu, oba akumulatory ładują się z napięciem 14,0 V.
Chcę zamówić kondensatory w BCM, zanim go wyjmę i muszę znaleźć rozmiar 9 kondensatorów 470uf, 13mm x 27mm ???
Zostawiam oba akumulatory naładowane i odłączone, dopóki nie wymienię kondensatorów.

• Like
Reactions: tonylinc
#3 ·
Stare kondensatory to znane problemy we wszystkich urządzeniach elektronicznych, telewizorach, komputerach i samochodach. Ponieważ r230 regularnie płoną, chcę uniknąć jakichkolwiek problemów.

• Like
Reactions: tonylinc
#8 ·
Wiem, że technologia produkcji kondensatorów sprzed około 30 lat różni się od dzisiejszej, ponieważ wtedy używano kwasu wewnątrz kondensatorów, a dziś można je wytwarzać bez kwasu w środku. Przez kilka lat w końcu będą wyciekać kwas, i kto wie, co się stanie, gdy to zrobią. Dowiedziałem się tego, ponieważ audiofile z głośnikami Klipsch z lat 80-tych, te głośniki wciąż brzmią dziś niesamowicie dobrze, ale są dwie firmy, które sprzedają nowe płytki drukowane, za pomocą których można zmodernizować głośniki, aby mieć nową technologię kondensatorów. Dopóki się tego nie dowiedziałem, nie wiedziałem, że te głośniki w ogóle mają w sobie płytkę drukowaną z kondensatorami na pokładzie! Mam parę głośników La Scala z 1987 roku i chociaż po 36 latach wciąż brzmiały idealnie i żaden z kondensatorów nie wykazywał żadnych oznak wycieku, zdecydowałem się na nowe płytki z nowymi kondensatorami technologicznymi tylko dlatego, że były dostępne. Również niezbyt drogie. Zupełnie nowa para La Scalas kosztuje około 14 000 $!! Ciekawe będzie, czy nowe kondensatory w Twoim BCM rozwiążą Twój problem! Czy otrzymałeś nomenklaturę na nowych elementach wskazującą, że są one rzeczywiście wykonane inaczej niż oryginały? Kilka miesięcy temu dostałem nowy BCM od Mercedesa, kosztował około 600 dolarów, jeśli dobrze pamiętam. Prawdopodobnie ma przeprojektowane, nowsze kondensatory technologiczne? Z pewnością mam taką nadzieję. Potem jest facet Clarka Ruppa, który przebudowuje cewki zapłonowe V12, a części elektroniczne, których używa, to nowsze/zaktualizowane części technologiczne niż te, z których pierwotnie wykonano samochody, nie jestem pewien, czy są to kondensatory, czy diody... Ale jeden z jego przebudowanych pakietów cewek zapłonowych jest z tego powodu lepszy niż zupełnie nowy.

#11 ·
Kwadraty mogą być diodami, kondensatorami, rezystorami SMD.

• Like
Reactions: Ifanyonecandoit
#12 ·
Wracając do mojego pierwotnego pytania:

Czy ktoś zna wymiary dziewięciu kondensatorów 470uf?

#13 ·
Powracając do mojego pierwotnego pytania:

Czy ktoś zna wymiary dziewięciu kondensatorów 470uf?
Mogę się mylić, ale myślę, że możesz wytyczać szlak, którym jeszcze nikt nie podążał. Być może będziesz musiał wyjąć swój BCM i usunąć te kondensatory i fizycznie wziąć je do ręki, aby dowiedzieć się, o co pytasz. Być może jednak ktoś już to zrobił. Powodzenia. Wymiana kilku małych części, takich jak ta, to z pewnością dobry pomysł w porównaniu do wydawania setek dolarów na zakup nowego BCM!

#15 ·
Te komponenty to prawie na pewno kondensatory.

Umieszczone w ten sposób, działałyby jako ścieżki uziemienia dla szumów o wysokiej częstotliwości. Każdy z nich będzie miał niską reaktancję (podobną do rezystancji, ale mającą zastosowanie tylko do napięć AC) przy innej częstotliwości.

Używane w ten sposób w wysokiej klasy sprzęcie testowym.

Co ciekawe, wczesne wersje tych kondensatorów SMD były wykonane z tantalu, który jest dobrze znany z pochłaniania wilgoci z powietrza.
Nie lubią również prądów udarowych, takich jak włączanie obwodu, i zwykle mają rezystor udarowy w szeregu, aby ograniczyć prądy.
Oba te tryby awarii powodują ich wewnętrzne zwarcie i albo wybuchają, albo dosłownie zapalają się i tlą.

Restauruję stary sprzęt testowy i zwykle muszę wymieniać wszystkie te komponenty na nowoczesne odpowiedniki. Zazwyczaj działają dobrze, jeśli sprzęt jest używany regularnie, ponieważ w trakcie eksploatacji będą utrzymywane w cieple, a więc nie będą pochłaniać wilgoci z powietrza.

Nowoczesne wersje są wykonane z ceramiki. Zazwyczaj zastępują elektrolityczne kondensatory o niskiej wartości, ponieważ są tańsze i można je łatwiej lutować za pomocą zautomatyzowanych procesów.

Ciekawe, że nowa wersja je pomija!

#16 ·
Te duże kondensatory elektrolityczne to prawdopodobnie kondensatory wygładzające. Jeśli nie przeciekają ani nie wybrzuszają się, to prawie na pewno są w porządku. Można je zmierzyć. Przeczytaj o pladze kondensatorów, ale problem ten został prawie na pewno rozwiązany w czasie, gdy te moduły zostały wyprodukowane.

Dlaczego więc się palą? Ponieważ wszystkie zasilania do BCM byłyby prawdopodobnie zabezpieczone, z wyjątkiem bezpośrednich połączeń z akumulatorami (pomijając ogromne bezpieczniki w bloku przedbezpiecznikowym), być może jest to zwarcie do masy z jednego z gorących akumulatorów. Jeśli spojrzysz na zdjęcia pożarów, to okablowanie peryferyjne jest spalone, a nie sam BCM. Co więc mogłoby spowodować zwarcie? Jeden z regulatorów zwiera do masy. W pierwszej kolejności wymieniłbym wszystkie regulatory jako bardziej logiczny sposób zabezpieczenia przed nieznanym potencjalnym stanem.

#17 ·
Większość pożarów BCM, które widziałem, miała spalone/spalone niebieskie kondensatory 470uf, niektóre miały spalone tranzystory MOSFET i spalone/spalone kondensatory SMD.

#18 ·
Jeśli ktoś ma uszkodzony/spalony/spalony moduł sterowania akumulatorem, proszę o kontakt na PW.

#19 ·
Zaczynam mieć problemy z akumulatorem w moim SL500 z 2003 roku.
Wczoraj mój akumulator rozruchowy był rozładowany, mimo że mam do niego podłączony prostownik i w zeszłym tygodniu uruchomiłem go bez problemu.
Użyłem boostera, uruchomił się od razu, oba akumulatory ładują się z napięciem 14,0 V.
Chcę zamówić kondensatory w BCM, zanim go wyjmę i muszę znaleźć rozmiar 9 kondensatorów 470uf, 13mm x 27mm ???
Zostawiam oba akumulatory naładowane i odłączone, dopóki nie wymienię kondensatorów.
View attachment 2838336
Czy udało Ci się zlokalizować kondensatory, których szukasz? Jeśli nie, spróbuj DigiKey. Są dostawcą kilku komponentów. Oprócz pojemności potrzebne będzie również napięcie znamionowe (powinno być podane z boku). Wygląda również na to, że są to aluminiowe kondensatory elektrolityczne. Powodzenia.

#20 ·
Nie wiem, czy miałoby to związek z problemem pożaru w SL, ale Lincoln Navigator ma akcję serwisową z powodu monitora baterii powodującego pożary. Rozwiązaniem było dodanie bezpiecznika szeregowego.
Lincoln wycofuje 142 734 SUV-y MKC z powodu ryzyka pożaru (autoweek.com)
Zastanawiam się, czy to by pomogło w SL. Twój BCM może być nadal uszkodzony, ale może Twój samochód by się nie zapalił.

#21 ·
Nie wiem, czy miałoby to związek z problemem pożaru SL, ale Lincoln Navigator ma akcję serwisową z powodu monitora akumulatora powodującego pożary. Rozwiązaniem było dodanie bezpiecznika szeregowego.
Lincoln Recalls 142,734 MKC SUVs Over Fire Risk (autoweek.com)
Zastanawiam się, czy to by pomogło w SL. Twój BCM może być nadal uszkodzony, ale może Twój samochód by się nie zapalił.
Rozważałem dodanie co najmniej bezpiecznika 200 A (lub resetowalnego wyłącznika obwodu) pomiędzy akumulatorem a BCM, w środku jest bezpiecznik 200 A, nie zapobiegnie zwarciu w BCM, ale powinien zapobiec pożarowi.
Kabel do ładowania przedniego akumulatora ma bezpiecznik 100 A (pod 200 w przestrzeni na nogi pasażera).
Image

#22 ·
Mercedes jest zbyt tani, aby zapewnić naprawę, wolałby udawać ignoranta i pozwolić spłonąć kilku samochodom.

Zamówiłem kilka bezpieczników/uchwytów, aby odizolować BCM. Chcę przetestować przed udostępnieniem, ale zacznę od 30A. Jedyną mocą, jaką BCM musi pobierać z tylnego akumulatora, jest przetwornica DC-DC do ładowania przedniego akumulatora. Maks. prąd ładowania wynosi 15A, więc myślę, że 30A będzie wystarczające. Bezpiecznik 100A w przednim połączeniu akumulatora służy głównie do ograniczenia poboru prądu z przedniego akumulatora po aktywacji K57. Samochód jest w stanie pobrać znacznie więcej, ale zasilanie wielu modułów jest ograniczone przez komunikaty CAN w trybie zasilania awaryjnego. K75 wyłącza również zapalniczkę i tylne gniazdo akcesoriów 12V.

#23 · (Edited)
Mercedes jest zbyt tani, aby zapewnić naprawę, wolałby udawać ignoranta i pozwolić spłonąć kilku samochodom.

Zamówiłem kilka bezpieczników/uchwytów, aby odizolować BCM. Chcę przetestować przed udostępnieniem, ale zacznę od 30A. Jedyną mocą, jaką BCM musi pobierać z tylnego akumulatora, jest przetwornica DC-DC do ładowania przedniego akumulatora. Maks. prąd ładowania wynosi 15A, więc myślę, że 30A będzie wystarczające. Bezpiecznik 100A w przednim połączeniu akumulatora służy głównie do ograniczenia poboru prądu z przedniego akumulatora, gdy K57 jest aktywny. Samochód jest w stanie pobrać znacznie więcej, ale zasilanie wielu modułów jest ograniczone przez komunikaty CAN w trybie zasilania awaryjnego. K75 wyłącza również zapalniczkę i tylne gniazdo akcesoriów 12 V.
Tak, ładowanie akumulatora rozruchowego nie wymaga tak wysokich amperów.
Odłączenie przekaźnika rozruchu awaryjnego k57 eliminuje kolejny potencjalny problem, ale samochód nie otrzyma dodatkowego doładowania, jeśli akumulator rozruchowy jest słaby, co nie stanowi problemu, jeśli utrzymujesz akumulatory w dobrym stanie.

Mercedes nigdy nie przyzna się do problemu, dopóki wystarczająca liczba osób nie umrze, gdy ich dom się spali.
Nadal udają ignorantów wobec niesławnych, ekologicznych, biodegradowalnych wiązek przewodów silnika.

#24 ·
Myślę, że jesteś na dobrej drodze do "naprawy", ponieważ jest bardzo wątpliwe, aby Mercedes kiedykolwiek przyznał się do problemu z niezabezpieczoną konstrukcją BCM i starzejącymi się elementami elektronicznymi, które są sprawcami niektórych pożarów bagażników R230, które miały miejsce na przestrzeni lat.

#25 ·
Zamówiłem 2 bezpieczniki MIDI 30 A na eBayu, najmniejsze dostępne.

#26 ·
Dodaję również 2 woltomierze lub 1 woltomierz i przełącznik lub przycisk (do akumulatora rozruchowego), aby monitorować oba akumulatory.

#28 · (Edited)
Mam radioodtwarzacz Android, ale myślę, że umieszczę woltomierz w lub przed zegarem na górze deski rozdzielczej.
Właśnie sprawdziłem, mam płaskie miejsce, w którym mogę go zamontować między przełącznikiem reflektorów a kolumną kierownicy i widzieć go przez kierownicę.
Zaczyna migać poniżej 11,5 V
Woltomierz 12V

#29 · (Edited)
Dodałem bezpieczniki Midi 2x 30 amperów, uruchomiłem samochód na 15 minut, działa dobrze.
Nie jeździłem.
Powinieneś użyć uchwytów bezpieczników - bezpieczniki nie mogą utrzymać kabli, tymczasowo przymocowałem kable opaskami zaciskowymi do czarnego kawałka plastiku, który znalazłem w starym pojemniku na części i je zakryłem.
Nie podłączyłem przekaźnika k57, zakleiłem go taśmą.
Będziesz musiał umieścić go po stronie bez bezpiecznika lub lepiej, dodać bezpieczniki 75-100 amperów do OBU przewodów, eliminując kolejne potencjalne zagrożenie pożarowe.
To nie problem, jeśli oba akumulatory są w dobrym stanie i w pełni naładowane.
Nie mogłem zainstalować woltomierza, nie pojawił się w piątek/sobotę USPS nie dostarcza do wtorku.

#30 ·
Przetestuj dopasowanie woltomierza w zegarze na górze deski rozdzielczej.
Musiałem spiłować, aby otworzyć górę i dół, muszę dodać elementy wypełniające po bokach.
Plastik jest tak kruchy, że pękł 3 razy, więc kupię inny.
Dodam przełącznik do przełączania między przednimi i tylnymi akumulatorami na moim panelu wypełniającym z boku mojego radia Android.
Image

#31 ·
Wkrótce wyciągnę mój BCM, aby sprawdzić, czy nie ma oznak przegrzania lub spalenia. Terminowa kontrola zapobiegawcza dla każdego właściciela. Te spalone elementy w działających BCM-ach są prawdziwym zmartwieniem.

Patrząc na dwa włożone przez ciebie bezpieczniki 30A, czy jeden jest na zacisku 30a, a drugi na 30? Jeszcze dobrze nie przyjrzałem się modułowi. Bezpiecznik 30A może pozwolić na co najmniej 360 watów na bezpiecznik; to strasznie dużo ciepła. Zastanawiam się, czy wartość bezpiecznika można bezpiecznie zmniejszyć o połowę.

Nadal podejrzewam, że wewnętrzne zwarcia w BCM pochodzą z wadliwych regulatorów.

Usunięcie przekaźnika K57 to świetny pomysł. Z nim na miejscu i aktywowanym, z powodu słabego przedniego akumulatora, nowy bezpiecznik 30A (lub może 15A) z pewnością by się przepalił.

Jedynym minusem jest to, że samochód może nie uruchomić się, jeśli przedni akumulator się wyczerpie. Rozwiązanie: monitoruj go lub noś przenośny zestaw rozruchowy.

Opcja usunięcia bezpiecznika i przekaźnika vs. potencjalny pożar - cóż, to oczywisty wybór.