Mercedes-Benz Forum banner
81 - 100 of 115 Posts
Kilka zdjęć

Attachments

Najlepiej jest sprawdzić EPC z oryginalnym numerem VIN samochodu, a następnie przejrzeć kategorię specjalną i zobaczyć, co różni się od zwykłego M103.

Niestety, silniki te są tak rzadkie, że bardzo mało informacji jest o nich znanych... i wątpię, by AMG miało zapisy sięgające tak daleko wstecz... a nawet jeśli tak, to ich nie udostępniają.

Albo większość techników/inżynierów AMG, którzy je wymyślili/zainstalowali, prawdopodobnie już nie żyje.

Najlepiej będzie, jeśli sprawdzisz EPC z oryginalnym numerem VIN samochodu, a następnie przejrzysz kategorię specjalną i zobaczysz, co różni się od zwykłego M103.

Niestety, silniki te są tak rzadkie, że bardzo niewiele informacji jest o nich znanych... i wątpię, by AMG posiadało zapisy sięgające tak daleko wstecz... a nawet jeśli tak, to ich nie udostępniają.

Ewentualnie większość techników/inżynierów AMG, którzy je opracowali/instalowali, jest już prawdopodobnie martwa.
Dzięki! Jasne jest, że nie ma zbyt dużej wiedzy specjalistycznej w zakresie takiego silnika. Dlatego docenię każdą opinię tutaj.
Było kilku członków w tym wątku, którzy mogli udzielić porad - niektórzy z nich nawet mieli ten silnik i go rozebrali. Ale to było 10 lat temu...

Ten wątek zawierał bardzo dobre informacje o 3.6AMG, również zaczynam budować jeden dla mojego starego samochodu.
Teraz mam 2.8 z samodzielnym ECU, więc będzie to łatwa zamiana.

Ale jest jeden problem, nie znam znaku rozrządu na łańcuchu rozrządu, czy ktoś może pomóc??

Czytałem w całej sieci i są 2-3 różne pomysły na temat oznaczeń.

Czy Mertrux, Homepage | Derby, Nottingham & Leicester | Mertrux nadal jest dobry dla AMG 3.6 engine know how??

Dzięki wam za dobre info :)

Znacznik czasu jest identyczny z C280. Wszystko, co robisz na C280, aby ustawić czas, jest dokładnie takie samo jak na C36.

Znacznik czasu jest identyczny z C280. Wszystko, co robisz w C280, aby ustawić rozrząd, jest dokładnie takie samo w C36.
Z tego, co czytałem, rozrząd nie jest taki sam w 3.6 AMG.
Ponieważ niektórzy mówią, że jest taki sam, inni mówią, że nie jest i że na kole wydechowym znajdują się jakieś oznaczenia AMG.

Czy ktoś może ze 100% pewnością powiedzieć, jak prawidłowo ustawić rozrząd?

Mam 3.6 AMG, które wyjąłem z C36 i zrobiłem uszczelkę głowicy, i ustawiłem rozrząd i wszystko. Mówię wam, to jest identyczne. Wałek rozrządu dolotowego jest AMG i różni się od oryginalnego, ale oznaczenia są identyczne.

Musiałem zrobić coś dobrze, ponieważ silnik ma 8 tys. km od remontu głowicy i od pierwszego dnia nadużywałem samochodu.

Ok, ale oto kilka innych informacji: Ponowne sprawdzenie rozrządu 3.6

Więc naprawdę nie wiem, jakich instrukcji przestrzegać.

Ludzie dokonali 3 różnych regulacji rozrządu i wszyscy mówią, że samochód działa dobrze.

To trochę dziwne, ale może pewnego dnia znajdę właściwą "ścieżkę" 😎

Ok, ale oto kilka innych informacji: Ponowne sprawdzanie rozrządu 3.6

Więc naprawdę nie wiem, jakich instrukcji powinienem przestrzegać.

Ludzie zrobili 3 różne regulacje rozrządu i wszyscy mówią, że samochód działa dobrze.

To trochę dziwne, ale może pewnego dnia znajdę właściwą "ścieżkę" 😎
View attachment 2632497
2632498

Hmmm, mój samochód nie ma żadnych kodów, nie ma wypadania zapłonów, ma stabilne obroty biegu jałowego i pełną moc. Dodatkowo pasuje do 0-100 km/h w oficjalnej dokumentacji (6,5-6,6). I ustawiłem go dokładnie tak samo jak E320.

Będę musiał jutro zajrzeć do WIS, aby zobaczyć dokładną procedurę.

Ok, ale WIS nie ma informacji dla silnika M104 3.6 AMG.

Inni ludzie mówią również, że mają pełną moc i samochód działa dobrze.

Cóż, w każdym razie rozrząd byłby prawie gotowy, tylko ząbek dalej lub coś w tym stylu.

Oto również jedna informacja:

Ok, ale WIS nie ma informacji dla silnika M104 3.6 AMG.

Inni ludzie również mówią, że mają pełną moc i samochód działa dobrze.

Cóż, w każdym razie rozrząd byłby prawie gotowy, tylko ząb dalej lub coś w tym stylu.

Oto również jedna informacja:
View attachment 2632504
Powodem, dla którego mówią eksept AMG, jest zmodyfikowany wałek rozrządu z oznaczeniem "U". Są one używane zamiast zwykłych otworów na kołki. Poza tym. Procedura jest dokładnie taka sama. Kołki 4 mm w otworach na kołki "U" i zrób to samo
[emoji106]

Wysłane z mojego LON-L29 za pomocą Tapatalk

Nawiasem mówiąc. Mercedes zdecydował się zaprzestać produkcji uszczelki głowicy HWA 104 016 xx xx 3.4 i 3.6. Teraz nie jest już dostępna [emoji22]

Od kiedy? Udało mi się kupić uszczelkę głowicy HWA w 2018 roku i powiedziano mi, że zostały 3 sztuki.

Powodem, dla którego mówią eksept AMG en, jest zmodyfikowany wałek rozrządu ze znakiem "U". Są one używane zamiast zwykłych otworów na kołki. Poza tym. Procedura jest dokładnie taka sama. Kołki 4 mm w otworach na kołki "U" i zrób to samo
[emoji106]

Ok, więc czy na obu wałkach rozrządu jest znak U??

Wcześniej czytałem, że tylko wydech ma znak U.

81 - 100 of 115 Posts