Mercedes-Benz Forum banner

126 820 20 26 Zielony przekaźnik doprowadza mnie do szału

2K views 7 replies 7 participants last post by  sushipaste  
#1 ·
Więc w mojej skrzynce bezpieczników pozycja B znajduje się zielony 5-pinowy przekaźnik, wyglądający wystarczająco standardowo z typowym układem 85/86, a następnie 30/87/87A. Wszędzie, gdzie patrzę, jest schemat pokazujący, że 85 i 86 to zasilanie i masa, a obwód 30 do 87 jest normalnie zamknięty i gdy obwód sterowania 85/86 jest zasilany napięciem 12 V, przełącza zasilanie na 87/87a.

Więc robię test i wszystkie obwody są otwarte, z wyjątkiem 87/30, który jest zamknięty. Jeśli zasilam 85/86 w dowolnej polaryzacji, NIC SIĘ NIE DZIEJE.

Myślałem więc, że zły przekaźnik, prawda? Poszedłem na eBay i kupiłem zestaw dwóch przekaźników (używanych) i OBIE TESTUJĄ DOKŁADNIE TAK SAMO jak mój stary przekaźnik.

Co u licha się tu dzieje, czy dostałem jeszcze dwa złe przekaźniki? Coś mi mówi, że ten przekaźnik jest wyjątkowy, znalazłem nawet inny wątek na ten temat na innej stronie, skarżący się na ten sam problem. Brak rozwiązania w tym wątku.

Człowieku, to mnie doprowadza do szału. Wyciągnąłem nawet starą część przekaźnika, żeby zajrzeć do środka, wygląda na fabrycznie nową, bez korozji. Zwora obraca się ręcznie bez problemu. Ręczne obracanie zwory wydaje się dobrze aktywować 87/87a.

Jest oceniony na 12 V, ale czy potrzebuje jakiegoś wysokiego natężenia prądu? Ten obwód kontroluje sprzęgło pompy powietrza, sprężarkę klimatyzacji i "zawór elektromagnetyczny kickdown / automatyczną skrzynię biegów". Miałem problemy ze sprężarką klimatyzacji - wyrzuca kod zablokowanego sprzęgła i mam problem ze skrzynią biegów, ale nie mogłem sprawdzić, czy ma to wpływ na kickdown.

#2 ·
Więc w moim skrzynce bezpieczników pozycja B znajduje się zielony 5-pinowy przekaźnik, wyglądający wystarczająco standardowo z zazwyczaj układem 85/86, a następnie 30/87/87A. Wszędzie, gdzie szukam, jest schemat pokazujący, że 85 i 86 to zasilanie i masa, a obwód 30 do 87 jest normalnie zamknięty i gdy obwód sterujący 85/86 jest zasilany napięciem 12 V, przełącza zasilanie na 87/87a.

Więc robię test i otrzymuję wszystkie obwody otwarte z wyjątkiem 87/30, który jest zamknięty. Jeśli zasilam 85/86 w dowolnej polaryzacji, NIC SIĘ NIE DZIEJE.

Zatem pomyślałem, zły przekaźnik, prawda? Poszedłem na ebay i kupiłem zestaw dwóch przekaźników (używane) i OBIE TESTUJĄ DOKŁADNIE TAK SAMO jak mój stary przekaźnik.

Co u licha się tu dzieje, czy dostałem jeszcze dwa złe przekaźniki? Coś mi mówi, że ten przekaźnik jest wyjątkowy, znalazłem nawet inny wątek na jego temat na innej stronie, narzekający na ten sam problem. Brak rozwiązania w tym wątku.

Człowieku, to mnie doprowadza do szału. Wyciągnąłem nawet starą część przekaźnika, żeby zajrzeć do środka, wygląda na fabrycznie nową, bez korozji. Zwora obraca się ręcznie bez problemu. Ręczne obracanie zwory wydaje się dobrze aktywować 87/87a.

Jest oceniony na 12 V, ale czy potrzebuje jakiegoś wysokiego natężenia prądu? Ten obwód steruje sprzęgłem pompy powietrza, sprężarką klimatyzacji i "zaworem elektromagnetycznym kickdown / automatyczną skrzynią biegów". Miałem problemy ze sprężarką klimatyzacji - wyrzuca kod zablokowanego sprzęgła i mam problem ze skrzynią biegów, ale nie mogłem sprawdzić, czy ma to wpływ na kickdown.

Tak mylące.

View attachment 2816935
View attachment 2816933
View attachment 2816934
View attachment 2816932
Uzwojenie cewki przekaźnika jest spalone (obwód otwarty). Ideą pinów 87 i 87A jest to, że przełącza się między nimi. Gdy przekaźnik nie jest zasilany, 30 i 87 są połączone. Gdy przekaźnik jest zasilany, 30 i 87A są połączone. 85 i 86 to połączenia uzwojenia cewki. Masz 3 wadliwe przekaźniki. Spójrz w internecie, jak działa przekaźnik. To naprawdę bardzo proste.
Peter.

#6 ·
Z tego co rozumiem, 30 do 87 jest normalnie otwarte, 30 do 87a jest normalnie zamknięte. I to się odwraca, gdy zasilanie jest podłączone do 85/86?

Nie jestem pewien, czy to pomoże. Zauważyłem w moim 96, że Mercedes zmienił sposób sterowania systemem klimatyzacji w okolicach roku 1996 lub wcześniej. W porównaniu do R107, R129 z 1996 roku przełącza masy klimatyzacji, aby włączać i wyłączać rzeczy, zamiast przełączać stronę gorącą. Doprowadziło to do wielu innych problemów, którymi trzeba było się zająć. Jedną z rzeczy, które znalazłem, było to:

Standard DIN to podłączenie +12 do zacisku 86 i masy do zacisku 85.
Mercedes Benz używa przekaźników K9 i K10 w odwrotnej kolejności niż ten standard DIN.
To, czy podłączysz zasilanie do zacisku 85 czy 86, powinno mieć znaczenie tylko wtedy, gdy masz diody redukcji szumów w przekaźniku.

Wyglądało na to, że R129 używał nowego kontrolera klimatyzacji, który przełączał masę i dostosowywał go do starszych obwodów, które były skonfigurowane do przełączania strony gorącej. Wiem to, ponieważ mój samochód jest hybrydą. Pół 107, pół 129. Używa pakietu przekaźników 96 129 do sterowania klimatyzacją z elementami sterującymi 107. 107 był w pełni zgodny z DIN, 129 nie. Nie mogłem zrozumieć, dlaczego mój wentylator pomocniczy obracał się do tyłu, dopóki nie spojrzałem na schematy i wiązki przewodów i nie odkryłem, że w R129 znajduje się mały krótki przewód idący do wentylatora pomocniczego, który po prostu odwraca polaryzację.

Kilka rzeczy do przemyślenia.

#7 ·
... 107 był w pełni zgodny z DIN, 129 nie. Nie mogłem zrozumieć, dlaczego mój wentylator pomocniczy obracał się do tyłu, dopóki nie spojrzałem na schematy i wiązki przewodów i odkryłem, że w R129 znajduje się mały, krótki kawałek przewodu idący do wentylatora pomocniczego, który po prostu odwraca polaryzację.

Kilka rzeczy do przemyślenia.
@sushipaste, może to wyjaśnia, dlaczego twoje sterowanie dmuchawą działało do tyłu jakiś czas temu?

Dobre info Ron (y)