Mercedes-Benz Forum banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
R129 sl320 '99 / W201 190E '90
Joined
·
1,016 Posts
Discussion Starter #1
http://affordableclassiccarreviews.c...L-interior.jpg

My car - WDB129064... sl320 1999
I have a large speaker (woofer?) at the bottom of the doors and a small (tweeter I presume) up by the door handles and also a tiny speaker of some sort on either side of the dash near the windscreen.



Yesterday the right lower speaker cut in and out several times while the upper one continued to work. It doesn't work at all now.

It seems that there is no sound coming from either of the dash speakers but maybe they never worked and i just noticed this when the woofer died- i have a jvc non original head unit since i bought the car and it has not been a problem.


Is there something obvious/common I can check before going to the hassle of removing the door cards (which i had off a few months back and the speaker's cone? looked undamaged and not affected at all by any water ingress) - any idea what the problem is?



Thank you,

Darragh.
 

·
Registered
R129 sl320 '99 / W201 190E '90
Joined
·
1,016 Posts
Discussion Starter #3
If I turn the volume on quickly the sound comes back into the woofer but leaves again, as if it is struggling to be heard. I have a JVC head unit since I own the car which has been fine to date. I checked that it is all connected at the back of the head unit and it is. I might plug another stereo in its place and see if the woofer works with the new stereo.
 

·
Premium Member
'93 600SL , 2009 C350
Joined
·
184 Posts
Old string , I know, but did you try the bit about fusing the relay in the amp on the passenger floor ?
 

·
Sith Lord
72 280SE 88 560SEC 92 E500 6.0 95 SL320 14 GLK350
Joined
·
11,813 Posts
It can simply be a loose connection. Or, water got in somehow.
 

·
Registered
R129 sl320 '99 / W201 190E '90
Joined
·
1,016 Posts
Discussion Starter #6
I found out that my stereo comprises of door woofers/tweeters (and two dash tweeters which don't work). No amp - I found the amp connector socket under the back seat. No bass box. Head unit JVC replaced the original Audio 20 I think.

I got two replacement Woofers from Bose. Order restored to adequet sound. The cutting in and out was a bad woofer. I understand that condensation and/or water gets in via the speaker wiring.

Bose numbers are door woofer - 133619 and door tweeter 133620

The original owner of my car didn't opt for the full audio which would have cost extra.

I should have concluded this post before now. The anticipation and excitement must have been terrible...

Seriously, thanks for asking and for the advice,
Darragh
 

·
Registered
2005 SLK350, 91 300SL with Pano Top, 04 S500, 2015 Tesla Model S
Joined
·
2,085 Posts
My passenger door speakers work intermittently. When I open the door just a tad, they work. I suspect a broken wire in the cable between body and door. Fun and games trying to find it.
 

·
Registered
R129 sl320 '99 / W201 190E '90
Joined
·
1,016 Posts
Discussion Starter #8 (Edited)
Brace yourself for this amazing story....When I had my door card off I noticed the outer tape that gathers the cable harness which comes through to the door interior had through years of friction and movement torn a bit - so I taped the wires up again.
 
1 - 8 of 8 Posts
Top