Mercedes-Benz Forum banner

1 - 20 of 44 Posts

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #1
still have code 16 IDLE SPEED INFO? m104 1990 300ce dose any one know about this?
 

·
Registered
'95 E300 DIESEL, '91 600SEL, '92 600SEL
Joined
·
17,407 Posts
Diid you end up replacing the front and rear crank position sensors yet???
 

·
W124 Moderator
86 190E 2.3L 16V, 2 95 320TE's, 02 S500
Joined
·
12,758 Posts
And other than the code showing, the car runs great?

Sent from my DROID2 using AutoGuide.Com Free App
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #4
Diid you end up replacing the front and rear crank position sensors yet???
No, the car runs good Jayare seams a little sluggish of the start, but it does start in 2nd and I live at 6000' . The real Q. is witch one won't let the car run at all, the rear or the front? I read some where that 1 of the 2 crank PS won't let the car run at all? If I know witch on is just setting the code than I can replace that one first. Then if I still have a code I'll replace the other one. Thanks, Sabert
 

·
Registered
'95 E300 DIESEL, '91 600SEL, '92 600SEL
Joined
·
17,407 Posts
The CPS on the belllhousing is the critical one. Without, engine will not start.
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #8
Are you sure code 16 is "idle speed info"? My info says "EGR".
If its the EGR that makes life easier.:eek:. on my list for M104 3.2L 24 valve #5 is EGR #16 is idle speed info. Could I see your list? Copy/paste to this topic?
 

·
Registered
1992 300ce, 3.0, 207,00 mi.
Joined
·
335 Posts
I've been following this but apparently missed that your problem is with the 95' 320 and not the 90' 300CE. My chart is for 90-93' 2.6 and 3.0 motors. I'm guessing you've already eliminated a possible wiring problem to the ETA and have cleaned it thoroughly to eliminate any sticky/binding problem within the throttle bore.
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #10
I've been following this but apparently missed that your problem is with the 95' 320 and not the 90' 300CE. My chart is for 90-93' 2.6 and 3.0 motors. I'm guessing you've already eliminated a possible wiring problem to the ETA and have cleaned it thoroughly to eliminate any sticky/binding problem within the throttle bore.
Yes all clean..I think I need to get a front crank position sensor,cap,rotor,fuel accumulator,and wires next.
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #11 (Edited)
UPDATE...OK, I replaced the front Crank PS...with a used one in good condition(very flexible un-like my crusty stiff one). I'm just trying to trouble shoot before I spend all kinds of money for new parts that do not work. All good turned code off until...I came home. after climbing my mountain and upon decelerating for the first time after the climb code 16 returned hmmm....So I looked at the rear CK PS and it is crusty too:mad:...but according to you guys my car should not be running with a bad REAR CK PS... Q. Is there any thing else that causes Code 16 on a M104 1990?
 

·
Registered
'95 E300 DIESEL, '91 600SEL, '92 600SEL
Joined
·
17,407 Posts
Sam,

I honestly think your rear CPS is knocking at death's door.

I'd really not waste any more time trying to chase the ghost in the machine before it leaves you stranded somewhere.

Then you'd really be kicking yourself.
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #13 (Edited)
The CPS on the belllhousing is the critical one. Without, engine will not start.
I ordered one from Fletcher Jones ONT. yesterday should get it today. Hopefully this will fix code 16 $160.00 with wholesale discount and no tax:eek: P.S. I think the old one is ECO wire as it is very degraded when I was looking close at it. This is not regular single wires its more like cable TV wire or amp wire (thin wire in the middle with a wrap of wire on the outside).
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #14
I ordered one from Fletcher Jones ONT. yesterday should get it today. Hopefully this will fix code 16 $160.00 with wholesale discount and no tax:eek: P.S. I think the old one is ECO wire as it is very degraded when I was looking close at it. This is not regular single wires its more like cable TV wire or amp wire (thin wire in the middle with a wrap of wire on the outside).
I did it and code 16 came back after a day 1/2:mad:
 

·
Registered
'95 E300 DIESEL, '91 600SEL, '92 600SEL
Joined
·
17,407 Posts
Darned,

I was really hoping the bad wiring on the CPS would cure your code16.

Moving forward, it's time to look a little harder at your EZL unit.

Yours is a CIS-E M104, correct???
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #17
Darned,

I was really hoping the bad wiring on the CPS would cure your code16.

Moving forward, it's time to look a little harder at your EZL unit.

Yours is a CIS-E M104, correct???
Yes on the motor, What is that 3 prong plug rite across from the cps on the EZL unit and what does EZL stand for?
 

·
W124 Moderator
86 190E 2.3L 16V, 2 95 320TE's, 02 S500
Joined
·
12,758 Posts
EZL = Ignition Control Unit

Sent from my DROID2 using AutoGuide.Com Free App
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #19
Bad EZL wire found!

EZL = Ignition Control Unit

Sent from my DROID2 using AutoGuide.Com Free App
I THINK I finally figured out what was wrong with my car! Code 16 seems to be caused by bad wires to the ignition control unit. I checked all the wires and the 3 prong socket to the EZL unit was bad (just the outside plastic tubing) and the wires were shorting out on the intake and on each other:eek:. So I used a combination of shrink wrap and flex tubing to fix it. I would have been happy to replace the whole wire but it goes directly into the wiring harness. this is a weird wire...it has a center wire with a wire wrap then another sheath x2 and they split into two different directions under the intake. To clean up this mess I had to split them then shrink wrap them. I zip tied them and looked for other bad wires and none were found. I don't know why this was the only bad wire as mine is a 90 300ce and should not be ECO wire(but it sure looked like it) Along with a new cap, rotor, and coil she should run good now!
 

·
Premium Member
Current, 90 300CE, 92 400E (Sold 95 E320,70 250C, 91 190 2.6, 91 420 SEL, 95 300D, 87 TD)
Joined
·
1,702 Posts
Discussion Starter #20
Here is what I learned>The wire I am dealing with is the knock sensor witch I learned has nothing to do with code 16 (Idle speed info defective) At this point I have no direction to go :( Q. What sensor affects idle speed info? History ...new front rear crank ps and cam ps...plugs cap/rotor/coil/smog pump/ovp/13.8 volts @ idle and..........f#$%%@@$%^ CODE 16:mad:
 
1 - 20 of 44 Posts
Top