Mercedes-Benz Forum banner

Zakup oprogramowania WIS ASRA EPC

14K views 19 replies 9 participants last post by  susbaconhairman  
#1 ·
Chcę kupić instrukcję serwisową Mercedes-Benz WIS ASRA EPC. Na eBayu jest kilku sprzedawców, wielu z nich to ci sami sprzedawcy z wieloma reklamami na eBayu, co jest trochę mylące. Zasadniczo chcę trzymać się z daleka od sprzedawców w Chinach.

Czy ktoś kupił takie oprogramowanie i załadował je na laptopa z systemem Windows 10 64bit?

Która z metod dystrybucji (Pobieranie/DVD/USB/Online) jest najlepsza, aby uzyskać oprogramowanie?

Czy któraś z tych metod stanowi problem z szybkością dostępu/użytecznością?

Jeśli kupiłeś oprogramowanie, czy masz rekomendację dla sprzedawcy?

Wszelka pomoc jest mile widziana.

#2 ·
Kupiłem to kilka miesięcy temu. To, co dostałem, to kilka plików zip, które musiałem połączyć i rozpakować. Rezultatem były pliki, które tworzą maszynę wirtualną. Musiałem zainstalować VM Workstation, ale potem mogłem uruchomić maszynę wirtualną i dostać się do WIS. Przyznam, że wydawało się to trochę podejrzane. Otrzymałem link do chińskiej strony po zakupie, ale po prostu postępowałem zgodnie z instrukcjami i po prostu zadziałało. Nie pamiętam, ile zapłaciłem, ale pamiętam, że pomyślałem, że jeśli zostanę oszukany, nie będę zbytnio zdenerwowany.

#3 ·
Dzięki za info JD. Wygląda na to, że najlepiej byłoby zainstalować to na osobnym laptopie, innym niż mój codzienny laptop Dell. Ja również znalazłem sprzedawców, którzy nie pobierają kwoty, która by mnie zaniepokoiła, gdyby to nie działało poprawnie.

Naprawdę nie chcę rozwijać problemów na komputerze, którego używam codziennie.

Czy uruchomienie tego oprogramowania na stacji roboczej VM jest obowiązkowe, czy istnieją alternatywy?

#5 ·
Jak wspomniano, wiele z tych ofert to instalacje "VM". Musisz je zainstalować na maszynie wirtualnej, co działa całkiem dobrze, ale wymaga przyzwoitego laptopa dla prędkości.

Możesz zdobyć najnowsze ASRA/EPC/WIS, oryginalne oprogramowanie i poprawki, aby je uruchomić, ale potrzebujesz trochę czasu i cierpliwości, aby pomyślnie je zainstalować.

Przechowuję całe oprogramowanie MB na osobnym laptopie, z dala od mojej regularnej sieci domowej, z oczywistych powodów...

#6 ·
Właśnie kupiłem (eBay) i zainstalowałem WIS/ASRA/EPC na moim głównym laptopie. Nie miałem żadnych problemów, poza tym, że miałem trochę mało miejsca na dysku. Musiałem usunąć niektóre pliki, które wcześniej zarchiwizowałem w innym miejscu. Kiedy to zrobiłem, pobrane pliki zainstalowały Virtual Box, a następnie WIS/ASRA/EPC i wszystko poszło bez problemów. Wysłałem e-mail do sprzedawcy, aby ustalić, które pliki mogę usunąć po instalacji. Usunąłem pliki i wszystko działa dobrze. Bardzo łatwo jest przełączyć się z Virtual Box na Windows 10 za pomocą jednego kliknięcia myszy. Teraz muszę nauczyć się obsługiwać oprogramowanie. Dostarczono kilka instrukcji, ale funkcja pomocy nie jest dostarczana z oprogramowaniem, więc nie ma pomocy online.

I nauka się zaczyna....

• Like
Reactions: Capricornwon
#7 · (Edited)
Przepraszam za nekroposting, ale chcę tylko powiedzieć, że znalazłem tu pewne instrukcje: https://www.benzworld.org/attachments/wis-epc-installation-instructions-pg-1-2-pdf.1766009/ i mam zestaw płyt, więc je zripowałem: Mercedes-Benz Workshop v.2015 : Mercedes-Benz, disc creator and seller unknown : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

EDIT (11 listopada 2023): Internet Archive zablokowało moje konto kilka dni temu i usunęło większość wszystkich elementów, które tam zrobiłem, w tym link, który zamieściłem powyżej, więc nie będzie działać, przepraszam za niedogodności. Głupio nie zrobiłem kopii zapasowej, więc nie mam już tych plików :( Przepraszam... Jeśli będę miał trochę czasu w przyszłości, mogę ponownie zripować płyty, przynajmniej wciąż je mam.

#20 ·
Przepraszam za odgrzebywanie tematu, ale chcę tylko powiedzieć, że znalazłem tutaj instrukcje: https://www.benzworld.org/attachments/wis-epc-installation-instructions-pg-1-2-pdf.1766009/ i mam zestaw płyt, więc je zripowałem: Mercedes-Benz Workshop v.2015 : Mercedes-Benz, disc creator and seller unknown : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

EDIT (11 listopada 2023): Internet Archive zablokowało moje konto kilka dni temu i usunęło większość przedmiotów, które tam stworzyłem, w tym link, który zamieściłem powyżej, więc nie będzie działać, przepraszam za niedogodności. Głupio nie zrobiłem kopii zapasowej, więc nie mam już tych plików :( Przepraszam... Jeśli będę miał trochę czasu w przyszłości, mogę ponownie zripować płyty, przynajmniej wciąż je mam.
Ponownie zrzuciłem płyty i przesłałem je tutaj: Mercedes-Benz Workshop v.2015 DVD Dumps : Mercedes-Benz, Unknown Disc Creator : Free Download, Borrow, and Streaming : Internet Archive

#8 ·
W zeszłym tygodniu przyglądałem się wielu z nich na eBayu. Miałem nadzieję dostać jakieś prawdziwe płyty, a zamiast tego były to wirtualne o ograniczonym użyciu, gdzie kupujesz dostęp na miesiąc lub dwa, albo jakieś inne pendrive'y i ludzie pisali, jak musieli cofać datę na swoich komputerach, żeby to wszystko działało. Wygląda na to, że to wszystko pirackie kopie. Pierdolę to. Będę rozglądał się za kimś, kto gdzieś sprzedaje prawdziwy zestaw.

#9 ·
Przyglądałem się wielu z nich na eBay w zeszłym tygodniu. Miałem nadzieję dostać jakieś prawdziwe płyty, a zamiast tego były to wirtualne o ograniczonym użyciu, gdzie kupujesz dostęp na miesiąc lub dwa, albo jakieś inne pendrive'y i ludzie pisali, jak musieli cofnąć datę na swoich komputerach, żeby to wszystko działało. Wygląda na to, że to wszystko pirackie kopie. F-that.
Będę rozglądał się za kimś, kto gdzieś sprzedaje prawdziwy zestaw.
Nie ma czegoś takiego jak oryginalny. Jedynym legalnym dostępem do WIS jest płatna subskrypcja przez startekinfo.com

#11 ·
Czy pliki na dyskach są w zasadzie pirackie?
Ta wersja to instalacja VM ware, co oznacza, że jest to w 100% klon komputera innej osoby. Działa w środowisku maszyny wirtualnej na komputerze.

Będzie działać dobrze, ale środowisko VM jest bardzo "nieporęczne", ale tak, to piracka kopia, podobnie jak praktycznie całe oprogramowanie Mercedesa, które można zdobyć.

Prawdziwe licencje kosztują kilka tysięcy dolarów rocznie!!!!

#13 ·
25 lat temu używaliśmy Windows 98, modemów, drukowanych materiałów i czytnika mikrofisz. Kiedy zaczęła się era cyfrowa, informacje były rozpowszechniane na płytach CD, a później DVD. Skanerem z wyboru był HHT. Aby uruchomić te starsze informacje, wymagany jest bardzo specyficzny komputer z określoną wersją Java, Acrobat, Autodesk Whip i Macromedia Flash. Właśnie wtedy przydaje się maszyna wirtualna.

Dla właścicieli starszych modeli MB otworzył małą dziurę w swoim systemie online. Oto informacje diagnostyczne dla silnika M113, powszechnego w R230.

#14 ·
Do tego właśnie zmierzałem. Moje samochody mają prawie 20 lat. Miałem nadzieję znaleźć źródła informacji sprzed 20 lat.
Rzeczy na Ebay mają informacje o produktach do 2022 roku w niektórych przypadkach. Nie potrzebuję tych "nowszych" rzeczy i byłoby to zbędne, aby musieć je filtrować, aby znaleźć informacje, które odnoszą się do mojego roku i modelu.
Cholera, mam kompletną bibliotekę części Toyota na mikrofiszach i przeglądarkę. To jak niebo dla mnie, jeśli chodzi o wyszukiwanie części i sposobu montażu zespołów. Daj mi dobrą, staromodną papierową instrukcję serwisową: LOL:

#18 ·
O to mi chodziło. Moje samochody mają prawie 20 lat. Miałem nadzieję znaleźć źródła informacji sprzed 20 lat.
Rzeczy na Ebay mają informacje o produktach do 2022 roku w niektórych przypadkach. Nie potrzebuję nic z tych "nowszych" rzeczy i byłoby to zbędne, aby musieć je filtrować, aby znaleźć informacje, które odnoszą się do mojego roku i modelu.
Cholera, mam kompletną bibliotekę części Toyota na mikrofiszach i przeglądarkę. To jak niebo dla mnie, jeśli chodzi o wyszukiwanie części i tego, jak zespoły są składane. Daj mi dobrą, staromodną papierową instrukcję serwisową:LOL:
Pracowałem w działach części dealerów Toyoty w latach 1978-1988 i mam system DAS/Xentry, którego używam do mojego SL.

Elektroniczny katalog części Mercedesa nie jest tak dobry jak system mikrofisz Toyoty. Szczegółowość ilustracji w systemie MB nie jest tak pomocna. Nie do końca bezużyteczna, ale nie tak pomocna jak Toyota. Jednak system informacji warsztatowej Mercedesa (WIS) jest bardzo dobry, daje jasne i kompletne instrukcje krok po kroku dotyczące wymiany części. Większość procedur zawiera szczegółowe zdjęcia pokazujące lokalizacje elementów mocujących i tym podobne.

#15 ·
Papier - nie, nigdy. W WIS konfigurujesz swój samochód za pomocą kilku kliknięć i trafiasz do całkowicie dedykowanego środowiska. Klikalne odnośniki są nieporównywalnie szybsze niż grzebanie w papierze. Najlepszą opcją, aby przyzwyczaić się do nieco dziwnych sztuczek, byłoby uzyskanie instrukcji od kogoś w Twojej strefie czasowej. Dlaczego nie online, używając TeamViewer...