Mercedes-Benz Forum banner

P0299/P2279-P0236 Utrata mocy 220 CDI W204 O651.911 - Czujnik ciśnienia doładowania

26K views 0 replies 1 participant last post by  Surfcruiser  
#1 · (Edited)
Ponieważ te fora zawsze były dla mnie wielką pomocą, chcę podzielić się problemem, który niedawno pojawił się w moim 220 CDI -12.
Zimny silnik zaczął się od wahań obrotów. Na drodze czułem, że samochód stracił dużo mocy, w ciągu kilku minut pojawił się kod
P2279 (Wyciek w układzie dolotowym powietrza).
Wróciłem i skasowałem kod. Samochód znowu poczuł się normalnie, ale przy następnym uruchomieniu, aby wrócić do domu, samochód znowu poczuł się bezsilny i kody błędów
P0299 (Niedoładowanie turbosprężarki/sprężarki) i P2279 pojawiły się.
Ponieważ wydaje się to być częstym problemem z nieszczelnymi wężami w tych silnikach od intercoolera do turbosprężarki, wymieniłem uszczelnienia na tym jednym.
Zimny silnik wyglądał dobrze do następnego powrotu z ciepłym silnikiem. Teraz pojawił się kod P0236 (żaden z P0299 lub P2279).
Bez narzędzi do testu dymnego znalazłem kilka tematów, w których czujnik ciśnienia doładowania (przetwornik ciśnienia) był uszkodzony i został wymieniony, więc postanowiłem zamówić nowy, aby sprawdzić, czy to był problem.
Wygląda na to, że w tych samochodach są 2 identyczne czujniki - jeden "Czujnik ciśnienia za filtrem powietrza" umieszczony blisko turbosprężarki i jeden po lewej stronie
silnika za zaworem przepustnicy (patrz załączony obrazek).
Zdecydowałem się na wymianę tego ostatniego. Z elastycznym T25 było to łatwe do wymiany.
Po zdemontowaniu starego porównałem rezystancję między nimi.
Jak widać na załączonym zdjęciu, rezystancja między nogami jest następująca:
Nowy czujnik (A0101537228 zastępuje A0071530028)
1-2 = 1,6kohm
2-3 = 1,65kohm
1-3 = 3,24kohm

Uszkodzony czujnik (A0071530028)
1-2 = 1,522kohm
2-3 = 807kohm
1-3 = 831kohm

Po wymianie tego czujnika moc wróciła i nie pojawiły się już żadne kody błędów. :)
Warto również wspomnieć, że szukając danych Live stream dla bezwzględnego ciśnienia w kolektorze dolotowym, ciśnienie na uszkodzonym czujniku nigdy nie wzrosło o ok. 40-45 kPa, ale z nowym czujnikiem ciśnienie wahało się między 50-170 (podczas mojej jazdy) w zależności od położenia przepustnicy.

Wygląda na to, że te samochody mają również pewne problemy z wyciekami w kolektorze dolotowym, ale przed demontażem EGR i bez narzędzi do wyszukiwania wycieków, warto spróbować zacząć od tego czujnika, jeśli podobny problem przydarzy się Tobie! Wąż między intercoolerem a turbosprężarką jest również częstym problemem, ale ten również jest łatwy do naprawienia.
Mam nadzieję, że to pomoże każdemu, kto boryka się z tym samym problemem, który mnie spotkał :)

BR
Håkan

Image
Image