Mercedes-Benz Forum banner

1421 - 1434 of 1434 Posts

·
Registered
1995 E320, 1995 E420
Joined
·
334 Posts
What is the difference between c4 and sd connect?

I bought my 2015 ver C4 w. wired china multiplexer 5 yrs ago from Aliexpress vendor 'OEM Scan Tool.

Most all of the Aliexpress listings for C4 have gone to SD Connect wireless multiplexer which adds some cost.

Another factor to consider are your inclinations toward 'geekdom'. My C4 setup was a HDD set up for a Delll D630. I purchased the cables, the multiplexer & the HDD. I had to add D630 laptop, install the HDD, get it booted, then get some support form Aliexpress vendor via Team Viewer to get all the keygen stuff done and then I was ready to go. Pretty standard stuff for this. That older C4 setup was running on a pretty heavily modified WinXP OS that involved 4 partitions on the HDD, etc. I later cloned the HDD over to an SSD (highly recommended to get an SSD). With that old weird XP multi-partition setup that gets a bit geeky to deal with.

The later system on Win7 doesn't use that weirdness and is cleaner/easier and less geeky. This probably increased the cost a little also.

I put about $530 total into my system.

There are 3 links below that range in price depending on how complete you want to get the system, but that getting started cost is moving up to $750~$850.

One other suggestion aside fro the SSD is to get 4GB RAM in the laptop. The cost of the RAM is negligible, but you'd need to ask to make sure you get it.




Hope this helps.
 

·
Premium Member
Mercedes Benz
Joined
·
1,999 Posts

·
Registered
78-300CD 84x2-300SD 88-300SEL 91,84-560SEC 95SL600 99E300 99ML320 05ML500 05E320
Joined
·
78 Posts
Would you trust Alibaba and this Asian product speaking of priority
I ordered a system from an AliExpress vendor, had a bit of difficulty getting my bank to allow the charge (foreign vendor, several $100) but once I got that sorted out the order was filled immediately and the system showed up from Hong Kong in 1.5 days! On my porch afternoon of the next day after ordering it in the morning. I was watching the tracking, from Hong Kong to Charlotte, then to my local airport a coupla hours later after clearing customs, on a DHL truck in the morning and delivered to my house. I was amazed. This was the vendor RaceObd Diagnostic Tool Store and basically this system 2020 Diagnostic tool MB Star C5 SD Connect C4 Laptop D630 HDD/SSD win7 2020.12v win10 D.AS/ DTS/ X/ Vediam0 MB SD Cars & Trucks
 

·
Registered
2007 S550
Joined
·
32 Posts
I have the same MB STAR C4 Diagnostic Tool that started this thread, and it has been fantastic for my 2007 W221. My question is: what is the latest model USA Mercedes that it will work on? I understand that all MB USA used DAS up to the 2009 model year, and that from 2010 onward is it Xentry. I also understand that at some point after 2009 model year, Xentry requires an internet interface to work, which would rule out the tool I have. I am thinking of acquiring a 2011 W221.
 

·
Registered
2002 SL500 Silver Arrow
Joined
·
30 Posts
When I ordered mine, I requested they send a hard drive with V2015.7 software for Dell D630 (No VMWARE)

Really simple. I got a used D630 laptop from eBay, popped the hard drive in and I was good to go.

V2015.7 software works perfectly on My 2016 GL63 AMG and 2002 SL500 Silver Arrow.

I just used mine a few weeks ago to troubleshoot a bad TPMS sensor on the GL63.

To be safe, I never allow the Dell D630 laptop to get on the internet. (just in case it tries to phone home).
 

·
Administrator
1998 Pano SL500; 1993 SL500; 2005 ML270cdi
Joined
·
9,060 Posts
Just to comment on these Chinese clones that the HDDs/SSDs that are supplied with their systems are loaded with HWID software, usually PEGuard / Zprotect. They do this to prevent you from making a backup of the drive or if you change any part of the software.
If you copy/clone the drive PEGuard will activate and you will not be able to access Xentry DAS. The following notice will appear on your laptop screen.
2679469


This PEGuard software protection is usually a trial or an expired version that will time out and show the above screen even if you haven't copied the drive.

At the beginning of this thread somewhere is my first encounter with my Chinese clone that locked up. I then had to buy another HDD to get the system working again. Knowing that copying or interfering with the drive would lock it, I left it alone only to have it time out and lock.

Over the last month I bought yet another HDD from an eBay seller, and before parting with any money I asked if the drive has PEGuard installed because I did not want to waste money on a another drive that would lock. He assured me it had no locking software and also a quote from his technician that the drive would not lock.
On that basis I went ahead and bought the drive stating that I would copy the HDD to a much faster SSD. I then got a message back stating that copying to a SSD was "Not allowed"!

I wrote back stating that it was not allowed because it must have the insidious PEGuard installed that would lock the drive.
Because I had it twice in writing that the drive would not lock, I asked for refund and a prepaid shipping label to return the drive. I also stated that I would contact eBay with copies of our messages and also that the drive came under "Selling counterfeit goods" as it a pirated version of the original MB software.

I got an instant full refund and he did not want the drive sent back, so I now have a more or less working drive until it locks up.

If you are considering buying one of these Chinese clones, first ask the seller "Is the HDD/SSD loaded with PEGuard to prevent me from backing up the drive" and then make your decision.
 

·
Registered
2006 ML320 CDi, 3.0-litre Diesel 7G-Tronic
Joined
·
4,408 Posts
I'm not sure I'd want to use this tool.in any case, as it's too deep for me and I don't want to do something accidentally that would brick my car.

I don't intend to put others off.

For me it's a choice between an iCarSoft MB V2.0 or an alternative Autel or other scan tool.

I'm open to advice on those elsewhere so as to not hijack this thread.
 

·
Registered
2003 S500
Joined
·
3,064 Posts
I just reloaded the Canadian 07/2015 14-DVD software, used the keygen programs and ran into a new problem for the first time. Everything works, except that EPC doesn't work. The problem seems to be that when I open EPC (with "admin" and "12345", and then go to the SERVER area to edit the access codes, the LAN is given as "UNKNOWN LAN", which means that I have no LAN ID to enter into the EWA keygen program, so I never get an acceptable access key. The LAN ID that works for Xentry, DAS and WIS doesn't work for EWA/EPC.

This is the first time that I have hit this problem - Any ideas?

Thanks!
 

·
Registered
2005 CLK320
Joined
·
680 Posts
I just reloaded the Canadian 07/2015 14-DVD software, used the keygen programs and ran into a new problem for the first time. Everything works, except that EPC doesn't work. The problem seems to be that when I open EPC (with "admin" and "12345", and then go to the SERVER area to edit the access codes, the LAN is given as "UNKNOWN LAN", which means that I have no LAN ID to enter into the EWA keygen program, so I never get an acceptable access key. The LAN ID that works for Xentry, DAS and WIS doesn't work for EWA/EPC.

This is the first time that I have hit this problem - Any ideas?

Thanks!
I had the same problem WIN 32 bit, tried everything suggested in this post and some others.
Here is what finally fixed my problem.
I guess using the drive in different laptops installed different WiFi and Ethernet drivers and just erasing them out of system does not do it.
I looked up the ID and version of my ethernet and WiFi cards in Network settings and then opened registry editor
followed this key

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet\Control\Class\{4D36E972-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}

each key 0001 0002 and so on, contains a DeviceDesc and a value with your device ID something like Intel Centrino...

I erased all the ones pointing to a unused cards, some where in ther 3 times. Then reinstalled WiFi, rebooted and now it works.


Sent from my SM-G892A using Tapatalk
 

·
Premium Member
Mercedes Benz
Joined
·
1,999 Posts
What I keep hearing again and again, from this thread and from any reputable seller of anything made well, is "Don't buy from China".
 

·
Moderator
93 SL500, 95 SL320, 96 S320, 98 S500, 2002 E320 4Matic Wagon & A little 91 5.0 FORD Mustang
Joined
·
8,715 Posts
To all the real problem is the support for HHT is really disappearing, and our cars need HHT, but here is a option from the W210 site:


Martin
 

·
Registered
2003 S500
Joined
·
3,064 Posts
Paul,

Once again, Thank you, Thank you!

While I didn't have to follow your suggestions, you did give me the clue I needed to solve the problem! I had disabled the ethernet controller card, so the operating system could not report the ID to the EWA system, which meant that the LAN ID was "UNKNOWN LAN". All I had to do was to enable the controller in the BIOS, then start over on activating EWA/EPC - this time everything worked with no problem.
 

·
Registered
2003 S500
Joined
·
3,064 Posts
"What I keep hearing again and again, from this thread and from any reputable seller of anything made well, is "Don't buy from China"."

That ship sailed a long time ago. Only a tiny fraction of automotive parts, tools and equipment is made anywhere else - and to the best of my knowledge, you cannot buy any SDS made anywhere else, unless you buy a "real" one, which will cost you close to $20,000 plus $3500/year.

I have bought two Chinese-clone SDS outfits from China. I'm sure that I got lucky with my choice of vendors, but the equipment quality was top-grade in both cases. The cables appeared to be aerospace quality, and I spent thirty years as an aerospace engineer.
 

·
Moderator
93 SL500, 95 SL320, 96 S320, 98 S500, 2002 E320 4Matic Wagon & A little 91 5.0 FORD Mustang
Joined
·
8,715 Posts
Another option for you guys looking for "Real English" Speaking vendor. Look at Daves post on the W220 forum, but look at the thread at the beginning post.

Enjoy,

Martin
 
1421 - 1434 of 1434 Posts
Top