Mercedes-Benz Forum banner

Kod błędu P0190 & P2306

2 reading
62K views 4 replies 2 participants last post by  coldfreeze  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Mam Vito 115CDI 2004 w trybie awaryjnym. Użyłem Launchx431 do zdiagnozowania usterek i otrzymałem następujące 2 kody błędów:

P0190-002 B4/6 (Czujnik ciśnienia na szynie) Napięcie sygnału jest za wysokie.

P2306 N3/9 (Moduł sterowania CDI) Napięcie lampy zasilania czujnika 2 Odczyt za duży Lampka sygnalizacji usterki włączona.

Czy to oznacza, że muszę wymienić ECU?
Czy ECU i CDI to ta sama jednostka?
Każdy wkład będzie mile widziany.

#2 ·
Cześć kolego
Sprawdź mój post o podobnym problemie z 111cdi (nie wiem jak do niego linkować). W moim przypadku był to regulator ciśnienia paliwa common rail, ale wygląda na to, że u ciebie może to być czujnik ciśnienia. Jeśli mieszkasz w pobliżu Southampton, sprawdź gościa, który mi pomógł w Pentangle, ma oryginalne narzędzie diagnostyczne MB i jest naprawdę włączony w interpretację wyników.
Jeśli możesz zidentyfikować wadliwą część, spróbuj odczytać numer części Bosch i możesz ją zdobyć znacznie taniej od dostawcy części samochodowych lub specjalisty od wtrysku paliwa niż od MB

#3 ·
Dzięki gary955, ale już wymieniłem czujnik ciśnienia i usterka nadal występuje.
Kiedy skręciłem płytkę drukowaną ECU, kontrolka MIL zgasła. Myśląc, że to zimny lut, poprosiłem kolegę, który pracuje przy telewizorach, aby przelutował niektóre połączenia. Usterka stała się teraz trwała, tzn. kiedy teraz skręcam płytkę, kontrolka nadal się świeci.
Próbuję ustalić, który element jest uszkodzony na płytce drukowanej i mam nadzieję, że go wymienię, ponieważ ECU jest bardzo drogie.
Mieszkam w Afryce Południowej i nie znalazłem jeszcze nikogo z doświadczeniem w diagnozowaniu lub naprawie tych ECU.

#4 ·
Dzisiaj ponownie sprawdziłem kody błędów i otrzymałem, oprócz powyższych 2 kodów, następujący kod:

Kod003:
P2134-4
Świeca żarowa Cylinder 2
Sprawdź przewody między Cylindrem 2 a N14/2 (Stopień wyjściowy świec żarowych)

Bieżący i zapisany

Zastanawiam się, czy ten błąd jest przyczyną tego, że kontrolka MIL świeci się cały czas i że pojazd jest w trybie awaryjnym.
Ponadto, dlaczego ten błąd nie został zarejestrowany wcześniej?
Mechanik mówi, że świeca żarowa wymaga wymiany.
Wymienię ją dzisiaj i poinformuję o naszych ustaleniach.

#5 ·
Wymieniono świecę żarową 2 i wyczyszczono kody. Ponownie odczytano kod i kod 3 został wyczyszczony, ale kody 1 i 2 pozostały.
Zabrałem pojazd do dealera Mercedesa i zleciłem im odczytanie błędów na ich maszynie diagnostycznej. Ich odczyty są bardziej szczegółowe i są następujące:

CDI -F- Pin 7
Kod 0190-001 Sygnał z komponentu B4/6 (czujnik ciśnienia paliwa) jest wadliwy.
Zwarcie do plusa lub obwód otwarty.

Status: Aktualny i zapisany.

Kod 2306-002 Moduł zasilania czujnika 2. Zwarcie do masy.

ESP -f- Pin9
Kod 5501 Komunikacja CAN jest wadliwa.
Status: ZAPISANY

IC -f- Pin1
Kod B1102 N3/20 (Common rail (DCI)): Błąd lub wada w komunikacji CAN.
Status ZAPISANY

Kod B1105 Wewnętrzna magistrala CAN WYŁ
Status ZAPISANY

Wygląda na to, że Electronic Control Unit (ECU)/CDI wymaga naprawy.
Czy ktoś może wyjaśnić powyższe kody błędów?
Dzięki.