All dynamic seats stopped working - the pump? - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 07-04-2019, 08:15 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Sep 2006
Vehicle: '07 S600, '00 E320 Wagon, other
Location: Tampa Bay, FL
Posts: 196
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 21 Post(s)
(Thread Starter)
All dynamic seats stopped working - the pump?

I'm thinking that the error I posted in another thread is not the main problem, since ALL the seats stopped working and the error is only for the Driver Seat.

(Error 9200 Driver's Module Carrier for the Backrest is Defective - I'm thinking it's part number 221-910-22-75 )

I clear the error, does not come back. I try to inflate the individual cushions/bladders with the Star - none inflates, message "Failed for unknown reasons". All the bladders in all seats give the same results (Star connects to all seats).

I've also updated the s/w in the driver seat (often s/w is buggy in 2007 like not remembering the lumbar support and newer versions fix multiple problems), no change.

I try to connect to the pump - Star fails to connect (multiple times). So I'm guessing the pump module in the trunk is bad. But all soft closing of the doors and central power locking is working - my understanding is that the pump is shared between the seats and the door locks? So the pump must be working in some way. Also, the Star does not show any pump errors!

I'm thinking the 9200 error is not the main problem, maybe the pump is. What to test/how to move from here if ALL seats don't work? How to definitely determine if the pump is good or bad?

thanks
George993 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 5 (permalink) Old 07-05-2019, 03:28 AM
Moderator
 
Skylaw's Avatar
 
Date registered: Oct 2004
Vehicle: 2013 S550
Location: Tampa, Florida
Posts: 10,816
Mentioned: 40 Post(s)
Quoted: 453 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
George993, you may be onto something with the pump. While the following writeup will not help with the W221 pump, it does show that the pse pump in the W220 must be programmed for its functions. See https://www.benzworld.org/forums/w22...ft-self-2.html

You are already way ahead of me in your troubleshooting skills, but this reference just shows you may be on the right track.

Warren

2013 S550

Formerly:
2010 S550
2005 S500 4-Matic
2000 S500
1978 450SL
Skylaw is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 07-05-2019, 04:37 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Sep 2006
Vehicle: '07 S600, '00 E320 Wagon, other
Location: Tampa Bay, FL
Posts: 196
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 21 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks Skylaw. BTW, meanwhile I've learnt that the doors on W221 are electrically operated (despite multiple listings on ebay for 2007-2009 air pump for BOTH doors and seats). Which means they are not related to seat operation.

So I've ordered a replacement pump and will give it a try - at least unlike all the seat internals it looks like an easy replacement :-)

thanks
George993 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 5 (permalink) Old 07-06-2019, 03:55 AM
Moderator
 
Skylaw's Avatar
 
Date registered: Oct 2004
Vehicle: 2013 S550
Location: Tampa, Florida
Posts: 10,816
Mentioned: 40 Post(s)
Quoted: 453 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
The soft close feature of the doors on the MY '10 and '13 are certainly electrically operated. I can't speak to earlier.

Warren

2013 S550

Formerly:
2010 S550
2005 S500 4-Matic
2000 S500
1978 450SL
Skylaw is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 07-14-2019, 06:12 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Jul 2015
Vehicle: 1997 C280
Location: California, USA
Posts: 125
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 20 Post(s)
My 2008 door latch are electrically operated. Here is the proof and more on this issue later:
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_6357.JPG
Views:	5
Size:	86.2 KB
ID:	2527818   Click image for larger version

Name:	IMG_6363.JPG
Views:	5
Size:	135.6 KB
ID:	2527820   Click image for larger version

Name:	IMG_6309.JPG
Views:	5
Size:	87.4 KB
ID:	2527822  
Jagpilot is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W221 S-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome