Should I remove redundant TV tuner/or activate? - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 16 (permalink) Old 08-01-2019, 04:29 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Should I remove redundant TV tuner/or activate?

Dear W220 friends

I have a fault in my Comand code B1779 (Active Fault in CAN communication with TV Tuner)

I have no audio on Radio, low volume on CD

I have had it on star diagnostics where it seemed to configure the TV tuner.
The TV tuner seems very hot all the time, I am wondering if it is faulty? It is positioned above my CD changer. (See picture)
I do not see any orange fiber optic connection and it is not listed on the onboard Comand diagnostics, I only have 3 pieces of hardware listed below

I have these three items listed 1x 1C8 Comand unit 1x 190 CD changer, 1x 0F0 Nokia mobile

I am guessing the TV tuner is the reason I have no audio? Can anyone confirm this?
It is analogue anyhow and no longer much good and maybe faulty, how can I remove it safely, after unplugging it the fault code remains?

Any help or advice is very welcome
Cheers Martin
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Fault codes.jpg
Views:	9
Size:	2.25 MB
ID:	2531974   Click image for larger version

Name:	TV tuner repair comand.jpg
Views:	10
Size:	2.22 MB
ID:	2531976   Click image for larger version

Name:	Hardware listed.jpg
Views:	9
Size:	2.71 MB
ID:	2531978   Click image for larger version

Name:	TV Tuner.jpg
Views:	10
Size:	2.82 MB
ID:	2531982  
martinzx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 16 (permalink) Old 08-01-2019, 06:50 AM
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,370
Mentioned: 81 Post(s)
Quoted: 761 Post(s)
Lifetime Premium Member
Hi,

These old Analogue TV Tuners are as you say, completely useless now, and they cause a lot of bother.

Disconnect it completely and remove it from the Car !!

I can't remember now, does it have Fibre Optic going to it ??

If so take it out of the Fibre Optic Loop, you may need a connector to avoid breaking the F/O loop, configure the Loop in COMAND so TV is not present, although from what you say it is already configured that way

Finally, chuck it in the trash

HTH,
martinzx likes this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
post #3 of 16 (permalink) Old 08-01-2019, 09:03 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Hi Dave

Thanks for the reply!

I have unplugged it for the time being, but the fault code remains.
I cant see the obvious orange fiber optic cable anywhere, not too sure if it should have one?
I have the car booked in on Monday for the Star Diagnostic scan specifically for the COMAND. I will ask them to take it out of the system completely and see if it will finally resolve my volume issues or at least be a step closer.

Cheers Martin


Quote:
Originally Posted by Dave2302 View Post
Hi,

These old Analogue TV Tuners are as you say, completely useless now, and they cause a lot of bother.

Disconnect it completely and remove it from the Car !!

I can't remember now, does it have Fibre Optic going to it ??

If so take it out of the Fibre Optic Loop, you may need a connector to avoid breaking the F/O loop, configure the Loop in COMAND so TV is not present, although from what you say it is already configured that way

Finally, chuck it in the trash

HTH,
martinzx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 16 (permalink) Old 08-09-2019, 05:33 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Update:

I have a no audio problem on tape/radio and low volume from the CD changer.

I had the car back in the garage and hooked up to the MB Star diagnostics and decommission the TV Tuner from the Comand system because it was previously showing fault code B1779 (Active Fault in CAN communication with TV Tuner)

The TV was decommissioned/removed, and still the audio issue remains!! So i thought why not remove the telephone from the Comand also, as that maye why the ring is open... So the telephone was decommissioned/removed and still the no/low audio issue remains?

I have no fault codes in the Comand diagnostics but the ring remains open?? I really do not understand... Do i still need to close the fibre optic loop from the Telephone system even though it has been removed via MB Star?

If so where is the phone located as it is not in the boot of my car? I am running out of options please help if you can?

Cheers Martin
martinzx is offline  
post #5 of 16 (permalink) Old 08-09-2019, 07:02 AM
BenzWorld Elite
 
Date registered: May 2016
Vehicle: 2000 S430, 2003 S430, 2003 S600 TT, and 2005 E320 CDI
Location: USA
Posts: 3,972
Mentioned: 188 Post(s)
Quoted: 994 Post(s)
Yes, you do need to close the fibre optic loop. Here's what you use for that. Available from the stealership for about US $5.00.

https://www.mboemparts.com/oem-parts...ter-0005453384

And the explanation.

https://www.benzworld.org/forums/aud...ow-bypass.html
martinzx likes this.
cowboyt is online now  
post #6 of 16 (permalink) Old 08-09-2019, 07:55 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks so much for the reply and information, I will do that as soon as I can find the optic loop cable on the telephone system, any idea where the phone system is on my Euro 320CDI pre-faclift?? It is not in the boot/trunk area...

Cheers Martin

Quote:
Originally Posted by cowboyt View Post
Yes, you do need to close the fibre optic loop. Here's what you use for that. Available from the stealership for about US $5.00.

https://www.mboemparts.com/oem-parts...ter-0005453384

And the explanation.

https://www.benzworld.org/forums/aud...ow-bypass.html
martinzx is offline  
post #7 of 16 (permalink) Old 08-09-2019, 12:45 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Dec 2012
Vehicle: 2003 S430
Location: Georgia, USA
Posts: 2,351
Mentioned: 101 Post(s)
Quoted: 386 Post(s)
On my 2003 S430, some of the phone stuff is in the lower level of the center console. Some was in the left rear fender, and I think that one piece might have been under the rear seat.
martinzx likes this.
wallyp is offline  
post #8 of 16 (permalink) Old 08-09-2019, 02:12 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks Wally for the information, I will take a look and see if I can find it. I know should have asked while it was hooked up the MB Star, but did not think of it at the time...

Cheers Martin

Quote:
Originally Posted by wallyp View Post
On my 2003 S430, some of the phone stuff is in the lower level of the center console. Some was in the left rear fender, and I think that one piece might have been under the rear seat.
martinzx is offline  
post #9 of 16 (permalink) Old 08-10-2019, 01:31 AM
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,370
Mentioned: 81 Post(s)
Quoted: 761 Post(s)
Lifetime Premium Member
Phone System is designed to Mute Audio as a call is made / rec'd ....................

And when it goes faulty it sometimes mutes it permanent ......................

If you are not using this now antiquated eqpt it might pay to get rid of that too
martinzx likes this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
post #10 of 16 (permalink) Old 08-10-2019, 02:35 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
martinzx's Avatar
 
Date registered: Jul 2019
Vehicle: W220 S320 CDI, 2000
Location: Skopje, Northern Macedonia
Posts: 18
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
(Thread Starter)
I may well do that Dave, once I find its location!

Cheers Martin

Quote:
Originally Posted by Dave2302 View Post
Phone System is designed to Mute Audio as a call is made / rec'd ....................

And when it goes faulty it sometimes mutes it permanent ......................

If you are not using this now antiquated eqpt it might pay to get rid of that too
Dave2302 likes this.
martinzx is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W220 S-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome