S500 Resurrection, Dave's Thread - Page 45 - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #441 of 483 (permalink) Old 03-27-2019, 07:09 AM Thread Starter
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,182
Mentioned: 72 Post(s)
Quoted: 711 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Pah !!

Went out to the W220 earlier today after giving it a drive at the weekend, needed some documents out of the Glovebox ...............

Pressed Unlock Button, Alarm Chirped, Indicators flashed, door locks moved up just a "gnats", then stubbornly refused to move any more ..............

Car started straight up after I'd unlocked the Door with the Key Blade, so as it's obviously not a Battery, RF or Key Issue I'm guessing the PSE has decided to sh!te its pantaloons

All PSE functions have been fine for as long as I have had the Car, no "time out" codes before, so I'm guessing it's just turned it's toes up

Hopefully my Parts Car I'm getting on Saturday will have a decent one.

I have a spare in the loft too, which does have an issue, but hopefully I can get an Impeller kit and build a good one outta the 2 FUBAR ones, I'll plug the Car into SDS on Sunday.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #442 of 483 (permalink) Old 03-27-2019, 07:14 AM
BenzWorld Member
 
fsb1284's Avatar
 
Date registered: Nov 2014
Vehicle: 2002 S500; 1995 E320 Cab
Location: USA
Posts: 65
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Dave2302 View Post
Pah !!

Went out to the W220 earlier today after giving it a drive at the weekend, needed some documents out of the Glovebox ...............

Pressed Unlock Button, Alarm Chirped, Indicators flashed, door locks moved up just a "gnats", then stubbornly refused to move any more ..............

Car started straight up after I'd unlocked the Door with the Key Blade, so as it's obviously not a Battery, RF or Key Issue I'm guessing the PSE has decided to sh!te its pantaloons <img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" />

All PSE functions have been fine for as long as I have had the Car, no "time out" codes before, so I'm guessing it's just turned it's toes up <img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" />

Hopefully my Parts Car I'm getting on Saturday will have a decent one.

I have a spare in the loft too, which does have an issue, but hopefully I can get an Impeller kit and build a good one outta the 2 FUBAR ones, I'll plug the Car into SDS on Sunday.

<img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" /> <img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" /> <img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" /> <img src="https://www.benzworld.org/forums/images/smilies/frown.gif" border="0" alt="" title="Frown" class="inlineimg" />
At least you have SDS for proper version coding...my MaxiDAS doesn’t do that so if PSE issues I have to drop US$120 at dealership just for the correct recode &#x1f644;
fsb1284 is offline  
post #443 of 483 (permalink) Old 03-27-2019, 09:03 PM
BenzWorld Senior Member
 
Date registered: Jun 2018
Vehicle: 2005 SL65 plus 13 other non MB toys
Location: Maryland
Posts: 562
Mentioned: 16 Post(s)
Quoted: 84 Post(s)
That $120 is roughly a third of the cost for a decent SDS set up.
Dave2302 likes this.
Triple cranks is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #444 of 483 (permalink) Old 03-27-2019, 09:25 PM
BenzWorld Member
 
fsb1284's Avatar
 
Date registered: Nov 2014
Vehicle: 2002 S500; 1995 E320 Cab
Location: USA
Posts: 65
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
Garage
Quote:
Originally Posted by Triple cranks View Post
That $120 is roughly a third of the cost for a decent SDS set up.
I know...my MaxiDAS has paid for itself at least twice in four years!
fsb1284 is offline  
post #445 of 483 (permalink) Old 03-28-2019, 01:26 AM Thread Starter
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,182
Mentioned: 72 Post(s)
Quoted: 711 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by fsb1284 View Post
At least you have SDS for proper version coding...my MaxiDAS doesnít do that so if PSE issues I have to drop US$120 at dealership just for the correct recode &#x1f644;
Personally I wouldn't work on Mercedes Benz without it .................

I also have many other Dealer Level Machines for various different makes which are popular in my catchment area, and that I see in my Workshop


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
post #446 of 483 (permalink) Old 03-28-2019, 06:25 PM
BenzWorld Senior Member
 
Date registered: Jun 2018
Vehicle: 2005 SL65 plus 13 other non MB toys
Location: Maryland
Posts: 562
Mentioned: 16 Post(s)
Quoted: 84 Post(s)
Quote:
Originally Posted by fsb1284 View Post
I know...my MaxiDAS has paid for itself at least twice in four years!
Of course it doesn't do the "proper version coding" you are paying a dealer to do. If you plan on keeping the Benz, SDS is a no brainier.
Dave2302 likes this.
Triple cranks is online now  
post #447 of 483 (permalink) Old 03-29-2019, 12:14 AM Thread Starter
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,182
Mentioned: 72 Post(s)
Quoted: 711 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Hi,
@Deplore , and anyone else who knows about PSE System

Ah, well got my W220 into the Workshop late yesterday, quick session on SDS, as usual a problem that I've never seen before ......................

Initial read since suspected PSE Failure ..............

Just the one code, Trunk Lock Actuator "time out" ..................

OK thinks I, Actuator or Pipework to Trunk leak, so I reset it, do not touch the Trunk Lock re read it, no codes present, so I try the central locking to see what happens, will she Lock the Doors ??? .....................

No movement at all, so I code read PSE again to see if the same code has reappeared ...................

"Woah there Neddy" ...................

Time out on Seat Bladder Functions, All Doors and Trunk Lid, bucket loada Codes ???????????????????????????????????????????

Rinse and repeat a few times , so this is repeatable.

Ran outta time, dinner calling.

So this is highly unlikely to be all of these items gone bad at once, and as all are fed from separate PSE Pipework Circuits, my gut still says PSE Unit, I'm hoping the one on the Spares Car is OK as I'd like to just try substitution as a quick and dirty test, (checking and if necessary resetting the Version Coding first of course)

Will see what transpires, like I said, this Car has had flawless soft close, locking, trunk opening, seat functions etc ever since I've had it, so I simply do not believe every Pneumatic circuit on the Car has gone bad overnight !!


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
post #448 of 483 (permalink) Old 03-29-2019, 09:15 AM
Outstanding Contributor
SDS Guru
 
Deplore's Avatar
 
Date registered: Apr 2014
Vehicle: 1998 MB E300TD, 1997 MB E320
Location: LA, CA
Posts: 3,155
Mentioned: 124 Post(s)
Quoted: 762 Post(s)
Vacuum pump in PSE went bad. I think there's just 1 pump in PSE, replace it and should go back to normal.

Most commonly the brushes go, but if you can somehow find a brush kit for that pump....
Dave2302 likes this.

--1998 MB E300TD 291k
--1997 MB E36 Frankenstein'd AMG 199k
--2011 Suzuki DL650 58k
--1997 MB E320 161k. SOLD...loved that stupid car.
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.

--1997 MB C36 AMG 273k -- stripped and junked
Deplore is offline  
post #449 of 483 (permalink) Old 03-29-2019, 11:54 PM Thread Starter
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,182
Mentioned: 72 Post(s)
Quoted: 711 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Hi @Deplore

Hi, yes, thanks, that's my gut feeling, I can't imagine it went from perfect to everything leaking in 24hrs

I have a PSE from one I changed on another Car a while back, I am fairly sure this one had a Circuit Board issue, so I took it apart yesterday and cleaned it, Motor and Pump is working fine, so perhaps Sunday I might get to swap it

I'm off to Glasgow in a while, pick up another S500, driving it home hopefully later today .............. Parts Car

If that one is all working, I'll swap it in to see what happens

Cheers Dave
Deplore and oliverp like this.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
post #450 of 483 (permalink) Old 03-31-2019, 06:36 AM Thread Starter
Moderator
 
Dave2302's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: V220 Ambiente S500 W220 SLK320 R170 C200 CDI W203 Peugeot Expert Van
Location: NW Scotland Near Eilean Donan Castle
Posts: 5,182
Mentioned: 72 Post(s)
Quoted: 711 Post(s)
Lifetime Premium Member
(Thread Starter)
Hi @Deplore ,

Well I didn't buy and bring the "Parts Car" home, see other thread Post #22 here :-

https://www.benzworld.org/forums/w22...l#post17742662

You were bang on the money, it was as we suspected, Motor Issue

I have just removed the PSE from my W220, as I unplugged it all it started to run, but sounded very lazy !!

I had one in my loft which I took off a CL and fitted a good used one, this one kept blowing fuses, a Circuit Board issue I think ..............

So I stripped mine, installed the Motor / Pump assy from the old CL unit, this one ran well when powered, so I fitted it back into my Car ............

Instantly it worked the Soft Close, gave it a few minutes to settle down then tested Central Locking and Headrests etc etc etc all working fine

Now I know why I hoard old parts like this, saved me at least £100 for a new motor, or a couple £ hundred + for a used PSE


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Dave2302 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W220 S-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome