1988 260E - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 92 (permalink) Old 01-16-2019, 09:02 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
(Thread Starter)
1988 260E

Hey guys. Im Alen. Im new to the W124 section but Ive been in the W204 section for about 7 years or so over at MBWorld. Apparently I have an account here as well so I thought I would check this out on this site. I bought a 1988 260 E from a friend and I had a few questions. I did a quick search but some of this stuff I did not find any solid info on.

1. The OD Solenoid is out. Has anyone had to replace that before and if so what is the difficulty level?
2. Any things to look out for on this model and/or problems that I might run into?


Other than that the car leaks a little ATF that I need to figure out where exactly it is coming from as well as replace the battery and its for the most part in business.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	50267709_2547648281917924_4328361409755742208_o.jpg
Views:	36
Size:	52.8 KB
ID:	2482038   Click image for larger version

Name:	49761460_2547648388584580_2696065265073913856_o.jpg
Views:	34
Size:	62.3 KB
ID:	2482040   Click image for larger version

Name:	49643207_2547648508584568_2305733586331893760_o.jpg
Views:	36
Size:	84.9 KB
ID:	2482042   Click image for larger version

Name:	49342937_2547648348584584_2274152047559311360_o.jpg
Views:	36
Size:	57.0 KB
ID:	2482044   Click image for larger version

Name:	49274265_2547648485251237_6087113855626903552_o.jpg
Views:	35
Size:	85.1 KB
ID:	2482046  

Click image for larger version

Name:	49259678_2547648378584581_6790285600680312832_o.jpg
Views:	38
Size:	60.3 KB
ID:	2482048  
amoffitt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 92 (permalink) Old 01-17-2019, 10:25 PM
Lifetime Premium Member
 
LeftCoastGeek's Avatar
 
Date registered: Jul 2011
Vehicle: 1993 300CE Cabriolet (mine) ; 1994 E320 Wagon (wife's) ; 1990 Benz 300E 2.6 (son's)
Location: S'Cruzin Around on the Left Coast
Posts: 6,503
Mentioned: 14 Post(s)
Quoted: 1295 Post(s)
Lifetime Premium Member
OD solenoid? which transmission do you have? the US model 260E's (and the rest of hte 6 cyl W124's) have a 4 speed automatic without any overdrive. shifter is labeled 2-3-D-N-R-P


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
LeftCoastGeek is offline  
post #3 of 92 (permalink) Old 01-18-2019, 01:50 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by LeftCoastGeek View Post
OD solenoid? which transmission do you have? the US model 260E's (and the rest of hte 6 cyl W124's) have a 4 speed automatic without any overdrive. shifter is labeled 2-3-D-N-R-P
I am not sure which transmission is in the car. This is more or less information passed on to me from the previous owner. I haven’t had a chance to really look the car over much myself. I parked it in the garage. I will have a bit of time in a few weeks to do some diagnostics myself.
amoffitt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 92 (permalink) Old 01-18-2019, 07:39 AM
BenzWorld Elite
 
sbaert's Avatar
 
Date registered: Jun 2007
Vehicle: '95 E300 DIESEL, '91 600SEL, '92 600SEL
Location: San Diego/USA & Belgium/Europe
Posts: 16,529
Mentioned: 27 Post(s)
Quoted: 1848 Post(s)
All 260E cars use the 722.4xx series transmission. IIRC, the 260 uses the 722.409 specifically

These cars had no overdrive, and in stock form all had 2nd gear start unless you forced a kickdown

Last edited by sbaert; 01-18-2019 at 07:45 AM.
sbaert is offline  
post #5 of 92 (permalink) Old 01-20-2019, 01:14 PM
Lifetime Premium Member
 
LeftCoastGeek's Avatar
 
Date registered: Jul 2011
Vehicle: 1993 300CE Cabriolet (mine) ; 1994 E320 Wagon (wife's) ; 1990 Benz 300E 2.6 (son's)
Location: S'Cruzin Around on the Left Coast
Posts: 6,503
Mentioned: 14 Post(s)
Quoted: 1295 Post(s)
Lifetime Premium Member
note you can force a start in 1st by putting the car in 2 for a second, then back in 3 while fully stopped... after doing this, the car will shift 1-2-3 as you accelerate (and 4th when you put it in D)

at least on our 260, putting it in D while still stopped seemed to reset this 'start in 1st' mode.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
LeftCoastGeek is offline  
post #6 of 92 (permalink) Old 01-20-2019, 01:24 PM
Moderator
 
Jayare's Avatar
 
Date registered: Jun 2005
Vehicle: 86 190E 2.3L 16V, 2 95 320TE's, 02 S500
Location: Seminole, FL
Posts: 12,439
Mentioned: 10 Post(s)
Quoted: 1063 Post(s)
Lifetime Premium Member
Quote:
Originally Posted by amoffitt View Post
I am not sure which transmission is in the car. This is more or less information passed on to me from the previous owner. I havenít had a chance to really look the car over much myself. I parked it in the garage. I will have a bit of time in a few weeks to do some diagnostics myself.
Have you looked into the owner's manual for how the transmission works? As LeftCoast mentions, while at a stop, put the gear selector into position 2, then back in D and the car will start in 1st. Put the selector in 2 and leave it there, the car will start in first and stay there until you do a quick 2-3-2 shift and it will go into 2nd and stay until you move to 3, then D.

Sent from my XT1710-02 using Tapatalk
Jayare is online now  
post #7 of 92 (permalink) Old 01-21-2019, 01:11 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Jayare View Post
Have you looked into the owner's manual for how the transmission works? As LeftCoast mentions, while at a stop, put the gear selector into position 2, then back in D and the car will start in 1st. Put the selector in 2 and leave it there, the car will start in first and stay there until you do a quick 2-3-2 shift and it will go into 2nd and stay until you move to 3, then D.

Sent from my XT1710-02 using Tapatalk
I have not looked through that. I had it delivered to the house and I have not drove it. The only thing that I was informed of is that it will not go over 50-55mph and that it was an issue with the OD Solenoid. A friend sold it to me and I had to go out of town before I had a chance to check it out much.
amoffitt is offline  
post #8 of 92 (permalink) Old 01-21-2019, 01:14 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
(Thread Starter)
I will give it a shot and see if I have use of all 4 gears at that point and if I can go over 55mph.
amoffitt is offline  
post #9 of 92 (permalink) Old 01-21-2019, 01:18 PM
Lifetime Premium Member
 
LeftCoastGeek's Avatar
 
Date registered: Jul 2011
Vehicle: 1993 300CE Cabriolet (mine) ; 1994 E320 Wagon (wife's) ; 1990 Benz 300E 2.6 (son's)
Location: S'Cruzin Around on the Left Coast
Posts: 6,503
Mentioned: 14 Post(s)
Quoted: 1295 Post(s)
Lifetime Premium Member
a 260E should be able to cruise at 100MPH+ all day long. probably wind it up to at least 120 if you have enough road.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
. . . . .
LeftCoastGeek is offline  
post #10 of 92 (permalink) Old 01-21-2019, 01:22 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2011
Posts: 37
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 9 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by LeftCoastGeek View Post
a 260E should be able to cruise at 100MPH+ all day long. probably wind it up to at least 120 if you have enough road.
Yea I figured it was a pretty solid car. I need to put in a proper battery as the current one does not hold a charge and I guess has been sitting in the car while the car has been sitting in storage or something since the terminals are more or less seized to the cables. Thats my first battle then I can get it properly started and be able to diagnose the issue.
amoffitt is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W124 E,CE,D,TD Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome