can anyone advise on 350SE no start? - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 4 (permalink) Old 10-29-2018, 08:03 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2018
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
can anyone advise on 350SE no start?

hey guys looking some experienced help for this one, i have a 1980 350SE, with K TRONIC. its a friends car, he said that the car was running then just died on him and would not restart. looking at the the car this is old school stuff to me, i learned my trade with ecu's obd, etc.

So having a look at it i went back to basics, so i am getting air to the throttle ok, fuel ok, but no spart, changed coil, rotor arm and distribution cap, getting a good healthy spark, still no start.

removed the spark plugs and all plugs are like new tested for spark by grounding the spark plugs, all test ok, although upon removal about 4 out of 8 plugs were wet/damp, looked into cylinder 1 and 8 the cylinder was full of fuel to the spark plug hole, so cranked engine to remove excess fuel from cyclinders, rebuilt and tried to start again thinking it was flooded, still not even an attempt to fire, just winds.

removed fule sample from system as the owner said its been 1 year since he put new fuel in, ignited fuel sample, quick ignition and burnt for approx 30 seconds thus confirming decent ignition of fuel. even tried external supply of fresh fuel, will also not appemt to start on easy start .... nothing.

upon cranking sounds like low compression or turn over, and also oil on dipstick smells very petrol like, and a bit more like water viscosity rather than oil. but oil level does not rise with turning over.

also actuated the k tronic flap and confirmed plenty of fuel, will flood cylinder 1 in about 5 seconds but not the rest.

and tried to adjusting distributor timing very slight left or right, then reset to origiinal positiuon , nothing.

any advise appreciated, thanks
aholmes28191 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 4 (permalink) Old 10-29-2018, 07:16 PM
BenzWorld Veteran
 
Dikdaan's Avatar
 
Date registered: Jan 2014
Vehicle: 1977 450 SEL 6.9
Location: Vancouver, Canada
Posts: 709
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 118 Post(s)
If the car just suddenly died that could point to faulty voltage regulator in the alternator.
Dikdaan is online now  
post #3 of 4 (permalink) Old 11-01-2018, 01:52 PM
BenzWorld Elite
 
rumb's Avatar
 
Date registered: Oct 2012
Vehicle: 68 250S, 91 300se, 98 SL500, 450SEL 6.9, 14 CLS550 Past MB's; 300SD, 300E, 300TE, 190E, ML420
Location: Fort Collins, Colorado
Posts: 3,982
Mentioned: 19 Post(s)
Quoted: 829 Post(s)
Garage
disconnect all lines to the injectors and put a small cup under each. turn engine over for @30 seconds and see if the fuel amount is the same in each. If like you say, 1 and 8 are grossly over filled then either fuel distributor or injectors need work.

this video explains the system pretty well.

also
rumb is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 4 (permalink) Old 11-05-2018, 11:04 PM
 
Nutz 4 Benz's Avatar
 
Date registered: Aug 2005
Vehicle: '81 280E turbo M119 project, 85 Audi Coupe Quattro, 71 BMW turbo 2002, '73 BMW 2002tii +others
Location: Hawai'i (Maui)
Posts: 17,423
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 22 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
I’m going to say the fuel pressure regulator failed, especially if dipstick smells like gasoline.
Nutz 4 Benz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W116 S, SE, SEL, SD Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome