is my clutch about to die? - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 9 (permalink) Old 10-05-2010, 01:25 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2003 112 vito
Location: west of ireland
Posts: 116
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
is my clutch about to die?

have been looking around and im still not sure what to do

this only started a few days ago..and has come and gone,

i cant get onto gear once ive started,any gear..

have to kill engine and put in gear and then start (once or twice the van has shifted a bit while doing this,while clutch still down)..once moving im fine-apart from once when i could not get into 5th and the other gears needed an extra shove to engage
however mostly one im going the gear change is the same as it used to be
(i might mention here that reverses has always resulted in a slightjerk when engaging)

now on the gear linkage-the white plastic lining near the counterweight was missing (pretty sure it always has been)but stuck a few cableties around the part and snipped off the excess to atleast hold the centre part off the sides the same as the plastic part would have

i managed to loosen two of the nuts on the linkage "tower" and could feel a small plastic guide around out of sight, which i turned so that fresh sides were facing up/down- ive read on posts here that it helped some people with similar problems

mine was still the same..refuses to engage started...but once on the road fine, round abouts, traffic lights..starting stopping up and down the gears and in and out of neutral all the time ..no bother

so im hoping this is not a new clutch job..or a new gear box job..but maybe a new linkage job...or even just a cable adjust?
this came on quick, it comes and goes, no smell or noises, erratic pulling slipping etc just a stubborn gear stick


any help or pointers much appreciated
simonvito is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 9 (permalink) Old 10-05-2010, 11:48 PM
BenzWorld Member
 
Hodgy's Avatar
 
Date registered: Oct 2008
Vehicle: Vito 108cdi
Location: Leeds, England
Posts: 305
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Have you tried pumping the clutch pedal a few times before trying to engage gear?

I was wondering if there is a little air in the system, if pumping the pedal helps then try bleeding the clutch.

Other than that it sounds more like a selector problem than a clutch problem, perhaps taking the cables off and greasing them and the tower mechanism will help?

Good luck


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.



To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 posts.
Hodgy is offline  
post #3 of 9 (permalink) Old 10-06-2010, 12:57 AM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2003 112 vito
Location: west of ireland
Posts: 116
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by Hodgy View Post
Have you tried pumping the clutch pedal a few times before trying to engage gear?

I was wondering if there is a little air in the system, if pumping the pedal helps then try bleeding the clutch.

Other than that it sounds more like a selector problem than a clutch problem, perhaps taking the cables off and greasing them and the tower mechanism will help?

Good luck
ive pumped the clutch a few times and nothing has changed, but the same hot cold issue remains, which has more to do with engine running or changing gear imediatly after a start..killed the engine at lights today to see what was what and had to hold brake while starting to keep van still, engine sounded strained as it was not free totally via clutch..once going i was grand and no issues...have greesed the linkage but not taken the cables yet so will give that a go next
simonvito is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 9 (permalink) Old 10-06-2010, 05:34 AM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2003 112 vito
Location: west of ireland
Posts: 116
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
up date:

i disconnected both ends of the 2 gear linkage cables and gave them a good greese on the ends under the ashtray..i could not get to the cable in the engine -it seems sealed..
i also pumped the clutch and it seemed to work fine afterwards so air in the system it could very well be..and as fut=futher proof i just read while looking for bleeding instructions that the clutch and brakes share the same hydrolic system and a month or two ago the van was experiencing greater brake pedal travel..this seemed to last a few days then go away..so maybe its just an air bubble stuck in the system somewhere..
..ill continue my search for bleed directions..gather i may have to make some type of tool..?
simonvito is offline  
post #5 of 9 (permalink) Old 10-06-2010, 12:16 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Jan 2009
Vehicle: 110cdi vito 8 seater
Location: southampton uk
Posts: 66
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
Have a look at the linkage between the clutch pedal and the clutch master cylinder. my gear changes were not quite right for a few days before the spigot on the pedal broken taking the master cylinder rod with it. I think it had been loose for a while.
dieseljo is offline  
post #6 of 9 (permalink) Old 10-07-2010, 05:15 AM
BenzWorld Elite
 
gixxerpat's Avatar
 
Date registered: Sep 2005
Vehicle: Vito 280 ,ZX7r,gsxr 750, ,Z650 Cafe ,Benelli Tornado.Ford consul , Ford Pop , ,Chevy Astro,Dog,Wife
Location: IRELAND.
Posts: 1,468
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 18 Post(s)
Have you held the clutch to the floor for 30secs..does it stay there or come back up...?

...Dont be a sheep.............
gixxerpat is offline  
post #7 of 9 (permalink) Old 10-08-2010, 07:41 AM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2003 112 vito
Location: west of ireland
Posts: 116
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
clutch comes back up
pumping it gets me into gear.
needs a bleed
simonvito is offline  
post #8 of 9 (permalink) Old 11-17-2010, 03:21 PM
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Nov 2010
Posts: 1
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
need to bleed my clutch

Quote:
Originally Posted by simonvito View Post
clutch comes back up
pumping it gets me into gear.
needs a bleed
how do you bleed the clutch ??? on my 1997 vito i have open bleed nipple on side of gear box held my finger over the nipple while some body was pumping the clutch pedal, i have filled the reservoir to the top no matter how much i pump the pedal the level does not seem to be dropping
is this the correct way ???????????????????
if any body can help would be extremly gratefull
richnoclutch is offline  
post #9 of 9 (permalink) Old 11-17-2010, 04:50 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Oct 2009
Vehicle: 2003 112 vito
Location: west of ireland
Posts: 116
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
hey i think my problem was a stiff linkage

i had someone bleed van from engine nipple, the pedal stayed down for ages but they got it eventually-i read somewhere else here the only way to bleed vito was with a pressure bleed..with a kit that forces fluid into system..something to do with brake assist pump..not really sure if the bleed made any difference to my issue

good luck
simonvito is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > V-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Clutch slave cylinder leaking into clutch/tranny Dr. Flyview W201 190-Class 0 01-04-2010 01:51 PM
Replace clutch slave cylinder and bleed clutch jimmyl W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 7 12-17-2009 05:33 PM
Let em DIE! C_R Off-Topic 12 03-31-2009 12:45 PM
The right to die. tiggerfink Off-Topic 51 03-25-2005 05:55 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome