Trunk lid wont stay fully closed - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 08:58 AM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Apr 2015
Vehicle: 03 SL500
Location: Tampa Florida
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Question Trunk lid wont stay fully closed

Hello All,

New member here and I just replaced the soft close latch assembly on my 03 SL500 which had the typical cracks we have all seen in other post.
But now even though the soft close feature works the truck will pop open about a 1/2" after a bit of time. I haven't seen it happen, just once I get out of the car at destination the trunk is lifted.

Thank you for any help.
Paul
03-SL500-813FL is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 10:48 AM
BenzWorld Member
 
Gary Knox's Avatar
 
Date registered: Nov 2013
Vehicle: 2003 SL55 AMG, 1994 Porsche 928 GTS, 2007 Audi A8, 1990 MB 560 SEC
Location: West Chester, PA
Posts: 336
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 41 Post(s)
I can only 'guess', but if it were my car, I'd start by raising the latch the trunk closure lock attaches to about 1/16". If that doesn't help, I'd try another 1/16". IF that doesn't work, then I'd start trying to trace for some electrical issue with the trunk opening switch on the driver's door, below the handle, or the one in the trunk lid that 'pops' the trunk open.

Good luck.

Gary--
'03 MB SL55 AMG - Sophie
'07 Audi A8 - Audrie
'97 BMW 840Ci - to be named later
'74 BMW 3.0 CSi - Lorelei
'94 Porsche 928 GTS - Recently departed to OR
'90 MB 560 SEC -Brunhilde, recently moved to Maine
Gary Knox is offline  
post #3 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 11:48 AM
BenzWorld Extremist
 
Date registered: Aug 2008
Posts: 930
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 37 Post(s)
does it suck it down and do you hear the lock click fully when you close it, and is there any play if you press on the trunk
okbarnett is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 11:51 AM
BenzWorld Member
 
tonyjroy's Avatar
 
Date registered: Apr 2010
Vehicle: 2005 E320(RIP) 2004 SL500
Location: Tucson AZ
Posts: 150
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 10 Post(s)
Is the new latch lined up correctly. Could be just needs to be adjusted.
tonyjroy is offline  
post #5 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 12:36 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2014
Vehicle: 2003 SL500
Location: Sacramento, CA
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Quote:
Originally Posted by tonyjroy View Post
Is the new latch lined up correctly. Could be just needs to be adjusted.
if you carefully loosen the attaching bolts to the latch and re-center the bolt heads to the original marks on the paint (in hindsight, it is good to trace the bolt heads with a thin marking pen before disassembly) you may get a better alignment of the latch. There is some allowable play in the bolt holes, and the paint marks a bit from the bolt head flanges. Hope this helps.
cyglee is offline  
post #6 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 12:38 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Apr 2015
Vehicle: 03 SL500
Location: Tampa Florida
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by okbarnett View Post
does it suck it down and do you hear the lock click fully when you close it, and is there any play if you press on the trunk
It does pull down but I'm very hard of hearing so I'll have to feel for the click this evening. Once it pulls down there doesn't feel to be any play.
03-SL500-813FL is offline  
post #7 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 12:40 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Apr 2015
Vehicle: 03 SL500
Location: Tampa Florida
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by cyglee View Post
if you carefully loosen the attaching bolts to the latch and re-center the bolt heads to the original marks on the paint (in hindsight, it is good to trace the bolt heads with a thin marking pen before disassembly) you may get a better alignment of the latch. There is some allowable play in the bolt holes, and the paint marks a bit from the bolt head flanges. Hope this helps.
Yes I traced the bolt locations with marker before removal and alignment appears to be spot on.
03-SL500-813FL is offline  
post #8 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 12:53 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2014
Vehicle: 2003 SL500
Location: Sacramento, CA
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Nice move with the tracing! Now, I would try Gary's idea with raising the latch closure... maybe the new latch assembly tolerance is tighter and not catching completely?
cyglee is offline  
post #9 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 01:06 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Apr 2015
Vehicle: 03 SL500
Location: Tampa Florida
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Quote:
Originally Posted by cyglee View Post
Nice move with the tracing! Now, I would try Gary's idea with raising the latch closure... maybe the new latch assembly tolerance is tighter and not catching completely?
Quote:
Originally Posted by Gary Knox View Post
I can only 'guess', but if it were my car, I'd start by raising the latch the trunk closure lock attaches to about 1/16". If that doesn't help, I'd try another 1/16". IF that doesn't work, then I'd start trying to trace for some electrical issue with the trunk opening switch on the driver's door, below the handle, or the one in the trunk lid that 'pops' the trunk open.

Good luck.
Thanks Guys I'll give this a try and I'll also be trouble shooting more as I get more Suggestions.
03-SL500-813FL is offline  
post #10 of 13 (permalink) Old 04-28-2015, 01:30 PM
Moderator
 
bayhas's Avatar
 
Date registered: Oct 2005
Vehicle: SL55, 300SE, GL450, Daytona 955i
Location: Lincoln / Boston - MA
Posts: 10,293
Mentioned: 8 Post(s)
Quoted: 324 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
Send a message via MSN to bayhas Send a message via Yahoo to bayhas
Make sure you clear the PSE codes, for one reason or another, the pump is trying to close, but eventually failing, when the microswitch does not send feedback that the trunk is closed shut.

Garage:

Mercedes-Benz, W140 S Class S320 (AKA 300SE)

Mercedes-Benz, R230 SL Class SL55 (///AMG)

Mercedes-Benz, X166 GL CLass GL63 (///AMG)

Ducati 999 with Termignoni and CF

Former Mercs:
W164 GL class GL450 (sold) - R129 SL Class SL500 (passed on) - W163 M Class ML430 Designo (passed on) - W140 S Class 500SEL(sold) - W140 S Class S320(sold) - W140 S Class S500(sold) - W140 S Class 500SEL(sold) - W201 190E 2.3(sold)
bayhas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Roadster Forums > R230 SL-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome