Reversing camera NTG2.5 Comand step by step - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 11-05-2017, 03:12 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Jan 2005
Vehicle: 500 SL R129, ML55 AMG, ML350 cdi 2009 facelift, w219 CLS 320cdi, A170 CDi
Location: Norwich UK
Posts: 104
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
(Thread Starter)
Lightbulb Reversing camera NTG2.5 Comand step by step

I have successfully installed an aftermarket camera to my W164 ML facelift 2009 with the NTG2.5 Comand unit.

I have found lots of information on this site and also from Mhhauto.com which is an excellent software website.

I have included screenshots to help anyone do the same as me.

I did find lots of conflicting imformation, with the NTG2.5 (with the SD card slot) certainly in the UK you need developer mode, no menus available without star, the engineer mode won't help you.

Firstly you will need Mercedes star with developer mode. Fitting the camera is very easy, the hardest part is threading the wires into the tailgate through the rubber harness tube from the roof. You will need a relay to trigger the camera, you can't directly wire it to the reversing wire, the CAN system will make your camera switch off, i tried, first it gets interference then it powers off, easily cured with a cheap relay.

Once you have the developer mode you can get into the coding and change it 'fitted' but a word of warning, when i kindly got the key gen off of mhhauto.com to enable developer mode it enabled all the ecu's but just to be awkward the NTG2.5 developer mode was missing. On this site someone said you need a patch so i downloaded the patch and then tried it again, this time developer mode appeared.

I have taken pictures of each stage, i'm just trying to give a bit back to this site as its really excellent and so is mhhauto.com.

***Important - when you've changed the Comand setting you must reboot it, restart the optical ring, don't mess about with star, just hold the on button until it switches off then turn back on***

Hope this helps someone.

Do post if you have queries.

Chris
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_0078.JPG
Views:	833
Size:	82.1 KB
ID:	2304354   Click image for larger version

Name:	IMG_0080.JPG
Views:	400
Size:	82.1 KB
ID:	2304362   Click image for larger version

Name:	IMG_0081.JPG
Views:	561
Size:	88.5 KB
ID:	2304370   Click image for larger version

Name:	IMG_0082.JPG
Views:	434
Size:	103.5 KB
ID:	2304378   Click image for larger version

Name:	IMG_0083.JPG
Views:	531
Size:	95.7 KB
ID:	2304386  

Click image for larger version

Name:	IMG_0084.JPG
Views:	560
Size:	104.3 KB
ID:	2304394   Click image for larger version

Name:	IMG_0085.JPG
Views:	405
Size:	84.2 KB
ID:	2304402   Click image for larger version

Name:	IMG_0086.JPG
Views:	367
Size:	84.6 KB
ID:	2304410   Click image for larger version

Name:	IMG_0087.JPG
Views:	515
Size:	95.2 KB
ID:	2304426   Click image for larger version

Name:	IMG_0089.JPG
Views:	558
Size:	97.6 KB
ID:	2304434  


Last edited by Skylaw; 04-17-2019 at 08:58 AM.
Chris Souch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 11-06-2017, 05:28 AM
Moderator
 
Skylaw's Avatar
 
Date registered: Oct 2004
Vehicle: 2013 S550
Location: Tampa, Florida
Posts: 10,816
Mentioned: 40 Post(s)
Quoted: 453 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
Thank you, Chris - I am going to "stick" this for a time, anticipating it will be useful to others.

Warren

2013 S550

Formerly:
2010 S550
2005 S500 4-Matic
2000 S500
1978 450SL
Skylaw is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 11-06-2017, 12:31 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Jan 2005
Vehicle: 500 SL R129, ML55 AMG, ML350 cdi 2009 facelift, w219 CLS 320cdi, A170 CDi
Location: Norwich UK
Posts: 104
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks a lot, hopefully it will help others. The camera works great and looks factory installed.
Chris Souch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 7 (permalink) Old 02-05-2018, 06:32 AM
BenzWorld Junior Member
 
T2 Automotive's Avatar
 
Date registered: Jul 2017
Vehicle: 2006 CLS500/2008 ML350 Edition 10
Location: USA
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 4 Post(s)
Send a message via Skype™ to T2 Automotive
Greetings Skylaw,

I have read various post on this issue BUT can sort out the solution for my particular situation. I think I'm close...

My issue involves installing both a bluetooth interface (done) and confiquring a wireless backup camera for a 2006 CLS500 (the challenge).
In order to have video input at the Comand unit, I swapped the original command unit with an older version (SV-HU: 15/2003) with Frakra video input (U.S. Version). (Wanted to avoid all the video interface hardware)

Do I need STAR to activate the video signal in? Do I need to upgrade the software? Which version? Source?

Thanks for any assistance. I know this is doable.
T2 Automotive is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 02-09-2018, 05:42 AM
Moderator
 
Skylaw's Avatar
 
Date registered: Oct 2004
Vehicle: 2013 S550
Location: Tampa, Florida
Posts: 10,816
Mentioned: 40 Post(s)
Quoted: 453 Post(s)
Lifetime Premium Member
Garage
I am sorry, I do not have the answers to those questions. This would best be asked on the open forum rather than is a "Sticky."

Also, I am not familiar with the head unit you are trying to install; if it is from Model Year 2003, as the info might suggest, it would be for a D2B system that is not compatible with the MOST fiber optics bus your car has.

Warren

2013 S550

Formerly:
2010 S550
2005 S500 4-Matic
2000 S500
1978 450SL
Skylaw is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 03-09-2019, 11:58 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jan 2010
Vehicle: 07 ML350
Location: USA
Posts: 27
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 3 Post(s)
Hi,
Can you point to the developer mode patch you used for the NTG2.5 developer menu?
When I go into NTG2.5 it only says values an be read not changed.
thrilos81 is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 03-09-2019, 01:02 PM Thread Starter
BenzWorld Member
 
Date registered: Jan 2005
Vehicle: 500 SL R129, ML55 AMG, ML350 cdi 2009 facelift, w219 CLS 320cdi, A170 CDi
Location: Norwich UK
Posts: 104
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 12 Post(s)
(Thread Starter)
That’s quite a while ago, someone on mhh helped me with a link which was a patch. I can have a look tomorrow for you but search ntg2.5 patch see what appears
Chris Souch is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Technical Forums > Audio & Telematics Forum

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome