doors won't lock, trunk won't open - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-31-2011, 12:26 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
doors won't lock, trunk won't open

This is the sequence of events
last week I went to lock the doors with the remote, the lights flashed but the lock didn't actually go down on the door. I also noticed the door didn't autoclose and the trunk wouldn't work at all.
I found that a 20A fuse was blown in the fuse box under the rear seat bench, I replaced the fuse and it was good for a week.
Yesterday I walk up to my car, press unlock, the lights flash but the doors stay locked. I pulled out the physical key and used it in the door, it opened the door. I shut the door, used the remote and it works again! wtf!
So today I get out at work again to lock it, and nothing, door won't pull in, trunk won't open, and the lights flash but the doors won't lock! AND ITS NOT THE FUSE! I checked... I also hear something in the trunk trying to close the door but it just doesn't go.
Please help!
*(PS its a 2000 S500)
Sendmedem is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 02-01-2011, 09:08 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
anyone had similar issues?
Sendmedem is offline  
#3 (permalink) Old 02-01-2011, 10:38 AM
BenzWorld Member
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: 2002 s500, 2004 S500 fourmatic
Location: kitchener, ontario,canada
Posts: 255
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
By the sounds of things, you've got the classic trunk positioned vacuum/pressure pump failure. Suggest you read the stickies about it before going into any depth. Post again once you've read them.
tower is offline  
#4 (permalink) Old 02-02-2011, 12:06 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Couldn't find anything about the trunk mounted vacuum pump
I think its because I always close my door so softly, and let the close assist pull the door in the rest of the way. plus the cold just screwed the pump or something..
this may be a funny question but does anyone else's S500 hiss when u shut the doors after shutting off the car? like its releasing exess pressure?

Last edited by Sendmedem; 02-02-2011 at 12:32 PM.
Sendmedem is offline  
#5 (permalink) Old 02-02-2011, 04:47 PM
Moderator
 
Skylaw's Avatar
 
Date registered: Oct 2004
Vehicle: 2005 S500 4-Matic, 1978 450SL "Christine"
Location: Tampa, Florida
Posts: 7,717
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Lifetime Premium Member
The vacuum pump in the trunk is called the PSE pump. The hissing with soft close is a leaking component - and whichever it is, it is the likely cause of your problem.

Warren

2005 S500 4-Matic
with Gateway 500 iPod integration

1978 450SL restoration project

Formerly: 2000 S500
with Ice>Link iPod integration
Moto V710 phone with MikBox
Upgraded Voice Control
Skylaw is offline  
#6 (permalink) Old 02-03-2011, 04:07 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
It doesn't hiss as the doors are closing asist. its after I shut the engine off before I even shut the door,
Skylaw did ur 2000 S500 have pneumatic ? or hydraulic?
did u ever hear a sound (if pneumatic) that was like a truck releasing air from compressor blow off
Sendmedem is offline  
#7 (permalink) Old 02-03-2011, 04:30 AM
BenzWorld Elite
 
mrelbe's Avatar
 
Date registered: Jul 2004
Vehicle: 91 300SL with Pano Top, 04 S500
Location: Toronto GTA (Stouffville ON, Canada)
Posts: 1,860
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
I also have the occasional hissing after engine shut off and leaving the car. Apparently the sensor reports a rise in body height and if over 1cm it lets out air to compensate.

91 300SL with Pano Top, 04 S500
formerly 1980 450SL, 1990 560SEL
Black Fuzzy Dice Gang Member
http://www.benzypalooza.com/
mrelbe is offline  
#8 (permalink) Old 02-03-2011, 04:37 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Have u been able to fix it? which sensor is it?
and do you think its part of the problem Im having with the pump? its gotten worse, even if i replace the fuse it won't lock the doors, and I saw a pump yesterday for $2000 online so I hope its not the pump!!!!!!
Sendmedem is offline  
#9 (permalink) Old 02-03-2011, 05:02 AM
BenzWorld Member
 
Date registered: Sep 2008
Vehicle: 1999 S500 W220
Location: Perth Australia
Posts: 156
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Hissing sound is probably the airmatic and is normal. If sound is the central locking then you have a hose leak. If no hose leak remove the cover on the pump and listen to sound of pump to diagnose condition. If there is a problem in the system it will automatically shutdown that part or section at fault. It can be reset by removing the fuse and re applying power. There is agood write up on this system for the W140 which is very similar. Note pump sells on car-stuff for less than $600.
peterstar is offline  
#10 (permalink) Old 02-03-2011, 07:02 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2010
Vehicle: 2000 S500
Location: Ontario, Canada
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks Peter. Well its been hissing since I got it, so I guess it is a normal sound.
When I replaced the fuse I could hear it resetting in the trunk, but still doesn't make the doors lock.. I'm going to read up on that in the W140 forum. Thanks
Sendmedem is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W220 S-Class


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
S430 trunk lock broken!!! cannot open the trunk.. PhillipD W220 S-Class 6 03-23-2011 03:15 PM
Doors won't lock; Trunk won't open revolution69 General Mercedes-Benz 1 04-14-2010 09:52 PM
Doors lock, trunk does not?? Stewart W163 M-Class 38 04-06-2010 11:05 PM
HELP! Keys won't open doors only trunk GT4X W124 E,CE,D,TD Class 7 01-29-2009 01:21 PM
Doors will lock but will not open ken7777 General Mercedes-Benz 1 08-01-2004 10:59 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome