malfunction electrical consumers switched off on dash please help? thank you - Mercedes-Benz Forum

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W211 E-Class
New User? Register - Forgot Password

BenzWorld.org is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-13-2010, 08:03 AM   #1 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2010
Vehicle: 2003 Mercedes E320
Location: Michigan
Posts: 5
Thumbs down malfunction electrical consumers switched off on dash please help? thank you

my wife is driving and out of nowhere a malfunction electrical consumers switched off warning on dash tuns on and battery/alternator light would also come on and off and as soon as that warning came on the the heat stopped working and was all the way to low, rear window defroster started blinking which meant its not on, heated seats light was blinking also ,
did anyone have this problem before and any help from you guys would be helpful and appreciated. thank you
mariow211 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 12-13-2010, 10:31 PM   #2 (permalink)
Moderator
 
Date registered: Jul 2005
Vehicle: 90 300E, 99 ML430, 00 ML320, 05 E500 4matic Wagon
Location: WI
Posts: 13,701
Lifetime Premium Member
It would help to fill out your profile so we know the year and exact model.

With the W211s (and most modern cars) your issue is clearly a failing battery or
something in the charging system. My bet would be battery. Have the front and rear
batteries tested. If in the US call roadside assistance. They will isolate the bad battery
and replace at no labor cost and usually a better than retail parts price. If you have
a load tester and a multi meter you can test both batteries and replace the offending
battery. If it is not a battery then most likely the alternator has started a nosedive and
will need prompt replacement. For that I recommend getting a Bosch OE replacement
and having a reputable German/MB after market shop replace it. An MB dealer will tear
your eyes out on the price of an alternator install and battery replacement.
But just go one step at a time. If the batteries test healthy then all connections and
ground wires should first be checked for tightness and corrosion.
If the wiring all looks good the load test can tell if it is the alternator and at that point
you can have the repair done.
Noodles is offline   Reply With Quote
Old 12-13-2010, 10:39 PM   #3 (permalink)
BenzWorld Elite
 
eric242340's Avatar
 
Date registered: May 2007
Vehicle: S320 (W220) and Zotye 1.3/Rolls Royce on back order (LOL)
Location: Jiangsu province China
Posts: 48,109
^Correct and the consumers switched off means the computer has detected a low voltage situation, normally this happens when the rear battery is going bad. This way the voltage remaining allows you to drive the car as far as a workshop. But I would go with Noodles suggestion and call roadside assistance.
__________________
ERIC.

___________________________________________
"I am enclosing two tickets to the first night of my new play; bring a friend, if you have one."
- George Bernard Shaw to Winston Churchill.

"Cannot possibly attend first night, will attend second ... if there is one."
- Winston Churchill, in response.
eric242340 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 02:07 PM   #4 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2010
Posts: 6
I recently had a similar problem after already having both batteries replaced. My wife was out of town and had no choice but to take it into an MB dealer. First they thought it was the battery control module, then the alternator but ultimately it turned out to be the wiring harness.
mbfan4life is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 06:37 PM   #5 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2010
Vehicle: 2003 Mercedes E320
Location: Michigan
Posts: 5
its a 2003 E320
and i have tested the battery after the car hasn't been started for about 3 hours on 10 degree weather and battery showed 12.6 volts, alternator showed 14 volts and the little battery under the hood showed 11.6 volts and it shows a lil corrosion on the cable on it so my guess is it might be the little battery under the hood? i dont know what else to look into !!!!
and thank you guys for all the help i appreciat it
mariow211 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 06:41 PM   #6 (permalink)
BenzWorld Elite
 
eric242340's Avatar
 
Date registered: May 2007
Vehicle: S320 (W220) and Zotye 1.3/Rolls Royce on back order (LOL)
Location: Jiangsu province China
Posts: 48,109
11.6V, The battery is kaput
eric242340 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 06:49 PM   #7 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2010
Vehicle: 2003 Mercedes E320
Location: Michigan
Posts: 5
what do u mean ?
mariow211 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 06:56 PM   #8 (permalink)
BenzWorld Elite
 
eric242340's Avatar
 
Date registered: May 2007
Vehicle: S320 (W220) and Zotye 1.3/Rolls Royce on back order (LOL)
Location: Jiangsu province China
Posts: 48,109
Quote:
Originally Posted by mariow211 View Post
what do u mean ?
I mean anything less than 12v and the battery is no good.
eric242340 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 07:00 PM   #9 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2010
Vehicle: 2003 Mercedes E320
Location: Michigan
Posts: 5
so u think i should get a new one? where do i get the battery except the mb dealer ? is there anywhere else they sell em ? if not r u aware of how much is it at the mb dealer ?
thanks
mariow211 is offline   Reply With Quote
Old 12-14-2010, 07:01 PM   #10 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2010
Vehicle: 2003 Mercedes E320
Location: Michigan
Posts: 5
so u think i should get a new one? where do i get the battery except the mb dealer ? is there anywhere else they sell em ? if not r u aware of how much is it at the mb dealer ?
thanks
mariow211 is offline   Reply With Quote
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W211 E-Class

Bookmarks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Radio Shuts Off - Malfunction Electrical Consumers Switched Off bey0nd45 W211 E-Class 5 01-20-2011 01:10 AM
electronic consumers offline malfunction cburnett98 Audio & Telematics Forum 2 07-12-2009 10:23 AM
Electrical Consumers message kagjay W211 E-Class 1 06-09-2009 10:52 PM
Switched power available from internal fusebox in dash? ghostdunks R171 SLK Class 3 03-29-2007 08:42 PM
Electrical Malfunction Donaldg W124 E,CE,D,TD Class 0 03-06-2004 05:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 11:24 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.