Reprogramming the E320 computer for check engine light illuminating - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 01-14-2010, 03:48 PM
BenzWorld Junior Member
 
ziggie's Avatar
 
Date registered: Nov 2008
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Reprogramming the E320 computer for check engine light illuminating

Hay,

My 2002 E320 Station Wagon has illuminated check engine light.

I changed all 4 Oxygen Sensors, two Catalytic Converters, and then reset the check engine light with diagnostic tool. But , the check engine light gets illuminated just after 25 miles of driving. I was the codes of 403 and 402 which says the Catalytic Converters below threshold.

I was reading that before and I still read that after installing to new Cats.

What seems to be the problem I can not figure it out. And it is not the Gas Cap either.

Do I need to reprogram the engine computer to fix this problem? Please help

Last edited by ziggie; 01-14-2010 at 04:32 PM.
ziggie is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 01-14-2010, 04:21 PM
BenzWorld Senior Member
 
Big"D"inTheMB's Avatar
 
Date registered: Jun 2007
Vehicle: 2005 C240
Location: Bay Area, CA
Posts: 590
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
What codes are you getting before you clear them?

That would be a huge help in getting your question answered.

Mercedes Benz, enough said.


2011 MB GL-450 Weekend SUV.
2005 MB C240 - daily commuter
Big"D"inTheMB is offline  
#3 (permalink) Old 01-14-2010, 04:27 PM
BenzWorld Junior Member
 
ziggie's Avatar
 
Date registered: Nov 2008
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
ng the e320 computer for check engine light illuminating

the codes are 403 and 402 which says the Catalytic Converters below threshold.

I was reading that before and I still read that after installing to new Cats.
ziggie is offline  
#4 (permalink) Old 01-14-2010, 04:33 PM
Lifetime Premium Member
 
Musikmann's Avatar
 
Date registered: May 2006
Vehicle: 2001 E320 - Brilliant Silver/Ash: 104,000+
Location: West Virginia, USA
Posts: 17,193
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Lifetime Premium Member
Maybe if you disconnect the battery, wait a few minutes, then reconnect. That will reset the ECU.

Mercedes Benz - Das beste oder nichts!
Musikmann is offline  
#5 (permalink) Old 01-14-2010, 04:36 PM
BenzWorld Junior Member
 
ziggie's Avatar
 
Date registered: Nov 2008
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
I actually replaced the battery for this car about two months ago so I don't think that would be the solution.
ziggie is offline  
#6 (permalink) Old 01-14-2010, 04:43 PM
Lifetime Premium Member
 
Musikmann's Avatar
 
Date registered: May 2006
Vehicle: 2001 E320 - Brilliant Silver/Ash: 104,000+
Location: West Virginia, USA
Posts: 17,193
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Lifetime Premium Member
It might not be but did you replace the battery before or after you replaced the cats? You asked about reprogramming the "engine computer" and I told you how to reset/reboot the engine control unit. Or are we talking about 2 different things?

Another possibility: Are you sure the new cats are compatible with your car and are installed properly?

Mercedes Benz - Das beste oder nichts!
Musikmann is offline  
#7 (permalink) Old 01-14-2010, 04:49 PM
BenzWorld Junior Member
 
ziggie's Avatar
 
Date registered: Nov 2008
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Yes the new cats are M/B and installed okay
ziggie is offline  
#8 (permalink) Old 01-16-2010, 06:10 AM
BenzWorld Elite
 
iluvjesus's Avatar
 
Date registered: Jan 2009
Vehicle: 210.065
Posts: 2,947
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Any symptoms when driving it? Are the O2 sensors genuine too? Don't worry ziggie, it usually reprograms itself. Drive for a few more days and the CEL may disappear.

iluvJESUS
"I am the Alpha and the Omega," says the Lord God,
"who is, and who was, and who is to come, the Almighty." Revelation 1:8
iluvjesus is offline  
#9 (permalink) Old 01-16-2010, 06:38 AM
BenzWorld Member
 
Date registered: Dec 2009
Vehicle: w210 E320 2001, BMW E34 1991, w124 E300
Location: saudi Arabia
Posts: 72
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
this happened to me, i have reset the CEL 3 days ago, it gets illuminated again after 2 km.
today when i turn the engine, the light was off.
So as iluvjesus said,maybe it reprograms itself.
samijusuf is offline  
#10 (permalink) Old 01-16-2010, 02:02 PM
BenzWorld Elite
 
Kobus's Avatar
 
Date registered: Apr 2007
Vehicle: 2001 SLK 320(178K Miles), 2002 E320 Special Edition(156K Miles)
Location: South Bay Area,L.A., CA
Posts: 3,326
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
This is an interesting one. The cats doesn't have any sensors and analysis of the cat operation depends on readings from the two o2 sensors before and after the first cat. Since you had installed MB cats, I think we can assume that they are operating correctly.
Now what may have happened if you had driven for a long time with bad cats and/or O2 sensors, is that the adaptive values for fuel trim, etc., may have tried to compensate for the bad parts and totally screwed up the mixture. Now that you have working parts in, the mixture may be totally wrong! If that is the case, some more driving cycles may bring the values into the correct range. Or you can also have all adaptations reset to the default values using STAR or Carsoft.
Of course you may also have a MAF going bad screwing up the fuel mixture, but that should normally throw codes as well. Are you sure you have the correct MAF fitted for the car?



Only two thing are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not so sure about the former.
Albert Einstein

Honest politicians are like UFOs. Most people believe that there must be some out there somewhere, but nobody has yet been able to prove their existence.
Kobus is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W210 E-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Check engine light e320 cc238 W210 E-Class 16 06-26-2009 06:47 AM
How to check code for check engine light 94 E320 W124 Synd W124 E,CE,D,TD Class 1 05-24-2007 03:37 PM
94 E320 Check Engine Light Jolinie General Mercedes-Benz 2 01-19-2006 04:09 PM
E320 "CHECK ENGINE" light klym22 General Mercedes-Benz 2 10-28-2004 04:44 PM
'95 E320 Check Engine Light Guest (MBNZ) W124 E,CE,D,TD Class 5 01-15-2002 11:56 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome