Wipers, indicators and fuel gauge don't work after battery change - Mercedes-Benz Forum

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W203 C-Class
New User? Register - Forgot Password

BenzWorld.org is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 04-27-2010, 12:01 PM   #1 (permalink)
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Mar 2010
Vehicle: Mercedes C220 CDI (2001)
Location: UK
Posts: 2
Wipers, indicators and fuel gauge don't work after battery change

Tried to start the car the other day but the battery was dead. Bought a new battery and fitted it - starts fine with one small problem - the windscreen wipers, indicators and fuel gauge don't appear to work - with the error on the display console saying take it to the dealer.

Anybody have any ideas as to what could be wrong? I checked the fuses and they all seem fine.
randomcup is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 04-27-2010, 01:06 PM   #2 (permalink)
BenzWorld Elite
 
Buellwinkle's Avatar
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: C230K Sport Sedan
Location: The O.C.
Posts: 5,368
Probably took out a SAM when you connected/disconnected the battery charger. Some early year C's were very sensitive to this. Figure a couple of hundred bucks at a dealer to replace. Not cheap like a new battery would have been, but not terribly expensive.

Please share your model and year and location in your profile, that way we may be able to provide a more specific answer.
__________________
2004.5 C230K - Pewter/Charcoal - www.Buellwinkle.com



http://www.mylavista.com
Buellwinkle is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 01:44 PM   #3 (permalink)
BenzWorld Newbie
 
Date registered: Mar 2010
Vehicle: Mercedes C220 CDI (2001)
Location: UK
Posts: 2
Quote:
Originally Posted by Buellwinkle View Post
Probably took out a SAM when you connected/disconnected the battery charger. Some early year C's were very sensitive to this. Figure a couple of hundred bucks at a dealer to replace. Not cheap like a new battery would have been, but not terribly expensive.

Please share your model and year and location in your profile, that way we may be able to provide a more specific answer.
Thanks for the reply Buellwinkle. Updated my profile. Looks like you might be right as the car was quite an early C. Would hooking a battery up have caused this? Sounds like a trip to the dealer job anyway.
randomcup is offline   Reply With Quote
Old 04-27-2010, 10:36 PM   #4 (permalink)
BenzWorld Member
 
Date registered: Jul 2008
Vehicle: C200 Kompressor M111 2.0L Avantgarde Year 2002
Location: Thailand
Posts: 283
I think if your SAM module still good, you may activate the unwork component by reprogramming again. This call "CODING" using STAR DIAG to program.
Actually when we need to swap the battery, we must copy the SAM data to the STAR before disconnect the battery and load the data back to SAM module when new battery connected.

However if SAM module is bad, you need new SAM module and reCODING it again that should be done at Mercedes shop.
__________________
W203 C200K M111 2002
Denso Iridium IK20
Ground wires SARD
DangTH is offline   Reply With Quote
Old 04-28-2010, 05:55 PM   #5 (permalink)
BenzWorld Member
 
Date registered: Mar 2010
Posts: 90
u blew out the rear sam. needs to be replaced. its in the trunk on the left side and needs to be coded to work
mbtech101 is offline   Reply With Quote
Old 04-29-2010, 10:37 AM   #6 (permalink)
BenzWorld Elite
 
Buellwinkle's Avatar
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: C230K Sport Sedan
Location: The O.C.
Posts: 5,368
I hate to say but a dealer is your best bet.
Buellwinkle is offline   Reply With Quote
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W203 C-Class

Bookmarks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Help with flashing indicators after battery change f4rrs W210 E-Class 2 11-27-2007 10:09 AM
Indicators don't work in humid weather, also gas gauge Makarov1 W202 C-Class 3 05-08-2005 09:48 PM
how fuel gauge sending unit work?? madrassa W124 E,CE,D,TD Class 0 08-08-2004 04:43 PM
Fuel Gauge Doesn't Work Guest (MBNZ) W123 E,CE,D,CD,TD,TE Class 2 08-12-2002 08:29 PM
fuel gauge does'nt work properly Guest (MBNZ) W202 C-Class 4 09-27-2001 05:02 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:31 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.