Location of 190e Crank Position Sensor - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 05-05-2010, 11:47 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: May 2010
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Location of 190e Crank Position Sensor

Need to change out a crank position sensor. Anyone know how to get to it?
Berkemeier is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 05-05-2010, 11:54 AM
IR MODERATOR
 
Jippi's Avatar
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: 1996 Volvo 855GLT, 1993 MB 190e 2.3 8v, 1998 Subaru Outback SUS, 1991 BMW 525, 1998 MB C230
Location: somewhere in NJ or PA
Posts: 9,207
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Lifetime Premium Member
Send a message via AIM to Jippi Send a message via MSN to Jippi
model? year? motor?


1993 MB 190E 2.3 105k- its alive.. 1996 Volvo 855 GLT-R 350k still rolling
1998 Subaru Outback SUS 210k- Daily Driver 2011 Toyota Camry XLE 36k
1991 BMW 525I stock as stock gets 98k (Wrecked) 1998 MB C230 209k possessed by the devil
Benzworld.org---Tri-State Crew
Jippi is offline  
#3 (permalink) Old 05-05-2010, 11:56 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: May 2010
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
1991 190E 2.3
Berkemeier is offline  
#4 (permalink) Old 05-05-2010, 11:57 AM
IR MODERATOR
 
Jippi's Avatar
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: 1996 Volvo 855GLT, 1993 MB 190e 2.3 8v, 1998 Subaru Outback SUS, 1991 BMW 525, 1998 MB C230
Location: somewhere in NJ or PA
Posts: 9,207
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Lifetime Premium Member
Send a message via AIM to Jippi Send a message via MSN to Jippi
rear of the motor under the intake screwed into the opening in the block.


1993 MB 190E 2.3 105k- its alive.. 1996 Volvo 855 GLT-R 350k still rolling
1998 Subaru Outback SUS 210k- Daily Driver 2011 Toyota Camry XLE 36k
1991 BMW 525I stock as stock gets 98k (Wrecked) 1998 MB C230 209k possessed by the devil
Benzworld.org---Tri-State Crew
Jippi is offline  
#5 (permalink) Old 05-05-2010, 11:59 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: May 2010
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks!
Berkemeier is offline  
#6 (permalink) Old 05-05-2010, 01:16 PM
BenzWorld Elite
 
slk230red's Avatar
 
Date registered: Mar 2004
Vehicle: '01 SLK230,'93 190E 2.3, 1971 LS5 Corvette Convertible
Location: Tampa, FL
Posts: 1,890
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Easiest way is to start at the Ignition Control Module and trace the cable back to the rear of the engine.

slk230red is offline  
#7 (permalink) Old 05-05-2010, 01:24 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Sep 2007
Posts: 1,370
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Mine goes to the distributor, does that mean I don't have one on my model.
cypress188 is offline  
#8 (permalink) Old 05-05-2010, 02:24 PM
BenzWorld Elite
 
tjts1's Avatar
 
Date registered: Apr 2009
Vehicle: 87 300D 5 speed
Location: The slums of Beverly Hills
Posts: 3,195
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 52 Post(s)
Quote:
Originally Posted by cypress188 View Post
Mine goes to the distributor, does that mean I don't have one on my model.
Yup. Early cars didn't have timing windows on the flywheel.


87 300D turbo + 5spd
93 190e 2.3 + Megasquirt 1
92 190e 2.6 5spd + Megasquirt 2
97 E300 DIESEL
tjts1 is online now  
#9 (permalink) Old 05-05-2010, 02:44 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: May 2010
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Okay, so I located the ignition module with the attached cables. Im guessing that the CPS is the one at the top right of the photo (see attached). I diconnected the cable and tried starting the engine, but it would not fire up. When I reconnected the cable the engine started better than it has in a long time. After a few more times, the engine began to stall out and I had too rev it to keep it running. All of this seems to point to the CPS, could it possibly be anything else? I know I also have to change the Cam Position Sensor at some point. Thanks for all of the help.
Berkemeier is offline  
#10 (permalink) Old 05-05-2010, 02:53 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: May 2010
Posts: 10
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
CPS on Ignition Module
Attached Images
 
Berkemeier is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W201 190 Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
Crank Position Sensor Location? revnobody W201 190 Class 3 04-08-2010 09:35 PM
2003 CLK 500 crank position sensor location boatguy94 W209 CLK Class 4 11-26-2008 06:47 PM
crank angle sensor or crank position sensor Gwagensofli G-Class 1 07-31-2007 04:37 PM
Crank Position Sensor Location? Dolphin27 R170 SLK Class 7 02-01-2007 12:45 PM
Crank Position Sensor ghitos73 W163 M-Class 3 10-07-2004 10:15 PM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome