2000 ML430 BAS ESP ABS light comes on when turn wheel to the right - Mercedes-Benz Forum
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 08-27-2010, 07:00 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Aug 2010
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
2000 ML430 BAS ESP ABS light comes on when turn wheel to the right

Hello all! i am new and have enjoyed the all info i have read. here is my issue: 2000 ML430 BAS ESP ABS light comes on when turn wheel to the right. I believe there were actually 2 issues but i have managed to repair all but this last one. Initially, i could also feel the ABS activating interrmittently when pressing the brake. below is THE list:

Step 1 - replace brake switch - no change
2. - check tire pressure and size - good
3. - test battery with it started or not with a voltmeter - 12.4v & 13.8v-good
4. - remove battery cable for 3 minutes to reset then recalibrate - no help
5. - check transmission connector & found fluid! Cleaned it. ABS issue fixed!

Some maintenance history: all brakes were replaced about a year ago, tires new about 2 years ago, 210,000km, truck drives only about 12,000km/year.

Test drove & lights went out after cleaning the tranny connector. Turned wheel all the way to the left & no problem. Turned wheel all the way to the right and the lights came on again. If I drive for a bit & shut off vehicle the lights will go out until the infamous sharp right turn. The moment the 3 lights come on the ABS will go off(when press brake).

I suspect wheel sensor or wiring?
Willowwayne is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 08-27-2010, 11:39 AM
BenzWorld Junior Member
 
AlexLs1's Avatar
 
Date registered: Jan 2009
Posts: 33
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Few weeks ago I started my 2000 ML430 and it would start fine but the radio would ask for a security code and that BAS ESP light would appear on the cluster. However it would turn off after I would start driving a few feet. I took it to get looked at. My battery was in need of replacement. It was replaced, but the BAS ESP light still appeared at idle. Greg Fura (MB trained in Germany Mechanic at TanzTech here in Sarasota, FL) instructed me too straighten the wheel, turn it to the left, full lock. Then turn it all the way to the right, full lock.
It worked for me, I hope you have the same luck. Your just resetting the sensor.

W163: 2000 Silver ML430 Sport
AlexLs1 is offline  
#3 (permalink) Old 08-27-2010, 12:43 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Jan 2007
Vehicle: 1999 ML320 Elegance, BMW R1150RT, SAAB 9-3
Location: Ottawa, Canada.
Posts: 245
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
1/ please fill in your profile.

2/ re; 5. - check transmission connector & found fluid! Cleaned it. ABS issue fixed!
you should change the connector as it will most likely just leak again

3/ when you are turning the steering wheel - is the car moving forward or stationary?
edit: i reread your post.... i assume moving... i assume the abs activation and the bas-abs light illumination are simultaneous..

4/ check for codes!

5/ assuming abs light comes on if the car is moving the wheel sensor does indeed seem extremely likely (to my un-expert opinion . maybe search on how to test wheel sensor(s). as a minimum you might try cleaning and inspecting all 4.

good luck.


Last edited by Unhofliche_Gesundheit; 08-27-2010 at 12:49 PM.
Unhofliche_Gesundheit is offline  
#4 (permalink) Old 08-27-2010, 01:40 PM
Moderator
 
Date registered: Jul 2005
Vehicle: 90 300E, 99 ML430, 00 ML320, 05 E500 4matic Wagon
Location: WI
Posts: 14,409
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 77 Post(s)
Lifetime Premium Member
+1 on the trans connector. I am sure it is the 13 pin unit known as the pilot bushing.
MB has an improved design with better sealing and more durable o-rings and they
are very inexpensive.

As far as the other items please try the suggestions already posted and more than likely
people here will help you solve the problem.
Noodles is offline  
#5 (permalink) Old 09-15-2010, 10:02 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Aug 2010
Posts: 6
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Update: i had it to the dealer. they did not tell me info about the codes but did test a bad/interrmittent wire lead for one of the wheel sensors. It is orderd and i scheduled for a return visit. they estimate one hour ($140) plus part. has anyone ever relaced one of these on their own?
Willowwayne is offline  
#6 (permalink) Old 10-27-2011, 09:46 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2011
Vehicle: 2000 ML430
Location: Minnesota
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
i have the same problems but my srs and battery light is also coming on too. i got a new battery in and it started and drives perfectly but the battery light srs esp bas abs ligghts are all on?
K.Lor is offline  
#7 (permalink) Old 10-27-2011, 11:49 AM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 02 ML320
Location: Bronx, New York
Posts: 11,007
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 115 Post(s)
Please UPDATE YOU PROFILE.


Did these lights come on after you changed the battery?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	AAAAAAAAAA.jpg
Views:	294
Size:	44.6 KB
ID:	405984  
43sqd is offline  
#8 (permalink) Old 10-27-2011, 01:14 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2011
Vehicle: 2000 ML430
Location: Minnesota
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by 43sqd View Post
Please UPDATE YOU PROFILE.


Did these lights come on after you changed the battery?


no but the battery light was still on after i change the battery and the next morning they all just came on but now there gone but battery light is still on?
K.Lor is offline  
#9 (permalink) Old 10-27-2011, 01:26 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 02 ML320
Location: Bronx, New York
Posts: 11,007
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 115 Post(s)
Quote:
Originally Posted by K.Lor View Post
no but the battery light was still on after i change the battery and the next morning they all just came on but now there gone but battery light is still on?
You now have to check your charging system with a digital volt meter. The BATTERY being on could mean either the battery or the alternator being faulty.
43sqd is offline  
#10 (permalink) Old 10-27-2011, 01:29 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2011
Vehicle: 2000 ML430
Location: Minnesota
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by 43sqd View Post
You now have to check your charging system with a digital volt meter. The BATTERY being on could mean either the battery or the alternator being faulty.

will it cant be the battery because its new and im hoping its not the alternator but one thing i dont get is why is m y bas esp abs ans srs all coming on too
K.Lor is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > W163 M-Class

Quick Reply
Message:
Options

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.
User Name:
If you do not want to register, fill this field only and the name will be used as user name for your post.
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.
Password:
Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.
Email Address:

Log-in

Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.




Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
2000 ml abs bas esp lights on loss of breaking on a turn??? luvinlife W164 M-Class 2 10-27-2011 10:07 AM
2000 ML430 BAS ESP ABS light comes on when turn wheel to the right Willowwayne General Mercedes-Benz 0 08-20-2010 08:40 AM
99 ml430:BAS ESP,ETS,ABS LIGHTS ON hchambi W163 M-Class 7 04-04-2010 08:21 PM
2001 ML430 with 139k miles BAS.ESP.ETS.ABS all 4 are on hksnlper W163 M-Class 2 12-26-2009 04:31 PM
2000 W210 BAS/ABS/ESP marcmerc AMG W210 E50 , AMG E55 2 02-24-2008 06:01 AM

Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 

Title goes here

close
video goes here
description goes here. Read Full Story
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome