transmission stuck in low range - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 06-27-2009, 08:38 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: 2003 ml 320
Location: guatemala
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
transmission stuck in low range

I have a 2003 ml320. I was driving the car when at about 30 miles per hour the transmission went into nuetral on it´s own, pulled over, put in park tried to put back into drive, transmission went into drive, but the problem is its in low range, it went into low range on it´s own, light on dash didn´t show low range, but transmission is in low range, tried putting in nuetral to get out of low range, light on dash shows change from low range, in and out, but transmiision is locked in low range. HELP!!! Im having the car towed home reather than drive in low range, one person replied it is possible in limp mode, how do i fix it

Last edited by michael katz; 06-27-2009 at 10:51 AM. Reason: forgot to put year and model
michael katz is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 06-27-2009, 09:08 AM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: Black 2005 ML 500
Location: Galveston, TX
Posts: 1,662
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Are you sure your ML transmission is not in limp mode..? In limp mode, it will just be in 2nd gear, which will feel like low range.. I will find hard to imagine that the low range gear will suddenly activate without going through the whole activation procedure.

If you don't have an engine light on, you need to use an OBDII and check your pending codes.. Some transmission issues happen sporadically and will put your ML transmission in limp mode, will not turn on an engine light, but may be registered in the pending codes section..

AC

2005 ML 500
Black, 18" AMG Wheels, 285/60R18 Yokohama Geolander HTS + Bi-Xenons(+ Drew's e-code mod, though the reflectors rusted off and do not give out much light anymore), Yakima roof bars, Akebono pads all around. Former vehicle 2001 ML 320 with 108K miles, when traded, and a large repair/defect history. After all these years of owning my current 2005 ML 500, it is a major unreliable vehicle with a very large/expensive repair/defect history and has been like this since brand new.
AC_ML is offline  
#3 (permalink) Old 06-27-2009, 10:56 AM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: 2003 ml 320
Location: guatemala
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
tr

Quote:
Originally Posted by AC_ML View Post
Are you sure your ML transmission is not in limp mode..? In limp mode, it will just be in 2nd gear, which will feel like low range.. I will find hard to imagine that the low range gear will suddenly activate without going through the whole activation procedure.

If you don't have an engine light on, you need to use an OBDII and check your pending codes.. Some transmission issues happen sporadically and will put your ML transmission in limp mode, will not turn on an engine light, but may be registered in the pending codes section..

AC
If it is limp mode what is the repair for it?
michael katz is offline  
#4 (permalink) Old 06-27-2009, 11:23 AM
BenzWorld Member
 
Date registered: May 2003
Vehicle: Blk/Tan 2013 SL550, Aegean Blue 2005 SL500, Steel Grey 2012 ML350
Location: Watertown NY & Atlanta, GA
Posts: 100
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Quote:
Originally Posted by michael katz View Post
If it is limp mode what is the repair for it?
Read This:
Quote:
Originally Posted by AC_ML View Post
... you need to use an OBDII and check your pending codes.. Some transmission issues happen sporadically and will put your ML transmission in limp mode, will not turn on an engine light, but may be registered in the pending codes section..

AC
Go to Auto Zone or Advanced Auto or similar to get codes then come back here.
Gocargo is offline  
#5 (permalink) Old 06-27-2009, 12:48 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: 2003 ml 320
Location: guatemala
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
will get codes and be back to you
thanks
michael katz is offline  
#6 (permalink) Old 06-27-2009, 01:42 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 02 ML320
Location: Bronx, New York
Posts: 10,574
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Check the 13 pin connector (see photo in TSB) on the right side of the trans, for trans. fluid or water.
43sqd is offline  
#7 (permalink) Old 06-27-2009, 05:55 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: 2003 ml 320
Location: guatemala
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
I just figured out the car is in limp mode, wont down shift manually even in nuetral, read the owners manual, if it was in low range, it would down shift, will check 15 pin connector tomorrow, sunday, will get codes on monday, Ill update when I get more info.
thanks for everyones response, I was lost without your help

Last edited by michael katz; 06-27-2009 at 09:48 PM.
michael katz is offline  
#8 (permalink) Old 06-27-2009, 10:41 PM
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 02 ML320
Location: Bronx, New York
Posts: 10,574
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
43sqd is offline  
#9 (permalink) Old 06-29-2009, 01:35 PM
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Jun 2009
Vehicle: 2003 ml 320
Location: guatemala
Posts: 38
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
43sqd was correct it was the 15 pin connector, cleaned it with lacquer thinner, which is making the transmission work correctly, still need to replace 15 pin connector, with part #203 540 02 53 but at least Ive got the car back on the road instead of being towed.
michael katz is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > W163 M-Class


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
stuck in low range Rimrock W163 M-Class 3 06-26-2009 09:34 AM
Low Range fault & cant change gear on auto transmission ligmerc W163 M-Class 1 11-19-2008 03:02 PM
99 ML430 stuck in low range tnvols W163 M-Class 1 08-13-2008 09:57 PM
transmission is stuck in low gear ricardob W163 M-Class 4 08-01-2008 08:01 PM
Q on low range. 52cars W163 M-Class 6 12-05-2001 06:41 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome