ML 320 BAS ESP light on - Mercedes-Benz Forum

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > W163 M-Class
New User? Register - Forgot Password

BenzWorld.org is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-30-2006, 07:42 PM   #1 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2006
Posts: 13
Send a message via MSN to NCarr
Unhappy ML 320 BAS ESP light on

have a minor issue with my ML. BAS/ESP light keeps coming after two minutes of driving.
No major changes in engine, performance or handling.
would like to know how to trouble shoot with taking to dealer and paying $$$
NCarr is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 10-30-2006, 08:16 PM   #2 (permalink)
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: 98ML320
Location: Manhattan
Posts: 1,278
do a search for brake switch
bigcatny is offline   Reply With Quote
Old 10-30-2006, 08:19 PM   #3 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2006
Posts: 38
Mine did that every once and a while. I stop and turn the wheel completely from one direction to the other. I have also disconnected the battery and it resets the whole system. Did this a week ago and no problems since.
USACAV is offline   Reply With Quote
Old 10-31-2006, 07:00 AM   #4 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2006
Posts: 13
Send a message via MSN to NCarr
changed the brake swtitch today and still the light came back on
NCarr is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2006, 08:25 AM   #5 (permalink)
BenzWorld Senior Member
 
Date registered: May 2004
Vehicle: 1994 C280 1996 C36 2002 ML500
Location: San Francisco, CA
Posts: 511
Send a message via AIM to mbsickness Send a message via Yahoo to mbsickness
I feel your pain as I have had a BAS/ESP light issue for the past three months. How is the condition of the battery? A low system voltage will cause the lights to come on. Assuming the battery and charging system are in good order the next aarea I would check would be the connector on the ABS pump. One of the two control modules is (at least on my 2002 model) attached to the ABS pump and the connector can experience oxidation. The module is located right around/under the washer fluid tank.
mbsickness is offline   Reply With Quote
Old 11-01-2006, 09:27 AM   #6 (permalink)
BenzWorld Elite
 
Date registered: Aug 2002
Vehicle: 98ML320
Location: Manhattan
Posts: 1,278
Time to find someplace that will read your codes for you before throwing any more money guessing.
bigcatny is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 07:25 AM   #7 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Feb 2006
Posts: 13
Send a message via MSN to NCarr
well i decided to take it to the dealer this morning to see whats going on!.
I will post how it went and the damaging cost.
NCarr is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 10:12 AM   #8 (permalink)
BenzWorld Member
 
Builder2961's Avatar
 
Date registered: Sep 2006
Vehicle: 2001 ML320 W/ D2 Nav and XM Traffic, 2000 Audi S4 Stage 3
Location: Cary, NC
Posts: 103
If its intermittent and the ESP dosen't function when the lights are lit then I would guess it's the infamous a failed switch in the steering column.
Builder2961 is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2006, 06:42 PM   #9 (permalink)
BenzWorld Member
 
mfratt's Avatar
 
Date registered: Aug 2006
Vehicle: 2001 BMW 330i
Location: Haverhill, MA (North of Boston)
Posts: 185
Send a message via AIM to mfratt
Mine was related to a speed sensor in one of the wheels.
__________________
2002 W163 ML500, ~ 100,000 miles
My Photography Site: www.frattaroli.us
--------------------------------------------------
mfratt is offline   Reply With Quote
Old 11-12-2006, 12:07 AM   #10 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Oct 2006
Posts: 11
BAS/ESP Light On

My low-tech intuitive way to cope with this is to wash my brakes thoroughly. My wife's ML320 had this problem occasionally and everytime she turned the wheel left and right but the light came back on soon after. I did not believe that the voltage was low since I have just replaced my battery with a Mercedes original. Only thing I could think of was the sensors. Since the brake pads are very dusty they may have caused the sensors to temporarily mulfunction. Nowadays the lights still come on once in a big while but I consider it fixed...
CALVM is offline   Reply With Quote
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Vans/Trucks/SUV/Others > W163 M-Class

Bookmarks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
BAS ESP light just came on!! muns W163 M-Class 18 11-15-2009 02:44 PM
ML 320 problems, ESP BAS, ETS and ABS DSchonemann W163 M-Class 2 02-23-2006 08:13 PM
what does the BAS ESP light mean? essence W163 M-Class 5 08-29-2005 06:02 PM
BAS/ESP light sometimes on maan767 W208 CLK Class 1 02-07-2005 05:48 PM
BAS/ESP light on ? 4benzes W163 M-Class 3 12-07-2003 06:43 PM


All times are GMT -7. The time now is 03:48 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.