1995 S420 won't crank - Mercedes-Benz Forum

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W140 S-Class
New User? Register - Forgot Password

BenzWorld.org is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-16-2010, 07:44 AM   #1 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2009
Vehicle: 1995 S420 bought from museum
Location: Colorado
Posts: 8
1995 S420 won't crank

I am probably breaking protocol. I posted my woes this morning in the General thread. Should I re-post here? Ask members to go there to review my post?
Can I delete from the general ?

thatnks for the help.

Jon

1995 S420 brighton co
coloS420 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 03-16-2010, 08:23 AM   #2 (permalink)
BenzWorld Extremist
 
Date registered: Jul 2005
Vehicle: W140 S280 1994
Location: Wimbledon, London, UK
Posts: 866
Thought I'd try to help by copying your first post across.

Quote:
Originally Posted by coloS420 View Post
1995 S420 won't crank HELP?!?

My 1995 S420 --- only 60k miles---won't turn over. Lots of lights on the dash. A jump doesn't help. No warning (i.e. NOT hard to start, NO solenoid clicks, NO starter whiring, did not leave lights on ever). Just did not start after stopping at the sis-in-laws.

Tried in park and nuetral (car WAS in nuetral..it started to roll)

got out, locked with 'flat' key and unlocked with flat key still no start.


disconnected battery to 'reset?' things. no luck


I am thinking 3 things:

neutral safety switch

security lockout

bad starter


I bought from an estate and never got a 'wireless' key. I am thinking of spending the $200 to get a wireless key (would be cool) to see of this might be a security lockout issue.

Can you help with better ideas?
I don't understand why you would suddenly have a security lock-out problem that a new remote key would solve when your existing key has presumably been working OK.

In my experience, the ignition switch usually gives a progressive indication that it's going bad - i.e. you start having to turn it several times before the starter energises. Don't know about the neutral safety switch but would be surprised if it underwent sudden death. You could try (carefully!) jumping the solenoid contactor to see if the starter will turn.

Mike
MikeJT is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:25 AM   #3 (permalink)
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E300W(ELEGANCE) 500 SL (R129)
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,435
Lifetime Premium Member
Post

Could be many things....

Timing chain
battery (but I assume you've checked that)
a component attached to the Vee belt seized

ETC
__________________
2001 E320W (ELEGANCE)
1992 500SL (R129) THE MONEY PIT!!!!!!!!!!
Nimrodthewombat is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:27 AM   #4 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2009
Vehicle: 1995 S420 bought from museum
Location: Colorado
Posts: 8
I have yet to see the starter or solenoid. It is parked in an awkward place at a famity members home. I think i could get a jack under it to get a look. Is the solenoid going to be on the starter like all the others i have seen? Any clues on the solenoid jumping technique? run a wire from where to where?

thanks for your reply!
coloS420 is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:30 AM   #5 (permalink)
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E300W(ELEGANCE) 500 SL (R129)
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,435
Lifetime Premium Member
Post

Just a guess and dont laugh, but does the cigarette lighter work?
Nimrodthewombat is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:31 AM   #6 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2009
Vehicle: 1995 S420 bought from museum
Location: Colorado
Posts: 8
Mr Wombat you are scaring me. timing chain?! yikes. I tried a jump and pretty sure that is not the issue. it is not even trying to turn. an no colenoid click I am used to with other cars with a no-crank symptom. got any ideas on 'jumping the solenoid?

thanks,

Jon
coloS420 is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:32 AM   #7 (permalink)
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Sep 2009
Vehicle: 1995 S420 bought from museum
Location: Colorado
Posts: 8
Cig lighter does NOT work....it did years ago , but not last year...don't know when it went out
coloS420 is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:33 AM   #8 (permalink)
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E300W(ELEGANCE) 500 SL (R129)
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,435
Lifetime Premium Member
there was a problem with some 420's not starting that for some reason MBAG decided to do the starter wiring through the cigarette lighter. No lighter-no start
Nimrodthewombat is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:34 AM   #9 (permalink)
Lifetime Premium Member
 
Nimrodthewombat's Avatar
 
Date registered: Dec 2002
Vehicle: 2001 E300W(ELEGANCE) 500 SL (R129)
Location: Lexington, Kentucky
Posts: 1,435
Lifetime Premium Member
Post

that may be your problem...check the fuse first!
Nimrodthewombat is offline   Reply With Quote
Old 03-16-2010, 08:54 AM   #10 (permalink)
BenzWorld Extremist
 
glenlloyd's Avatar
 
Date registered: Apr 2005
Vehicle: 92 W140 300SD 97 VW Jetta TDI 89 VW Fox diesel
Location: Iowa
Posts: 990
After checking to make sure fuses aren't toast I would put a test light on the starter solenoid wire and with a second set of hands (helper) check for continuity with the ign switch turned to the start position. If you have power to the solenoid in "start" then it's either starter or solenoid.

Would be surprised to see solenoid or starter go without any advance warning.

Steve A
__________________
92 W140 300SD "Bender"
97 VW Jetta TDI
89 VW Fox diesel
94 Chevy K1500 6.5TD
82 Suzuki GS1100E
glenlloyd is offline   Reply With Quote
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W140 S-Class

Bookmarks



Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Topic Author Forum Replies Last Post
S420 WON'T CRANK HELP!! FAITHWALK001 W140 S-Class 19 05-14-2013 09:09 AM
1995 S420 won't crank HELP?!? coloS420 General Mercedes-Benz 1 03-16-2010 10:36 AM
1995 w202 Crank but no start blackalb280 W202 C-Class 7 11-27-2009 05:00 PM
1995 S420 klapan67 W140 S-Class 11 05-11-2009 01:36 PM
S420 won't crank k2882 W140 S-Class 12 09-13-2008 09:46 AM


All times are GMT -7. The time now is 09:30 PM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1

vBulletin Optimisation provided by vB Optimise (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2014 DragonByte Technologies Ltd.