Oil Pressure Sensor Failed again within a week - Mercedes-Benz Forum
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
#1 (permalink) Old 09-24-2011, 12:42 AM
BenzWorld Junior Member
 
Yai4485's Avatar
 
Date registered: Jun 2011
Location: Bangkok,Thailand
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Oil Pressure Sensor Failed again within a week

Please give an advise.
My car W124 E220 1995 Engine M111. Last week I have noticed that the Oil pressure gauge was failure when I switch on the key at position 2 before start the engine the oil gauge needle is swing and pointed at 3 bar and still there without a move until I switch off the key. I decided to change a new OEM Oil pressure sensor see pic. All go fine when I switch on position 2 the needle still at 0 bar as soon as I start the engine the needle clime up to 3 and when the engine temp is around 90 it will swing from 3 to 2 and 3 depend on I press the pedal. That is what I think it's normal. Today when I switch on at position 2 before I start the engine the needle is sprung up to 3 bar and still there until switch off..Oh...what going on.? Please help what going to check.?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Oil02.jpg
Views:	1023
Size:	188.3 KB
ID:	399334   Click image for larger version

Name:	Oil01.jpg
Views:	412
Size:	103.2 KB
ID:	399335   Click image for larger version

Name:	Oil03.jpg
Views:	1345
Size:	152.3 KB
ID:	399336  

No Matter What happen ! Keep Breathing...!
Yai4485 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
#2 (permalink) Old 09-24-2011, 01:33 AM
BenzWorld Elite
 
Clarkz71's Avatar
 
Date registered: Feb 2009
Location: Ft Lauderdale, Florida
Posts: 6,083
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Has the lower engine harness been changed?

That will cause the problem your describing.

.
Clarkz71 is offline  
#3 (permalink) Old 09-24-2011, 03:12 AM
BenzWorld Junior Member
 
Yai4485's Avatar
 
Date registered: Jun 2011
Location: Bangkok,Thailand
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Thanks a lot Clark.
I haven't change it before and I think it's right time.
I have suspicious the wires of oil pressure sensor but didn't think for
the whole lower engine harness. Can it replace by DIY?

No Matter What happen ! Keep Breathing...!
Yai4485 is offline  
#4 (permalink) Old 09-24-2011, 03:15 AM
BenzWorld Junior Member
 
Yai4485's Avatar
 
Date registered: Jun 2011
Location: Bangkok,Thailand
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Dear Clark,

Would you please also advise me for this problem.?
Thank a lot.

http://www.benzworld.org/forums/w124...e220-m111.html

No Matter What happen ! Keep Breathing...!
Yai4485 is offline  
#5 (permalink) Old 09-24-2011, 06:20 AM
BenzWorld Elite
 
Clarkz71's Avatar
 
Date registered: Feb 2009
Location: Ft Lauderdale, Florida
Posts: 6,083
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Quote:
Originally Posted by Yai4485 View Post
Thanks a lot Clark.
I haven't change it before and I think it's right time.
I have suspicious the wires of oil pressure sensor but didn't think for
the whole lower engine harness. Can it replace by DIY?
Tou can do it yourself if you do other work on your car besides oil changes.

Labor at a shop shoudn't be more then 2 hours though.

If your not comfortable with electrical work you may want a shop to do it.

.

Last edited by Clarkz71; 09-25-2011 at 09:30 PM.
Clarkz71 is offline  
#6 (permalink) Old 09-25-2011, 04:51 PM
BenzWorld Elite
 
jhodg5ck's Avatar
 
Date registered: Sep 2002
Location: Atlanta, GA (Lilburn)
Posts: 13,270
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Send a message via AIM to jhodg5ck
is that a VDO or crappy chinese knock off?

Blue Ridge Mercedes/AMG East
Jonathan Hodgman
http://www.blueridgemb.com/
Enthusiast Service, Restoration & Tuning.
Authorized RENNtech Dealer & Installer
Follow Us on Facebook!
Located in the Atlanta area
05 E55 Estate
96 S600 Euro
93 300SE
92 500E Euro Track Rat
91 300CE
91 560SEC ECE
91 500SL Euro
91 560SEC 226/271
88 300E AMG
89 560SEC AMG+ SOHC 6.0L
87 Hammer Wagon 6.0L 32V
87 Hammer 6.0L 32V
86 560SEL AMG 6.0L 32V

Mercedes Repair Atlanta
jhodg5ck is offline  
#7 (permalink) Old 09-26-2011, 09:11 PM
BenzWorld Senior Member
 
Date registered: Oct 2008
Location: Los Angeles, CA
Posts: 502
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
my lower engine harness is original and this is happening with my car.
I took all old cables off and used electrical tape to fix harness as much as i can before i left us. Once i go back i have to continue doing this.
No use throwing parts untill you change this harness.
Good thing my main harness was changed long ago.

'93 300E 2.8, Green (199K...)
'89 420SEL, Diamond Blue (154K..)
'07 Santa Fe SE, Natural khaki (80K..)
'08 kawi 250R, Red (10K..)
urtruelove78 is offline  
#8 (permalink) Old 09-27-2011, 12:35 AM
BenzWorld Junior Member
 
Yai4485's Avatar
 
Date registered: Jun 2011
Location: Bangkok,Thailand
Posts: 35
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Arrow

Thanks for advise.
Yesterday I discussed with Benz Electrician he supposed the plug was too old.
I checked it myself and found that the oil sensor plug was cracked and brittle
I pushed it a bit more tighter and some part of its cover shell was broken off
but the oil pressure gauge returns to normal function. I think I should buy new sensor plug and make a new wire and let see what happen.

No Matter What happen ! Keep Breathing...!
Yai4485 is offline  
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Sedan Forums > W124 E,CE,D,TD Class


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome