W111 Engine Surging - Mercedes-Benz Forum

LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 5 (permalink) Old 03-19-2016, 02:43 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
Date registered: Mar 2016
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
W111 Engine Surging

My W111 Coupe 220 has a little problem whilst at idle. She starts and runs great, but at idle the engine surges. It's just like a continuous pulse from 600 to 1000 or so revs.
I think the problem may be related to the electronic ignition I installed as she was fine before I removed the points.
Any ideas what adjustment is required?
Thank You
JamesSP is offline  
Sponsored Links
post #2 of 5 (permalink) Old 03-20-2016, 05:50 AM
BenzWorld Veteran
Date registered: Jan 2007
Posts: 747
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 82 Post(s)
After you installed the new ignition, did you check the timing?
kdjones99 likes this.

Chuck Taylor
Falls Church VA
1998 SL500
1959 220S
1970 280SL
ctaylor738 is offline  
post #3 of 5 (permalink) Old 03-20-2016, 07:58 PM Thread Starter
BenzWorld Newbie
Date registered: Mar 2016
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
No I did not
JamesSP is offline  
post #4 of 5 (permalink) Old 03-21-2016, 11:36 AM
BenzWorld Member
Date registered: Jun 2015
Vehicle: 1967 250SE Coupe
Location: Portland, Oregon
Posts: 92
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 15 Post(s)
Sometimes surging at idle is due to a vacuum leak. Wouldn't hurt to check all the vacuum lines in the are you we're working to make sure there are no leaks.
RedtailPDX is offline  
post #5 of 5 (permalink) Old 03-22-2016, 08:27 PM
BenzWorld Extremist
Date registered: Sep 2012
Vehicle: 300sel W109, 280S 70 , 220s 62. 230 66. Lancia Flavia 63.Pininfarina
Location: Totteridge London.
Posts: 806
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 59 Post(s)
When I installed a Pertronix igniter I had to readjust the ignition quite a bit; but what a great unit !trouble free 15 years operation on my 130 engine!
kdjones99 likes this.
adler is offline  
Sponsored Links

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply

Register Now

In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:


  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode

    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On


    Title goes here

    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome