1972 250C Crank, but no start - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 7 (permalink) Old 01-17-2016, 08:00 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
billyjobs's Avatar
 
Date registered: Jan 2016
Vehicle: 1972 250C
Location: Los Angeles, CA
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
1972 250C Crank, but no start

Hi everyone,

I just recently purchased a 1972 250C, all original parts. Original Zenith carburetors.

The car was parked for about 2 years. It cranks, but does not start. The crank sounds promising though, but just doesn't catch. The interior, exterior, and engine were very dusty with some leak from the power steering, I've cleaned all of that. I looked at the spark plugs and they look good.

I'm currently in the process of changing the oil and oil filter.

What are some typical issues to check for if it cranks, but doesn't start?

I want to make sure, it's possibly the carburetor before I go and rebuild it, or replace with the newer Weber ones.

Any help and troubleshooting recommendations would be great!

Looking forward to hearing from you guys.

Thanks.
billyjobs is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 7 (permalink) Old 01-18-2016, 06:30 AM
BenzWorld Extremist
 
benzitch's Avatar
 
Date registered: Oct 2003
Vehicle: 91 560SEC Beryl/Palomino 91 420SEL Black Pearl/Mushroom 89 420SEL Ice Blue/Navy 88 420SEL 94 E320
Location: Mercerville NJ
Posts: 801
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 106 Post(s)
Quoted : I just recently purchased a 1972 250C, all original parts. Original Zenith carburetors.




I had a 73 280c and recall a fuse going bad, that was used to do something to the zeniths.

A warming system, if I can recall.

It has been years, so I can't recall where it was located, but start looking in the fuse box, I think that was where it was located.

Nice car though, they always reminded me of a RR coupe.

Bruce
benzitch is offline  
post #3 of 7 (permalink) Old 01-18-2016, 08:22 AM
BenzWorld Elite
 
rumb's Avatar
 
Date registered: Oct 2012
Vehicle: 1968 250S, 1991 300se, 1998 SL500, 1977 450SEL 6.9. Past MB's; 300SD, 300E, 300TE, 190E, ML420
Location: Colorado
Posts: 2,356
Mentioned: 6 Post(s)
Quoted: 425 Post(s)
Garage
Typical path is check if you are getting gas and spark first. if you push carb linkage can you see gas spray down throat? if you disconnect fuel line at carb does gas come out? simple check is there spark at plugs? is there spark from the coil?

Zenith's work just fine when adjusted, Webers create a different set of issues.

Let us know answers to above questions and we can go from there.
rumb is offline  
post #4 of 7 (permalink) Old 01-18-2016, 05:44 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
billyjobs's Avatar
 
Date registered: Jan 2016
Vehicle: 1972 250C
Location: Los Angeles, CA
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 1 Post(s)
(Thread Starter)
I haven't been able to check today.

The car now does not crank today, its just quiet and does nothing. Sounds like some electrical ... relay or fuses problem now?

Took the battery to get checked everything was good. Tried another battery same thing. Lights all work so the battery is working.

I've changed all 12 of the fuses in the box.

Where else can I check on this car for such problem?
billyjobs is offline  
post #5 of 7 (permalink) Old 01-19-2016, 10:07 AM
BenzWorld Elite
 
Grubeguy's Avatar
 
Date registered: Jan 2006
Vehicle: 73 280SE 4.5, 71 300SEL, 03 BMW Z4, 72 Fiat 850, 80 Triumph TR7, 85 Porsche 911
Location: DC Area
Posts: 2,110
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 96 Post(s)
Send a message via MSN to Grubeguy Send a message via Yahoo to Grubeguy
If it cranked before and no longer does, my thoughts go to the starter or the starter solenoid. Do you think maybe you let it crank for too long while testing the carb?

If you want more info on your carbs, take a look at the Online Resources portion of the forum, last or second to last page. Lots of stuff there about the Zenith carbs.
Grubeguy is offline  
post #6 of 7 (permalink) Old 01-22-2016, 04:16 PM
BenzWorld Extremist
 
260e crusier's Avatar
 
Date registered: Nov 2010
Vehicle: 1999 CLK 320, 2005 C230K SS, 2010 Accord LX w Eibach & Koni FSD's
Location: Fremont, California
Posts: 1,037
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 215 Post(s)
If the car sat for 2 years, the gas is probably no good and there might be varnish in your carbs also.

Get a sample of your gas and smell it. If its bad you will know it. It won't smell like gasoline at all.


1999 CLK 320
260e crusier is offline  
post #7 of 7 (permalink) Old 01-23-2016, 06:50 AM
BenzWorld Veteran
 
Date registered: Jan 2007
Posts: 750
Mentioned: 2 Post(s)
Quoted: 82 Post(s)
If you get nothing, not even a click, when you turn the key, it could be a bad neutral safety switch. Try wiggling the shifter in P and N and see if that helps.

As to your other issues, test for spark with a timing light once you get it cranking.

If you have spark, then check for fuel by loosening a line at one of the carburetors and crank. If no fuel there, try blowing some air into the tank by disconnecting the tank line at the fuel pump. Obviously you need some sort of compressor to do this.

Once you get fuel to the carbs, see if you get a squirt from the accelerator pumps as mentioned before.

Chuck Taylor
Falls Church VA
1998 SL500
1959 220S
1970 280SL
ctaylor738 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome