Charging system 78 300cd - Mercedes-Benz Forum

 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 3 (permalink) Old 12-16-2015, 08:21 PM Thread Starter
BenzWorld Junior Member
 
Date registered: Dec 2015
Posts: 5
Mentioned: 0 Post(s)
Quoted: 0 Post(s)
(Thread Starter)
Charging system 78 300cd

Hey guys so I got a 78 300cd, and the charging system in it has been acting strange lately. I've replaced my battery and alternator recently, but my little battery light keeps coming on while I'm driving. It started happening after I accidentally left the key in the on position after getting out of the car a week after replacing the alternator. So I'll turn the key to the pre glow, battery light comes on along with brake. Turn the car on, after giving it a bit of gas it dims a bit. And as I'm giving it has it fades away, and while breaking it slowly comes back. It kinda blinks while idling. I came on here looking for an answer, and most people that were having the problem were saying that it was my alternator regulator. So I went out and got a Bosch regulator, that fits my Bosch alternator, and put it in and the light still comes on. I'm not really sure what to do cuz I feel like I've gone through the whole system now, but I'm probably wrong. Any advice would help.
mayberrycade is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 12-17-2015, 10:21 AM
BenzWorld Elite
 
MBGraham's Avatar
 
Date registered: Oct 2006
Vehicle: '72 350SL, '85 300D, '98 E320, '14 GLK250
Location: Ont, Canada
Posts: 7,853
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 8 Post(s)
The problem could be a bad diode within the alternator.

You can have it checked, sometimes free. Mind you I have autostores tell me my alternator is bad when there is nothing wrong with it. So be varefull where you go - proper auto-electric shop is best.

Another possibility, is slipping alternator belt.

This link explains how most Bosch charging systems work:

Bosch Charging systems
Andreas290 TDT likes this.

1972 350SL 4.5L - MBGraham, near Kingston, Ontario
MBGraham is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 12-30-2015, 09:15 PM
BenzWorld Member
 
Date registered: Dec 2015
Vehicle: S 210 (E 290 TDT) , W 124 (250 D) , W 210 (300D Turbo)
Location: Hamburg,Germany
Posts: 54
Mentioned: 1 Post(s)
Quoted: 13 Post(s)
Garage
It could be possible that the idle speed of the engine is a bit low,all what`s below 700 - 750 RPM might let the battery light come on,too...
Andreas290 TDT is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > General Mercedes-Benz Forums > Vintage Mercedes-Benz

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Mercedes-Benz Forum forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in











  • Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
     
    Thread Tools
    Show Printable Version Show Printable Version
    Email this Page Email this Page
    Display Modes
    Linear Mode Linear Mode



    Posting Rules  
    You may post new threads
    You may post replies
    You may not post attachments
    You may not edit your posts

    BB code is On
    Smilies are On
    [IMG] code is On
    HTML code is Off
    Trackbacks are On
    Pingbacks are On
    Refbacks are On

     

    Title goes here

    close
    video goes here
    description goes here. Read Full Story
    For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome